2012. április 9., hétfő

LOCSOLKODÁS

Holnap nagy nap lesz, a húsvéti ünnepek talán legkedvesebbike – jön a húsvéti locsolkodás.
Mikor a fiam kicsi volt, már reggel hétkor ott állt barátom házának ajtajában, kezében világhírű gyöngyvirág kölnivel, és amikor a barátom kissé morózus ábrázattal ajtót nyitott neki, akkor megfellebbezhetetlen határozottsággal közölte, hogy szeretné meglocsolni a lányokat és Éva nénit.
Merthogy ápolni kell a népi hagyományokat.
Igaza volt, de a küzdelem, melyet folytatott, reménytelen volt - mára valahogy kiment a divatból a nők különféle szagos vegyületekkel történő öntözése - egyébként a nők többsége igen hálás azért, hogy a fejlődés és elidegenedés eme nemkívánatos irányának ilyen kellemes mellékhatása támadt.
Merthogy a szappanos víz és a Nina Ricci L’Air du Tempsének együttes illathatását leírni talán csak a fenti cég „orrának” képességeit nem haladná meg.
Persze a daliás időkben szó sem esett illatról, a lányok kaptak a nyakukba egy-két vödör hidegvizet és a dolog el volt intézve, akkortájt a kislányok és az asszonyok kimaradtak a jóból, de az idők folyamán ők is kikövetelték a fincsit, különösen, mióta a lóitató vödör kiment a divatból.
Mára ez történt az egész hajcihővel, kiment a divatból, pedig mecsoda remek kis termékenység-ünnep volt ez valaha, évszázadokon át!
Nem akarnám hosszasan taglalni, hogy ebben a rituáléban mit jelképez a vödör és a víz, vagy a kölnisüveg meg a kifröccsenő kölni, úgyszintén megpróbálom kikerülni a legényeknek adományozott egy-két tojás (kinek mennyi hiányzik, ugye…) felemlegetésekben rejlő szinte határtalan lehetőségeket, lényeg az, hogy mára a termékenység-ünnep jelleg erősen háttérbe szorult.
Pedig hát fogy a magyar – a jobboldaliak szerint szisztematikus a nemzetirtás, hogy helyet teremtsünk egy új zsidó államnak, mely majd ráteszi kezét a magyar vízre az összes benne rejlő nitráttal és arzénnal együtt, meg a magyar földre.
Már azokra, ugye, melyekre a Vezér és haveri köre nem tart igényt.
Az a vicc, hogy ezt fiatal emberek hirdetik szakmányban, ahelyett, hogy szorgalmasan locsolnák partnerüket nemzetmentési célból.
Nem mondom, hogy gyermekszám tekintetében a termékenységi szimbólum nyuszi vagy a Miniszterelnök Úr példáját kövessék, de azért háromig csak eljuthatnának, különösen most, hogy a négy kerék már csak akkor fog forogni, ha az asszonyt meg a legalább három gyereket befogják a kocsi elé.
Fogy a magyar.
Ezért aztán a nemzetért felelősséget érzők fennen hirdetik, hogy növelni kell a népszaporulatot.
Na, persze nem eszetlenül, mert aki a Lázár-lajtorja alján lelhető, annál a gyerekcsinálás bűn, míg miniszterelnököknél és vezető politikusoknál erény.
Hogy ők azért élhetnek ennyire pofátlanul gazdagon, mert a nagyon szegények rettenetesen szegények, ez nem érdekes, a tény a fontos: szegény ember nem alkalmas gyerekcsinálásra.
Már nem fizikailag, mindössze társadalmilag nem kívánatos, hogy szegény ember a dunyha alatt hancúrozzon télikabátban és fülessapkában, éhgyomorra, mikor ehhez az akcióhoz hangulatvilágítás és selyem hálóing dukál a kandalló előtti medvebőrön.
Persze ennek nem kedvez a szoba (mínusz négy fok, napsütésben), meg a hangulatvilágításhoz is hiányzik az áram, - hát a sötét téli éjszakákon csak el kell valamivel ütni az időt – nemde?
Emellett a gyerekcsinálás jelenlegi módja többnyire igen szórakoztató, különösen, ha belegondolunk, hogy a libáknak mennyit kell ücsörögniük a tojásokon, közben hazudozós Orbán nyilatkozatokat olvasgatva a Washington Postban, meg mindenhol, ahol még leírják a nevét.
Sajnos a maradék középosztály sem jeleskedik, lazsál mind az ötven ember, így aztán hogyan népesedjük ki a Kárpát-medencéből az utódállamok e területekre érdemtelen népességét
Így hát adott a feladat, vödörre magyar!
Persze a locsoláshoz a tradíciók szerint locsolóverssel kell bejelentkezni, így én is ezzel folytatom, mielőtt megejtem virtuális locsolásom:


Zöld erdőben jártam
Orbánviktort láttam
Gyógyszert szedett, kacarászott
Boldog húsvétot kívánok!
Szabad - e locsolni?

LOCCCCCCCCCCCCS!

:O)))

1 megjegyzés:

Novi írta...

anno a 'zátkosban, marvel puch pumpátlan változatával mentem a lyányokhoz
menőztem :), mert nem holmi orgona meg miegymás volt a fiolában...
hol vannak már azok a régi szép idők, 50 fillér egy fagyi-gombóc, egy 'bélás' a céllövölde, kifli-zsemle 40 f.
láccik hogy örexem...
>;-))