2010. április 10., szombat

KATYN...

Katyn csak gyászt és fájdalmat hoz Lengyelországnak.
Lezuhant a lengyel elnök repülőgépe, sem ő, sem felesége, sem kíséretének tagjai, de a repülőgép személyzete sem élte túl a balesetet.
Lech Kaczynski elnök Katynba készült, ahol a Szovjetunióban 1940-ben Sztálin utasítására lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyét akarta felkeresni.

A héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével már tartottak itt megemlékezést, erre azonban az oroszellenes érzelmeiről és megnyilatkozásairól  elhíresült Kaczynskit nem hívták meg.
A lengyel elnök azt kérte, hogy ő is a helyszínen emlékezhessen a meggyilkoltakra, és az orosz fél ehhez hozzájárult.
Gépének az előzetes tervek szerint Szeverníj repülőterén kellett volna landolnia.
"A pilótát Szevernijtől 50 kilométerre figyelmeztették, hogy a repülőtéren az időjárási viszonyok nem érik el a leszálláshoz szükséges minimumot. A pilóta úgy döntött, hogy egyelőre folytatja útját, és majd az utolsó pillanatban dönt, ami szokásos eljárás. Amikor másfél kilométerre volt a kifutópályától, a repülésirányítók észlelték, hogy a gép a kelleténél gyorsabban, nem a megfelelő ívben ereszkedik. Ekkor a repülésirányító utasította a pilótát, hogy hagyja abba az ereszkedést és vízszintesen repüljön tovább, amikor pedig a gép személyzete nem teljesítette az utasítást, többször is felszólították, hogy térjen ki más repülőtérre. A gép ennek ellenére folytatta a leszállást, s ez tragikusan végződött" - mondta Alekszandr Aljosin altábornagy, az orosz légierő vezérkari főnökének első helyettese.
A hírek szerint ez a negyedik leszállási kísérletnél történt, ez a tény már a józan ész határain kívül esik.
Számomra érrthetetlen, hogy egy profi pilóta hogyan hagyhatja figyelmen kívül a repülésirányítók utasításait, - erre csak egy elképzelhető indokot tudok: a repülőgépen utazó államfő utasítását, mely számára kötelező erejű és felülír minden egyebet.
Nem az első eset, amikor magas beosztásban levő utasok tragédiához vezető utasítást adnak járművük vezetőjének, ez az eset is ebbe a sorba tartozhat valószínűleg.
A különbség csak annyi, hogy egy gépkocsi-balesetre legfeljebb néhány ember mehet rá, ebben az esetben viszont kilencven embert vittek magukkal a halálba, katonai vezetőket, képviselőket, magas rangú állami tisztviselőket.
Tanulság kellene legyen ez az eset a mindenkori hatalmasoknak, akik egyszer-egyszer elhiszik, hogy ők a fizika és a természet törvényei felett állnak, és ahogy a politikában, úgy az élet egyéb területein is átgázolhatnak a szabályokon.
Egy erőszakos és agresszív politikus nehezen vetkőzi le ezeket a tulajdonságait döntési helyzetekben, márpedig Lech Kaczinski ilyen politikus volt, ellenfelei gyakran vádolták azzal, hogy tekintélyelvű rendszert akar kiépíteni Lengyelországban.
A világ gyászolja az elhunytakat, és halála feledtetni fogja a felelős megnevezését, pedig attól, hogy maga is áldozat, még könnyen meglehet, hogy felelőtlenségével ő lett a többi áldozat gyilkosa.
Nyugodjanak valamennyien békében.

:O(((

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

2008. augusztus 12-én Grzegorz Pietruczuk ezredes vezette azt a Tu-154M kormánygépet, mely nem szállt le a grúziai Tbilisziben. Mint a Gazeta Wyborcza cikke írja, az észt, a lett és a litván vezetőkkel együtt repülő Lech Kaczynski gépe eredetileg az azerbajdzsáni Ganji repülőterén szállt volna le. A lengyel elnök közvetlen munkatársai ugyanakkor arra utasították a kapitányt, hogy Tbilisziben szálljon le. Pietruczuk ezredes ekkor ezredparancsokával, Andrew Pietrzaki ezredessel lépett rádiókapcsolatba, aki az utasítás követésére adott parancsot. Grzegorz Pietruczuk ezt végül, mint a gépért egy személyben felelős pilóta és a gép parancsnoka, megtagadta. A jelentésében felsorolt kilenc indok között szerepelt az is, hogy a géppel fegyveres konfliktuszóna felett kellett volna elrepülnie. Nem volt információja arról sem, hogy milyen állapotban van Tbiliszi repülőtere az orosz támadásokat követően. Sem Oroszország, sem Grúzia nem tudott a 74 utassal repülő gép érkezéséről, mely kormánygép maga sem volt felkészítve arra, hogy háborús repülőtéren landoljon.
Jelentésében azt is leírta, hogy ekkor Lech Kaczynski személyesen, a pilótafülkébe betérve utasította arra, hogy Tbilisziben szálljon le. Ezt a, khm, történést a lengyel elnök tagadja, szerinte csak írásos utasítást adatott át neki munkatársaival.
A gép ezután az eredeti, azerbajdzsáni helyszínen landolt. A gép kapitányára Lengyelországban hadbíróság (a kapott parancsok megtagadásának vádjával), majd a vizsgálat után felmentés és végül 2008. szeptember közepén a védelmi miniszter kitüntetése várt.

PuPu írta...

Nem minen ember képes ellentmondani annak, akitől a karrierje függ.
Én leginkább a többi 87 embert sajnáűlom, de őket nagyon...
Tudnál adni egy e-mail címet?
:O)))