2011. március 30., szerda

EGYENES BESZÉD

Gyurcsány ma Kálmán Olgánál volt riportalany.
Megnéztem, tetszett, olyan volt, mint mindig, - okos, nyílt, érthető és rokonszenves – lehetett az általa elmondottakkal azonosulni.
Amit láttunk, tökéletesen megfelelt a műsor címének, nem volt mellébeszélés és nem volt ködösítés.
Gyurcsányból süt az értelem – talán ez is a baja, kellene belőle egy lebutított modell is, párhuzamosan.
Kálmán Olga az ex-kormányfő tökéletes beszélgetőpartnere volt.
Bizonyára nem hiányzik neki az én dicséretem a kazal tetejére, de nem lehet nem elmondani – ő a legfelkészültebb, legrátermettebb és legokosabb belpolitikával foglalkozó riporter a mai magyar médiában.
Nyeresége ő a baloldalnak, mert ő azon kevesek közé tartozik, akik nem félnek a hatalomtól és úgy kérdez, ahogy szerencsésebb országokban a tisztességes újságírók általában kérdeznek.
Mindenkit.
Kivétel nélkül.
Nade Gyurcsány…
Megint azon spekulálgattam, hogy hogyan lehet az, hogy ezt az európai politikust le tudta győzni a tornacipőszagú alcsuti, de nincs jobb ötletem – Gyurcsány túl jó, túl okos Magyarországnak.
Ma is elmondott néhány nagyon fontos dolgot, érdekes gondolatokat - gyakorlatilag felvázolta a következő választásokig terjedő időszak teendőit a baloldal számára, de azt hiszem, ezzel a választók széles tömegeit nemigen fogja tudni maga mellé állítani.
Magas ez nekik, mint libának a farzseb.
Az a réteg pedig, amelynek tagjai értik, amit mond, azok meg többnyire a jelenlegi rendszer kedvezményezettjei, akik most kaptak adókedvezményeket - komoly pénzek ezek - és nemigen hinném, hogy számukra nem a lét határozhatná meg a tudatot.
Aztán ott vannak a baloldali értelmiségi fanyalgók, akik este az ágyuk szélén ülve magukba néznek, összevetik képességeiket az exminiszterelnök képességeivel és nem örülnek az eredménynek – hát másnap fanyalognak egy jót.
Tulajdonképpen Gyurcsány egy kényelmetlen figurája a magyar politikai életnek.
Tökéletes ellenpontja az alcsutinak, Gyurcsány okos – Orbán ravasz, Gyurcsány elegáns – Orbán egy mucsai gigerli, Gyurcsány demokrata – Orbán bolsevik, Gyurcsány meri vállalni a hibáit – Orbánnak nincsenek hibái, ugye, Gyurcsány saját tehetségéből lett gazdag és nem lopja az állami vagyont – Orbán meg a funkcióját fialtatta és fialtatja ma is – és még lehetne hosszan folytatni a sort.
De kényelmetlen saját párttársainak is, hiszen ők is önértékelési problémákkal néznek szembe, ha a neve felmerül.
Nem Lendvai Ildikóról vagy Kovács Lászlóról gondolom ezt, hanem azokról, akik ott ülnek évek óta a frakcióban és annyira terepszínűek, hogy lassan már össze lehet téveszteni őket az üléstermi padokkal.
Isten mentsen, hogy bántani akarjam őket, vagy kétségbe vonjam a tisztességüket, de ha mondjuk Tóbiás, Szekeres vagy Juhász belegondol a jövőjébe, akkor szerintem zokogni kezd.
Merthogy tudják, hogy jövőjük gyakorlatilag nincs és rohadtul bosszanthatja őket, hogy még mindig az a Gyurcsány tudja megbolydítani a magyar politikai életet, akinek a vélelmezett politikai sírjába maguk is belepottyantották az obligát szál szegfűjüket, reménykedve, hogy soha nem jön vissza kísérteni, mert akkor talán számukra is tér nyílik - hátha, esetleg…Gyurcsány természetes vezető, megy utána a nép, mint gúnár után a libák, és ezen az sem sokat változtat, hogy most éppen nincs magas funkciója.
Párt -  pontosabban vezetőtársai közül pedig – emberi hiúságból, vagy kemény anyagi okokból – sokan nem állnak be mögé, pedig mindenki jobban járna, talán Puch László kivételével, de ez utóbbi talán nem is lenne túl nagy baj.
Mesterházyt kedvelem, de neki is jobb lenne megszabadulni a nyomasztó felelősségtől, hiszen ez teljesen tönkre fogja tenni az egyéniségét, ebben a közegben ő kevés, őt megeszi a veteránliga.
Itt van Szanyi Tibor, - ő sem képes belátni, hogy amit esetleg vért izzadva produkál, azt Gyurcsány laza eleganciával fele idő alatt kétszer olyan hatékonyan tudja elvégezni.
Persze Gyurcsány sem hibátlan, például – ahogy elnézem – még mindig nem hajlandó elfogadni, hogy sokkal nagyobb számban kellenének mellé olyan emberek, akik képesek a legegyszerűbb emberek nyelvére is lefordítani a szocialisták mondandóját, és megszervezni azt, hogy minden szocialista politikus minden nap minden megnyilatkozásában szerepeltesse ezeket.
És kellenének média meg PR szakemberek is, mert a propagandamunka csapnivaló, sajnos  még mindig és vajon, még meddig?.
Ez nem a jelenleg a feladatot ellátók kritikája, de nem lehet egy-két embert nekiküldeni a gőzhengernek, legyenek bármennyire felkészültek és bátrak is…
Tíz emberrel lehet remek puccsot csinálni, de egy társadalom átformálásához sokkal több szakemberre van szükség.
Ennek a pártnak nem csak vezető egyéniség kell, hanem – ha úgy tetszik – kell például egy Marosán is, aki képes érzelmileg mozgásba hozni azokat is, akik nem szocialisták, de vevők lennébnek a politikánkra.
Erre a feladatra például Szanyi akár meg is felelhetne, de ő pártelnök akar lenni, jóllehet arra a feladatra még véáletlenül sem alkalmas.
Igaz, egy időben én is meós szerettem volna lenni a Habselyem Kötöttárugyárban, akkoriban még a képességeim is meglettek volna tán hozzá, de aztán mást dobott a gép, Szanyi is beletörődhetne…
Kellenének, akik a pártszervezést irányítanák, akik szerveznék a fiatalok becsalogatását közénk, kellenének, akik az internetes megjelenést tartanák kézben, stb.
Nem tartom kimondottan szerencsésnek a személyiség elkoptatását a napi jelenléttel,  magyarember- legyen jobb vagy baloldali - szereti a vezetőit kicsit Istennek kezelni, habár egyúttal azt is szereti érezni, hogy a vezető egy közülünk, és ebben nem érez semmi ellentmondást.
De ha csak az egyik vagy csak a másik, azt már nem annyira szereti…
Ma megint meghallgattuk, hogy Gyurcsánynak jelenleg nincsenek személyes ambíciói, nem akar pártelnök lenni.
Márpedig, ha a Szocialista Párton belül akarja elérni a céljait, akkor arra nincs más mód, csak az, ha ő vezeti a pártot, és ha az ő elképzeléseivel azonosulók ülnek a befolyásos pozíciókban.
Nem lehet ezt a langyos vizet lagymatagon kevergetni, - az idő rohan, és nem lehet abban bízni, hogy az alcsuti majd végzetes hibákat fog elkövetni.
Neki nincsenek gátlásai, és ha szükséges, nem fog ez (kis „e”-vel…) semmitől sem visszariadni hatalma megtartása érdekében - ha kell, lenyúlja a magánbetéteket, ha kell, bevezeti a rendkívüli állapotot.
Nehogy azt találja mondani valaki, hogy ugyan, - hát azt már csak nem?
De igen.
Erre kell készülni
Sok sikert hozzá Gyurcsánynak egyébként…


:O))))

19 megjegyzés:

bárki írta...

pupu "kiváló a humorod" legalább ti KISZ- titkárok tartsatok össze. Köszönöm, hogy megnevettettél.

Névtelen írta...

rosszul emlékszik pupu. Gyurcsány nem is indult a választáson, őt már a saját elvtársai a süllyesztőbe tették, csak azt nem tudom, hogy miért, ha ön szerint gyf egy zseni, szerencsére csak ön szerint vagy nagyon kevesek szerint. Remélem ott is marad, ahol most van, onnan kedvére bevakkanthat, nem nagyon figyelnek rá az emberek, ön szerint követi őt a nép, melyik nép, a magyar biztos, hogy nem.

Debi írta...

Bárki! Nagyon rövid a memóriád! Számold csak össze, hogy hány KISZ titkár és funkcionárius van a FISZ ("D"-nélkül, mert NEM demokraták, igaz,nem is fiatalok!)vezérkarban, utána nem fogsz nevetni!!!
Alapvetően egyetértek veled PuPu, talán csak abban a kérdésben van némi nézetkülönbség, hogy ki legyen a párt vezetője. Értem a logikádat, csak én azt gondolom, hogy ennyire az első sorba lépnie talán még korai --bár indokolt lenne--, meg kellene várni, míg a sok mameluk észhez tér, és észreveszik a mini Napóleon diktatórikus vezetését, s kijózanodnak a megalomániás, harcos személyiségéből.

éva írta...

Pupu, ez a szöveged is olyan, amivel csak egyet lehet érteni. Gyurcsány nagy hibája, hogy értelmesnek véli az egész közönségét, ezért ilyen módon szól hozzájuk. Ezt a hibát az alcsutka soha nem követné el, úgy kommunikál, mintha mindenki debil lenne, akihez szól - sokat elmond az ország színvonaláról, hogy ez ennyire bejött neki!
Azért Gyurcsány ha megerőlteti magát, tud röviden és hatásosan is szólni: "Jobban kormányoztunk, és demokraták maradtunk" ilyen kellene még 4-5, rengetegszer ismételve. Ha magától nem megy, akkor hozzáértők segítségével.
Pont ez az Mszp legnagyobb baja: egyszerüen nem érzékelik a kommunikációjuk tragikus hiányát - ami azért mélyen megdöbbentő, mert kizárólag kommunikációs téren verték őket ripityára!
Az egész Programtanácsi szövegükben egy szó sincs a kommunikációról (nem hogy a javításának igényéről, lehetőségeiről, kitörési pontjairól,
de SEMMI!) Pedig a fidess néhány primitív MÉM-mel győzött - amiket csak hasonló MÉM-ekkel lehetne legyőzni!
Mesterházi meg a szakáll levágással nem nyert egyetlen új szavazót sem,- DE BIZTOSAN ELVESZÍTETT EGY CSOMÓ FIATALT, akik pont miatta adtak(VOLNA) esélyt az Mszp-nek. Nem igazán díjazták a fiatalos jelleg feladását a hatalom (látszata) érdekében! Egy fazonigazítás (pl Kossuth formára) sokkal több hasznot hozott volna. Nem tudja Gyurcsányt überelni - viszont jól kiegészítené, mert azért lássuk be - Gyurcsánynak nincs türelme és ideje az apró pepecselő szervező munkához.
Szanyi meg tényleg alkalmas lenne megmondó embernek - bár én még marosáni minőséget nem néznék ki belőle sem, de még mindig ő mutat erre a legtöbb lehetőséget.
Talán nem kellene kidobni az elődök ÖSSZES tapasztalatát: VB-os PB-os bizottsági vezető formáció elég jól szuperált vagy 30 évig!

