2010. november 6., szombat

ÜRGEPÖRKÖLT RUMMAL...

Piszkosul megfájdult a torkom.


Kapar és a hangom elegánsan férfiassá vált, reszelős, mint egy agyonbagózott, részeges matrózé a Radzeer cirkálón, vagy mint egy sokat próbált bérleánynak a híd alól.
Észlelve ezt úgy döntöttem, nem megyek szembe a sorssal, ezért stílusosan előszedtem egy üveg Captain Morgan márkájú rumot (Yo-ho-ho! ).
Abból a teljesen megalapozott feltevésből kiindulva, hogy aki az orvosok kezébe kerül, abból előbb-utóbb beteg lesz, úgy döntöttem, hogy - mint a hajdani szovjet hajóorvos - magam fogom gyarló testem meggyógyítani, csak ehhez nem nézek a tükörbe - a betegségnek nemigen tenne jót az esztétikai megrázkódtatás.
Tükörbe az nézzen, akinek kifogástalan alakja, dús keblei (dülleszt…) és tutajos szemei vannak - férfiember nézzen inkább a pohár fenekére.
Az alkoholizmus elleni harc jegyében a rumba belecseppentettem néhány csepp teát is, habár hosszasan elgondolkodtam – lehet, hogy érvényes itt is a három csepp szennyvízről és a vizeshordóról szóló példabeszéd? - de aztán győzött bennem a felvilágosult demokrata, - addig, ameddig a tea nem kerül kétharmados többségbe, az elegy iható marad…
Fentiekkel azért terheltem az eddigre teljesen elbánatosodott olvasót, hogy alátámasszam: miután már köhögtem is, így nyilvánvalóan értek az egészségügyhöz, mondhatnám szakértője vagyok.
Orbánék piszkálgatják a területet, miként szlovák barátaink édesanyjuk kötőjét, és ezzel beálltak a hasonlóképpen tevékenykedő egészségügyi kormányzatok Korányiig visszanyúló és a jövőben a végtelenbe vesző sorába.
Az ember azt várta volna, hogy miután ezt a területet ellenzékként középponti kérdésként nevesítették, hatalomra jutásuk másnapján előhúzzák a fiókból nyolc éven át alkotott, kiérlelt terveiket és nekiesnek a már Kádár korában is indokolt átalakításnak.
Azt is gondoltam, hogy rossz modoruk mögött ezek azért a lelkük mélyén demokraták, tehát nem az egészségüggyel kapcsolatos naiv elképzelésem volt a legnagyobb tévedésem, de ettől még a helyzet egy fikarcnyival sem lett rózsásabb.
Nem voltam azért teljesen elrugaszkodva a valóságtól, hiszen arra azért számítottam, hogy a jelenleg miniszterelnöki beosztást betöltő páciens első dolga lesz rátenyerelni az OEP pénzére, de azért a magán-nyugdíjpénztárakra nem gondoltam volna.
Már első regnálása idején is államosított, megszüntetve a szektor önkormányzatiságát, most sem tett másként.
De hogy ezzel ki is fújt a nagyívű egészségügyi program, - na, ez azért vicces.
Igaz, ahogy a többi területen, itt is eljutottak ahhoz, hogy mi nem kell, - hál istennek miután az egészségügyi reformot hazafias felelősségérzettől áthatva a vizitdíjas népszavazással fejreállították, túl sok visszacsinálnivaló nem maradt, de ami változás még élt, azt az egyébként személyében rokonszenves Szócska államtitkár funkciójának – állítólag – halálos ágyán, miként II. József egy tollvonással visszavonta, egyben véget vetett a patikaliberalizációnak nevezett dínom-dánomnak.
Innentől kezdve minden patikában csak a gyógyszerész lehet többségi tulajdonos, ha akar tulajdonos lenni, ha nem és vegyük tudomásul, hogy a patika az nem egy szatócsbolt.
