2010. április 27., kedd

LÁZADÁS...

Ezzel a címmel jelent meg Népszabadság Online mai gyorshíre.
A lap a blickfangos címet némileg meghazudtoló mértéktartással megírta, hogy több MSZP-szervezet is  megkereste Gyurcsány Ferenc ex-kormányfőt és azt közölte vele: ha rövid időn belül nem tér vissza a párt valamely vezető tisztségébe, kilépnek az MSZP-ből és fel is oszlatják szervezetüket.
Hát, nem irigylem az MSZP éppen a lábos alján maradt maradék után kapkodó vezetőit, meg a fiatal pozícióéheseket sem, akik mindahányan el tudják magukat képzelni az MSZP elnöki székében, - végtére is a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjének lenni még ebben a sanyarú helyzetben is eléggé szép feladat, még ha nincsenek is tisztában vele, hogy mivel fog járni ez a stallum az elkövetkező években.
Merthogy méznyalogatással nem, arra mérget lehet venni.
Nagy jellemek a hibáikhoz is konzekvensen ragaszkodnak, ezt a hibát most éppen Mesterházynak hívják, és kétségtelenül alkalmas a neki szánt feladatra.
Mármint arra, hogy az idősebb, tekintélyes elvtársak hátulról úgy mozgassák, ahogy nekik is megfelel, merthogy nála aztán kicsi a valószínűsége annak, hogy önjáróvá válna.
Sajnálom én ezt a fiút, mert okos is, felkészült is és sok-sok nagy feladatra alkalmas lenne. Önértékelési zavarai egyedül tán arra a pozícióra teszik alkalmatlanná, amire hajt és amivel rosszakarói kecsegtetik.
A világ viszont nem így működik, a történelmi helyzetek - egy történelmi vereség is - kitermelik azokat a vezetőket, akik az adott helyzet megoldására képesek.
És ezeket a vezetőket nem kamarilla-politikával lövik a pozícióba, hanem azok a tömegek tolják őket az élre, akik felismerik a változtatások szükségességét és felismerik - megérzik - az ezt levezényelni képes vezetőt is.
Mindenki tudta, hogy Gyurcsányt nem lehet leírni, vezetőtársai viszont igen gyorsan elfelejtik, hogy mekkora nyomás alatt és milyen hátországgal érte el azokat az eredményeket, melyeket aztán a kétségkívül roppant rátermett és szintúgy igen tehetséges Bajnai takarított be, akit egyébként roppant méltánytalanul tekintettek a jobboldaliak Gyurcsány-klónnak.
Inkább olyanok voltak ők, mint egy agy jobb és bal féltekéje, - remekül kiegészítették egymást.
Azok, akik ma a párton belül nekiláttak az ellentéteket élezni nem túl okos emberek, legyen szó férfiról, nőröl, öregről, fiatalról, - és már megint kiderült, hogy egyedül Gyurcsány beszél egy olyan egységről, amelyik nem a többiek teteme fölött jön létre.
Azt is elfelejtik sokan, hogy annak idején Gyurcsány nem az MSZP elnökségének javaslatára lett pártelnök, - de könnyen eszükbe is juttathatja ezt a tagság; könnyen megérhetik, hogy belőlük nem lesz elnökségi tag, Gyurcsány meg valami fontos pozíciót fog betölteni abban a pártban, amelynek tagsága várja őt vissza.
Ha ez egy normális párt volna, vezetői kezüket-lábukat törnék, hogy megvédjék őt az elkövetkező időszak támadásaitól.
Merthogy lesznek támadások ellene, az percig ne legyen kétséges, - I. Viktor Mihály bosszúálló tipus és szó szerint minden kitelik tőle.
De egyes vezetőtársai ahelyett, hogy olyan pozícióba juttatnák Gyurcsányt, amelyben nem tud hozzápiszkálni az ellenfél, legszívesebben elküldenék világgá, - ne kelljen nap nap után ránézve meglátni benne saját kicsinységüket.
Persze Gyurcsány azért nem hibátlan, emberi hibái mellett követett el sajnos politikai hibákat is, - leginkább nem azokat, melyeket ellenfelei és elvtársai a szemére hánynak.
És kissé túlmozgásos és lotyaszájú is, de nekem ez még emberibbé teszi, és ha összevetem legfőbb politikai ellenlábasának jellemtulajdonságaival, akkor azért elégedett vagyok a választásommal...
Remélem, nem fogja ezt a helyzetet túltaktikázni, - első lépésként talán frakcióvezető lehetne, - milyen szép látvány lenne, ahogy a kétharmad ki-be szaladgál...
Más:
Pokorni ma nekiment Simor Andrásnak, a Nemzeti Bank elnökének.
Szerintem hiba volt, és  nem csak nekem, a HUF árfolyamának is ez a véleménye.
Kezdenek a fiúk kapkodni, - elfelejtik, hogy bármennyire is övék ma a cukrászda, ha belepisilnek a cukorba és beledurrantanak a nulláslisztbe, ezeknek a bohókás vicceknek a későbbi üzletmenetre nem lesz túl jó hatásuk...

:O)))

* A kép címe: Ilyen hideg idők jönnek, össze kőne bújni...

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

PuPu,
Te elképzelhetőnek tartod, hogy valaha is befogják látni vezetőtársai, hogy nem megy nélküle? (Még azelőtt - esetleg -, hogy GYF-et szíjon vezetetti ov az előzetesbe, vádemelés nélkül?)
Én kétlem. Akkor ugyanis kiderül, hogy tökéletesen hibásan, károsan dolgoztak a 2006-os választások megnyerése óta. Árulók és a pártszétverői vannak köztük. Azt nem hiszem, hogy nincsen közöttük tisztességes, de nem ezt a képet mutatják. Lendvai ebből a szempontból kilóg a sorból - az egyetlen férfi, azok közül, akiket látunk.
Abban bízom, hogy néhány fiatal, akiknek a hangját nem halljuk s az a néhány tisztességes öreg előbb-utóbb előlép.
Szerintem érzik, de nem merik tudomásulvenni, hogy kitört a palotaforradalom...
Azt kívánnám, hogy GYF legyen nagyon határozott ugyanakkor bölcs...(ez kicsit távoli a habitusától, de ennyi pofon után biztos óvatosabb), s ne legyen pártelnök, ne legyen frakcióvezető...
Nem mellesleg nem hiszem, hogy az önkormányzati választásokig bármit lehetne csinálni, meggyőződésem, hogy azt szeptemberre előrehozzák.....

PuPu írta...

Szerintem az elnökség tagjainak többsége gyűlöli, - már azóta, mióta nem az ő jelöltjükként lett az, aki.
Abban, hogy ne vállaljon funkciót nem nagyon értek egyet, - mondjuk ha Gyurcsány a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, akkor Vityka sem ugrálhat nagyon, - figyelnie kell az Unióra.
A legjobb frakcióvezető továbbra is Lendvai lenne, - egy olyan frakció vezetésében, amelynek minden tagja ott ült az előző frakcióban is, miért kellene éppen a vezetőt egy tehetségtelenebbre cserélni?
Az önkormányzati választások időpontjával kapcsolatban pedig nem biztos, hogy meg tudnák csinálni, - neki lehet menni a törvénymódosításnak az Alkotmánybíróságon is pl.
De azért lehet, hogy neked lesz igazad, - meglátjuk...
Nagyobb gond, hogy lassan nincs a párt mögött médiaháttér, és ami van, annak a helyzete is bizonytalan, ld. Népszabadság...
:O)))

Zs írta...

Szerintem érzékeli a felső vezetés,hogy alulról megindult egy mozgás és ezért elébe kíván menni a dolgoknak. Ha megint a személyi kérdés lesz az első akkor az utolsó kapcsolja le a villanyt.
Húsz éve mellébeszél a párt a céljairól.Nem meri meghatározni ideológiáját,mismásol , a belső szervezeti és ideológiai meghatározottságát hályogkovács módjára kezeli. Kétségtelen,hogy az az egy személy karizmájával és képességeivel rányomja a bélyegét az egész szervezetre de talán azon kéne gondolkodni,hogy miért nem tudott több hasonló képességű társa lenni és nem visszahúzni a mélybe és elásni. Állampárti beidegződésekkel a megváltozott rendszerben ismét meg kell tanulni az ideológiai harcot.
Nem kell csodálkozni,hogy e nélkül a fiatalok elmentek hamis prófétákat imádni. (zsiráf)