2010. január 28., csütörtök

CIVILEK, PÁRTPÉNZEK

Mozgolódnak a civilek.
12 neves közgazdász úgy döntött, hogy elég a nép hülyítéséből, mostantól kezdve a választási kampány alatt szigorúan tudományos módszerekkel "beárazzák" a pártok ígéreteit, és honlapjukon nyilvánosságra hozzák értékeléseik eredményét.
Indulásként megkeresték a hazai véleményformáló értelmiség prominenseit, hogy állítsanak fontossági sorrendet: szerintük a mai magyar társadalmi és gazdasági helyzetben miről kellene mindenképpen szólnia a politikai pártok programjainak.
A 27 problémakört tartalmazó listából a válaszadók, - akik között ott volt pl. Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Ferge Zsuzsa, Hamecz István, Körösényi András, László Csaba, Török Gábor, és elnézést a többiektől, akiket nem említettem - közoktatás minőségét és hatékonyságát,

a korrupciót és pártfinanszírozást,  a roma/cigány népesség integrációját és az egészségügy minőségét és hatékonyságát ítélték a legégetőbb problémáknak.
A közgazdászok azt fogják vizsgálni, hogy ezek a kérdések szerepelnek e pártok programjaiban, ha igen, akkor milyen formában, - csak jelszószerűen megemlítve a kérdést vagy megoldást is megjelölve, és utóbbi esetben mi a valóságos költség-igénye az ígéretnek.
Nagyon életrevaló kezdeményezés ez, kíváncsi vagyok nagyon az eredményre, különösen a Fidesz nagyon konkrétnak éppen nem nevezhető programjának értékelését szeretném látni...
Apropo, civilek...
Nagyon érdekesnek tartom a média viselkedését a Seres Mária nevével fémjelzett Civil Mozgalommal kapcsolatban.
A képviselői költségtérítésekkel kapcsolatos (és a Parlament által - az Alkotmánybíróság asszisztálásával - gusztustalanul kijátszott) népszavazás kezdeményezője által indított mozgalmat a sajtó agyonhallgatja, meg sem említik, holott úgy tűnik, hogy majd mindegyik választókörzetben indítani fog jelölteket.
Ezt is szégyenletesnek tartom, merthogy pl. a nagykörúton kívül senki által nem támogatott LMP nevű neoszadi műképződmény körül annyit jajonganak, hogy az már túlzás is talán.
Seres Máriáék most ismét népszavazást szeretnének kezdeményezni arról, hogy legyen ingyenes a parkolás egész Budapesten, hiszen senki nem ad semmit az autósoknak az általuk fizetett parkolási díjért cserébe, - ha valaki befizette a parkolási díjat, akkor akár a parkoló ellenőre is segít trélerre pakolni a kocsit az autótolvajnak.
Persze jobb lenne, ha ezeket a kérdéseket nem népszavazással kellene eldönteni, dehát ugye a képviselők egyéni érdekei és a pártfinanszírozás szabályozatlansága nem engedi érvényesülni a közérdeket...

130 millió forintot kapott adományként idáig a Fidesz ismeretlen adakozóktól, - jelentették ma be.
Gondolom, önzetlen adakozóktól, - vagy kisnyúl...
Tulajdonképpen ez a bejelentés is rámutat arra, hogy mennyire szabályozatlan a pártfinanszírozás, - bemondásra megy a dolog, mint a negyven-száz ulti.
Igaza van a szocialistáknak, - ez a bejelentés csak arra jó, hogy hátteret teremtsenek az önkormányzati szférából kiszivattyúzott pénzekhez, - legalizálják azokat.
Jobb helyeken az ilyesmit pénzmosásnak hívják.
És viszontszolgáltatást vár érte, aki adja, - aki leginkább a köz pénzéből adja, túlárazott közbeszerzésekből csipve le maga és a pártja részét.
Merthogy ez nem csak a Fideszre jellemző módszer, hanem valamennyi parlamenti pártra.
A pártfinanszírozás rendezése a fentebb említett fontossági rangsorban a második helyen szerepel, - úgy tünik, nem indokolatlanul...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: