2010. április 15., csütörtök

KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG...

Lesz kettős állampolgárság.
Németh Zsolt a Fidesz határon túli magyarok ügyeivel foglalkozó politikusa, aki jelenleg a Külügyi Bizottság elnöke ma egy rádióműsorban ezt fejtegette.
Elmondta, hogy az állampolgárság nem automatikusan jár majd a határon túli magyaroknak, hanem egyéni kérelemre fogják megadni. Feltétele, hogy a kérelmezőnek  magyar állampolgár felmenői voltak vagy vannak és beszéli a magyar nyelvet.
Mondjuk nem egy túlzó ígéret, e kritériumok alapján ma is megkapná az állampolgárságot aki kéri, és jelenleg is van számos kettős állampolgár, aki nem Magyarországon él életvitelszerűen.
Az ördög persze a részletekben lakozik ennél az intézkedésnél is, nevezetesen az a kérdés, hogy a törvényalkotó meg fogja e határozni pontosan az így megadott állampolgári jogviszony tartalmát, ad e választójogot a külföldön élőknek, ad e lehetőséget az állampolgári jogon igényelhető szolgáltatások igénybevételére, vagy csak arra jogosítja fel a friss állampolgárt, hogy egyszerű és rövid adminisztratív eljárás után átköltözzön az anyaországba, ha úri kedve úgy tartja.
És itt van még a nagy kérdés: mit szólnak hozzá azok az államok, melyekben az érintettek élnek?
Bizonyára lesz, amelyik majd a füle botját se mozgatja, de az már kiderült, hogy Szlovákia például nem fogja szó nélkül hagyni a dolgot, és csak a csillagok pillanatnyi állásától függ majd, hogy milyen ellenintézkedéseket hoz.
Sajnos ebben a térségben a délszláv háború óta minden elképzelhető, és bizony nem lenne jó megérni, hogy magyarokat ismét vagonokba rakjanak, elszakítva őket szülőföldjüktől.
Komoly diplomáciai előkészítésre lenne szükség, megegyezésre a szomszédokkal, mert ez az intézkedés enélkül csak a nacionalizmus és sovinizmus felkorbácsolására lesz alkalmas.
Ez pedig nem tenne nekünk jót.
Remélem, hogy nem erőművészeti mutatványt akarunk bemutatni, - jó lenne megfontoltan lépni ebben a nagyon kényes ügyben...
:O)))

10 megjegyzés:

Cigany Roxana írta...

ÉN NEM BESZÉLEK CIGÁNYUL.
GONDOLOD CSAK EZ MIATT NEM VAGYOK CIGÁNY?
DEHOGYNEM!!!!

PuPu írta...

Én hiszek neked, de ha Romániában élő magyar cigány lennél, bizony gondjaid támadhatnának állampolgárság ügyében, ha nem beszélsz magyarul.
Tudod, a törvényalkotók hivatalból bölcsek, - ezért etetjük őket...
:O))))

Névtelen írta...

Belföldinek minősül (társadalombiztosítási szempontból:
• a Magyar Köztársaság területén a lakcímnyilvántartóba bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok (a polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá - a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével - az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy - amennyiben más lakása nincs - megszáll)

PuPu írta...

Ez csak technikai kérdés, - egy lakcímbejelentő lap kitöltése öt percbe sem kerül, a többi már csak rutineljárás.
Van ismerősöm, aki életvitelszerűen az USA-ban él, amerikai állampolgárságot kapott, amerikai útlevele (is) van, emellettmindkét országban van bejelentett lakcíme, szavazhatitt is - ott is, van bankszámlája itt is-ott is, stb.
Ez persze ebben az esetben nem gond, merthogy van párezer ilyen, de mondjuk ez egy román vagy szlovák viszonylatban már húzósabb kérdéseket vet fel, - éppen a mostani választás bizonyítja, hogy fel lehet borítani választókörzetek eredményeit némi rászervezéssel, és ne legyenek illúzióink, - ha lesz lehetőség erre, lesz visszaélés is...
:O)))

Cigany Roxana írta...

PUPU EGYSZER SZÍVESEN OLVASNÉK TŐLED A SZOCIK CSALÁSAIRÓL,ARRÓL A KURVA SOK PÉNZRŐL AMIT ELBASZTAK ÉS A 4-ES METRÓRÓL IS,ÉS AZT IS MEGMAGYARÁZHATNÁD,HOGY LENDVAINAK MITŐL VOLT/VAN EKKORA HATALMA AZ MSZP-BEN...
EGYÉBKÉNT NÉVTELENÜL ÁLLANDÓ OLVASÓD VAGYOK,MERT NAGYON JÓL ÍRSZ.AZ MÁS LAPRA TARTOZIK,HOGY NEM MINDENBEN ÉRTEK VELED EGYET...
AZÉRT A NÉVTELENSÉG,NEHOGY MÁS ÁLLANDÓID ÉRZÉKENYSÉGÉT +SÉRTSE,HOGY ÉN JOBBIK SZIMPATIZÁNS VAGYOK.
A JOBBIK EGYÁLTALÁN NEM AKARJA VAGONOKBA PAKOLNI A CIGÁNYOKAT,A ZSIDÓKAT...
A JOBBIKRÓL MIÉRT JUT ESZEDBE A VAGON?
EZEK KOMOLY KÉRDÉSEK ÁM,NAGYON IS ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED...

PuPu írta...

Konkrétan melyik csalásokról szeretnél olvasni?
A megrendelő kérése számomra parancs, ha lehet, akkor próbáljuk konkretizálni a kérést.
És milyen pénz felhasználására lennél kíváncsi, merthogy általában persze esetleg igazad lehet, ha konkrétan nincs is.
Te egy nagyon okos ember vagy, nagy kár, hogy roppant felületes, aki jelszógyüjteményekre akarja alapozni politikai elveit.
Hidd el, a te idézetgyüjteeményed ezeknél ezerszer többet ér...
Lendvainak + azért van ekkora hatalma a MSZP-ben, merthogy ő a szervezet elnöke.
De ha összeveted az ő "hatalmát" Orbán vagy Vona hatalmával, el fogsz csodálkozni, - neki van közülük legjobban megkötve a keze.
Az meg, hogy te Jobbik szimpatizáns vagy...
Hááát, mindenkinek más a perverzitása, van aki tollal csiklandoztatja, van, aki korbáccsal vereti magát, van aki a kecskét szereti és van, aki Jobbikos, - de gustibus non est disputandum,ahogy a művelt francia mondja.
De azt azért ne tagadjuk, hogy a Jobbik egy neohungarista/neonyilas párt, mely ugyan ma nem lövöldözheti Dunába a zsidókat és a cigányokat, de a párton belül azért erre igény lenne...
Mit mondjak, - nekem is megírta valamelyik elvtársad, hogy majd más lesz a véleményem a rakparton állva...
Ilúzió azt hinni, hogy ez egy olyan nyilas párt, amelyiktől távol áll az erőszak, - a verbális agresszió ki szokott futni a fizikai erőszakon át a végpontig, ha hagyják.
Mellesleg nem kell még azt hinned sem, hogy te a nicked ellenére jobbikosként ritkaság lennél, - a túlkompenzálás elég gyakori betegség, ma már eléggé jól kezelhető.
Mindenesetre egy bocitól sem túl jó ötlet az, ha belép a Húsipari Dolgozók Szaxervezetébe...
:O))))

Cigany Roxana írta...

MÉG SENKI SEM MONDTA,HOGY FELÜLETES LENNÉK...EZ MEGLEPETT...
KÖSZI A VÁLASZT!
NEM AKAROK FELÜLETES LENNI...
TOVÁBBI JÓ ÍRÁST.SZIA.

PuPu írta...

Elég olcsón akarod megúszni...
Gondolom, hozzászoktál, hogy félnek ellentmondani neked.
:O)))))

Névtelen írta...

Cigany Roxana: Ne üvölts! Beragadt a Caps Lock billentyű?

Névtelen írta...

vannak még hivő emberek !
ilyen a pupunk is !