2010. május 18., kedd

ÁLLAMI VAGYON, GAZDÁLKODÁS...

A Fidesz derékonkapta a pénzeszsákot és boldogan szalad vele kamrácskája felé.

Mint  az Országgyűlés honlapján közzétett törvénymódosító javaslatból kiderül, megszűnik az Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójából pedig a Magyar Fejlesztési Bankhoz kerülnek át állami cégek.
Ide kerül a Magyar Export-Import Bank, a Magyar Exporthitel Biztosító, a Diákhitel Központ, az Állami Autópálya Kezelő, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő, a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt., a Magyar Turizmus Zrt., az erdőgazdaságok, a lóversenytársaságok, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, az ITD Hungary Zrt. és a Regionális Fejlesztési Holding.
Bár nem vagyok valami nagy híve a Vezérnek, de az kétségtelen, hogy a pénzt széllel szemben száz kilométerről is kiszagolja, úgyhogy aki rá akar ülni az aktuális hullámra, az legjobb, ha elkezd telivért vásárolni Angliában, ehhez az üzlethez esetleg még hozzáférhet, habár a pályákhoz és a fogadásszervezéshez majd tőkeerősék...
Megbízható kezekben lesz a vagyon, hiszen a MFB elnöke felajánlotta lemondását, jöhet valamelyik elkötelezett, aki bírja Orbán és ha nem tévedek, akkor Csányi és Demján bizalmát is.
Van egy érdekes apró kiigazítás a javaslatban, amelyik azt szabályozza, hogy a kormány nyilvános határozatban dönthet állami vagyon értékesítésénél a versenyeztetés mellőzéséről, "ha társadalom, - fejlesztéspolitikai vagy egyéb szempontok szerint közérdekű cél érdekében az adott ügylet megvalósítása kiemelten indokolt".
Hogy miért lehet indokolt a versenyeztetés mellőzése egy állami vagontárgy értékesítésénél az ma még rejtély, de abban azért biztos vagyok, hogy mire a tranzakcióra sor kerül, addigra ideológia is kerül hozzá.
Hír érkezett arról is, hogy a VPOP és az APEH összevonásra kerül, ezzel gyakorlatilag adórendőrség jön létre
Ahogy így elnézegetem, két folyamat zajlik párhuzamosan, - az egyik a közpénzek beszedésének  totális centralizálása, a másik pedig a közpénzek felhasználási szabályainak oldása, - gyakorlatilag Orbán szabadon akar turkálni a pénzeszsákban.
Azt jól látni, hogy a Fidesz  Orbán mindent centralizálni akar, a lehető legkevesebb teret akar hagyni másoknak, legyenek azok önkormányzatok vagy hatóságok, állami szervezetek, - a döntéseknek egy helyen kell megszületniük.
Ideje megtanulni mindenkinek, hogy az Isten a XII. kerületben, a Cinege utcában lakik, - ha jól emlékszem Czinege meg az Orbán tér felé lakott, ez azért talán emlékeztethetné a Kedves Vezetőt a dicsőség múlandóságára...
Egy ilyen politikai és gazdasági szervezet ellen akarjuk mi felvenni a harcot egy három-négy frakcióból, meg ezer magányos vitézből álló, minimum  négy vezérjelölttel terhelt párttal ?
Eleve bukott ügy.
Vagy megtanulunk szervezetet építeni és kommunikálni, vagy nézzük meg jól Viktort, hogy el tudjuk majd dönteni, hasonlít e rá a lovasszobra?
Eltart darab ideig, hogy mindenkit kirugjanak akinek nincs a neve a  megfelelő listán, de nem fognak tétovázni,  akinek menni kell az menni fog.
Ma szegény Palik László kapott hírt aről, hogy sok-sok év eredményes munkája után mennie kell a Hungaroring éléről.
Jön majd helyette az aszfalt és az autók értő szerelmese, Gyulai Zsolt.
Palik egyébként nagyon tisztességesen nyilatkozott, természetesnek mondta, hogy a tulajdonos úgy alakítja a menedzsmentet, ahogy kedve tartja.
Én meg azt gondolom, hogy Palik 2001 óta irányítja eredményesen a versenyt lebonyolító részvénytársaságot, - talán nem dőlt volna össze Miháj kiráj birodalma, ha pozícióban hagyják...
Persze nem lehet, - rossz üzenete lenne a társadalomnak, - még azt hihetné valaki, hogy egy állami szervezetnél valakit nem a Vezér iránti hűség, hanem a munkája minősít...
Szóval alakulgatnak a dolgok, - nem biztos, hogy Semjén meg tudja akadályozni, hogy a templomi perselyeket is Orbán ürítse.
De sebaj, - a KSH szerint a bruttó átlagkeresetek 2010 első három hónapjában 5,7%-kal, a nettó átlagkeresetek 11,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.
Kíváncsi vagyok, mikor derül ki, hogy ez már Orbán eredménye...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: