2011. február 17., csütörtök

KEREKASZTAL...

A teve is ló, csak egy kerekasztal körül üldögélő bizottság tervezte.

A gyerekek számát és iskolázottságát is figyelembe vevő nyugdíjszámítást, a családi pótlék emelését, az adórendszer további finomítását a legszegényebb gyerekes családok érdekeinek figyelembe vételével - többek között ezeket javasolja a Népesedési Kerekasztal.

Azt javasolják a kormánynak, hogy sürgősen emelje a 2008 óta nem indexált ellátásokat, a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az ehhez kapcsolódó segélyeket és a gyerekeket érintő természetbeni és szolgáltatási normatívákat.
Na, addig álljanak féllábon, meg ne vegyenek levegőt.
A kerekasztal tagjai a kormány és állami intézmények képviselői, szocialista, fideszes és KDNP-s képviselők, szakmai és civil szervezetek, a munkaadók, a munkavállalók és az egyházak képviselői.
Azt is javasolják, hogy a kormány az új adórendszert "finomítsa tovább", - merthogy most már annyira finom, ugye -  hogy a legszegényebb, az adókedvezményeket jelenleg igénybe venni nem tudó gyerekes családokat is elérje.
Még az éhenhalás előtt, ha lehet...
Például úgy, hogy egészítsék ki a rendszert egy adómentes, létminimumközeli összegű sávval vagy a negatív adó valamilyen formájával.
Mint tudjuk, a munkanélküli nem adózik, a negatív adó meg nem adó, és a szociálpolitikát eddig sem lett volna szabad összekeverni az adópolitikával, de hát, ha ez a Vezér rögeszméje, hát akkor keverjük buzgón  a dolgokat, mint liba a pocsolyát…
Amit a résztvevők kértek, az persze finom lenne, habár lehetett volna ezt a kérést kicsit sprődebbül is megfogalmazni - mondjuk azt mondani, hogy az a szociális ellátórendszer embertelen, amelyik a legelesettebbekről nem gondoskodik, és a szegények kenyér és tüzelőanyag után fizetett áfájából a gazdagok adókedvezményeit finanszírozza.
A testület hatékonyságát jelzi, hogy 2009-ben jött létre, és most éppen a döglött ló verésével van elfoglalva.
Normális országokban az adórendszer megváltoztatása előtt kérik ki egy ilyen testület véleményét, hiszen ha mást nem is nézünk, már csak a kerekasztal négy sarkán ülő okos emberek száma miatt is több okosság van felhalmozva a testületben, mint a Mi Vezérünk erősen kopaszodó fejében.
Kopp Mária, a kerekasztal vezetője emlékeztetett arra, hogy van egy olyan rétege is a társadalomnak, ahol alapvető fontosságú lenne, hogy a következő generáció ne termelje újra azokat a problémákat, amelyek miatt gyermekeik később nem tudnak adófizető állampolgárokká válni.
Én ugyan talán szebben fogalmaztam volna, hiszen igen fontos az adófizetők számának növelése is, de szerintem az emberi jogok meg a humanizmus oldaláról is lehetne közelíteni a dolgot.
Akkor talán nem lenne olyan a feeling, mintha a Micsurin Tszcs sertéstelepének üzemtervéről beszélgetnénk.
Nekem az is felettébb tetszett, hogy a Semmelweis Egyetem Magatartáskutató Intézete igazgatóhelyettesének erre a rétegre fel kellett hívnia a figyelmet -  ugyan, kik ülhetnek ott az asztal körül, akik meg tudnak feledkezni erről a rétegről?
És nem kell most jó magyar szokás szerint elkezdeni cigányozni, ebben a rétegben rengetegen vannak nem cigányok is, némelyik egyenesen Árpád apánkkal érkezett Verecke híres útján, és most ül otthon vagy a krimóban, mert nincs munkája, már az apjának se volt és büszke magára, mert míg a cigánygyerek csak hat osztályt tudott abszolválni, neki a hetedik is ment.
Fröccsben is.
Kék a szeme, arca csupa derű...
Ha Orbán felelős politikus lenne, akkor erre a reményvesztett rétegre koncentrálna, mert ez a réteg egy időzített bomba, csak ketyeg, ketyeg és tűzszerész meg sehol nincs a láthatáron…
Ha felelős politikus lenne, akkor nem szórná az adórendszeren keresztül a pénzünket, hanem csinálna belőle minden nyomorgó településen bölcsődét, kitömné pénzzel a képzett gondozónőket, az óvodákban dettó, és akkor már lenne esély a felzárkózásra a jól felszerelt napköziotthonos iskolában a jólfizetett és 15 fős osztályokkal dolgozó pedagógusoknak az oda iskolabuszoztatott gyerekekkel.
És ha a pedagógus egyik tanítványát felvennék középiskolába, akkor, aki addig nevelte vagy oktatta, mind kapna egy említésre méltó összeget, majd aztán  ha a gyerek egyetemre kerül és befejezi azt, akkor mindenki kapna mégegyszer.
Rengeteg pénz lenne, de nagyon megérné.
Sokkal jobban, mint azon törni a fejünket, hogy a gyerekek számát és iskolázottságát is figyelembe vevő nyugdíjszámítást vezessünk be, - jószerivel ma úgy néz ki a dolog, hogy kérdés, lesz-e mit számítani, vagy úgy jár a nyugger, mint cigányzenészeknél a kontrás a pénzosztásnál, - majd mondják neki, hogy pénz ugyan jár – de nem jut!
Mindegy is, viszont egy örömhírt hadd osszak meg a türelmes olvasóval: új lakóval bővült a Kecskeméti Vadaskert vadállománya.
A Nyíregyházáról érkezett teve csődör az esős, hideg idő ellenére is jól érzi magát új lakhelyén.
A Vadaskert és az új lakók várják a névjavaslatokat.
Talán Leventevének lehetne nevezni, az aktuális trendnek megfelelően.
Ha elfogadják a javaslatom, személyesen kötöm fel a farkára a nemzetiszínű masnit!

:O)))


A bejegyzés a http://kapcsolat.hu/blog/kerekasztal_20110217 címen is olvasható
Itt az új közvéleménykutatás, kérlek szavazzatok!

5 megjegyzés:

OXITOCIN írta...

Rákattintottam itt nálad a kapcsolat címére és csipike írását találtam ott...
ez vicc? nem tetszik az ilyen vicc.....

PuPu írta...

Bocsánat, nem vettem éstre, hogy lenyúltam a kollegina címét, - mentségemre, hogy a szoft beengedett...
Elnézést kérek, habár hajdani parancsnokom erre mindig azt mondta, hogy ...ssza + a kecskét és annak a szarva közt nézzen el, ami kétségkívül randa megnyilatkozás, de nagy igazságokat takar...
Mea klumpa!
:O))))

OXITOCIN írta...

Semmi gond pupu, csak azt hittem elvették a helyed a kapcsolaton.
A kerekasztalt egyébként nem lehet máshogy írni:))))) úgyhogy lenyúlás sem történt...RÁREZEGTETEK a szóra egymástól függetlenül...
Jó ez az írásod is.
Hol lehet szavazni a Levente névre??? :)))

XXL írta...

A humorodat el ne veszítsd, nagy veszteség lenne!!!!!! :)

Névtelen írta...

Talán inkább pupunak kellene hívni. Ez a legmegfelelőbb név neki.