2010. február 4., csütörtök

VAGYONNYILATKOZAT...

Nemrég leadták a képviselők vagyonnyilatkozataikat.
Most ne essék szó azok valóságtartalmáról (- kétes), arról se, hogy ki ellenőrzi ezeket (- senki), arról se, hogy mi a szankció, ha valaki lebukik a hiányos vagy hibás vagyonnyilatkozatával (-semmi), arról se, hogy van e ennek így értelme (- nincs).
Beszéljünk itt csak Orbán Viktor vagyonnyilatkozatáról, amelyben a feleségével közös 400 négyszögöl területű budai telkükön fekvő 200 négyzetméteres házuk van feltüntetve, továbbá hat felcsúti telek, melyeket 50 évre ingyenes használatba adott a felcsúti fiatal labdarugóknak.
Nézegettem a vagyonnyilatkozatot és hiányérzetem támadt.
Keresgéltem, hátha meglelem a háza mellett álló borospincét is valahol, de nem leltem.
Pedig hát ingatlan ám az is, vagyoni értéket is képvisel, főleg a XII. kerületben, - persze lehet, hogy nincs rá használatbavételi engedély, - ki tudja?
Felködlött bennem az is, - mintha a fideszes képviselőjelölteket Felcsútra rendelte volna mostanában a Vezér, és mintha ez a kézcsókrajárulás a saját rezidenciáján történt volna...
Kerestem hát azt a fránya felcsúti házat (környezetbarát, organikus, vályog, ámde putrinak éppen nem mondható...) is és végre megtaláltam: Lévai Anikó 2008 évre vonatkozó vagyonnyilatkozatának mellékletében a feltüntetett 36 ingatlan között meg is leltem.
Érdekes ez a ház, - ez egy valódi offshore ingatlan, nem a Lánglelkű és Önzetlen Vezér  puritán imázsát rombolja, -  a méltóságos asszonynak meg se nem oszt, se nem szoroz.
Mellesleg az ő 2009-re vonatkozó vagyonbevallása sehol sem lelhető, - ki tudja, pedig hátha érdekes lenne.
Hiszen a puritán pártelnök neje nevén 2008-ban is gyarapodott a családi vagyonka, ezúttal egy 91 négyzetméteres XI. kerületi öröklakással, - mint tudjuk, az ügyes asszonyka összekuporgatta a rávalót a tűpénzből, meg tán visszavitte az üres üvegeket.
Merthogy egyébként EU-s földalapú támogatást sem vesz fel, gazdasági társaságban sem tag,  - a "Neminyerjükalegtöbbet Kft" tulajdonrészétől is megszabadult, - ahogy tippelem, növelve egyúttal a strómanok számát...
Szóval, megállapíthatjuk, hogy ezek a vagyonnyilatkozatok arra semmiképpen sem jók, hogy a képviselők vagyongyarapodásáról és vagyoni helyzetéről hiteles képet adjanak, ez az intézmény csak arra jó, hogy évente egy alkalommal betömjék vele a mindíg szenzációra éhes média száját.
Pedig érdekes kérdések lennének ezek, és még érdekesebbek lehetnének, ha a vagyonnyilatkozatokban meg sem említett vagyoni gyarapodásokról is tudomásunk lehetne, de ne legyenek illúzióink, - a külföldi ingatlanok és bankszámlák örökre homályban maradnak előttünk...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: