2009. november 9., hétfő

ÁLLAMADÓSSÁG...

Az EU tagállamok átlagos GDP arányos államadóssága 2010-re 84%-ra nő.
2011-re 88,2%-ra emelkedik és 2014-re meg fogja haladni a 100%-ot.

Nem egy öröm, jobb lenne ha a mutató valahol egy alacsonyabb szinten stabilizálódna, de erre sok remény nincs.
Ellenben a magyar államadósság idén és jövőre is 79% körül lesz, és utána folyamatosan csökkenni fog.
Ezt a szocialista kormány négyéves következetes hiánycsökkentési politikájával érte el, a takarékossági intézkedések emígyen hát meghozzák gyümölcsüket.
Segít a kialakult jó helyzet stabilizálásában a közpénzügyi törvénycsomag is, amelyik az államadósság  mértékét nem engedi az infláción túl növekedni.
Büszkék lehetünk erre a teljesítményre, és ha belegondolunk, hogy ez a helyzet segíthet a GDP növelésében is, akkor elmondhatjuk, hogy a lehető legjobb úton haladunk.
Az Uniós prognózis szerint a legveszélyeztetettebbek Görögország, Írország, Lettország, Spanyolország és Nagy-Britannia.
Gyurcsány a világ legpechesebb politikusai közé tartozik, - mire beérnek intézkedései gyümölcsei, az általa fémjelzett párt népszerűsége a nulla felé konvergál.
Persze az értelmesebb választó fel fogja ismerni, hogy az elmúlt évek során nem ő, hanem politikai ellenfelei hazudtak, de a választók többsége inkább érzelmi,mint értelmi szempontok alapján dönt és ma trendi a csodát Orbán Viktortól várni.
Lehet borítékolni, hogy a kiváló gazdasági mutatókat hogyan fogja magáévá tenni a Fidesz, mint ahogy lenyúlták hajdan Bokros eredményeit is, miközben nagy pofával ócsárolták a "népnyúzó" pénzügyért.
Érdekes lesz az is, hogy az Unió ennekutána hogyan fog viszonyulni saját előírásaihoz, - például a maastrichti kritériumok között szereplő 60%-os GDP arányos államadósság követelményéhez akkor, amikor országainak átlagos eladósodottsága már 2007-ben is 66% volt...
Szóval, szerintem egyre közelebb kerül az €-övezethez való csatlakozásunk dátuma, és egyre inkább kiderül, hogy mekkorákat hazudott  Az Ember, Aki Soha Nem Hazudott...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: