2009. december 29., kedd

BENZIN, FANYÚL...

Emelkednek az üzemanyagárak.
Sorok állnak a kutak előtt, sokan próbálnak még egy jót spórolni így az év vége felé, - a benzin ára 20,- Ft-al, a gázolajé 13,- Ft - al megy fel a kutakon január 1.-től.
Egy tankolásnál ez kb. 1200 forintot jelent ha benzines a kocsi, diesel esetén meg 7-800 forintot, - már ha nagy a kocsi és nagy a tankja.
Ezért már érdemes beállni a sorba, - főként, ha amúgy is szabadságon van az autótulajdonos, és idejéből most éppen futja.
A jobboldali újságok és internetes portálok brutális áremelésről cikkeznek, lazán elfelejtve, hogy nem is olyan régen volt még az az idő, amikor a gázolaj ára tartósan 300 forint felett volt, - most még az áremeléssel együtt is alatta marad.
Érdekes megnézni az áremelés kapcsán megjelent összehasonlító táblázatokat is, - kiderül, hogy nem is állunk olyan rosszul európai összehasonlításban.
Igaz, nálunk sem olcsó az üzemanyag, de a kiskereskedelmi benzinár tekintetében éppen a táblázat közepén foglalunk helyet és gázolajár tekintetében is vannak előttünk heten, - a "bezzegországok" közül például Írország és Szlovákia.
Persze az áremeléseknél  soha nem ünnepel a ember, de talán jelen esetben elkeseredni sem kellene, - ha pedig ennek hatására néhányan átállnak a tömegközlekedésre (amiben mellesleg nemigen hiszek...) az tiszta haszon.
Ami az igazán szomorú ebben a történetben, az a szokásos kriptahangulat-keltés, - már megint el kellene keserednünk és temetnünk a magyart, holott csak egy elviselhető mértékű adókorrekcióról van szó, amelyik - ha mélyebben belegondolunk - csak igazságosabbá teszi a közteherviselést.
Mindegy is, a magyar nép felettébb érzékeny a benzinárakra, volt már itt emiatt taxisblokád is és feledhetetlen Hofi hajdani száma, melyben a benzinnel feltöltött fürdőkádról értekezett.
Azért úgy gondolom, január első napjaiban sem fogunk gyalogló embertömegekkel találkozni az M-0 halásztelki felhajtójánál, és az ózonlyuk sem aggódik a jövője miatt.
Persze jó lenne gazdag kőolajmezőkre lelnünk Soroksár-alsónál.
Habár - ha szerencsénk lesz/nem lesz szerencsénk - , akkor még megérhetjük, hogy két liter olajat kapunk egy liter ivóvízért.
Hacsak addigra nem sikerül még tökéletesebbé tennünk az ivóvíz szennyvízzé alakításának nálunk már jól bevált eljárásait...

Összetörték Kaposváron a somogysárdi fanyulat.
Nemes tradíciót zavartak meg részeg fiatalok, akik el akarták cipelni a szilveszteri nyúlfuttatást népszerűsítő tölgyfából készült szobrot, mely azonban a brutális cipelést súlya miatt nem viselte s elvesztette fülét és lábát.
Hülyegyerekek mindíg voltak, némelyike kukákat borogat, a másik szemétgyüjtőket rugdal vagy telefonfülkéket inzultál, - ez az ügy sem lóg ki a sorból, mégis sajnálatos.
A Kaposvártól 20 kilométerre fekvő, 1500 lelkes település játékát rontották el meggondolatlanul, - abba a rendezvénybe ormótlankodtak bele, amelyik sokkal értelmesebb bármelyik politikai párt akármelyik rendezvényénél, merthogy az emberek jókedvre derítését szolgálja egy olyan országban, amelyik már régen elfelejtett játszani és vidámnak lenni.
A somogysárdi polgármester - mellesleg a fanyúl alkotója - megígérte, hogy a rendezvény időpontjára restaurálja a sokat szenvedett szobrot.
A bíróság helyében - a polgármester javaslatával megegyezően - az elkövetőkre közmunkát szabnék ki, - ötvenkét vasárnap kellene a fanyúl körül sepregetniük a terepet a faluban, és szedni a nyúldrazsét, - hadd legyen az egész éves jókedv kárpótlás a falu népének...

:O)))

Nincsenek megjegyzések: