2009. december 21., hétfő

AUSCHWITZ, POSTÁSSZTRÁJK, ŐSZÖD...

Megtalálták az Auschwitz kapujáról lelopott feiratot.
Még pénteken ellopták az auschwitzi koncentrációs tábor bejárata fölötti, vasból készült "Arbeit macht frei"  - a munka szabaddá tesz - feliratot.
Most elfogták a tetteseket és megtalálták a feliratot is - praktikusan három részre vágva.
Restaurálás után természetesen vissza fog kerülni a helyére.
A lopás állítólag megrendelésre történt, - egy műgyüjtő kívánta bővíteni gyüjteményét a relikviával.
Mondjuk Kádár János koponyájának és felesége urnájának ellopása után én már megszüntem csodálkozni az emberi bunkóságon, de az ilyen esetek, - amikor kegyeletet sértenek és a legszentebb emberi érzéseket gyalázzák meg - mégis mindíg, újra és újra felháborítanak.
Mert azt tudjuk, hogy szép új világunkban minden árú, és hogy a kereslet kínálatot generál, de mégis, - talán kellene egy csepp teret hagynunk olyan elavult értékeknek is, mint a kegyelet, a halottak nyugalmának tisztelete, egymás gyászának tiszteletben tartása.
Merthogy - többek között - ettől lennénk emberek. 

Sztrájkot hirdettek a levélkézbesítők.
Gaskó divatot csinált, - most ők akarnak részt kérni a Posta eladott ingatlanjainak vételárából, százezer forintot fejenként.
Nemigen értem én ezeket a derék kézbesítőket, - mi közük nekik munkáltatójuk vagyonához?
És honnan ez a nagy kommunisztikus felbuzdulás?
Elfeledték volna, hogy ezelőtt húsz évvel úgy döntöttek, hogy nem kell a társadalmi tulajdon, jöjjön helyette a magántulajdon, annak összes velejárójával?
Tulajdonképpen itt van sok mai problémánk oka szépen modellezve: egyesek még ma is azt gondolják, hogy a kapitalizmus olyan szocializmus, amelyikben ők majd igennagyon jóljárnak, és borzasztóan csodálkoznak amikor kiderül, hogy már megint szívás esete forog fenn.
És hogy ők már megint az akció kedvezőtlenebbik végén foglalnak helyet.
Fel kellene már nőnie ennek a kissé infantilis magyar társadalomnak és tudomásul kellene végre venni: a kapitalizmus nem jóléti intézmény, és a tőkés attól tőkés, hogy ő a tulajdonosa a vagyonnak, legyen az ingatlan, pénz vagy szellemi érték, - mindegy.
Ehhez a tulajdonhoz az alkalmazottnak akkor sincs köze, ha az állam a tulajdonos, merthogy a kapitalista állam sem a dolgozó felvirágoztatásáért van,  hanem a tőke zavartalan működésének biztosítása a fealdata.
Úgyhogy derék postásaink sztrájkolhatnak, földhöz csaphatják kézbesítőtáskájukat, akár ugrálhatnak is rajta, akkor is csak azt kapják, amit a hetedik gyerek.
Ellenben ezek a szaxervezeti vezetők érdekes népek, - nekik azért tudniuk kell, mi ellen viszik csatába a bennük bízó dolgozókat mikor megfújják a harci kürtöt, mert hát szép dolog ugyan a hősi harc és a dicsőséges bukás, de talán mégsem az lenne a feladatuk, hogy kitoljanak az általuk felhergelt munkavállalókkal.
Hacsak nem máshonnan kapják a feladatot, - merthogy a társadalmi feszültség fenntartására tökéletesen megfelelnek az ilyen akciók is.
Soha nem hittem volna, hogy a szakszervezeteket a jobboldal fogja manipulálni, - hát megértük ezt is...

Belső embertől került nyilvánosságra az őszödi beszéd.
Ezt állapította meg a több, mint három éve tartó nemzetbiztonsági vizsgálat.
Nem hallgatták le a frakciót, a felvétel a belső hangosítórendszer felhasználásával készült.
Mindössze arra nem kaptunk választ most sem, hogy ki juttatta el a sajtóhoz a felvételt.
Azt hiszem, a tettes személyének titokbantartása Gyurcsány döntése volt, - tán a párt egységét akarta óvni ilyen módon.
Ez volt akkor ebben az ügyben a második naívitása, - mármint hogy a nagyvonalú gesztust honorálni fogja az a kör, amelynek ez a módszer sem volt drága Gyurcsány eltávolítása érdekében.
Az első az volt, hogy azt hitte, úgy beszélhet a jelenlevőkkel, mint barátaival.
Ma már mindegy is, - remélhetőleg tanult belőle, és ha egyszer visszatér majd, akkor óvatosabb lesz azokkal szemben, akik valódi tettek helyett forraltboros kis kancsókkal próbálnak politizálgatni a nagy magyar éjszakában...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: