2010. február 26., péntek

SÁVOLY...

Feljelentették Magyarországot.
Természetesen honfitársaink tették ezt, ahogy ez már lenni szokott.
A K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért Joaquin Almunia versenypolitikai biztosnak írt levélben azt kéri, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg, összeegyeztethető-e a sávolyi motorpálya építéséhez tervezett állami támogatás az uniós támogatási szabályokkal.
Még egy ilyen ország a világon nincs, ahol saját érdekeik ellen áskálódnának egyesek folyvást.
Emlékszik talán még mindenki, hogy 2005-ben, amikor az autópályaberuházások egy részét a kormány ki akarta emelni a költségvetési elszámolásból -  ugyanúgy, mint ahogy a Fidesz - kormány tette ezt az előző ciklusban - akkor Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank akkori alelnöke, 1990 előtt a Nemzetközi Valutalap igazgatója, jelenleg a Fidesz gazdasági tanácsadója volt az, aki felhívta Brüsszel figyelmét a magyar költségvetési elszámolásnak az Uniós elszámolási módtól eltérő voltára a figyelmet.
Érdekes módon ezt a Fidesz-kormány ideje alatt elfelejtette megtenni.
De meg tudjuk mi oldani a problémáinkat házon belül is, - legutóbb a gyöngyösi gumigyár és a sukorói élménypark beruházását akadályozták meg jobboldali honfitársaink mondvacsinált indokokkal, rengeteg munkahelytől és bevételtől fosztva meg a magyar államot.
Most éppen egy olyan beruházást iparkodnak leállítani, amelyik az ország számára csak a Forma-1-hez mérhető nemzetközi megjelenést biztosítana, és az egyébként nem túlzottan virágzó balatoni idegenforgalom számára jelentene lehetőségeket.
Az ellenlábasok szerint a beruházás gazdaságilag kockázatos.
Meglehet, - de ezen az alapon lehet találni néhányezer versenypályát autóknak, motoroknak, lovaknak és agaraknak, melyeket soha meg nem építettek volna üzemeltetőik, ha csak az orruk hegyéig látnak, mint a mai feljelentgetők.
Egy ilyen beruházás felhívja a figyelmet az országra, amely súlyánál és méreténél fogva egyébként igen ritkán jelenik meg a világsajtó címoldalain.
Ha annyi reklámfelületet szeretnénk venni a világlapokban, televíziókban amennyi felületet például a Hungaroringről és mellé Budapestről, Magyarországról szóló tudósítások a magyar verseny idején elfoglalnak, arra rámenne az ország fél költségvetése.
Ez a reklám pénzt ér és pénzt hoz, - hozhat esetleg vitorlázókat a Balatonra, adhat inspirációt Budapest meglátogatására a közvetlen bevételeken túl.
És hozhat újabb beruházásokat, - a kutya is oda csinál ugye, ahol már van. (bocsánat...)
A motorsport népszerű és nem csak külföldi, de hazai iegenforgalmat is generálhat, márpedig az ország szempontjából mindegy, hogy ki költi a pénzét a versenyen, előtte és utána.
Az a nem mindegy, hogy tudunk e az idegenforgalomhoz kapcsolódó programokat adni a hozzánk látogatóknak, mert aki azt gondolja, hogy a mai világban a hortobágyi kilenc lyuk megtekintése a programok netovábbja, az egy cseppet le van maradva a világtól vagy kezelésre szorul.
Hát majd meglátjuk, mi lesz ebből, - mindenesetre kicsit viszolygok azoktól az emberektől, akiknek az ország érdeke sem drága azért, hogy a választási kampány során politikai ellenfeleiket ellehetetlenítsék...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: