2010. július 3., szombat

KERESZTÚTON...

Nyomul az egyház.

Rengeteg jele van ennek, kezdve az egyházi "fenntartású" iskolák finanszírozásának megváltoztatásától, az egyházaknak szabadon átadható iskoláktól az egyházi "fenntartású" egészségügyi intézmények finanszírozásának átalakításáig.
Számomra ugyan mindíg megfejthetetlen rejtvény volt, hogy miért nevezzük fenntartónak azt, aki egy intézmény fenntartásába egy forintot sem tesz be, hanem csak a költségvetési források elköltésében merül ki a tevékenysége, - ilyen alapon én is felvállalnám szinte bárminek a fenntartását..
De ezen már nem is csodálkozom és már régen beletörődtem abba is, hogy az egyházak rárepülnek az ország pénztárcájára, végtére is ebben a korosabbjának ezeréves rutinja van - a földi javak iránti vonzódása és telhetetlensége közismert.
Megjegyzem, ifjabb konkurenciái sem féktelen aszketizmusukról híresültek el, legfeljebb az előadás az ő esetükben némileg visszafogottabb.
Most viszont lehet, hogy minőségi változás felé bandukolunk egyházak és állam kapcsolatában a banánköztársaság felé tartó nehéz utunkon.
A magyar állam nevében a kormány csütörtökön határozatban mondta ki: szolidaritást vállal az iskolai feszületekért küzdő Olaszországgal és a katolikus egyházzal, mondván: "az olasz állami iskolákban elhelyezett kereszt a vallási jelentőségén túlmutatóan az olasz állam kultúrájának és identitásának is szerves részét képezi".
Ennek utána szépen kikalkulálható, hogy mi vár ránk.
Több, mint hatvan évig ragyogóan elkülönült nálunk az állam és az egyház, és egyetlen gyermek lelkében sem hagyott maradandó nyomokat az, hogy állami iskolába járván nem kellett naponta keresztet látnia az osztályterem falán, most viszont úgy tünik, csak idő kérdése, hogy Semjén Zsolt felvarrja a keresztet jólszabott öltönye hátára és visszataszigálja a kizökkent időt abba a kerékvágásba, amelyben az egyházi iskolák államosítása előtt haladt.
Mílyen vonzó perspektíva, - nemde?
Persze a nemzeti együttműködés jegyében nyilatkozott a magyar kormány, hiszen mostantól mindenki egyetért, - aki meg még nem, arra - úgy tünik - keresztet vethetünk...
:O))))

Ez a blog a http://www.bolcspupu.blogspot.com mai bejegyzésének másolata.




2 megjegyzés:

Cigany Roxana írta...

szia,pupu.
az egyházi pedofil botrány után zuhant az egyházak népszerűsége,és most te is jól tökön rúgtad őket.
nagyon sok kiváló ember került ki az egyházi iskolákból.kaffka margit rábaszott,neki nem volt velük szerencséje,viszont nyertünk a témában egy jó könyvet tőle:)
engem nem zavar a kereszt az iskolák falán,ahogy a sarló és kalapács sem zavart,észre sem vettem:)
bármi van a falakon attól az ember még azzá fejlődik amivé a képességei és a lehetőségei engedik...
az oktatás minősége számít és a tanárok felkészültsége.
miért tenne rosszat az egy gyereknek,ha úgy nő fel,hogy +tanulja a 1o parancsolatot?nem károsítja a gyereket semmilyen értelemben.úgy sem lehet elég korán megtanítani,hogy ne ölj,ne lopj!
nincs ebben semmi visszataszító,csak hittan órán ne bassza seggbe a gyereket a pap!erre oda kell majd figyelni...
az írásod legjobb mondata:"...miért nevezzük fenntartónak azt,aki egy intézmény fenntartásába egy forintot sem tesz be,hanem csak a költségvetési források elköltésében merül ki a tevékenysége..."
hát pupu ez nekem is sokszor eszembe jutott már,de nem az egyházakkal kapcsolatban,hanem a kiadókkal kapcsolatban,akik saját zsebből soha a kurva életbe nem raknak egy forintot se a kötetbe,állami támogatásból adják ki a könyveket,az írót fillérekkel fizetik ki,a nyereség pedig az övék,bár semmit sem tettek érte,anyagi áldozatot sem hoztak....így állati könnyű jól élni!!!
hogy az általad említett intézmény fenntartók nem kockáztatnak semmit csak jól elrakják a lóvét elég mocskos dolog és nem jól van így!!!!
gondolom könnyű így csalni,és az kap több állami támogatást,aki többet játszik vissza...hogy mindenki jól járjon.
ezek undorító dolgok!!!a társadalom magasabb rendű érdekei 2o éve le vannak szarva a kormányok által!!!
annak a surjánnak biztosan van egy bútorgyára és a hulladék fából az ő cége fogja gyártani a kereszteket.valami üzletnek kell ebben lenni.ami a fidesz felől jön/ötlet,törvény,forradalom:))) /,az mindig kellemetlen,kétértelmű,piszkosnak tűnő és valaki,valahol mindig meggazdagszik belőle...
nem a kereszt a probléma,hanem az a mocskos üzleti szellem ami körülveszi...Jézus ezeket ostorral hajtaná el a picsába,mint a kufárokat a templomból....
azért majd elolvasom holnap is az írásodat,ma fáradt vagyok.utálom a nyarat.a telet szeretem,amikor minden tiszta,vagy annak tűnik...

Névtelen írta...

Egyre rosszabb a helyzet.Gyűlölöm ezt a törtetést!Egyszerűen figyelmen kívül hagyták, hogy vannak ateisták is és a római katolikusokon kívül más vallásúak is.Az egyházi iskolák mindig sírtak, pedig jobban felszereltek voltak, mint az államiak, rengeteg adományt kaptak külföldről is.Akkor, amikor én saját pénzből fedeztem a tanórai kisérletekhez szükséges anyagokat, az egyházi iskolában tanító kollégám azzal dicsekedett, hogy mennyi drága műszert kaptak, még ki sem bontották.
Egyáltalán nem vonzó a perspektíva, PuPu.Felőlem oda tetoválhatják maguknak a keresztet, ahová akarják, de az én nevemben ne nyilatkozzanak, ne kényszerítse rám egyik törpe párt sem az akaratát, még ha szövetségben vannak és így többnek látszanak, akkor sem.
MC