2009. november 23., hétfő

DEMOGRÁFIA...

Harrach ma is aggódott egyet.
A demográfiai helyzet miatt, ami  szerinte katasztrófális, - amiről persze elsősorban a szocialisták (Gyurcsány?...) tehetnek.
Nagyon vicces, hogy valaki, aki miniszter is volt a családok házatáján, meglett korában se legyen képes belátni, hogy a demográfiai helyzet és egy nép életszínvonala, társadalmának fejlettsége között szoros összefüggés van.
Nem csak a magyar népesség csökken, - csökken az Európában mindenfelé.
"Már mindenki számára ismert tény, hogy Európában évek óta csökken a születések száma.
Hogy egy társadalom fejlődhessen, minden egyes nőtagja átlagosan 2,1 gyermeket kéne vállaljon.
Európa születési rátája ennél valamivel alacsonyabb – egy 2002-es ENSZ jelentés szerint Franciaországban és Írországban ez az arány 1,8, s ezzel az aránnyal ez a két állam vezeti a születési toplistát.
Nyugat-Európában az olaszok és a spanyolok a sereghajtók 1,2-vel. Németország népességnövekedési arányszáma (1,4) pontosan megegyezik az európai átlaggal.
Hogy ez mit jelent?
Ha az ENSZ adatai helyesek, akkor Németország a következő 40 évben elvesztheti 82,5 millió lakosának egyötödét, ami nagyrészt megegyezik az egykori NDK lakosainak a számával. Ez akkora népességvesztést jelent, amire a második világháború óta nem volt példa.
Ez helyzet továbbá az egész kontinensen. Bulgária 38%-ot veszít, Románia lakossága 27%-kal csökken, Észtországé 25%-kal. Magyarország jelenlegi, 10,1 milliós lakossága az előrejelzések szerint 2025-ben 8,9 millió, 2050-ben pedig már csak 7,6 millió fő lesz.
Románia lakossága 2050-ig, ha a jelenlegi demográfiai tendenciák folytatódnak, hatmillió fővel csökkenhet – jelentette be ez év elején Vasile Ghetaut, a Román Akadémia Gazdasági Kutatóintézete Demográfiai Központjának igazgatója.
A legfrissebb népszámlálási adatok szerint az ország lakossága az utóbbi tíz évben 5 százalékkal, 21,7 millió főre csökkent. Ha azonban a születési mutatók a mai szinten maradnak, - 2050-re Románia lélekszáma mindössze 16 millió lesz." - írja Tömegnyomor című cikkében Gozner Gertrud az ENSZ adataira hivatkozva.
Vannak azért olyan területek és országok is, ahol a népesség növekedni fog, - India és Kína a szokásos példák, de például Nigéria sem áll meg a hétszázmilliomodik kis nigériai megszületéséig.
Namármost lehet szembemenni tendenciákkal, mint ahogy szél ellen pisilni sem lehetetlen, csak vizes lesz a gatyád.
Természetesen lehet valamennyit javítani a helyzeten, - elsősorban az életminőségen kellene változtatni ehhez, ami más és több, mint gazdasági kérdés.
Ebből kifolyólag éppen Harrachnak nem lenne szabad csodálkozni a mai helyzeten, - az ő pártja volt az, amelyik nyolc év kemény munkájával megteremtette a rosszkedvű és mindenből kiábrándult Magyarországot, a tízmillió elégedetlen ember országát.
Ez a derék ex-miniszter egyébként is érdekes figura, - szerintem mikor kicsi volt és nevetni próbált, akkor aznap nem kapott vacsit.
Jellemző. hogy egy ilyen mosolytalan, száraz és darabos emberre bízta a Fidesz a szociális és családügyi tárcát.
Én a kutyám nem bíznám arra, aki nem tud mosolyogni, nemhogy gyerekeket.
Persze abban az országban, amelyikben Sólyom László a legelfogadottabb politikus, nincs min csodálkozni, - nálunk Drakula előtt is szép politikai karrierlehetőség állna...

A mai nap politikailag csendesen ment el, a Rendőrségen vendégül látott gárdistákat kiengedték, megy a költségvetési zárószavazás, tárgyal a pécsi vezetés a francia vízmű-üzemeltetővel, a Parlamentben egymást cseszteteik a képviselők ezerszer lejátszott meccsek ezeregyedik fordulója keretében.
A szociknál állítólag most éppen Kovács László áll nyerésre, aki Mesterházynál jobb jelölt, de ami azt illeti, nem túl ütős és nem valami fantáziadús a jelölés...
Magyarország rosszkedvű és apatikus, és most dolgozik azon, hogy erre majd oka is legyen... 
:O)))

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem az a baj, h csökken a népesség, hanem h pár évtized múlva több cigány lesz az országban, mint magyar.

PuPu írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
PuPu írta...

Már miért lenne baj?
A baj az, ha azt hiszed, hogy ilyen dumákkal megspórolható az esélyegyenlőség létrehozása és az elmaradott térségekben, - köztük a cigányfalvakban - az állami beavatkozás, a munkahelyteremtés és a fiatalok bölcsődétől-középiskoláig tartó képzése.
No, ez valóban baj lenne...
Egyébként meg nem dumálni - dugni!
:O)))))