2010. július 20., kedd

FORTÉLYOS FÉLELEM...

Kell-e félni ma Magyarországon?

Ezen tünődtem ma, miközben a rokonaimmal beszélgettem és szóba került, hogy blogokkal szórakoztatom magam meg a nagyérdeműt.
Nem félsz, hogy bajod lesz belőle? - kérdezte nagynéném férje, és érdekes módon nem ő az egyetlen, akinek eszébe jutott ez a lehetőség.
Mondta már közeli hozzátartozóm is, hogy talán jobban tenném, ha abbahagynám a politikai témák feszegetését, ne akarjak a gyerekeimnek bajt csinálni.
Ma a kapcsolat.hu-n az egyik kedves hozzászóló azt írta, hogy kezd néha félteni is, miután a gondolatrendőrség felállítása csak idő kérdése.
1999 óta írkáltam hozzászólásokat fórumokra - soha nem féltem - aztán amikor ott, ahol törzsvendég voltam ellehetetlenült a szabad véleménnyilvánítás, és helyette elkezdtem blogot írni, a legelső hozzászólásban kaptam apait-anyait:
"Zsidó e-vagy???

Mert szerintem te egy hazaáruló, kártékony zsidó féreg vagy, a nemzet ellensége, aki jobban tenné, ha megvenné a legelső Tel-Avivba induló gépre a jegyét, és elhúzna a büdös picsába!!
Olvasgatom, mit okoskodsz az index fórumon sukoróval kapcsolatban....tipikus zsidó köcsög mentalitás, véded az érdekeket, választott hazád kárára!!!
Menj a jó kurva anyádba, te féreg, mert hamarosan ott fogsz állni a Duna paron, és akkor már késő bánat, nem lesz többé holokamu, meg hanuka-kamuka:D:D:D:D
Na csácsumi, fasz!" - írta a nagyeszű és jólnevelt hozzászóló, és hát igaz, ami igaz, akkor egy percre azért elgondolkodtam, hogy kell-e ez nekem, - lehet, hogy jobban járnék  ha valamelyik női portálon írnék blogokat, megtámogatva némi hízelkedéssel a nők egoját, - már azét a kettő-háromét, akinek egyátalán szüksége van erre...
Aztán úgy döntöttem, hogy demokrata nem fél, legfeljebb bátran és kék-zöldre verve fexik majd az intenzíven ha úgy hozza a sors, és nem fejeztem be az írást.
Bár az azért mellbevágott, mikor a gyerekeim pályafutásának esetleges akadályozása került szóba, - minden szülő  azt szereti ugyanis, ha leszármazottai töretlen karriert tudnak építeni az általuk választott pályán és rendesen el tudják tartani a családjukat, és aki véleményt mondott, az okos és megfontolt valaki...
Vajon bekövetkehet-e egy ilyen helyzet a közeljövőben?
Mikor megkérdeztem , hogy kitől is kellene tartanom, - a válasz az volt, hogy "ezektől".
Na ezt legalább ismerem, - az "ezek" a magyar népnyelvben a mindekori hatalom képviselőit jelöli, azt pedig gond nélkül el tudom képzelni, hogy mit tehet a hatalom azokkal, akik nem kedvesek az ő szívének.
Merthogy az írott sajtó és a rádió-televízió egyszerű képlet - itt az internet jelenti a problémát, merthogy rettenetesen nehéz - mondhatnám majdnem lehetetlen kordában tartani.
Ez a dolgok mai állása szerint a mi ujdonat neototalitáriánus (de szép szó...) államberendezkedésünk kökénykék szemét igencsak csípheti, - ha már ugye a mozdonyt nem tudjuk lelökni a sínről, dobjuk ki a vezérállásból a mozdonyvezetőt meg a fűtőt...
De nem csak nekem lenne okom tán félelemre, retteg az egész közszféra.
Mindenki görcsösen markolja az íróasztalát, féltve sok éven keresztül felépített egzisztenciáját, a jövőjét, ami csak azért, mert a választásokon rossz helyre húzták az ikszet, egyik napról a másikra bizonytalanná vált, mint a kutya vacsorája.
És félhetnek - szerintem félnek is azoknak a cégeknek a cégvezetői, amelyek neve szerepel a frissen megbízott hiénák listáján, ők a megrendeléseiket, a piacukat félthetik csak azért, mert valaki valamilyen hirtelen ötlettől vezérelve felírta őket egy listára, amelyiknek a tetején a "Korrupció gyanúja" cím szerepel...
Meg fogják tudni védeni magukat, de miután rájuk ütötték a pecsétet, hogy ők a hatalom ellenségei, így senki nem akar majd ujjat húzni a kormánypárt helyiérdekű sameszaival,  így a rendelésállomány várhatóan meglehetősen meg fog csappanni.
"Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény."
Mi sem változott József Attila versének keletkezése óta, és a jelenleg hatalmon levő garnitúra ezt az állapotot roppant kívánatosnak is tartja.
Ha valaki ellen mer szegülni annak, amit ők nemzeti egyetértésnek vagy mi fityfenének hívnak, azt sürgősen kriminalizálják - megfélemlítik őt is meg a környezetét is, egészen addig üldözve, ameddig meg nem törik.
És egyre érdekesebb a helyzet, - mintha elmebetegek kormányoznák az országot.
A kormánypárt által házelnöknek megválasztani jelölt  Kövér nem fogadja  Mesterházy köszönését, Orbán arckifejezésének változása megválasztása óta pedig megér egy tanulmányt; a saját nagyságába beleszeretett ember fennkölt ostobasága úgy ordít róla, mint megvadult szurkolóhad a Videoton-pályán, IMF tárgyalás idején...
Mégis, azt mondom, nem érdemes félni, mert a félelemnek szaga van és "ezek" ha megérzik, csak még jobban elszemtelenednek, miként Beríja hajdan.
Lehetne persze naponta rettegni, kínlódni is, de szerintem - ha szükséges - inkább nyugodtan szembe kell fordulni velük
Mikor ezt elhatározom, onnan már egyszerűbb a képlet, - akkor nem kinlódom, mert nem jó kinlódni...
Úgy gondolom, eljön hamarosan az az idő, amikor "ezek" kezdenek majd rettegni azoktól, akik megválasztották őket.
Ők nevelték őket,  - minden okuk meg is lesz rá...

:O)))

13 megjegyzés:

Törzsi írta...

PuPu,
azért ez a Lavrentyij Pavlovicsos hasonlatod duplafenekű. A híres "elszemtelenedett" azért - ugyibár - némi ólommérgezés után (by Zsukov marsall) keletkeztett közlemény híres szófordulata.
(Az ifjabb bolsevikok kedvéért). Aztán nehogy ez legyen a háttérben, mert azért az kissé megütötte a szemem, hogy újságcikk szerint a parlamenti folyóson is 2 testőr között sétál.
Ez csak a történelem oktatás hiányosságai miatt írtam neked, aki ezt nagyon is jól tudod.
Ha lehetne józanul gondolkodni, akkor azt mondanám, hogy talán most nem kell félni, de óvatosnak nem árt lenni, persze. Valahai törzshelyedet ezért kerülöm én is évek óta.
Nem tudom elképzelni, hogy az iráni, kínai, pakisztáni stb. szinten lehetne a netet kontrollálni.
Van kb. 1 millió internet-előfizető, mindenkit nem lehet levadászni, a példastatuálás esetleg előfordulhatna, de: ahogyan a mai nemzetközi sajtókat néztem, ezt nem merik . Mindenki árgus szemekkel lesi rezdülésüket immár. Teljesen világos kép alakult ki a társaságról.
Azt is gondolom, hogy bizonyos szempontból a netes társadalom ilyesmiben összezár, mégha más oldali is...tudatlanul is a Lavrentyij Pavlovics effektus müködik.
Szerintem.
Akik igazán félnek, azok az újságírók. Ott is azok, akik a jelen kurzussak vannak napikapcsolatban, de a retorzió ott is megjön hamar.
Nem lehet ugyanazt csinálni, mint 98-2002 között, mert minden hír szétfut 1 perc alatt, s megszűnt az akkor még meglévő nyelvi akadály.
Igyekszem optimista lenni.
Azután egyszer majd jól megijedünk...

PuPu írta...

Hát azt hiszem, mindenben egyetértünk, - talán a testőreiről annyit, hogy ez a kakadú már első regnálása idején is paranoiás volt, - amikor vasúton Szlovéniába utazot, akkor a szerelvénye előtt előfutó mozdony szaladt, felette harci helikopter, és amikor egy állomáson áthaladt a szerelvény, akkor mindenkit betereltek a peronokról...
Lehet, kőne neki már egy bécsi látogatás?
:O)))))

Aggódó írta...

Kedves PuPu!
Inkább az van, hogy kezdesz teljesen megzakkanni. Te mint nagy demokrata(ezen röhögni kell:)), képtelen vagy túltenni magad azon, hogy nem ti kormányoztok. Próbálod valamilyen szent ellenálonak feltüntetni magad, akit üldöznek. De a valóság az, hogy le sem szarnak. Ez is fáj neked, sőt ez még jobban. Neked kellene egy bécsi látogatás, mielőtt még összeomlanál.

PuPu írta...

Kedves aggósó, ha tudnál olvasni, akkor tudhatnád, hogy itt nem rólam van szó, hanem egy társadalmi érzésről, a zemberek hatalom általi fenyegetettségének érzéséről.
Az elmúlt évek sortán még soha senki nem kérdezte meg, hogy nem félek e, pedig az Indexen osztottam az észt és a jobbereket sokkal durvábban, mint itt.
Érdekes, most mégis lépten-nyomon azt lehet hallani, hogy az emberek félnek és bár ez engem nemigen érint, merthogy nemigen érdekel se te se a hibbant Vezéred tipródása amit te kormányzásnak hiszel, de nekem már nem is kell a kisgyerekeimmet felnevelni.
Én nem vagyok sem szent, sem ellenálló, ebbe a pozícióba legfeljebb ti tolhattok engem.
Én egy blogger vagyok, akitől többen megkérdezték, hogy nem fél e?
Nem.
Te sem?
:O)))))

Cigany Roxana írta...

szia,pupu.de jó válasz!!!!:)
*
"
-Mester,mitől lesz olyan hatalmas a félelem?
-A gyűlölet az,amely egyre nagyobb lesz,kedvesem és vele együtt nő a saját gyűlöletünktől való félelem.
-De hát nincs semmi menekvés?
-de van.A szeretet az a menekvés.
-Hogyan szerethet az,akinek gyűlölet él a szívében?
-Vonjátok meg a gyűlölettől a szenvedélyt,és állítsátok a szeretet szolgálatába."

Névtelen írta...

Az MSZP tagozata kiáll a kormány mellett
2010. július 21. 09:59

„A magyar nép nem azért vállalta 1989-90-ben a rendszerváltás minden megpróbáltatását, hogy a korábbi politikai alárendeltségből egy másik érdekszféra alárendelt, másodrangú állama legyen, hanem ellenkezőleg a demokráciát, a szabadságot és az önrendelkezést választotta. Ennek tudomásul vételét elvárjuk Magyarország minden partnerétől. Így az IMF és az EU pénzügyi köreitől is” – írta Czöndör Gyula, a tagozat elnöke közleményében.

Névtelen írta...

Pupuci!

Aggódom Érted! Lazítsál....:-)

SiHa

PuPu írta...

Kedves SiHa, nem szeretnék itten privatizálni, de én már megtapasztalhattam közvetlen környezetemben a Orbán első regnálása idején a Fidesz módszereit és gátlástalanságát a hatalomban, úgyhogy nekem hihetsz, - nem a levegőbe beszélek.
Viszont tényleg nem félek, mert nekem nincs már vesztenivalóm, és nincs nyakamba varrható ügy sem.
Viszont az ÁVO is bevitt néha családtagokat, hogy meggyőzze a vonakodókat, és éppen most gründolják az ÚJ ÁVO-t...
Neked tetszik ez a fajta demokrácia?
:O)))

PuPu írta...

Kedves Névtelen, ameddig ilyen Czöndör-ügyek előfordulhatnak, addig ez nem párt, hanem gittegylet.
Mesterházynak most egyetlen logikus lépése leehet: kizáratni a pártból Czöndört, meg akik egyetértenek vele, - irány Thürmer!
De sajnos nem fogja merni meglépni!
:O))))

Névtelen írta...

Ki az a Czöndör? Az MSZP milyen tagozata?Segítsetek, én tényleg nem tudom, bár ez biztos az én hibám.
Aggódó! Az aggódásod nélkül nagyon jól megvoltunk eddig itt, szeretek itt lenni és olvasgatni de az ilyen alakok engem zavarnak.Kár, hogy betolakodtál ide.
Cigany Roxana megjegyzéseit nagyon szeretem olvasni, ő egy végtelenül szimpatikus jobboldali.Veled ellentétben ő egy rendkívül intelligens,okos ember.
Ne haragudj PuPu, ezt le kellett írnom, hogy megnyugodjak.:)
MC

kj írta...

Czöndör olyan nagy népszerűségnek örvend a lakóhelyén,hogy képviselőnek sem választották meg.
http://www.valasztas.hu/onkval2006/outroot/onktjk1/tjk03086.htm

Névtelen írta...

Olyan kis cuki modon tudsz aggodni, ven munkasor :-)

László Tóth írta...

Nyughassatok már! Én nyíltan Izrael szimpatizáns vagyok! Letojom a kosztümösöket! Némelyik olyan röhejes! Magyar vagyok, meg vagyok keresztelve kinyalhatják!!!!!!
Ha kell adom anevemet is de itt nem tudom hogy kell!