2011. június 26., vasárnap

OLDÁS ÉS KÖPÉS

Remek cikket írt Oldás és kötés címmel Gyurcsány Ferenc a Népszabadságba.
Megnyugodhatunk, innen legalább még nem tudták kitiltatni, mint Gréczi Zsoltot a Népszavából, örülni kell ennek - habár ki tudja, meddig örülhetünk.
Ahogy már tőle megszokhattuk, a cikk magas színvonalon elemzi a mai magyar társadalom, a baloldal és benne az MSZP helyzetét, láthatólag abban a reményben, hogy sikerül talán meggyőzni pártbeli és párton kívüli ellenlábasait arról, hogy a legjárhatóbb út mégiscsak az összefogás lehetne.
Az elemzés kitűnő természetesen, de az írás végére kívánkozó konklúzió lebeg a levegőben, mint liba földetérés előtt,
Ebből az írásából is kitűnik, hogy Gyurcsány minden erejével oldani szeretné a különféle görcsöket a társadalomban és abban a pártban is, melyet ma még magáénak mondhat.
Akkor megvan ugye az írás címéből az oldás, de én hiába keresem a kötést, nemigen találom.
Ezért is vettem a bátorságot, hogy a cím kissé megváltoztassam, hiszen ebben a formában már teljesen fedi a valóságot: akármit is próbál elérni a ragyogó cikk szerzője, a politikai ellenfél és a pártbéli harcostársak egy része köp rá.
A jobboldal azért, mert vezérelvű és nyájszellemmel megvert, márpedig ha a Vezér csak ránéz, mindjárt a gyógyszeres-zacskója után kapkod, mint a dakota, ha tomahawkkal fejbevágják.
A kisebbségi érzés meglehetősen nehezen gyógyítható kór és hihetetlen gyűlöletre sarkallja a szenvedőt…
 A baloldali harcostársak meg azért, mert ő a két lábon járó politikai bomba, az izgága reformer, aki állandóan akar valamit, folyton-folyvást felborogatja a status quo-t, veszélyezteti a jól bejáratott működési pályákat, kiszámíthatatlan egzisztenciális veszélyeket hordozva tevékenységében.
Eltávolítani meglehetősen nehéz, sok átvirrasztott éjszakába kerül, mire a jóképességű pártvezérek megtalálják a módját annak, hogyan lehetne kiszorítani a közös akolból a fekete bárányt, - éppen ez folyik most.
A szélesebb értelemben vett társadalomban pedig sajnos sikeres volt a Fidesz által elkövetett karaktergyilkosság.
Persze ehhez kellett a véleményformáló baloldali-liberális értelmiség állandó és következetes, a mai napig tartó fanyalgása is, amely aztán hitelesítette a Fidesz válogatott ocsmány hazugságait, és kellett a baloldali médiát szervező-irányító értelmiség kritikán aluli munkája, ennyire tehetségtelennek ingyen nem is lehet lenni…
És természetesen kellettek hozzá Gyurcsány hibái is, melyeket láthatólag a mai napig nemigen tud maga mögött hagyni.
Olyan ő, mint az a nagyon okos ember, aki hadar, merthogy a gondolatai mindig előbb járnak, mint amilyen gyorsan beszélni tud, de sajnos a társadalomnak még a Lendvai Ildikó féle tagolt, lassú beszéd (Nem-lesz-gáz-ár-emelés...) is expresszvonat, így aztán mire eljutna a társadalom tudatáig, hogy mit is mond tulajdonképpen,  addigra már más témák és más célok foglalkoztatják.
Ez nem lenne baj, csak állítana a hátrahagyott gondolatai mellé egy-egy gondozót, mert így az értékes ötletek, gondolatok elszállnak, mint… - akik kitalálják hogyan, azok között kisorsolok egy libamáj-konzervet!
Ritka adomány az, hogy valaki egyszerre legyen jó elméleti és gyakorlati síkon is, és ez ebben az esetben sincs jelen azonos súllyal.
Attól viszont valamilyen oknál fogva ódzkodik, hogy a legjobb gyakorlati szakemberekkel vegye körül magát, márpedig nem biztos, hogy a jó újságíró a legjobb PR szakember, hogy a szervezetépítéshez nem kell e hozzáértő szakembereket igénybe venni, és hogy nem lenne e jobb a szervezetek működtetését is professzionálisabban irányítani.
Az állampolgárok egy része pedig úgy van Gyurcsánnyal, hogy ugyan nem szereti Orbánt, de annyiszor elmondták neki különféle értelmiségi okosok, hogy ő is ugyanolyan, mint Orbán, hogy el is hitte nekik – miután ezt az állítást soha nem cáfolta senki, legfeljebb hümmögtek azok, akiknek el kellett volna mondani az igazságot.
Miszerint egy verekedésben nem egyformán hibás az, aki odamegy az asztalodhoz és beleköp a sörödbe, meg te, aki ezen – joggal – felháborodsz.
Magukat okosnak tartó emberek ontották a hülyeségek garmadáját az őszödi beszédről – ami a cikk szerzőjének állításával szemben igenis fontos akkor, ha a társadalmi állapotokról értekezünk, hiszen ez a magyar valóság szép lenyomata, érdemes tanulmányozni.
Leginkább azt, hogy hogyan lehet egy népből gátlástalanul hülyét csinálni, mert az átlag magyar sem azt nem olvasta el, sem ezt a cikket nem fogja elolvasni, csak azt hall meg mindenből, amit a szájába rágnak és sulykolnak minden nap, reggeltől estig.
Gyurcsány a magyar történelem tragikus figurájának ígérkezik, aki szép, nemes és tiszta célokért küzdött tiszta eszközökkel, aki méltányos volt akkor, mikor vele éveken keresztül méltatlanul bántak.
Aki vetett, de a termést állandóan más aratta le – a verítéket az ő nevéhez kötötték, az eredményeket meg valaki más tette magáévá.
Sajnos a politika nem egy retorikai versenyre hasonlít, hanem inkább a ketrecharcra, és a ketrecharcban nem lehet finnyás egyik versenyző sem, mert ha nem elég agresszív, akkor kékre-zöldre lesz verve a pofája - a díjat és a közönség szeretetét az ellenfél teszi zsebre.
Merthogy a közönség nem kedveli a tragikus hősöket – ha megkérdezzük bármelyik lányt, hogy ki kellene neki inkább, Hamlet vagy Fortinbras, a válasz nem lenne kétséges.
Én mégis neki drukkolok, mert a helyzete nem reménytelen, de ahhoz, hogy visszaszerezze a hitelét és a nép szeretetét rengeteget kell dolgoznia – és dolgoztatnia.
Reméljük együtt, hogy nem fog belefáradni.

:O)))

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az MSZP szóvivője szerint a Jobbik pénzeli Gyurcsányt.

éva írta...

Pupu, én mindjárt két hasonlattal is benevezek a libamáj konzervért: a klasszikus magyar nótaszöveg: "Úgy elszállok/ok mint a fecske, odafent a levegőben" és a modernebb: úgy elszáll, mint Magyarország nemzetközi megbecsülése a kormányváltás után.
És tökéletesen egyetértünk: az MSZP PR szakemberei INGYEN nem lehetnek ennyire hülyék (már feltéve persze, hogy egyáltalán VANNAK ilyenek, és nem valamelyik űberokos vezetőségi tagnak adták ki házi feladatként, mint régen a faliújság szerkesztést, vagy a hangulatjelentés megírását)
A Gyurcsány a "hazug" az "elqrta" azok MÉM-ek, és abban is igazad van, hogy ennek elterjesztésében - vagy ami secko jedno: a cáfolatának elmulasztásában legalább olyan vétkesek a szoclib értelmiségiek, mint Hitler hatalomra jutásában a Weimari Köztársaságot valószínűleg nem teljesen alaptalanul bíráló
akkori újságírók. Az eredmény is kezd kísértetiesen hasonlítani: nálunk épül az unió első fasiszta állama á lá Duce.
Ezek a MÉM-ek meg úgy működnek, mint a vírusok - amíg a szervezet nem fejleszt ki ellenük immunitást, eléggé padlóra viszik!
És SZAKemberek kellenek az immunitás eléréséhez, szervezetfejlesztéshez, a napi aprómunkához - amihez Gyurcsánynak láthatóan sem kedve, sem megfelelő hozzáállása? nincs.
Egyébként ezt a cikket az Mszp parlamenti képviselőjeként írta alá, és csak a cikk tetején szerepel a Gyurcsány. Az Mszp parlamenti képviselőjeként meg tudja, ha kiül a frakcióból, akkor fél évig a függetlenek között kell Szilivel birkózni a megszólalásért - és csak akkor lehet új frakciót alakítani, ha a 6 hó lelelt ÉS van 10 tagja hozzá! Ha még emlékszel, emiatt vállalt be anno dacu az Mdf frakció egy meglehetősen zűrös tagot!
A kilépéssel tehát RÖGTÖN ártana az Mszp-nek - de magának csak fél év után használhatna.
Nem csoda, ha "parlamenti képviselőként" nem ugrik ebbe fejest, akárhogy is noszogatják a türelmetlen támogatói.
Ami viszont érthetetlen: miért nem indult már meg ezerrel a Demokrata Párt szervezése, miért kellett annak nevéből a "magyar"-t vagy a "nemzeti"-t kihagyni? A Demokrata Párt fejlesztése nem járna parlamenti hátránnyal!

anya írta...

Gyurcsánynak és az MSZP-nek, no meg az un. "baloldali - liberális értelmiségnek" egyetlen baja van. Az, hogy nem képes rövid, egyszerű tőmondatokban kommunikálni. Az "átlag magyar ember" meg kizárólag abban ért. Olyan mondatokban, ami maximum 5 szóból áll. Nem tehet róla, erre nevelték. Meg arra, hogy "te csak ne gondolkodj, tedd amit mondok, én meg majd gondoskodom rólad, megvédelek". Magyar ember ezt akarja hallani. Nem akarja azt hallani, hogy felelős saját sorsáért, gondoskodnia kéne saját magáról. Nem akarja azt hallani, hogy mit kellene tennie, milyen kötelességei vannak, kizárólag az érdekli, neki mi jár. Alanyi jogon. Tisztelet persze a kivételnek. De sajnos a többség így működik. Az emberek mindennél jobban félnek a változástól. Nem szeretik azt, aki folyamatosan azt hajtogatja, a változások elkerülhetetlenek. Főleg nem akkor, ha van, aki hangosabban hajtogatja, nem kell változás a kisember szintjén. Csak a hatalomban kell változás. És a kommunikációjuk még mindig erről szól, csupa győzelmi jelentés minden nap. Sokszor szomorúan hallom értelmiségi beszélgetésekben, hogy "nem vagyok hajlandó lemenni az ő szintjükre". Márpedig muszáj, mert az ő szintjük az átlag magyar választó szintje. Oda kell menni, ahol a választók vannak. Olyan módon kell velük kommunikálni, ahogyan értik. És értem én, hogy a baloldal most keresi önmagát. Azt viszont nem értem, hogy ezt miért nem akciókban teszi, miért elméleti viták szintjén. Biztosan nagyon fontos az is, mit jelent a szociáldemokrácia a 21. században. Csak az emberek többségét ez nem érdekli. Az érdekli, hogy mit tesznek a szocialisták annak érdekében, hogy a munkavállalókat, a munkaerőpiacról kiszorultakat ne lehessen rabszolga sorba taszítani, ne lehessen embereket származásuk, vallásuk, betegségük, gondolkodásuk okán emberi méltóságukban megalázni. Mit tesznek azért, hogy élhetőbb legyen ez az ország. Ez a lényeg. A többi csak duma. A dumát zárt ajtókon belül kellene tartani, és kifele valamiféle erőt mutatni. Nagyon sok a tenni akarás a párt tagságának és szimpatizánsainak körében. Alig várják, várjuk hogy legyen egy irányvonal, ami mögé oda lehet állni, amit a szűkebb környezetünkben el lehet mondani, ami mellett ki lehet állni. De ilyen nincs. Van mindennek az elutasítása, de nincs alternatíva. Elutasítjuk a nyugdíjasok visszaterelését a munkába, de nem mondjuk meg, mit javaslunk helyette. Elutasítjuk a tervezett közmunkaprogramot, de nem mondjuk meg, mit javaslunk helyette. Nincs világos program sem a fiatalok itthon tartására, sem a munkahely teremtésre, sem az egészségügy, az oktatás problémáinak kezelésére. Már régen árnyékkormányt kellett volna alakítani, szakbizottságokban koherens, megvalósítható programokat kidolgozni gőzerővel, amit aztán kommunikálni lehetne, amihez támogatókat lehetne toborozni. Helyette pozícióharcokat vívnak a párt egyes vezetői és irányvonalai. A Fidesz meg röhög a markába, neki ez így nagyon is megfelel. A Jobbik folyamatosan az utcán van. Minden forgalmas csomópontban folyamatosan agitálnak, viszik a pártjuk véleményét, folyamatosan erősítik az erős ellenzéki párt imázst. Mi mire várunk? Mi milyen imázst erősítünk? Én nagyon kárhoztatom ezért a teljes vezetést. A Fidesz támogatottsága folyamatosan csökken, de a baloldal ebből a népszerűségvesztésből nem tud profitálni. Ha így megy tovább, a Jobbik lesz az egyetlen erő, amely el tudja hitetni az emberekkel, hogy alternatívája a Fidesznek, az egyetlen, aki el tudja hitetni magáról az ellenzéki pártok közül, hogy kormányzó képes. Attól pedig a jó isten mentsen meg minket.

Névtelen írta...

"Névtelen" !
Vagy a forrásoddal vagy Veled van NAGY gond !

éva írta...

anya, minden szavaddal egyetértek! Gyurcsány kiizzadt egy 5 szavas mondatot, ami akár jelszóként is működhetne - de ahhoz ezerrel kellene nyomatni. Ha egyszer a magyarzember fafejű, akkor sajnos apró kalapácsütésekkel kell mindent a fejébe verni, és nagyjából napjában két-háromszor, különben rögtön kiesik. Például ezt is:
"Jobban kormányoztunk és demokraták maradtunk!"
Na meg azt, hogy az államadósság csökkentésben világbajnoki teljesítményt a Horn féle Mszp kormányzat nyújtott, amikor az Antalléktól átvett 90 %-os hiányt 62 %-ra letornázta.
Na meg azt, hogy Orbánék elhallgatják, hogy I. Orbán alatt másfélszeresére NŐTT az államadósság (6 ezer mrd-ról 9 ezer mrd-ra)és csak a gazdaság felpörgése miatt csökkent az ARÁNYA ( de még ez is kétséges, ha a Fejlesztési Banknál eldugott pénzeket hozzászámoljuk)
Most pedig Orbán a manyupoktól lenyúlt pénzzel együtt is csak VISSZAKERÜLT arra a szintre, ahol Bajnaiéktól átvette.

Névtelen írta...

két okos nő írt, ide, ezért nem írok mostanában semmit, felesleges.
van min gondolkodni...

anya írta...

éva, a fafejű, meg az apró kalapácsütések nagyon találóak. De úgy látszik a mi nézőpontunk eltér a pártvezetésétől. Lehet, a távolság az oka. Radnóti verse jutott eszembe:
"Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,"
Talán észre kéne venni a
"... dolgozót, ki dolgáért remeg.."
".. erdőt, füttyös gyümölcsöst, szőlőt és sírokat,
s a sírok közt anyókát. ki halkan sírogat..."

Egyszóval az embert a választópolgár mögött.

éva írta...

Első névtelen: Török úr azóta már megjelentette a sajnálkozó közleményét is. Lehet, hogy zokon vette Pupu fenti blogját, a baloldali médiákat igazgató értelmiségiekről. Én ezt sokkal direktebb módon fejezem ki: Nem lepne meg az Mszp Pr szakembereinek neve a fidesz fizetési listáján. INGYEN senki sem lehet ennyire hülye és/vagy képességhiányos! "Akinek nem inge, ne vegye magára!"
Gyurcsánynak sem néz ki semmilyen jó, ha ragaszkodik a "jól bevált" csapatához. Egyrészt.
Mert másrészt nem cél a kormányzás 3 év múlva történő átvétele: a beépített aknácskákkal hamar visszajönnének a fidessesek. Igya csak ki a nép fenékig a keserű poharat! Másképpen nem lehet tőlük megszabadulni, és 4-8 év múlva megint a nyakunkon lesznek.
Mert nem vagyok kommunikációs szakember, de ha nyerni akarnának, már régen programokat, alternatívákat kellene felmutatni, szervezkedni a fiatalok között, árnyékkormányt állítani, kommunikációs offenzívába kezdeni, stb. stb.
Még mindig jobb abban hinni, hogy EZZEL céljuk van, mint abban, hogy egyszerűen csak hülyék!

tragikus_gyurcsany írta...

"Gyurcsány a magyar történelem tragikus figurájának ígérkezik, aki szép, nemes és tiszta célokért küzdött tiszta eszközökkel "

Valamiben hinni kell, ha már Isten nincs, ugye elvtársak? :D

éva írta...

tragikus gyurcsány: nem Gyurcsány csinált a pártválasztásból hitbeli kérdést. De ne csüggedj! Még neked is megjöhet az eszed! elég hozzá egy baleset, pár havi betegállomány utáni kirugás és gáláns 3 hónapi álláskeresési támogatás, hogy utána a kényszermunka táborban találd magad. Ott aztán nagyon hamar megváltozna a nézőpontod!

tragikus_gyurcsany írta...

éva írta...

Semmi értelme nem volt annak, amit írtál, de azért remélem jól érzed magad... :D

éva írta...

tragikus gyurcsány írta-nak: 4 mondat, amiből csak az egyik volt egy kissé bővítve - és semmi értelmét nem láttad? Funkcionális analfabétákkal nehéz ám vitatkozni!Passz!
Egyébként köszönöm szíves érdeklődésedet, jól érzem magam! Neked viszont a narancsmámor utáni józanodásnál majd kinéz egy kis katzenjammer!