2009. december 14., hétfő

TÉL...

Megjött hát a tél.
Sokaknak öröm, sokaknak rettegés, néhány embernek maga a halál.
A meleget akkor tudjuk igazán értékelni, amikor nagyon hideg van, és most nagyon hideg napok jönnek, hóval, jéggel.
Évente százon felül fagynak meg vagy hűlnek ki emberek a fűtőanyag hiánya miatt, ezeknek nagy része a saját lakásán belül.
Ehhez képest a hatóság bátran és hatékonyan intézkedik, keményen fellép a fatolvajok ellen.
Persze nem a fél erdőket motoros láncfűrésszel kivágók ellen lép fel, - az kockázatos lenne, - a biciklis szerencsétlenekkel keménykedik.
A linken található galériában szereplő férfiak az önkormányzat fáját lopták, - érdemes megnézni a zsákmányt - és érdemes lenne a helyi polgármestert a gyerekeivel együtt beültetni néhány órácskára egy néhány napja fűtetlen lakásba, - hadd nőjön az az empátia.
Depersze nem nő az egy fikarcnyit sem, és ha valaki azt mondaná neki, hogy potenciális gyilkos, akkor sértetten nézne ki a fejéből, - lehet, még bíróságra is szaladna.
Ha egy önkormányzat teszi a dolgát, akkor nem engedheti polgárait ilyen helyzetbe jutni, még akkor sem, ha az a polgár netántán nem a klasszikus citoyen archetipusa is, hanem csak szerencsétlen, mezei és a tetejébe még cigány állampolgár.
Nem igaz, hogy egy olyan országban, ahol semmitérő pártok közötti választásra tízmilliárdokat költenek, ne jutna néhány millió a halál és a bűnelkövetés közötti választás kényszerének megszüntetésére.
Persze nem decemberben kellene ehhez felébredni, hanem a nyár és az ősz során lehetne közmunkában vagy egyéb formában tüzelőanyagot felhalmozni a rászorulóknál, - igaz, ehhez az önkormányzati tisztségviselőknek és  tisztviselőknek gondolkodniuk és dolgozniuk is kellene, ez pedig nagy visszatartó erő tud lenni..
Mindenki jobban járna, - az erdőgazdaságok, erdőtulajdonosok, önkormányzatok is, meg a rászorultak is.
Valamelyik képes bulvárlapban a tehetségkutató versenyen feltűnt őstehetség táncosfiú családjáról lehet olvasni, - az apa ötvenháromezer forintot keres, az anyja hatvan körül, - ugyan számolgasson már valaki, hogy hogy juthat ebből tüzelőre is?
Persze ezen minden évben sopánkodunk egyet, - aztán nem történik semmi.
Jobboldalon most éppen az a sláger, hogy a fagy több embert visz el, mint a H1N1, de a kormány bezzeg csak a milliárdos üzletet támogatja, a fagyhalál ellen nem tesz semmit.
Értelmes ember tudja, hogy egy járvány, ha nem teszünk ellene semmit, napok alatt "lekőrözhetné" a fagyot, de maga a kérdés ilyetén felvetése nagyon jellemző a jobboldali médiára, - emellett ostobaság is a kormányra mutogatni.
Az ilyen tipusú gondok megoldását - Mari néni ne haljon éhen, a nincstelen Gazsi gyerekei ne fagyjanak meg - régen is a faluközösség vállalta magára, ma sem kellene ennek másként lennie.
Merthogy ez lenne az önkormányzatok elsődleges feladata: szervezni a település mindennapjait, gondoskodni az emberekről, és segíteni azokat, akik önmagukról gondoskodni képtelenek.
Sajnos a nagypolitizálás mellett erről sok helyen elfeledkeznek, - frakciók vannak, de ember, aki odafigyelne az elesettekre, az nincs.
A lopás ezzel együtt bűncselekmény, elkövetőjét felelősségre kell vonni, indítékától függetlenül.
De ha egy társadalom tolvajt csinál a szerencsétlen sorsú emberekből, az véleményem szerint sokkal nagyobb bűn, mint a falopás.
Itt hívom fel azoknak a figyelmét, akik a megélhetési bűnözés kifejezésen röhigcsélni szoktak, hogy lehet ezekkel a "bűnözőkkel" asszonyostul-gyerekestül csak egy napra élethelyzetet cserélni, - hirtelen nagy megokosodásoknak lehetnénk tanúi...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: