2009. október 17., szombat

GÁRDA, MUNKATÁBOR, DEMSZKY...

        A Gárda hatszáz fővel koszorúzott szegény Szögi Lajos emlékművénél.
Egyenruhában.
A Rendőrség meg biztosította az eseményt, ahelyett, hogy szétkergette volna a neonyilas bandát.
Nem is értem, miért nem lehet ezt az ügyet egyszer és mindenkorra rendezni, miért kell egy országnak a saját rendőreit ilyen szerencsétlen helyzetbe hozni.
Véleményem szerint egy betiltott egyesületnek nincs helye nyilvános rendezvényen, márpedig a megemlékezés nyilvános rendezvény volt.
Semmi kifogásom sem lenne, ha a résztvevők polgári ruhában koszorúznának, végtére is én is mélyen fájlalom a történteket és elítélem a lincselés résztvevőit, tőlem is kijárna egy szál virág szegény Szögi Lajos emlékének, de amit ennek ürügyén a Gárda művel, az a jogállam tűréshatárának kóstolgatása és a demokrácia szemenköpése.
Hatszáz fő sok ember.
Ha katonai terminológiával nézzük, akkor majdnem két zászlóalj, ilyen - szervezett - erővel csúnya dolgokat lehet csinálni adott esetben, - nem hinném, hogy a demokratikus politikusok közül akárkinek is a társadalom militarizálása lenne a vágyálma.
De akkor miért nem zavarják szét őket, miért nem kerülnek a vezetők és a hangadók börtönbe, miért nézi már megint bávatagon a hatalom a saját szétzüllesztését?
Orbán is elgondolkodhatna, - elnézegethetné Horthy példáját, amikor az ellenforradalmárt a saját politikai oldalának szélsőségesei zavarják világgá...
        A jobbik a börtönöket munkatáborokká akarja alakítani.
Lesz a kezdeményezéshez támogatója, miután a mai börtönviszonyok sem az nevelésre, sem a társadalomba való beilleszkedésre, sem az elrettentésre nem felelnek meg, - az elítélteket belökik egy cellába, adnak nekik napi háromszor enni, fűtenek meg mosnak rájuk, oszt jónapot.
Természetesen a nép mást vár el a büntetésvégrehajtástól, - leginkább büntetést.
És azt nem tekinti büntetésnek, hogy az erőszakos gyilkosok a börtönben konditeremben gyúrják ki magukat, hogy aztán még kegyetlenebbül gyilkolhassanak, és azt sem, hogy a kispályás tolvaj a börtönben jobban él, mint otthon, - az meg aztán végképp megviseli az átlagpolgár lelkét, mikor kiderül, hogy egy fogvatartott ellátása napi 8000,- Ft.-ba kerül a társadalomnak, vagyis havonta majd negyedmillióba.
Szóval büntetésvégrehajtási reform kellene, ami persze nem egy olcsó mulatság, de elkerülhetetlennek tünik, hacsak nem akarunk dél-amerikai börtönviszonyokat teremteni.
Kenyában aki börtönbe kerül, azt a családjának kelll etetni, mertha azok nem etetik, mástól ugyan hiába vár élelmet.
Ez errefelé talán túlzás lenne, de az is túlzás, hogy ne legyen semmiféle visszatartó ereje a fogvatartásnak...
        Demszky bejelentette, hogy jövőre nem indul a főpolgármesteri székért.
Bölcs a döntés, habár az aktuális helyzetben nem kellett valami túl nagy ész a meghozatalához.
Nem is tudok mást hozzáfűzni, minthogy egy épkézláb ellenjelöltet kell találni a nem különösebben tehetséges és nem különösebben rokonszenves Tarlósnak.
Csak megismételhetem a javaslatom, és nagyon remélem, hogy eljut valahogy a döntéshozókhoz: szerintem az ideális jelölt Ráday Mihály lenne.
Őt nem kellene "felépíteni" ő már felépítette magát és Budapesthez való viszonya egy percig sem kétséges.
Ő érti és szereti ezt a várost, és elismertsége megkérdőjelezhetetlen.
És talán odafigyelne arra is, hogy városvédő Pallas Athene kezéből ne lopják ki a lándzsát...
:O))))

Nincsenek megjegyzések: