2010. február 27., szombat

EGYMILLIÓ...

Ennyi új munkahelyet ígér a Fidesz, - igaz, ezt tíz év alatt kívánja létrehozni.
Derék vállalás, még akkor is, ha a választási ígéret túlterjed a választási cikluson.
Ennyi erővel kétmilliót is ígérhetett volna, aztán a ciklus végén el lehet majd magyarázni a zembereknek, hogy ugyan most csak tizenötöt sikerült létrehozni, a maradék egymillió kilencszázkilenvcenezer kilencszáznyolcvanötöt majd a következő ciklusban hozzák létre, - szavazz hát rájuk!
Van itt ezzel az ígérettel más probléma is.
Miután a gazdaság alapvetően a magánszférára épül, ezért érdekes lenne mgtudnunk, hogy milyen új munkahelyeket akar létrehozni egy kormány?
Merthogy a  magánvállalatok önálló létszámpolitikát folytatnak, és akkor hoznak létre munkahelyeket, ha arra szükségük is van.
Persze, azt mondja a nagyeszű fővezér, hogy majd csökkentjük az adókat és ettől a magánszféra megtáltosodik, és ezresével hozza létre az új munkahelyeket!
Szép elképzelés, de sajnos csak azt tükrözi, hogy a lánglelkű ámde kissé életidegen politikus mennyire nincs tisztában a vállalkozó helyzetével.
Pedig elég lenne neki elmenni az apukájához oszt megkérdezni, hogyha kevesebb a nyereségadó de nincs több megrendelése a dolomitra, elfogytak már a strómanok nevére megszerzett állami megrendelések is és már minden Zarándok* elzarándokolt - akkor ugyan hány új munkahelyet fog teremteni?
Miután a magyar gazdaság zömében külföldre termel, ezért hát nemigen valószínű, hogy a magyar kormány egy csettintésére megnő a világban  a kereslet pl. Audira, - mégha Orbán kocsiflottája meg is szokta haladni az európai kormányfők kocsiparkjának darabszámát, akkor sem.
Mert hát ugye, azzal, hogy a munkahelyek számának növelését multik Magyarországra csábításával próbáljuk megoldani, nemigen fér össze a Fidesz multiellenes propagandája, igaz, mint tudjuk, a Vezér képes egy lyukból egy időben hideget és meleget is fújni, ettől emberfeletti ő a mi legnagyobb boldogságunkra.
Persze lehet a közalkalmazottak és köztisztviselők számát is növelni,  ez viszont nemigen fog tetszeni az IMF-nek, mert ugyan jól hangzik, hogy a legkisebb faluban is legyen alsótagozat, meg az is, hogy megvédjük az egészségügyet, de a gyakorlatban ezek az elvek és ígéretek már nem lesznek annyira működőképesek, mint amennyire alkalmasak a gyanútlan választó hasbaakasztására.
Tehát ez az út sem járható, - marad hát a közmunka szervezése.
Ezt viszont nem lehet munkahelyteremtésnek nevezni, ezt legfeljebb szociális foglalkoztatásnak hívhatjuk, és arról most ne is beszéljünk, hogy kell e ennek az országnak egymillió kapával és söprűvel felszerelt ároktisztító segédmunkás.
És még hátra van az igazi kérdés: az egymillió munkahely megteremtése mit is jelent valójában?
A ma is meglevőkön túl teremtenek (miként az Úr...) egymilliót, vagy lesz egymillió új munkahely és ezzel párhuzamosan megszünik egymillió kétszázezer?
Igaz, Varga Mihály a Demokratának adott interjújában a héten kifejtette, hogy jó programmal éves szinten a foglalkoztatottak számának százezres bővülése lehet reális, így a négyszázezer új munkahely a kormányzati ciklus alatt véleménye szerint megvalósítható.
Hát igen, de hol az a jó program?
Egymásközt szólva már egy rossz program is előrelépés lenne a mai helyzethez képest...
Érdekes, Viktor ennél azért határozottabban fogalmazott, mikor az egymilliót ígérte, - igaz, ígérhetett volna tízmilliót is száz év alatt bátran, ha olvasta esetleg a Naszreddin Hodzsa, az emír és a szamár című mesét...

A Fidesz ismét összevissza beszél és felelőtlenül ígérget, bízva abban, hogy dumával majd elsikálja a kudarcokat.
És sajnos, lehet, hogy igaza is van, - ki emlékszik ma már Torgyán Józsefre, Pepó Pálra, az Ezüshajóra meg a Happy End -re, - mostanra már a "ne mi nyerjük a legtöbbet" akció és a szőlőbányák ügye is a feledés homályába merült.
Én azért bízom benne, hogy egyszer csak ráeszmél a nép, hogy mekkora majmot csinált belőle lánglelkű vezére...
:O)))

* Ifjabbak kedvéért:
Az Orbán-kormány ideje alatt a többségi állami tulajdonban levő Dunaferr felbontotta a dolomitszállításra vonatkozó szerződését addigi szállítójával, Zarándok Jánossal és helyette Orbán Viktor apjának cégével kötött szerződést.
Miniszterelnöksége idején az autópályaépítés kapcsán Orbán kijelentette, hogy a családi cég nem fog az állami nagyberuházáshoz követ szállítani, - ennek utána Orbán apja saját helyettese nevén hozott létre egy új céget, amelyre már természetesen nem volt érvényes a fogadalom.
Ügyes...

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem tudom, h a 'bölcs' jelzőt miért illesztette a fő neve elé, de nagyon nem állja meg a helyét. Továbbá a 'mindent elolvastam helyetted' duma is kissé fellengzős és elnagyolt, hiszen a napi olvasmánya nagy valőszinűséggel a Népszabira és a Magyar Nemzetre korlátozódik. Olvas maga FT-t? (Financial Times a gyengébek kedvéért.) Szokta maga olvasni az OECD jelentéseit? Gondolom, fogalma sincs, h ezek az orgánumok miket irnak Mo.-ról és a világról. A maga szösszeneteiből az derül ki, h OV mondta az öszödi beszédet és Ő nevezte ki a megváltó eü-minisztereket, M. Lajost és társait is. Nyilván a FIDESZ emberei ülnek a börtönökben BKV-,LRI- és most már HM kapcsán is. Zuchslag, Hunvald és Kabai szintén fideszes pártkatonák, akik narancsszinű polókban követték el a gazemberségeiket. Magának alapvető informácók maradtak ki az életéből a gazdaságra, társadalom-politikára és az egészségügyre vonatkozólag. Tudja maga, h a szoclib kormány miatt nem lehetett az eurót Mo.-n 2008-tól bevezetni (ahogy azt a szlovénok és a szlovákok megtették?)? Tudja maga, h mekkora dúlást végeztek az egészségügyben a liberális miniszterek? Hogy ellátatlan elmebetegek kóborolnak Bp. utcáin? Mit szól maga a romakérdés ilyetén módon történő megoldásához? Hogy a társadalom egy részétől milliárdokat követelnek és vonnak le 'segély' cimen?

Az utóbi 8 év mérlege tehát röviden:
- elmaradtak alapvető strukturális és gazdasági átalakitások
- a korrupció mértéke az egekbe szökött, a közerkölcsök párhuzamos romlásával
- a kormányzó pártok minden hitelességüket elvesztették (lásd Jobbik!), legalább két ciklusra bebetonozták a FIDESZ-t
- a társadalom egy részének hihetetlen elszegényedése (lásd Moldova), ugyanakkor egy másik réteg hihetetlen meggazdagodása elsősorban állami pénzek lenyúlása révén
- az államadósság és a munkanélküliség mértéke az egeket ostromolja, évtizedeke eladósitva hazánkat

Úgyhogy javaslom, h formálja át a világnézetét, próbáljon meg több forrásból tájékozódni és ne hirdesse magáról azt, h BÖLCS.

PuPu írta...

Kedves Barátom!
Azzal, ha valaki be van oltva humor ellen, öniróniáról meg még csak nem is hallott - nemigen tudok mit kezdeni.
Azzal sem. hogy mit ért meg Őn az általam leírtakból - a süketeknek is hiába adna hangversenyt Yehudi Menuhin... - mentsen az ég attól, hogy magam hozzá akarjam mérni.
Amit leírt, az az Ön véleménye, a blogomban meg az enyémet olvasgathatja, ha akarja.
Ha nem, akkor ugorjon, hisz annyi érdekes blog van még, amelyek mindegyike az Ön világképéhez illeszkedő elemzést tartalmaz.
A véleményét tiszteletben tartva meg kell jegyeznem, hogy számtalan dologban téved, sok dolgot nem is ismer, leginkább csak a fideszes propagandaszlogeneket énekli vissza és ettől nem teljesen függetlenül vadul csúsztat.
Nem értünk egyet, de hát ez nem is kötelező még egyelőre, - habár ki tudja, mit hoz a jövő...
Amihez kívánok önnek egészséget és mosolygós nyugalmat.
:O)))