Névtelen írta...

Remek írás kedves PuPu!
Valóban ez a gond ahogy írod. Gyurcsány intelligenciája értelme bántja a magyar társadalom egy jó részét, köztük a primitiv és müveletlen Orbán fütyit is.
Egy buta embernek nehéz elviselni az értelmet, a józanságot, a tudást és az intelligenciát.

Névtelen írta...

Ha elfogynak az érvek, marad a KISZ-titkározás! Kedves bárki! Te nem voltál véletlenül KISZ titkár?

realista írta...

Még szerencse,hogy Gyurcsánynak nincsenek személyes ambiciói.Legalább már idáig eljutott, önkritikát gyakorolt.Az ő nevét jobb ha az mszp ki sem ejti, mert csak lehúzza a pártot mégjobban. Már teljesen mindegy, hogy valójában volt-e vagy van- e érdeme vagy sem,az emberek többsége elfogult vele szemben a rossz irányban. Az mszp felkötheti a gatyáját rendesen, ha valami jobb eredményt szeretne elérni.

Erzsébet írta...

Kedves PuPu!
Ismét megtaláltad a téma G-pontját!! Koordinált csapatmunka kellene,a csapatba természetesen nem terepszínű, hanem hiteles, kevésbé megkopott, lelkes csapattársak, és sok remek PR szakember.
Hála Istennek a humorod változatlan, minden reggel Veled nyitok, aztán teszem fel a cikket a Facebookra. Külön köszönet a "mindennapi betevő" liba-hasonlatokért.
Talán az ilyen és ehhez hasonló cikkek, a Kálmán Olga féle elemző, kritikus interjúk teszik elviselhetőbbé a naponta egyre agresszívebben, a privát szféránkat is keményen érintő, céljait ismerve félelmetes, diszkriminatív, gazdaságpolitikáját tekintve szakmailag megalapozatlan, stílusában sunyi hazai politikát.

Cserny József írta...

Nem tudom ki találta ki azt a baromságot, hogy az MSZP az egy sokszínű párt, ahol sok sok nagymenő mondja az okosságait aztán majd valami lesz belőle!
Lesz. Választási bukás, meg kétharmad a másik oldalon. Eddig az mszp nem azért kormányzott, mert jó párt volt, hanem azért, mert van egy primitív fidesz, ami eddig nem tudott labdába rúgni. Na meg van egy Gyurcsány is még. De én a világon olyan balos pártot nem látok, ahol ezernyi (na jó, több) vélemény kering és egymást fúrják a pártban, meg korruptkodnak. Ilyen sikeres párt nincs. Szerintem.
El kell dönteni mit akarnak és aztán aki nem azt akarja az takarodjon egy másik pártba, szervezze meg magának és végül haljon hamvába. Még abba a görény LMP-be sem röpködnek az okosságok, meg vélemények, mert mind egy irányba megy, nem azért mert Schiffer egy diktátor, hanem azért, mert egy párt azon emberek, osztályok közössége, akiknek azonos az érdeke, célja. Sehol olyan kupleráj nincs a világon sem, mint az MSZP-ben! Így szakadni kell az sokkal jobb, mint így vergődni 20 évig!
Jó példák: Kommunisták Magyarországi Pártja (Kun Béla) Magyar Kommunista Párt! Magyar Dolgozók Pártja! Magyar Szocialista Munkáspárt! És még lehetne sorolni. Ott kérem szépen, aki mást mondott, mehetett, nem volt kecmec. Egy igazi párt nem a sokféle vélemény kuplerája, hanem egyet akaró emberek közössége. És ettől még nem antidemokratikus. Pl. miért kellett egy köcsög Szili Katalint "évtizedekig" megtűrni az MSZP-ben? Stb.

Cserny József.

Névtelen írta...

Nekem tetszett és egyet is értek vele. A fityisz vezérkarban tényleg több az ex-komcsi. A mentalitás pedig ténylegesen bolsevista és tekintélyelvű. Tényleg csak "ezeket" érdemli ez az ország ? :(

Névtelen írta...

Realista írta: "Az ő nevét jobb ha az mszp ki sem ejti, mert csak lehúzza a pártot mégjobban".

Ezt csak szeretnétek ott a jobboldalon! Gyurcsány neve húzóerő, és csak egyre inkább az lesz!

Derek írta...

"De én a világon olyan balos pártot nem látok, ahol ezernyi (na jó, több) vélemény kering és egymást fúrják a pártban,"

Akkor nem ismersz te egy partot se.Az osszes demokratikus baloldali part kupleraj, egymassal veszekedo frakciok laza szovetsege,ez a lenyeguk.
Igy volt ez a magyar SZDP-ben is ,ahogy Faludy irta valamikor 45 utan,amikor hazajott,,a szocialdemokrata part olyan mint egy kupleraj, a kommunista part meg mint egy kaszarnya.

Ugyanilyenek a nyugati szocdempartok is ez a letelemuk.

éva írta...

Kezdenek a jó mondatok szaporodni.
Pupu a kapcsolat.hun Te írtad: (Orbánék) több kárt okoztak az elmúlt évben, mint bárki előtte évtizedek alatt. Meg ezt is:
A Mszp 8 éve alatt egy évben (a világválság derekán) csökkent a reáljövedelem, egyébként minden évben nőtt.
Azaz a katasztrofális megszorításokat kizárólag a fidesz hazugságáradata miatt képzelték be az emberek. Most már az orbáni ámokfutás alapján egyre elviselhetőbbnek tünnek összehasonlítva a mostanival!

éva írta...

Cserny úr, gratulálok, sikerült feltalálnod a fideszt!

Névtelen írta...

Szekeres Adrientől ezek a leggyörörűbb számok.

Névtelen írta...

Szanyi a szociális demagógiájával? Abban sosem verik meg a Fideszt. Ha értelmes demokrata szavazókat akarnak, akkor a választók felvilágosításával kell kezdeni, rövid, érthető tőmondatokban, egyszerűekben mint a raklap. Eddig nem ezt láttuk az Mszp-től, hanem azt, hogy osztogatással akartak népszerűséget szerezni. Ugyanúgy kézből akarják etetni a választót, mint a Fidesz. Egyik párt sem tudott még szakítani a kádárista államfelfogással. Gyurcsánynak nem a karaktergyilkosság a legnagyobb baja, hanem hogy a saját pártja adta meg neki a kegyelemdöfést, nélkülük pedig tehetetlen volt. Nem értem, mit keres még mindig az Mszp-ben. Miért nem alakít egy pártot Bajnaival, Oszkóval és hozzájuk hasonló hiteles emberekkel? Az Mszp nem csak őt árulta el, hanem az egész országot, amikor gyávaságból kihátráltak a reformok mögül. Már túl lehetnénk a nehezén. Gyurcsány bármikor számíthat a szavazatomra, de az Mszp-re nem voksolok soha többé. Olyan pártra nem adom a szavazatom, aki hatalomféltésből hátba döfi a saját elnökét, cserben hagyja a saját népét.

Névtelen írta...

Kedves Éva,amit ír azzal nincs baj,én egy kis önvizsgálatot ajánlanék,mert az Fidesz-Orbán fóbia árthat.Vagy emlékezzen gyf-szdsz hogyan távolította e Medgyesit.Ez csak egy eklatáns példa az Ön által szeretett pártjára
Tisztelettel GI GI

Névtelen írta...

ferenced örülhet, hogy ilyen rajongója van mint te, segget nyalni még senkit se láttam így, mint téged :D

Névtelen írta...

ez egy trutymo kommunista oldal