2009. november 15., vasárnap

SAJÓBÁBONY...

Hát eljutottunk ide is.
Romák csaptak össze a Jobbik szimpatizánsaival Sajóbábonyban.
A konfliktust az robbantotta ki, hogy a Jobbik helyi rendezvényén megjelentek a feloszlatott Magyar Gárda tagjai.
A rendőrség nagy erőkkel próbálja megakadályozni a konfliktus eszkalálódását, merthogy természetesen elindult más településekről is a segítség - mindkét oldalr részére.
Azt hiszem, a rendőrségnek nem most kellene erőt demonstrálni, hanem hónapokkal ezelőtt kellett volna ezt tenni, amikor a feloszlatott szervezet tagjai Kiskunlacházán és más helyeken látványosan, primitív jogászkodással  negligálták a bírósági ítéletet, vonulásztak fel-alá, meg koszorúzgattak a romák  által joggal gyűlölt egyenruhában.
Sajóbábonyban állítólag a szokott eljárást követve a cigánylakta utcákon autózgattak, provokálva a cigányokat.
Akik természetesennem szeretik a gárdistákat, és félnek a házaik előtt feltünő idegen, cél nélkül vonulgató autókaravánoktól.
Néhány autót összetörtek és van egy sérült is, állítólag vagy ötvenen vettek részt a verekedésben.
A romák jelenleg az utcákon csoportosulnak, illetve a település határában vagy százan egy máglya mellett öntik magukba a bátorságot, a gárdisták meg a 26-os főút bekötőútjánál gyülekeznek, a rendőrség meg nézi őket  tanácstalanul, ahelyett, hogy világgá zavarna mindenkit, aki nem a településen lakik.
Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány és Lakatos Attila, a semmiféle legitimitással nem rendelkező Borsod megyei cigányvajda meg egyeztetnek egymással, - miről is?
A megyei rendőrfőkapitánynak nem most kellene egyeztetnie, - ilyen helyzetben már nincs helye alkudozásnak meg magyarázkodásnak, ilyen helyzetben a rendet kell minden törvényes eszközzel helyreállítani.
Oszlatni kell, -  ha kell, kijárási tilalmat bevezetni, ha szükséges akár kétszáz gárdistát is előállítani, és ha kell őrizetbe venni.
Aztán reggel gyorsított eljárással bíróság elé állítani őket, ha ellenszegülnek a rendőri intézkedésnek.
Nem lesz vége ennek, míg tömeges emberhalál nem lesz, és ha ez így folytatódik, akkor lesz, ez kétségtelen.
Egy percig nem csodálkozom a cigányok agresszivitásán a sorozatgyilkosságok után, nem csodálom, hogy elkezdik megszervezni az önvédelmüket, - ha az én családom vagy az én gyermekeimet érezném az övékhez hasonlóan fenyegetett helyzetben, én sem hezitálnék egy percig sem, ha védeni kellene őket.
Szörnyű felelőssége van ebben a helyzetben a politikának.
Egyrészt a teljes magyar  jobboldal sunyi asszisztálása a Jobbik nyílt rasszizmusához, másrészt a kormány és a hatóságok elbátortalanodása, lagymatag konfliktuskerülése vezetett idáig.
És ne szégyelljük kimondani: a bíróságok minden színvonal alatti munkája, a politikai igények szerint meghozott ítéletek, az egész magyar igazságszolgáltatás szégyenletes állapota, beleértve az ügyészségek munkáját is természetesen.
A történet persze folytatódni fog, - ha nem Sajóbábonyban vagy Kiskunlacházán, akkor majd máshol, másfelé, - talán olyan helyeken, ahol a cigányok gyengébbek, mint itt, és ahol a Gárda bátrabban hősködhet, kisebb kockázattal.
A média felelősségéről meg csak annyit, hogy ez a hír gyakorlatilag nem hír, - az esti Híradó meg sem említette, az internetes portálon a bulvárhírek között szerepel, közvetlenül a részeg utas által megvert buszsofőr után.
A magyar politikai újságírás állapota is megérne egy misét, - ha azt mondom, hogy egy trágyadomb, akkor a trágyadomb joggal érezheti magát megsértve...
Ha húsz évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy a magyar társadalom egy demokratikus fordulat után ilyen elképesztő állapotba jut valaha is, - nem hiszem el.
Ma meg már azért fohászkodom, hogy  ennél rosszabb ne legyen, de őszintén megvallva ebben magam sem nagyon hiszek...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: