2011. március 24., csütörtök

TŐZSDECÁPÁK.

Azt nyilatkozta Fellegi Tamás, hogy az állam megtartaná a magán-nyugdíjpénztári vagyon egy részét.

Mintha nem erről lett volna szó, amikor egy bunkósbot és egy zsák segítségűvel végrehajtották az emberiség történetében oly régen ismert tranzakciót, mely azóta divatozik, hogy Bubu az ősember kőbaltájával agyoncsapta üzlettársát Gugut megvédve őt ezzel az éhínség rémétől.
Az előzetesen közösen agyoncsapott libát, mely óvatlanul ébren totyogott fényes nappal, viszont a vállára dobta, hogy magát is megvédje az éhínségtől.
A módszert azóta sem sokat cizellálta a fejlődés, de a mai rablók azért legalább valamiféle indokot szeretnek mellékelni a tetteikhez – a bűnözők ennél a legutóbbi rablásnál is úgy viselkedtek, mint a részeg hajléktalan, aki a beteg gyereke meglátogatásához kér egy korsó sörnyire valót.
A magánpénztárak vagyonának megmentése során a tőzsdecápák elleni harc játszotta a főszerepet, az ember szinte látta, ahogy a szivarozó tőkés kártyázik az állampapírokkal, kötvényekkel, részvényekkel elégedett pofával.
Az elrabolt vagyonért meg nincs mit aggódni, merthogy az nemes célokra megy – részben a nyugdíjakra, részben meg az államadósság csökkentésére.
Azt nyilatkozta Fellegi, hogy vizsgálják az ellopott értékpapírok összetételét melyek közül nagyobb szerepet kaphatnak azok a részvények, amelyek stratégiainak minősíthető magyar vállalatok bocsátottak ki. Ezek közül a Mol-t, az OTP-t és a Richtert emelte ki, de hozzátette, hogy ezeken kívül a többi energetikai, illetve közlekedési vállalat részvényei is érdekesek lehetnek.
Persze lesznek olyan részvények is, melyeket eladnak.
A HVG szerint Az egyik lehetséges megoldás, hogy az Államadósság Kezelő Központon belül ezek az értékpapírok külön helyet kapnak, mint állami vagyonelemek, és a részvényeket tartós vagyongazdálkodási formában tartják.
Emellett elképzelhető olyan vegyes megoldás is, hogy bizonyos részvényeket az állam tulajdonában tart, másokat pedig értékesít.
Én ugyan nem vagyok közgazdász, de azt nemigen értem, hogy miért pont az Államadósság Kezelő Központban van legjobb helye ezeknek a papíroknak, miért nem - mondjuk az Államkincstárnál, - de ezt valaki biztosan meg tudja magyarázni.
Azt mondja Fellegi, hogy alapvető törekvése a kormánynak az, amit kezdettől hangsúlyoz, hogy az állami vagyont gyarapítani kell, értékében és mennyiségében is.
Ez most kiváló lehetőség erre, ráadásul bizonyos vállalatok esetében az államot több ponton további stratégiai pozícióba hozhatja.
Még kiválóbb lehetőség az állami vagyon gyarapítására, ha holnap - mondjuk - a magánbetéteket is megmentik tulajdonosaiktól, és ha a magántulajdonban levő gazdálkodó szervezetek tulajdonosait a megfelelő végrendelet (minden vagyonom szálljon az Államra…) aláírása után agyonverik bunkósbottal, mint a fókabébiket, szegényeket.
Persze azt azért értem pontosan, hogy hol az állami vagyon gyarapítása, ha azt lejáratkor nem kell kifizetni, csak azt nem értem, hogy akkor hol a sokszor hangoztatott elv, mely szerint a nyugdíjcélú befizetéseket csak nyugdíjfizetésre lehet fordítani?
De a legjobban az tetszik, hogy a részvényeket és állampapírokat tartós állami tulajdonba helyezve az állam szép csendben elkezd tőzsdézni, merthogy remélem, azt senki nem képzeli, hogy a papírokat a Nagybani Zöldségpiacon forgalmazzák majd.
Orbán, mint tőzsdecápa...
Viszont az nagyon könnyen elképzelhető, hogy egy adag OTP papír a végén Csányinál köt ki egy-két flikk-flakk után, és aztán a két tőzsdecápa boldogan dörzsöli majd a tenyerét.
A nép meg bambán nézi az ügyeskedést, a Fidesz hívő tagozata majd tapsol is hozzá, és boldogan vakargatja a hazai tőzsdecápák füle tövét.
Aztán majd egyszer nem hozza a postás a nyugdíjukat, akkor majd szidják Gyurcsányt, ahogy ezt már tenni szokták, pedig ez a vagyon nemigen férne bele eg nokiás dobozba, attól tartok...…
Úgyhogy akinek rossz a memóriája, az nyugodtan feljegyezheti a naptárban: tegnap kezdődött el a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságának véglagas tönkretétele - miniszterelnök Orbán Viktor, gazdasági miniszter Fellegi Tamás…
Köszönjük meg majd nekik!


:O))))

3 megjegyzés:

Holdlakó írta...

A nyugdíjrendszer fenntarthatóságának végleges tönkretétele az un. "rendszerváltással" kezdődött el, s azóta is folyamatosan rátesz minden kormány egy lapáttal, le se szarják, hogy az emberek többségének lesz-e nyugdíja, csak nekik legyen. Bár ha jól belegondolok nekik nem is lesz szükségük nyugdíjra, mert addigra összeharácsolják magukat rendesen a mi pénzünkből.

Névtelen írta...

Látod Pupu, ezt már rég megírtam egyszer... A fontosabb részvényeket nem fogják eladni, viszont akár többségi tulajdont tudnak szerezni a legtöbb cégben, ha a különböző manyupos részvények egy kézben összpontosulnak (esetleg vesznek hozzá még 1-2 százalékot). Ezt hívják államosításnak, illetve nagyobb távlatokban nézve komunizmusnak.

Névtelen írta...

Nem is tudom erre mit irjak, azon csodálkozom, hogy ez a ténykedése a kormánynak senkinél nem verte ki a biztositékot. Engem ez személy szerint nem érint, de mégis iszonyuan fel vagyok háborodva, hogy ez a mai világban lehetséges. Nincs jog, nincs törvény, vagy a törvényeket ugy lehet alakitani, ahogyan ezt a törpe csoportnak a legjobben megfelel? Van egy lassan kisebbségi kormány, amely vindikálja magának a jogot, hogy bármit tegyen a polgárokkal. Persze ezt csak addig csinálhatja, amig a polgárok nem mondják azt, hogy elég volt!