2011. január 17., hétfő

BOJKOTT

Ismét megszólalt Pozsgay Imre, nincs hát tovább kétség, mit is kellene kezdenünk a gaz multikkal.

Szava, mint lángpallos a setétben, úgy világítja meg a cselekvés helyes ösvényét, nem maradhat egy percig sem kétségünk, ki kell seprűznünk az elvetemülteket.

Kinek is higgyünk, ha neki nem?
Ő, aki hazánk egyetlen polihisztora, maga az erkölcsi iránytű, a következetes gondolkodó, az Alkotmány Atyja, már megint jó társaságba keveredett.

Ha csak felsoroljuk a különadók mellett érvelő és a multik ellen szót emelő harmincnégyeket, máris földbe tipor bennünket az a hatalmas erkölcsi és szellemi fölény, ami a névsorból árad:

Bogár László közgazdász, Czakó Gábor író, közíró, Csáth Magdolna közgazdász, Gazsó Ferenc egyetemi tanár, Kondor Katalin újságíró, Pokol Béla egyetemi tanár és Zétényi Zsolt jogász nemzetünk krémje es lelkiismerete, szinte valamennyiük nevéhez fűződik már valamilyen remek kezdeményezés – szinte természetes, hogy most, amikor a gaz multik tiltakozása hangot kapott, hát fegyvert ragadtak:

"Teljes mértékben támogatjuk az Orbán-kormánynak azt a törekvését, hogy az extraprofit haszonra szert tett magyar és külhoni nagyvállalkozások fizessenek különadót, és ragaszkodunk a különadó, maradéktalan behajtásához" - olvasható a felhívásban.


Mecsoda gyönyörű kiállás a vezér mellett, mecsoda hazafias felbuzdulás, aki magyar velük tart!


Most abba azért bele se menjünk, hogy a megfogalmazás hagy némi kívánnivalót maga után, hiszen a profit a magyar nyelvben hasznot jelent, az extraprofit meg az átlagot meghaladó hasznot, inkább csak azt próbáljuk megnézni, hogy igazuk van-e a felhívás megszövegezőinek?

Merthogy szerintem nincs.

Egyrészt senki sem tiltja azt, hogy egy vállalkozás az átlagnál eredményesebben működjön, viszont valakit ezért büntetni a bornírtság olyan foka, ami páratlan a világban.

A kívánatos ezek szerint az alacsony hatékonyságú működés, az átlag alatti profit, ettől virágzik majd fel az ország.

Hogy rengeteg befektetéssel hatékonyan üzemelnek?

Az csak jó nekünk, az lenne a rettenetes, ha csak vegetálnának.

Másrészt meg a felhívás megszövegezői azzal sincsenek tisztában,hogy az érintettek nem a nyereségük után kerülnek adóztatásra, hanem a kereskedelemben az árbevételük után, ami kissé eltérő fogalom a nyereségtől.


Nagyon vicces a multik ellen háborúzni, hiszen ma ők jelentik a magyar bolti kiskereskedelem zömét, aki csak tud, náluk vásárol, merthogy náluk van a legnagyobb választék, náluk vannak a legjobb árak.


A hagyományos bolti kiskereskedelem visszaszorult a kis falvakba, a városszéli kis üzletekbe, és ami azt illeti, szánalmas képet mutat a multik üzletei mellett minden tekintetben.

Az árak tekintetében is, hiszen a multi nagytömegű beszerzései miatt jobb árat képes elérni szállítóinál, mint a magányos kiskereskedő, ezzel a helyzettel nincs mit kezdeni.

Ha Orbán megsarcolja őket, akkor minket sarcol meg - és ez a dolog lényege.

Merthogy Orbánnak vannak közgazdászai is a Pozsgayk mellett, es ezek – ha csak kicsit is konyítanak a szakmájukhoz, akkor azonnal elmondják neki, hogy a kereskedő a különadót – mint költséget – azonnal át fogja hárítani a vevőire, mivelhogy ha életben akar maradni a gyilkos gazdasági versenyben, akkor nem engedheti meg magának a nyereségszintje csökkenését.

Vonatkozik ez a bankokra is, amelyek hasonlóképpen fognak viselkedni.

Teszi ezt mindkét szektor jobb meggyőződése ellenére, hiszen számukra sem kedvező az árak mesterséges buherálása, vagy a banküzemi költségekkel való trükközés.

Természetesen ez a különadó idegen az állam normális gazdálkodásától, bizonytalanságot teremt és kiszámíthatatlansággal jár, - ki tudja, jövőre az energiatermelőkre sújt le Viktorunk egy kis pluszbevétel reményében, utána meg a pékekre, vagy a libakeltetőkre…


De mindegy is kire, - mi fogjuk kifizetni, efelől ne legyen kétségünk.


Pozsgay meg a magyar baloldal szégyene, olyan, mint a kivénhedt széplány,aki már egy tál bablevesért is hajlandó ellejteni szobára, - lassan haragudni sem lehet rá, csak szánni és viszolyogni tőle.

Mi meg jobb, ha végiggondoljuk, hogy kinek hiszünk: Pozsgaynak, vagy a pénztárcánknak…




:O)))

15 megjegyzés:

Unknown írta...

Tekintve, hogy a különadóból befolyó pénzre nagy szükség van a tervezett kiadások teljesítéséhez, nem túl normális ötlet bojkottal csökkenteni az adót. Ezek maguktól hülyék - vagy egyeztettek a felcsúti géniusszal?

Törzsi írta...

Édes Jó Istenem!
Add meg nekem, hogy soha ne lehessek közröhej tárgya, mint ezek a szerencsétlenek.
Szegény Szapáry is hogyan járt a független 29 között: száműzték is, hogy nehogy kikotyanthassa, hogy a fülkések beszélték rá.
Konzervatív értelmiség. Ja.
Meg kell kérdezni, hogy és még mit üzent dr. Alzheimer?
Pár hónap és hej, de fog égni a bőr...

Névtelen írta...

Ennyi hülye egy rakáson! Ez már tragédia! És sajnos kifelé csak az látszik, hogy ebben az országban mindenki ilyen hülye. Még egy darabig..........Aztán majd nem.

Erzsébet írta...

Gratulálok az íráshoz!!Szellemes, jó stílusú és nem utolsó sorban minden állítása valós. Lényegre törő, a laikus is értheti, ha és amennyiben szándéka van megérteni, óhajt egy kicsit elgondolkodni a leírtakon és nemcsak a hite, hanem a józan esze - már ha van neki - vezérli.

Böbemama

négercsók írta...

pozsgay ideje biztos, hogy lejárt, nem tud már se újat kitalálni se újat hazudni a saját érdekében sem...
*
de pupu,pl. a bankokkal mit kellene tenni? ez embertelen ami most van, ők egyáltalán nem vállalnak semmiféle veszteséget, mindent ráterhelnek az adósokra. hol normális ez?! a bankok már MOST eleve így viselkednek, nem pedig úgy FOGNAK VISELKEDNI, ahogy írod!
hihetetlen, hogy a bankok patkánysága csak engem idegesít!!!!

- írta...

hol vagy pupu???!

- írta...

á, tudom hol vagy! elvonultál a sivatagba, hogy +írd a " BETEGNEK LENNI NEM EGÉSZSÉGES" című tanulmányodat a fideszről:))

Mari néni Baranyából írta...

A bankok csak ugyanazt csinálják, mint a kereskedők, áthárítják a költségeiket.Abból élnek, hogy kölcsönt veszel fel,és kamatot adnak ha van megtakarításod.A kölcsönért te fizetsz kamatot, a megtakarításodért te kapsz. A kettő nyilván nem azonos, különbség a banké. Gondolom én, aki abszolút nem ért a közgazdasághoz. Ha nem jól gondolom, majd kijavít valaki.
Nem jótékonysági intézmény egyik sem, sem a bankok, sem a multik.És akik multi ellenesek, szeretnének visszajutni a Gorenje korszakhoz? (amikor külföldről kellett behozni árút, ha volt pénzed és ki tudtál menni?) Én nem tudtam külföldön bevásárolni,most se tudnék, ezért nekem jó, hogy itt vannak és lényegesen olcsóbban tudok náluk vásárolni, van választék, nem úgy mint a drága falusi szatócsboltokban.

- írta...

Mari néni Baranyából.
hol kezdődik az olcsó?
a lejárt konzerveknél,
a rohadó húsoknál,
a gagyi ruházati cikkeknél?
nem tudom mi mennyibe kerül a multinál és mi mennyibe kerül " a drága falusi szatócsboltokban"
példákat kérek!
fogalmam sincs az árakról.
a gorenje korszakban sem tudtam. nem jártam külföldre vásárolni, még sem hiányzott nekem semmi...
ha külföldről hoztak be árút, az nem azt jelenti, hogy ugyanakkor vittek is ki magyar árút? mi ebben a szörnyűség? örülnék, ha megmagyaráznád, és ha lehet ne magas lóról tedd!!!! ami a bankokat illeti: igazságtalannak tartom, hogy a megugrott kamatoknak legalább a felét nem vállalják át magukra a bankok, amikor nem az adós tehet a kialakult helyzetről...persze a bank sem tehet róla, ezért kellene osztozniuk az ügyfeleikkel a bajban!

négercsók írta...

PUPU ESETLEG TIZENNYOLCADIKÁHOZ RAGASZKODSZ ENNYIRE?
VAGY BETEG VAGY?
VAGY MEGVISELT, HOGY A SZAMISZDAT LEÁLLT FÉLÉVRE?
ESETLEG TEÁT ITTÁL PÁLINKA HELYETT?:)))
VAGY TALÁLKOZTÁL RÉMÁLMODBAN VIKTORRAL, AKI FELKÍNÁLTA NEKED A TERRORELHÁRÍTÓ HÁLÓZAT MINDEN SOK MILLIÁRDBA KERÜLT VÍZIPISZTOLYÁT?
VAGY VISSZA DUMÁLT A SÜLTLIBA?:)))HÁT EZ KELLEMETLEN LENNE:))) NA TESSÉK SZÓRAKOZTATNI MERT ÖRI - HARI!!!!!

Szabadnapos hullamosó írta...

pupu nem a teve a legédesebb állat, hanem a kakaós csiga. ezt most tudtam meg és felháborít. be fogom perelni őket illúzió rombolásért:)))

békeiszap írta...

a bojkott mára csak egy szó, nem pupu? hiszen fű alatt, és a háttérben másról van szó a jobb+a bal oldal össze van ragadva, mert a régi és az új bűnök összekötik őket a médiában is nemcsak a politikában...
egyedül minket bojkottálnak, akik nem vagyunk benne a hatalomban, és még ebből is ők jönnek ki jól, ha mi ugatunk...na, megyek meghalni bojkottálom ezt a kurva világot!

OFF-RIMA írta...

kinek van kölcsön egy orbán által dedikált óvszere? ODA küldeném szívesen...meg a tervezett hídja alá...

JÓ EBÉDHEZ SZÓL A PUPU, MENŐ A NYUGGER ROCK... írta...

PUPU MIÉRT KELL KOMOLYAN VENNI A HARMINCNÉGYEKET? NEM ŐK FOGJÁK ELDÖNTENI 1O MILLIÓ EMBER HELYETT, HOGY MI LEGYEN, VAGY MI NE LEGYEN...MOST ISTENNEK KÉPZELHETIK MAGUKAT, MERT VELÜK FOGLALKOZUNK...

Si írta...

Vidéki boltok? Az egykori ÁFÉSz, most (COOP) dolgozói is a SPÁR-ba mennek vásárolni, mert ott olcsóbb és frissebb áru kapható.