2010. január 15., péntek

MAGYAR CSODA...

A legnagyobb elismerés hangján beszélnek a vezető gazdasági elemzők Magyarországról.
A Bank of America - Merrill Lynch havi globális feltörekvő térségi helyzetértékelésének Magyarországról szóló fejezete a "Magyarország – költségvetési világelső" címet viseli.
GDP-arányos elsődleges államháztartási egyenlegünk évente átlagosan 3 százalékponttal javult az elmúlt három év során.
Az elemzők azt is kijelentették, hogy "elhanyagolható jelentőségűnek" és "politikai indíttatásúnak" tekintik azokat a kijelentéseket, amelyek szerint - például a MÁV adósságához köthető okokból - 2010-ben "elcsúszhat a költségvetés", ezzel a a Fidesz kedvenc teóriáját is a szemeteskosárba küldték.
Nagy öröm ez, - kár, hogy az ország népe nemigen fogja fel a jelentőségét, - talán el sem jut a tudatukig a hír.
Ezzel és az elemzők által felvázolt növekedési prognózisokkal tulajdonképpen cáfolták a Fidesz hat éve mantrázott állításait és bebizonyosodott, hogy a Gyurcsány által megkezdett gazdasági pálya helyes volt, és pontosan az történt, amelyet a világ legszerencsétlenebb miniszterelnöke az út kezdetén felvázolt, - azzal a kis korrekcióval, hogy a világgazdasági válság körülményei között is tartani tudtuk a kijelölt célokat, ha a miniszterelnököt megtartani nem is tudtuk.
Ehhez az eredményhez természetesen kellett a Bajnai- Oszó páros következetessége is, - és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a válság hatásainak elviselésében sokat segítettek a már annak kitörésekor is érzékelhető eremények.
Ha úgy tetszik, sikeres ország lettünk, és ha ehhez hozzászámítjuk a két ciklus során elért életszínvonal-emelkedést, az autópályaépítési és egyéb gazdasági sikereket is, akár büszkék is lehetnénk magunkra.
Kár, hogy nem leszünk, mert nyolc év alatt elhitették velünk, hogy rosszul élünk, sikertelenek és versenyképtelenek vagyunk, akiknek ezzel a teljesítménnyel sokkal gazdagabbnak kellene lenni és jobban lehetne élni.
Ez az az ország, ahol a veszteséges vállalat dolgozói nem elégednek meg a 13%-os béremeléssel, ahol a buszsofőr többet szeretne keresni, mint a sebészfőorvos, vagy a középiskolai tanár és ezért sztrájkolni is hajlandó, ahol a nyolcosztályos tüntető nyolc éve emlegeti a GDP-t - amiről mellesleg azt sem tudja, hogy eszik e vagy isszák, - ez egy furcsa ország.
A Fidesz most éppen azzal prróbálja ellopni a távfűtéses lakásokban élő zemberek örömét, hogy azt állítja: a kormány trükközik a távfűtés áfájával.
Kellene még néhány ilyen trükk, - kíváncsi leszek, ha neadjisten a Fidesz kerül kormányra, ők milyen trükkökkel fognak élni, - nem lenne baj, ha ilyenekkel - tartva mellette persze a költségvetési szigort...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: