2012. április 21., szombat

SALÁTABLOG

Hadd legyek ma kicsit lusta, hadd írjak ma arról, ami éppen eszembe jut!
A saláta különben is nálam maga a tavasz, tojásos nokedli mellé legelészve nincs az a teve, aki ellen tudna állni neki!
   Elsőként egy apró megjegyzést szeretnék tenni Gyurcsány Ferenc Facebook bejegyzésének befejezéséhez:
„Utánam fut egy fiatal nő. Megállít. Kérdezi, hogy nem ismerek-e egy jó ügyvédet. Visszakérdezek: miért van szüksége ügyvédre? Elváltam hat éve – mondja. Annak idején vettünk egy lakást hitelre, de csak nekem volt pénzem, a bank viszont csak úgy adott pénzt, ha mindkettőnket bevon a hitelezésbe. Így közös lett a lakás, de én fizettem a saját részt is, és hat éve csak én fizetem a részleteket – meséli. A volt férjem mégis magának követeli a lakás felét, mit csináljak? – kérdi. Nem vagyok jogvégzett – szabadkozom. Őt nem érdekli, segítsek – válaszolja. Elkérem a telefonszámát és mondom, hogy egy héten belül felhívom. Tanácsot kellene neki adnom, de hogy tehetném, mekkora felelősség.
Mit mondjak neki?" – zárul a tanácstalan exkormányfő jegyzete a Népszabadság beszámolója szerint.
Nem kellene tanácstalankodni, - minap értesültünk arról, hogy a Nagy Polihisztor ügyvéd is lett. Ezt személyesen ő jelentette ki, hát éppen itt lenne az ideje, hogy ismerkedjen a tárgyalóteremmel, később úgyis még sok időt kell majd ott töltenie.
De tanácsolhatta volna azt is, hogy keressen egy erre specializálódott jó szakembert, mert ő is állandóan arra fázik rá, hogy amatőrökkel dolgoztat, holott az öltönyét meg szakemberekkel varratja, ugye.
És a "mit mondjak neki kérdésre" a válasz szerintem az, hogy semmit, mert nem kell mindenben segíteni, egy nőnek különben is általában elég, ha meghallgatják és elmondhatja a barátnőjének, hogy Gyurcsány is egyetértett azzal, hogy ez a szemét Lajos egy tróger, egyébként meg keressen magának ügyvédet pénztárcája teherviselő lépessége és egyéni rokonszenve szerint. 
   A Corvinus Egyetem ügye is belém tette az ideget, ez ugyanis az egyik – ha nem az egyetlen – magyar egyetem, melynek diplomája nyugaton is csereszabatos, értékes, elfogadott, az oktatás színvonala magas és az itt végzett fiatalok előtt remek lehetőségek nyílnak meg.
Akkor miért ez a nagy erőlködés, mellyel Orbán meg szeretnél szüntetni ezt az egyetemet?
Komoly érvek híján ötleteim vannak:
Mert ez az egyetem adott lehetőséget Gyurcsánynak, hogy a legkritikusabb környezetben tartson diákjai és oktatói számára előadást, mely komoly sikert aratott?
Vagy, mert ezen az egyetemen oktat Gyurcsány felesége?
Esetleg – erre egyébként gondolni sem merek – mert nem kell, hogy a fiatalság olyan környezetben jusson a tudáshoz, mely gondolkodásra – a tetejében egyéni gondolkodásmódra nevel?
Netán-tán nem kellenek a kiművelt emberfők? 
Jogászból is elég annyi, amennyi van, (túrót kapnak jövőre, nem állami támogatást…) ezekkel a közgazdászokkal is csak a baj van – minek belőlük annyi, míg Matolcsy él?
Kíváncsi vagyok, mikor szakad el a diákoknál a cérna…
   Aztán itt van a távközlésre és az internetre kivetni tervezett adó, meg – internet tekintetében - a gyors hátramenetbe kapcsolás.
A cél természetesen nem az adóbevétel növelése, mert van egy pont, amelynél azért még a legsötétebbek, akár még az Orbán – Matolcsy duó is kénytelen belátni, hogy vannak intézkedések, melyek az adott problémán nem segítenek.
Ilyen például a Titanic süllyedése esetén a hajó éttermének kávéskanalaival meregetni a bezúduló vizet.
Csak félnek az internetes társadalomtól, amelyik igen könnyen, gyorsan és hatékonyan mobilizálható.
Ne tévesszen meg ez senkit, a telefóniával kapcsolatban nem visszakoztak, mert úgy látszik, nem tudják, hogy a mobiltelefonos népség úgyszintén igen könnyen, gyorsan és hatékonyan mobilizálható.
A cél itt is a társadalom atomizálása lehet, a közösségeknek, de még az egyéneknek is rengeteg butaság juthat eszébe, ha nem a Vezértől hallják csak a frankót meg a tutit.
   Aztán az lepett meg, hogy hadbíróság elé állítottak egy Afganisztánban szolgált katonát, aki nem vállalta a bevetést olyan géppuskával, mely többszörösen bizonyítottan alkalmatlan volt hadihasználhatra.
Azon álmélkodtam, hogy miért is ő és miért nem az a parancsnoka áll bírái előtt, aki katonai esküjével és tiszti fogadalmával, az érvényben levő szabályzatokkal ellentétben használható fegyver hiányában esetlegesen a halálba küldte volna beosztottját.
Nincs szó többről, mint ötven géppuskáról, de ebben már benne van az is, amelyikkel a Honvédelmi Miniszter Urat kellene seggbelőni, mert engedélyezte ezt a szánalmas bohóckodást.
A géppuskák ára bőven kijönne a nyugatra kalandozni küldött autentikus huszárok napidíjából, hogy a menázsiról szó se essék...
Merthogy azért azt jobb tudni, hogy Afganisztánban nem pattogatott kukoricával lőnek katonáinkra – dugóspuskából.
Ez nem kardlengetés a tisztavatáson, ez véresen komoly harchelyzet, és aki az első jelzések után nem cseréltette le a fegyverzet használhatatlan részét, az katonai bűncselekményt követett el, - ha tetszik, tekintse ezt az írást az Ügyészség feljelentésnek.
Az illetékesek a saját gyerekeik életével játsszanak, ne olyanokéval, akik már bizonyították, hogy nem a bátorság hiányzik belőlük, de nem szeretnék azt sem, hogy az ellenség olyan kedélyesen szórakozva lövöldözzön rájuk, mint Semjén a libákra a körvadászaton.
   Aztán még Kövérről egy szót.
Pártpolitikusként sem a simulékony modoráért szerettük, de úgy képzelem, hogy amit abban a minőségében megengedhetett magának, azt ideiglenes államfői, de még házelnöki minőségében sem engedheti meg.
Azt találta nyilatkozni, hogy az lenne jó, ha a szocialisták egyáltalán nem lennének a parlamentben, mivel "morális értelemben egy botrány, hogy ők ott vannak". 
Lehet, hogy a Fidesz megmondóembere ezt képzeli, de Magyarország Köztársasági Elnöke – még ha csak átmeneti is a megbízása – nem engedheti meg magának, hogy kritizálja vagy kétségbe vonja a választók döntésének helyességét, még ha a választók valóban sokszor hibáznak is, mint a jelenlegi parlamenti helyzet bizonyítja.
Aztán majd korrigálnak, remélhetőleg, - reménykedjen ő is ebben, mi is ebben reménykedünk!

:O)))

3 megjegyzés:

feripapa írta...

A Corvinus Egyetem elleni ellenszenv talán abból az okból is eredetezhető, hogy az elődje az államigazgatási iskola, főiskola, majd egyetem...és mint tudjuk, ezek mind eltörlendők...

éva írta...

Pupu, ez a "saláta" egészen jól sikerült - és milyen az, amikor nem vagy lusta?

Névtelen írta...

feripapa, ez óriási tévedés! az államigazgatási főiskola csatlakozott a Corvinushoz,(leánykori nevén Marx Károly Közgazdaságtudományi egyetem) mint annak egy kara - most meg ezt a kart Navracsics-féle Közszolgálati egyetemhez csatolták. Ez utóbbi teljes megbecsültségnek örvend ma (Ménesi úti épületét lebontják és valamelyik csókos szállodát építhet ott) a Corvinus kivégzését annak tulajdonítják, hogy mára lemondott - rektora baloldali hírében állt. Úgy tűnik, az új rektor se garancia arra, hogy a külföldön legjobbnak jegyzett magyar egyetemet ne bombázzák szét. Hogy mit kezdenek a folyamatban levő nemzetközi projektekkel, azt nem lehet tudni, de a Nemzetvezetőt ez zavarja a legkevésbé. Jogász is csak olyanból lehet, aki meg fogja tudni fizetni a tandíjat, ergo az ő kedvezményezettjük. Szegényeknek coki! (tüske)