2010. április 16., péntek

ADÓ, ILLETÉK, POPPER PÉTER...

Állítólag be akarja vezetni a Fidesz a családi adózást.
Pontosabban csak az Úr tudja, hogy mit akarnak bevezetni, merthogy akik a választások nyertese részéről megszólalnak az ügyben, azok hol maszatolnak, hol összevissza beszélnek.
A legújabb verzió, hogy családi adózási elemeket kívánnak bevinni az adórendszerbe - aztán értsen ezen mindenki azt, amit akar.
Mindenesetre egy elemét az új szisztémának már megszellőztették, nevezetesen azt, hogy az adókedvezmények mértéke a gyermekek számával arányosan növekszik, - négy gyereken túl már egyátalán nem kell majd személyi jövedelemadót fizetni.
Mit mondjak, mikor elolvastam nagyon kellett röhögnöm, eszembe jutott a mi szorgalmas miniszterelnök-jelöltünk gyermekeinek száma...
Nehogy azt gondolja valaki, hogy ugyan, hát csak a Nemzeti Ügyek közül old meg éppen egyet a Lánglelkű Vezér, - nem egyszer bizonyította már, hogy egészséges bírvágyával lehajol ö húsz forintért is, harmincért meg Dorozsmáig massza a kecskét.
De tegyük félre az ö személyét és nézzük inkább a társadalmi igazságosság kérdését.
Vegyünk két nagycsaládot, lakjon az egyik öt gyerekkel és huszonegynehány ingatlannal, miniszterelnöki, pártelnöki fizetéssel, családi pótlékkal és a kedves papa nevére privatizált bányabirodalommal a háttérben mondjuk a XII. kerületben 200 négyzetméteren, a másik ötgyerekes család pedig lakjon Csenyétén, húsz négyzetméteren nyolcadmagával, nyakig a munkanélküliségben és talpig mélyszegénységben.
Nomármost utóbbi koma adókedvezménye jövedelem híján maximum 0,-Ft lehet, ezzel aztán sokra fog menni.
Kinek vagyon, annak nagyon -  mondja a népi bölcsesség és ez ebben az esetben is így lesz, - a magas jövedelem adókedvezménye is magas összeg lesz, - többre fog rugni havonta, mint a csenyétei család havi bevétele, még ha az alkalmi munkákat hozzászámítjuk, akkor is.
Az már csak hab a tortán, hogy az ingatlanadó is el lett meszelve, jóllehet a közteherviselésben a többszázmilliós villák adóztatása hozhatott volna egy csepp igazságosságot, vagy legalább annak illúzióját, de persze nem, - ez itt kérem Magyarország.
Azon is csak vidulni lehet, hogy a Fidesz tervei között szerepel állítólag a közvetlen hozzátartozók örökösödési illetékének összeghatártól független eltörlése, - mindent a gyerekeinkért, ugye...
Már akinek van mit örökül hagyni, merthogy a csenyétei házaspárnak nincsenek sem belterületi ingatlanai, sem szőleje, sem bányái, sem háza, sem nyaralója meg amiről még nem is tud az ország szorgos népe, - ők legfeljebb a szegénységet hagyhatják örökül gyermekeiknek, de azt aztán teljesen illetékmentesen...
Egyébként ma már elhangzott, hogy a Viktor által  ezerszer beígért és mindenre gyógyszert nyujtó egyszeri nagyarányú adó és illetékcsökkentésre idén nincs lehetőség, de majd a következő években, ugye...
Hogyne...


Ma nagy veszteség érte Magyarországot - meghalt Popper Péter, aki "a" pszichológus volt Magyarországon.
Aki egyszer is hallgatta valamelyik előadását, nézte valamelyi televíziós műsorát, az soha nem felejtheti el brilliáns eszét, higgadt és közérthető előadásmódját, a szavaiból sugárzó empátiát és humanizmust, a sokat tapasztalt ember bölcsességét.
Hadd legyek szubjektív: nagyon szerettem ezt az embert, mert olyan általános emberi értékeket közvetített, melyekből igencsak ráférne egy jó adag erre a balsorsverte országra.
Azt mondják, csak az hal meg, akit elfelejtenek - Popper Péter vélhetőleg örökéletű lesz.
Nyugodjék békében!
:O(((

1 megjegyzés:

Nordsmetal írta...

jó kis cikk, rámutatsz a lényegre ..
sajnos Popper Péter könyveire már csak a halála után bukkantam rá, de azóta is ajánlom mindenkinek, mert tényleg nagyon szép és hasznos dolgokat ír