Mert ottan nem csak dobozban árulnak gyógyszert, hanem a patikus helyben keveri bánáti bazsarózsa szirmából és bölcsőzsírból a kenőcsöt, melytől a Szőke Szépség arcának bőre ismét olyan lesz, mint a babapopsi, popsija viszont feszes és izgató, mint a püspökfalat a pecsenyéstálon…
Így aztán le is törtük a versenyt, Mikola várományos pereputtya boldogan szidolozhatja a kitüntetését, mellyel a nagyhatalmú rokon, a Nemzet Felcsere halmozta el hajdan, patikászati érdemei elismeréseképpen.
Hogy csóró patikus miből fogja előteremteni a tulajdonrész megvásárlásához szükséges összeget és ki fogja megállapítani annak mértékét az még rejtély.
Majd a mi lánglelkű Vezérünk bizonyára felajánlja az állam segítségét a tranzakcióhoz, hajlandó lesz a Magyar Köztársaság működtetni a Nagybajom-Kisbér térségét ellátó gyógyszertárat, erre majd létrehozunk egy holdingot oszt jónapot – aztán a tükörbe lesve lazán odaveti: az Állam én vagyok…
Remek tervek születtek egy állami egészségügyi rendszer kialakítására, lesznek mindenféle szintek meg Nagytérségi (nanehogymár régiónak hívjuk…) Egészségszervezési Igazgatóságok meg Országos Központ, rengeteg igenfontos munkát végző hivatalnokkal.
Ők a nap nagyrészében azzal fognak foglalkozni, hogy az adminisztrációs terheket csökkentsék, - ez valószínűleg azzal jár majd, hogy napi adatszolgáltatást kérnek szakmacsoportos bontásban a felhasznált papírmennyiségről és a kiadott leletekről – öt példányban, papíralapon…
Hogy mi lesz ezenközben az OEP-el?
Kit érdekel?
Ma már a pénzeszacsi torkát úgyis a mi Viktorunk szorongatja - majd ő gondoskodik alattvalóiról, abban hiba nem lesz.
Jelenleg a helyzet az, hogy az intézmények jelentős részét a fülig eladósodott önkormányzatok működtetik, de már jelezte a miniszter, hogy az állam hajlandó átvenni azokat, melyeket az önkormányzatok nem kívánnak működtetni.
Ez az „átvevés” egyébként az államosítás leánykori neve.
Az egészségügyben dolgozók meg majd kapnak kedvezménykártyát, - ezzel kedvezményesen vehetnek maguknak pelenkát, ha nagy igyekezetükben, hogy működésben tudják tartani ezt a harminc éve ide-odacibált ócska rendszert valami baleset történne…
Én azért iszogatom Captain Morgan itókáját és közben csendesen imádkozom, hogy még sokáig elegendő legyen a gyógyításomhoz, de azért előrelátóan beszereztem a „Fűben-fában orvosság” című könyvet…
Más.
Tegnap őrizetbe vettek egy természetkárosítót, két védett állatot – két ürgét – pusztított el.
Az elvetemült azzal védekezett, hogy tizenhárom gyermekét nem tudja etetni, ha nem vadászik a pörköltté átlényegíthető rágcsálókra.
Öles léptekkel haladunk Európa felé…


:O)))
Ez a bejegyzés a http://kapcsolat.hu/blog/urgeporkolt_rummal webhelyen is olvasható.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

pupu.annál többet nem merek írni, hogy GYÓGYULÁST!, mert csak elkalandoznék a témától, aztán IBOLYÁK+ MINDENFÉLE ILLEMSZABÁLYOK HULLANÁNAK AZ ÉGBŐL...nem szeretem a szabályokat... szia.
ja ÉS jó zene... :)
-SZM-

Névtelen írta...

Drága Pupuka, gyógyulgassál. Mindig olvaslak.
Csókol: kerekeper :O)

Névtelen írta...

pupu ha 2x írod, hogy http:/ akkor nem találni az írásodat a kapcsolaton...-szm-