2011. augusztus 31., szerda

ALAPTÖRVÉNYBÍRÓSÁG

Miután a mindent elsöprő változtatási düh során kiment a divatból az Alkotmány és helyére a sokkal magasztosabb hangzású Alaptörvény lépett (tényleg, miért is nem Nemzeti Alaptörvény?), itt lenne az ideje a rosszemlékű sztálinista Alkotmányt komcsi hevülettel védelmező Alkotmánybíróság feloszlatásának és újjászervezésének is.
Zavar engem, hogy nincs világos cezúra az átkos múlt és a Pazar jövő között, mert bár a neves testületben több már a fideszes pártmegbízott, mint faluszéli kóbor kutyán a bolha, de azért azt lássuk be – ez így nem túl elegáns, nem érezni rajta, hogy a koncepció kidolgozója csipkekesztyűben püfölte volna a számítógép billentyűzetét.
Hát, majd meglátjuk, mire megyünk, - véleményem szerint leginkább tönkre.
Azt gondolom, ez a választás utolsó csapás volt az Alkotmánybíróság intézményére, amely már egyébként sem örvendett túl nagy köztiszteletnek, ezt a sanszot elpuskázta többször is, legutóbb, mikor a vizitdíj ügyében úgy foglalt állást, hogy az nem költségvetési kérdés és ezzel utat nyitott a Fidesz destruktív tervének, ellehetetlenítve az egészségügyi reformot.
Az óvodás is látta, hogy politikai törleszkedés folyt, ahol egy olyan testület áldozta be a függetlenségét és saját létének értelmét, melynek erre nem lett volna szüksége, amelynek a törvényesség legfőbb őrének kellett volna maradni minden körülmények között.
Aztán a folytatás már olyan volt, mint amikor Julcsa először fekszik le pénzért – nincs megállás a lejtőn.
Nem is értem tulajdonképpen a dolgot, hiszen a testületet kiemelten védik a jogszabályok, közvetlenül senki nem nyúlhatott bele idáig a tevékenységébe, csak az Alkotmányhoz kellett igazodnia – és mégis.
Megengedhették volna maguknak az alkotmánybírák, hogy csak a törvényességre figyelve ne törődjenek a politikai kívánságokkal, döntéseik legyenek szakszerűek és határozottak, egyértelműek.
Nem lettek azok, a magyarok szervilizmusa felülmúlhatatlan.
Itt nyoma sincs annak a bírói ethosznak, mely szerint a döntések pártatlanok és befolyásolhatatlanok, itt még az is virtuóz altáji nyelvforgatást folytat, akinek nem okvetlen lenne rá szüksége.
Az Alkotmánybíróság elbukott a demokrácia próbáján, és hogy holnaptól kezdve nagytekintélyű jogászok helyett tizenöt taláros bohóc hoz majd méltóságteljes pofával határozatokat, ennek az intézménynek már mindegy.
Amikor a választások után Orbán a hóna alá csapta az első libát és a kétharmadra hivatkozva levágta, akkor kellett volna világosan meghúzni a határokat, nevezetesen meghatározni, hogy mi a tartalma egy kétharmados választási felhatalmazásnak.
Ha lett volna vér a pucájukban, ott kezdik, hogy kimondják – a választás még kétharmaddal sem ad felhatalmazást alkotmányozásra és a hatalmi ágak kényes egyensúlyának felborítására.
Mikor Stumpf István beült a testületbe, mint Caligula lova a szenátusba, akkor kellett volna talán testületileg felállniuk, de ők – jobb esetben – csak néztek tanácstalanul.
A rosszabb eset az, hogy maguk is egyetértettek a jogállam szétzilálásával, a demokratikus intézményrendszer kiüresítésével – ebben az esetben pedig bűnrészesekké váltak, hiszen támogatják Orbán törekvését a mára már gyakorlatilag meg is valósult egyszemélyi hatalomra.
Márpedig ez ellentétes azzal a ma még hatályos Alkotmánnyal, melyre felesküdtek, és melyet védelmezni kötelességük lett volna.
Amit csináltak, az árulás, a demokratikus államrend és Magyarország népének elárulása.
Holnaptól beülnek az új tagok és meghozzák majd a döntéseket, például a magánnyugdíjpénztárak megszüntetésével kapcsolatban, merthogy most ez nem jött össze, hiszen új szakmai szempontok merültek fel.
Persze, elvi szempontok – Viktor meglátta a malacperselyt és mondta: elviszem.
Pont.
Természetesen meghozhatták volna a döntést jelenlegi összetételben is, de valamiért meggondolták magukat, végtére is ha többen vannak, jobban oszlik a felelősség.
Ha egyszer a baloldal kormányra kerül, az elsők között kell őket világgá zavarni, mert képtelenek voltak eleget tenni annak a feladatnak, amiért a testületet létrehozták.
Ne értsen félre senki: nem az a baj, ha a baloldalnak aktuálisan kedvezőtlen döntéseket hoznak – a baj az, ha az alkotmányossággal ellentétes vagy azt igencsak sajátosan értelmező döntéseikkel a demokratikus államrend felborítását tették lehetővé.
Aki holnaptól kezdve abban bízik, hogy ez a testület majd kifogástalanul és magas színvonalon látja el feladatát, az illúziókat kerget.
Ez a hatalmi ellensúly is ment a levesbe, ezek helyett az emberek helyett jókülsejű statisztákkal is el lehetne játszatni a jogállamot, és mennyivel olcsóbbak lennének!
Még a bíróságok vannak hátra, hogy Orbán királysága teljes legyen, és bár most már látszik némi kapkodás, de már ez sem sokáig.
A lehetséges opponensek mennek nyugdíjba, amelyik meg sokat ugrál, annak felkínálnak majd egy fogalmazói állást a nyírbátori bíróságon, minimálbérért.
Magyarországot már megszállta tatár, török, osztrák, orosz, német, de most fordult elő tán először, hogy egy megszállott szállta meg.
És nincs három, szakmájához ért pszichiáter, aki le merné írni róla a diagnózist, - azért ez is szomorú…
Hát akkor jó munkát, sok sikert Alaptörvénybíróság, én meg majd odaülök az Alaptörvény asztalához – korunk Sztálin-sarkához -  ha már a jognak asztalánál helyet foglalni nemigen nyílik módunk…

:O)))

5 megjegyzés:

anonymand írta...

Tisztelt PuPu!

Orbán: "Számunkra a köztársaság egy üres szó, az csak egy ruha."
"A mi jövőnk a nemzetben van, nem a köztársaságban,"...
2006.03.14 07:53, Forrás: MTI

Apropó!
Nem kellene már végre, úgy Isten igazából, megruházni?

Tisztelettel:
anonymand

pvcpadlo írta...

Korán reggel erre a baromságra ébredtem, és a munkahelyemről hívtam KóLa Lajiékat, hogy elvállalnám, mint nyögdíjas mellék állásban az Asztal felelősi posztot...:O)

ELVILEG írta...

Kedves Pu Pu! Kattints erre a linkre az után "A HIT evolúciója" című oldalra. Ott van Orbán Viktor diagnózisa, röviden. Nincs is titkosítva! Még! Az írásaid tetszenek, maradok híved ELVILEG! http://elvileg-wwwbloggercom.blogspot.com/

Kékesi írta...

Első látásra azt hittem, hogy vicc. Most a guglin rákeresve jobbnál jobb hozzászólásokat lehet olvasni. Van aki pl. a fényképpel ellátott köpőcsészét hiányolja az asztal mellől....
Egyre borzalmasabb ötletelések vannak mostanában..

manó írta...

Nagyon jó írás.Igen,a vizitdíjnál kezdődött,azóta bukórepülésben vannak.Erkölcsi nullák...