2009. november 30., hétfő

KÖLTSÉGVETÉS 2010...

Megszavazta a Parlament a jövő évi költségvetést.
Bármit mondjon is az ellenzék, a kormány felelősséggel intézte az ország pénzügyeit, választási év ide, választási év oda nem folyt és nem folyik pénzszórás, a szocialisták részéről nem folyik szavazatvásárlás.
Hát kifut így a ciklus a Fidesz minden erőlködése dacára, és hogy nem jönnek ki ebből jobban a szocialisták, azt zömében a saját kishitűségüknek és a koalíciós partner agresszívitásának köszönhetik.
Ma már mindegy is, - így jártunk.
Viszont nem lenne hátrányos tanulni a történetből.
Megtanulni azt, hogy a politikában nem lehet büntetlenül hibázni.
Gyurcsány őszödi beszéde erre a legszebb példa, - illúzió azt hinni, hogy a látszólagos pártegység mögött nem bujnak meg egyéni ambíciók és illúzió azt hinni, hogyha valaki sportszerű, akkor vele szemben is sportszerűen fognak viselkedni.
Aztán hiba a koalíciós partner sarokbaszorítása is, mert akit sarokbaszorítanak, az támadni fog.
És hiba reményekre építeni egy konkrét probléma megoldását, mert a politika kőkemény számításokon alapulva lehet csak sikeres.
Ezeknek a hibáknak köszönhetjük Sólyom Lászlót.
És hiba a hatalomban nem élni a lehetőségeinkkel, - ennek köszönhetjük a bíróságok és az ügyészség mai állapotát, - ha őszintén belegondolunk, ugyan mi hátránya származott a Fidesznek pl. a nekik nem tetsző legfőbb ügyész elhajtásából?
Aztán meg lehetne tanulni, hogy a görcsös megfelelni akarás sem hoz mindíg szavazatokat, - lehet például, hogy ha Gyurcsány lemondásakor kiállnak mellette mint pártelnök mellett, akkor a párt ma nincs ilyen állapotban, mint tapasztalhatjuk.
Aztán meg lehetne tanulni, hogy egy párt nem gittegylet, és egy modern tömegpárt szervezése során nem lehet havonta összeterelni a szétszaladt csordát, nem lehet eltűrni az egyéni attrakciókat, - egységben kell fellépni.
Mert legfőképpen azt kellene megtanulni, hogy a XXI. század választási küzdelme a médiáról szól, - aki jelen van a médiában, aki meggyőzőbben adja elő ötmondatos bölcsességeit, azé a szavazat.
És akié a szavazat, azé a hatalom, és ne legyenek illúzióink, - az ellenfél meg fogja tenni azt, amire ma egyesek azt mondják, hogy na, azt azért mégsem.
De.
Azért gratuláljunk a kormánynak, amelyik bármennyire is próbálkozik az önállóság és függetlenség látszatát kelteni, csak a szocialisták és maradék szövetségeseik kormánya, amelyik azt a gazdasági vonalat folytatta, amelyet Gyurcsány indított el .
Bajnai és Oszkó tehetsges páros, - reménykedjünk, hogy nem örökre tűnnek el a magyar politikából a választások után...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: