2010. április 30., péntek

+6Ó...

Mesterházy meghatódott, írja a Népszabadság Online.

A Parlament alakuló ülését előkészítő egyeztetésen történt ez a szívmelengető esemény.
Állítólag ott hangzott el a szocialista frakcióvezető szájából, Lázár Jánoshoz a Fidesz új frakcióvezetőjéhez címezve, hogy "mélyen meghat ez a nyitottság".
Elolvastam a hírt és én is mélyen meghatódtam, kisvártatva ejtettem egy-két igaz könnyet is a Fidesz kooperatívitásának eme újabb szép megnyilatkozásán, miszerint teszi azt, ami egy parlamentáris demokráciában a kormánypárti többség dolga: megvitatja az ellenzékkel azokat a dolgokat, melyeket az Alkotmány, törvények vagy a házszabály a Parlament hatáskörébe utal.
Bár ami azt illeti, azért élhet a szocialista frakcióvezetőben némi gyanakvás, mert egy félmondatban kifejezte abbéli reményét, hogy ilyen egyeztetésekre nem csak olyan ügyekben fog sor kerülni, mikor azt kell eldönteni, hogy mikor hozzák be a zászlókat az ülésterembe, de Lázár megnyugtatta, - "más rendszer lesz a jövőben" - a nemzeti együttműködés jegyében, a kétharmados többség birtokában szeretnék megismerni a leendő ellenzék álláspontját érdemi, tartalmi ügyekben.
Azt hiszem nem egészen tiszta a fideszes titánok előtt, hogy a kétharmad bár igen sok mindenre felhatalmazza a többséget, mégsem azt jelenti, hogy most akkor ők kegyet gyakorolnak, ha tárgyalnak az ellenzékkel.
Ha tárgyalnak, akkor csak teszik azt, amiért fizetjük őket.
Fene tudja miért, de én szkeptikus vagyok, és ez a "nemzeti egység" duma is zavar kissé, mióta kiderült, hogy a nemzet nem lehet ellenzékben.
Merthogy ha ez így van, és a nemzet kormányon van, akkor úgy tünik, hogy végre kisímultak a dolgok, a nemzet folyvást egyet fog érteni magával, ellenzéke meg egyetérthet vele, ha van kedve hozzá.
Egyelőre.
Később lehet, hogy kötelező lesz...
"A nemzeti együttműködés rendszerének" első lépése a parlamenti munkában nagyobb kockázatot nem hordoz magában, az ellenzék majd tesz néhány érdemi javaslatot, - milyen sorrendben kell kezet csókolni Orbánnak, a hercegprímás teljes ornátusban lesz köteles megjelenni a rendezvényen vagy megfelel a papi civil, melyik ellenzéki képviselőnek kell viselt dolgai miatt az ülésen egy naranccsal a szájában ülni padjában stb...
Lázár szerint "láthatóan az MSZP képviselőit ez meglepte, mivelhogy nem az együttműködés, hanem a diktatórikus kormányzás volt eddig rájuk jellemző a parlament alakulása kapcsán is".
Ebből a nyilatkozatból aztán pontosan beárazható a Fidesz nagyvonalúnak szánt lépése és meggyőzödhetünk egyúttal, hogy a népi szólásmondások a zemberek hallatlanul éles megfigyelőképességén alapulnak, - jelen esetben a "kutyából nem lesz szalonna" bölcsességét láthatjuk visszaigazolva.
Én persze egy szemét bolsilibsi vagyok, aki nem nyughat, és azon elmélkedik, hogy ez a nemes hozzáállás - mármint az együttműködési szándék - miért nem mutatkozott meg az utóbbi nyolc évben a Fidesz politikájában, - de persze ez csak szimpla akadékoskodás.
Ők akkor is együttműködtek volna bizonyos dolgokban, még különféle határidőkre is tettek javaslatokat pl. a miniszterelnök lemondásával kapcsolatban, - mit tehettek volna, ha a Parlament ezeket figyelmen kívül hagyta?
Tetszik nekem ez a "nemzeti együttműködés rendszere" is, - hallhattuk már a "nemzeti együttműködés kormánya" kifejezést is, - vidul a lélek, mikor ezt a  magasztos szókapcsolatot hallja.
Valószínűleg tetszeni fog a zembereknek is, merthogy ők többségükben úgy képzelik, hogy az a jó társadalmi berendezkedés, ha mindenki minden kérdésben egységesen foglal állást, - persze azért gyakorlatban szájonkapják az asszonyt, ha az általuk favorizált csülökpörkölt helyett káposztás cvekedlit tesz az asztalra.
Utána persze helyreáll a családi egyetértés, ez kétségtelen.
Nem hinném, hogy a Fidesz vezetői ne lennének tisztában, hogy szómágiájuk eme újabb szép példánya a fából-vaskarika minősített esetét képezi, de ez őket sosem zavarta, - most sem, - vakulj paraszt!
Lesz itt még a Kossuth téren a hatvanakárhány vármegyéből összehordott földből épített domb (v.ö: koronázási domb), lesz Nemzeti Pitykemúzeum, lesz koronaőrség, testőrség és Széchenyi terv 2.0, - végtére is mindent csak törvényesen, valamiből biztosítani kell majd a zöldmezős téliszalámi forrását...
Könnyeim törölgetve várom a folytatást, már csak egy kommunikációs feladvány foglalkoztat: hogy fogja a jobboldali média kommunikálni, ha valamelyik ellenzéki párt nem ért egyet a nemzeti egyetértés kormányával?
Fogas kérdés, fogas kérdés...
:O)))

* A képen aVezér mellett Lázár János, sokat fogjuk még látni.
A kép címe: Vajon a koronát is megtartják majd a füleim?

Nincsenek megjegyzések: