2010. június 3., csütörtök

NINCS BAJUNK? CSINÁLUNK!

Kósa Lajos ma nyilatkozott egy jóízűt, erre a forint meggyengült.

Még kétszer-háromszor nyilatkoznak a Fidesz vezetői, és több lesz a kocsim havi részlete, mint a vételára volt.
Megkérdezték Varga Mihályt is, hogy mi az igazság abból, amit Kósa Lali volt oly kedves a világ tudomására hozni, nevezetesen, hogy most éppen azon kellene dolgoznunk, hogy elkerüljük a görögök sorsát, merthogy közel az államcsőd és lehet, hogy mindezek miatt - ahogy a NOL idézi - „szükség lehet bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére”, továbbá egy két éves kríziskezelésre, amihez szükség lesz majd nemzeti egyetértésre."
Majd odaszúrt egyet a hitelnyújtóknak is: azok az országok voltak sikeresek a válságkezelésben, amelyek nem hallgattak az IMF-re és a Világbankra.
Varga rutinosan mellébeszélt egy sort, aztán kivágta a farbát: Több olyan adatunk is van, mely azt mutatja, hogy az előző kormány a költségvetés hiányát rosszul tervezte meg és várhatóan bekövetkezik, amit tavaly becsült a Fidesz, hogy a 3,8 százalékos hiánycél nem tartható, és annak nagysága hozzávetőleg 7-7,5 százalék lesz, - mondta.
Ezek aztán politikusok a javából, - lehet, hogy még senki nem közölte velük, hogy megnyerték a választást, vagy csak megszokásból ontják tovább a sületlenségeiket?
A tragédia ebben az, hogy a világ egy ideig úgy kezeli őket, mintha felelős politikusok lennének, nem politikai pojácák, és a piac elkezd idegeskedni, az pedig a forint árfolyamát tekintve első lépcsőben 5-6 forint gyengülést jelent eurónként, de lehet ez még több is, ha így folytatják.
Varga megengedte magának még azt is, hogy kijelentse: "Nem játsszuk el azt, amit az elmúlt években a Gyurcsány-, és a Bajnai-kormány eljátszott, hogy félretájékoztatta a befektetőket és a piac szereplőit. Mi vállaljuk inkább annak a kockázatát, hogy a piac nem kellő megértéssel fogad tényeket, de a tényeket nem lehet meghamisítani. Nekik is az az érdekük, hogy tiszta képet kapjanak Magyarországról."
Tenyérbemászó ez a pofátlan hazudozás, hiszen minden épeszű ember tudja, hogy a konvergencia-program elfogadásától kezdve az Unió, majd az IMF is folyamatosan és szőrszálhasogató alapossággal figyelemmel kísérte a magyar gazdaság állapotát, a költségvetés helyzetét és hazánk minden fórumon és minden területen sikereket aratott következetes gazdaságpolitikájáva, - példának állítanak bennünket a bajban levő országok elé.
Veszélyes játék ez, és bár megértem, hogy a magasugrónak is úgy legkönnyebb javítani a teljesítményét, hogy kikaparja a léc alól a talajt, de számolnia kell vele, hogy bele is lehet esni abba a gödörbe.
Ha Orbánt nem veszi komolyan senki az Unióban, akkor annak - többek között - itt kell keresni az okát, a valóság negligálását nehezen viselik az európai politikai kultúrában.
Az már csak hab a tortán, hogy Varga egy nekibuzdulásból megnyugtatott mindenkit: lesz adócsökkentés.
Namármost ideje lenne döntésre jutni: akkor most adócsökkentés lesz vagy államcsőd, merthogy olyat már látott a világ, hogy adócsökkentésből államcsőd lett, de olyat még nemigen, ahol az államcsődöt adócsökkentéssel orvosolták volna, - ez egy új magyar találmány lehet, majd lehet jelentkezni a közgazdasági Nobel-díjért Kósával együtt, - ha már diplomája nincs szegénynek, legalább egy Nobel-díja legyen...
Tulajdonképpen ezek az emberek azt csinálják, amihez nagyon értenek: zavart keltenek, hogy a zavarosban aztán vígan halászhassanak.
Csak az a baj, hogy menet közben már annyi baromsággal traktálták a nagyérdeműt, hogy lassan nem tudnak új dolgokat kitalálni és ugyanazokkal a sablonokkal próbálkoznak, amivel egyszer már megbuktak, - fogynak a libák.
2006-ban azzal volt tele az ország, hogy rosszabbul élünk, mint négy éve, - akkor sem jött be, most megpróbálják előadni ennek bővített és javított változatát, - ez sem fog sikeres lenni.
De arra elég lesz talán, hogy az átlag állampolgár életét megkeserítse, a hitelek törlesztőrészleteit az egekbe emelje, - a nyaralások előtt kimondottan jól jön egy kis forintgyengülés...
Felelőtlenek a Fidesz politikusai, azt hiszik, hogy a gazdaság egy kedélyes borozgatás melletti remek játék, pedig itt egy hibás szó emberek ezreinek az életét döntheti össze, és ezt nehéz lesz azzal gyógyítani, hogy a lakásából kidobott nincstelen meglengetheti a nemzeti zászlózt.
Merthogy ha nincs gazdasági stabilitás, akkor nincs szilárd társadalmi berendezkedés és nincsenek felelős pogárok sem, és ezt nem lehet félvállról venni.
Egyszer Gyurcsány valakinek azt mondta, hogy befoghatná vlgre a száját.
Elmondhatná Kósa Lalinak is...


:O)))

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

PuPu,
megvallom, hogy sok rosszat feltételeztem a fijjugokról, de azt, hogy ennyire hülyék lennének nem gondoltam volna. Az a gond, hogy azt hiszik (remélem, csak eddig hitték), hogy kampánymódban lehet tovább hülyülni az önkormányzati választásokig.
Ez tegnap végetért. Véget vetett neki Barosso, aki a Forradalombanszületett Nemzetvesztővel közölte, hogy coki, csak a kijelölt út van és jővőre is csak az, s véget vetett neki ez a gyengeképességű Laja, aki kihagyta a számításból azt, hogy törölni kell a szótárból a "görög", a "csontváz" és pláne az "államcsőd" szavakat. Kb. félóra alatt sikerült immár a saját mozgásterüket még szűkebbre venni.
És ezt nem a gyengélkedő szocik, hanem a külvilág közölte elég élesen.
El nem tudom képzelni, hogy Csányi és a többi oligarcha ezt szónélkül hagyja.
Érdekes lesz az alkotmányos felfüggesztés is befektetői szemmel. Mert, ha a betéteket fagyasszák, dől a Csányi birodalom is, ha a magánynyugdíj pénztárakat államosítják dőlnek a bankok is, fogalmam nincs mi a francot akart ezzel kifejezni ez a seggfej.
A madár meg kotlik a süllyedő támfal tövében.
Elkeserítő.
P.S. Gazdasági portálok kommentjeiben fel-feltűnik, hogy Bajnait vissza...ezt sem gondoltam volna 1 hét után.
Törzsolvasód

Névtelen írta...

Nincs mit ehhez hozzátenni, hatalmas baki volt ez kosa részéröl, és ha szerencsénk van, akkor nem lesz nagyobb a pánik, és "megnyugszanak" az árfolyamok...

By Aurelius

Névtelen írta...

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=134087&is=1
egy elég korrekt elemzés.

Névtelen írta...

Ez hihetetlen!
Ez a kisszíjrágó, hogy gyurcsányozzon, megint államcsődöt mondott!
Elindult egy ujabb hullám! Nem hiszem el, hogy ezt nem szándékosan csinálják. Az is borzasztó, annál csak az borzasztóbba, ha nem értik mit csinálnak!
Törzsolvasód

Névtelen írta...

No, a rosszabbik variáció: ezek tényleg nem tudták mit csinálnak.
Hihetetlen: totális amatőrizmus, 1 hét alatt a nemzetközi presztízs kitörölhetetlenül a békasegge alá 3 emelettel. És eddig sem volt sehol. A gazdasági károkozás számszerűsíthetően többszáz milliárd, csontváz maga a vargamisi. Balsai kezdheti házon belül a munkát. Sorrend: Kósa, Szírágó, Varga.
Eszméleltlen. Ezek azt hitték a felcsuti csapatban fociznak?
Hihetetlen.
Nem véletlen, hogy komoly szakember ezekhez nem adta a nevét.
(Komoly pletyka, megbízható helyről).
És 1 hét alatt oda a mítosz: hogy tudnillik Ő azután tud kormányozni.
Csak az országgal mi lészen, urak?
Törzsolvasód