2012. augusztus 1., szerda

KÉRDEZŐSKÖDÉS


Nagyon szeretem Lendvai Ildikót, be kell valljam, teljesen elfogult vagyok vele kapcsolatban, ő talán az egyik olyan politikus a mai mezőnyben, akinek emberi tisztességét és az ország iránti mély elkötelezettségét nemigen kérdőjelezheti meg senki, de aki mégis, az sürgősen keresse fel pszichiáterét, gyógyszerészét.
Szeretem az eszét, felülmúlhatatlan vitakészségét, szeretem azt, ahogy érvel, ahogy finom kegyetlenséggel beleveri politikai ellenfelei orrát a saját piszkukba, szeretem a személyiségéből fakadó őszinte kedvességét, emberi kisugárzását.
Ma sem csalódást éreztem, inkább csak valami olyan meghatározhatatlan érzést, melyet akkor érez az ember, amikor látja, hogy valamelyik közeli hozzátartozója hibázik, amikor pótcselekvésekbe bonyolódik nagy kínjában, valódi tettek helyett.
Merthogy azt hiszem, ma tévedett, amikor elkezdett kérdezősködni Orbántól legutóbbi ideológiai ámokfutása kapcsán.
Három kérdést tett fel neki, és természetesen nem gondolom azt, hogy egy percig is azt várja, hogy érdemi választ kaphat rájuk, ezeket inkább gondolatébresztőnek szánhatta a bizonytalan szavazók számára.
A három kérdés közül az első az volt, hogy milyen új politikai rendszerre gondolt Orbán, mellyel meg kívánná haladni parlamentáris demokráciát?
A kérdés költői, hiszen a demokráciával szemben a diktatúra áll fenn lehetőségként, más alternatíva nincs.
Hogy ezt aztán milyen demokráciának fogja elkeresztelni a mi elszabadult hajóágyúnk, nemzeti demokráciának, fülkedemokráciának vagy népuralmi császárságnak, az teljesen lényegtelen, a lényeg az, hogy a valóság mit mutat.
Egyébként is, a jelzős demokráciákkal – népi demokrácia, szocialista demokrácia – ezidáig még mindig csak baj volt, most sem lenne másként.
A kérdés ezzel kapcsolatban nem az, hogy Orbán mit is gondol erről, hanem az, hogy lehet-e Magyarország miniszterelnöke egy olyan politikus, aki nyíltan a demokratikus államrend megdöntését helyezi kilátásba, még ha körbetaknyolgatja is a lényeget?
Amit mondott, az alkotmányellenes, sőt, még a saját alaptörvényével is ellentétes, és ha azt nézzük, mára a remek ötlet megvalósításának minden előfeltételét megteremtette.
Ha akarná, holnap bevezethetné a Magyar Nagyfejedelemséget, melyben pallosjoga és saját, Királyi Elmegyógyintézete lenne, legfeljebb lojális ellenzéke feltenne neki három kérdést, meghirdetné leváltása egyetlen törvényes lehetőségének bojkottját, oszt jónapot!
Ezt az embert nem kérdezni kellene, hanem perbe kellene fogni, feljelenteni minden lehetséges hazai és nemzetközi fórumon, híveinek pedig értésére adni, hogy jobb, ha imádkoznak kedvencük örök életéért, mert az első adandó alkalommal őket is felelősségre fogjuk vonni.
Merthogy egy diktátor csak a talpnyalókkal együtt tud diktálni, egymagában alkalmatlan erre, mint díszmenethez a lúdtalp.
Azt is kérdezte még Lendvai Ildikó, hogy Egyeske milyen intézményeket és jogokat változtatna meg, milyen gazdasági körülmények esetén érzi szükségesnek az Új Rend bevezetését.
A kérdés ez esetben is költői, hiszen ezidáig is azokat az intézményeket és jogokat takarította el, melyek egyszemélyi hatalomgyakorlása útjában álltak, ellenben egy komplett artistaképzőnyi bohóc felett rázza saját, aranyozott csengettyűkkel ellátott bohócsipkáját.
Vágyálma bevezetését olyan gazdasági körülmények indokolnák, mikor az Unió levesz bennünket az infúzióról és már csak a hazai félázsiaiak vérét tudja szívni, holott tömegével vagyunk magyar férfiak, akik tudnának számára alternatívát kínálni…
Majd persze meghallgathatjuk, hogy ez csak egy váratlan piréz támadás (Gleiwitz, Kassa bombázása, stb...) esetén következne be, de mint tudjuk, a Mi Dicsőségünk nem csak a körülmények kényszerítő hatására hazudozik, hanem ez a szép tulajdonsága diagnózisa szerves részét képezi.
A pszichopaták jellemző tulajdonságai közé tartozik a mások manipulálására irányuló törekvés, a szociális érzelmek (szeretet, szégyen, empátia stb.) alacsony szintje, a bűntudat hiánya, a beteges hazudozás és a felületes, megtévesztő kedvesség, ami egy falusi boltosnál legfeljebb a szavatossági idő kreatív kezelésében és a megpikkedt virsli ecetesvizes áztatásában manifesztálódik, de egy miniszterelnök esetében azért ennél súlyosabb gondokat is okozhat.
Azt is kérdezi Lendvai Ildikó, hogy ki és hogyan döntene arról, hogy az új társadalmi rendszer bevezetésének körülményei előálltak-e?
Hát, hármat lehet találgatni, egy olyan országban, ahol a leváltott kórházigazgatók helyére kinevezendő új jelöltek névsorát is meg kell küldeni a Miniszterelnökségnek, de lehet, hogy a minisztériumi portásokról is személyes döntést fog hozni a mi Nagy Demokratánk.
Szóval nem kérdéseket kellene feltenni, hanem tényállításokat tenni.
Olyasmikre gondolok, hogy a magyar miniszterelnök egyszemélyi uralomra tör, az általa előállított intézményrendszer ezt a célt szolgálja, gyakorlatilag felszámolta a demokratikus intézményeket, éppen korlátozni kívánja a választójogot, és diktatórikus gyakorlatát ki akarja terjeszteni, adott esetben fel kívánja számolni a parlamentáris demokráciát.
Kezdeményezni kellene a Parlamentben mentelmi joga felfüggesztését, feljelentést kell tenni ellene, és nem kell hagyni elaludni az ügyeket, mint már annyit ezidáig - Sárazsadánytól a földbérleti szerződésekig.
De lehetne ellene feljelentést tenni nepotizmus, hivatali hatalommal való visszaélés miatt is, a legutóbbi földjuttatás okán, melynek során lánya udvarlójának pereputtyát stafírozta ki a gondos apósjelölt…
Nem igaz, hogy nincsenek a szocialisták környékén jogászok, akik fel mernék vállalni ezt, rendesen előkészítve, dokumentálva, kihasználva az össze jogi lehetőséget, hogy hadd tudja meg a nép, ki itt a legnagyobb rabló, ki él vissza a bizalmukkal.
Szóval, ez az ember ebből nem ért, a választópolgár fülének meg ez nem elég erős inger, ezt el lehet hallgatni a médiának is, egynapos, mínuszos hírré lehet devalválni.
Ha már a szocialisták bevetik az egyik nagyágyújukat, akkor nem árt munícióval is felkészülni, ilyesmiket meg a székház portásával kell elmondatni az arra járó újságíróknak.
Sajnálom, hogy a kommunikáció még mindig ennyire gyenge a Szocialista Pártban, a mai világ pedig erről szól.
Ha nem jó a kommunikációd, akkor te sem vagy, legyen bármennyire is igazad.

:O)))

11 megjegyzés:

Marcsi írta...

Szerintem azért tett fel ilyen egyértelmű kérdéseket, hogy a birkák is megértsék.

PuPu írta...

A birkák nem olvasnak, nem érdekli őket a politika, csak ordítva közölt félmondatokat fogadnak be.
De ha azt mondják nekik,hogy pl. Gyurcsány ellen bírósági eljárás folyik, akkor gyanút szimatolnak...
Nem lehetne a módszert azok ellen fordítani, akik előszeretettel használják?
:O)))

éva írta...

Pupu, te tényleg megbízol a poltpeti által vezetett ügyészségben, a pintérpapa által vezetett rendőrségben és a handótünci által vezetett bíróságban? Igazán megható a bizalmad bennük. Vajh belőlem ez miért hiányzik?
Ezek persze költői kérdések, amikre nem várunk választ - azt ugyanis maguk a kérdések is sugalmazzák.
Nincs is ezzel semmi baj értelmes emberek között. Az a baj az Mszp-vel, hogy az eddigi tapasztalatok ellenére még mindig értelmesnek tartják az emberek zömét, és rossz szintre lövik be a kommunikációt.
Orbán viszont nem követ el ilyen hibát, ő nagyon is jól tudja az "ordítva közölt félmondatok" felelnek meg a magyar nép értelmi és mentális színvonalának. De talán Lendvai ezt nem tudja elfogadni, mert még mindig vannak illúziói.
Ahelyett, hogy elkészítenének Orbán szavaiból egy "őszödi" klippet, és mondjuk az aktivistáik a tablettjeikkel a forgalmas helyeken végtelenítve lejátszanák. Vagy legalább egy A/4-es oldalon képregénybe megrajzoltatnák és röplapként osztogatnák. Mert a jobboldali médiákból még csak nem is fognak róla értesülni.
Sem Orbán, sem Lendvai szövegeiről.

Névtelen írta...

Orbán kijelentése bármelyik, valódi demokráciával rendelkező országban egy héten belüli lemond(at)ásához vezetne. Ez akkor is igaz, ha én is elfogult vagyok Lendvaival kapcsolatban: az egyik olyan politikus a mai magyar mezőnyben, akit azonnal fejbe kellene lőni, elvakult pszichopata, rosszabb, mint bármelyik narancsszínű udvaronc.

Névtelen írta...

"a demokráciával szemben a diktatúra áll fenn lehetőségként, más alternatíva nincs."

Pupu!

Már megint belehergelted magadat ebbe az osztálymicsodába - mert erről van szó!

Hát ide hallgass! Egy focipályán hancúrozó, labdával hadonászó maffiózó nem dönthet az államforma felől!

Amúgy szerinterm Kedves Vezetőnk anarcho-szindikalista közösséget akarhat,
ahol hetenként felváltva mindíg más gyakorolhatjaja a végrehajtó hatalmat :D

http://www.youtube.com/watch?v=EgY49RCnz-4&feature=g-hist

Amúgy meg jól írod, rég diktatúra ez a javából, abszolút autokrácia,
csak azért mondja, hogy majd bevezeti, hogy az idiótákban fel se merüljön, hogy már rég bevezette.

Golan írta...

Ehhez az íráshoz az is hozzátartozik, hogy ha ma lennének a választások a fidesz nyerne közel kétharmaddal.
A nép támogatja a fasizmust, a bankok megsarcolásából jól él és a bankok meg támogatják orbánt. Támogatja orbánt az európai néppárt is. Hova menjenek reklamálni a demokraták?

A bloggerek és a dem pártok két éve azt szajkozzák, itt is, hogy még nincs diktatúra, csak olyan fél diktatúra, meg autokráciácska, meg orbán egy kicsit önfejű, meg úgy teccik neki a korona, meg autokratikus hajlamai vannak. Meg. Meg azt is, hogy majd holnap összeomlik az egész rendszer, meg a fiatalok jövője, meg ez pusztulásba vezet.
Ezzel szemben a valóság, hogy a rendszer működik. Ha a dem oldal szervez egy tüntetést kétszer akkora békemenet vonul fel orbán mellett. A sok tartózkodom szavazó, a bizonytalan és tényleg ez a legrosszabb ebben az országban ez a sok köcsög bizonytalan szájtáti, aki lapít mint szar a fűben és tökéletesen hajlandó belesimulni a rendszerbe, bármelyikbe. Ezek az igazi talpnyalók, ezek csak azt kérdezik, hogy most ki éljen, Kádár, Rákosi, vagy éppen orbán? kit kell éljenezni, hogy legyen zabálni való. Ennek a típusnak a zaba és a pia a legfontosabb, az összes többi nem számít, se szabadság, se semmi, úgy sem tud mit kezdeni magával, kell neki egy jó kis napközi, aztán meg köpködni aki éppen hatalmon van, hogy kevés a fizetés. A proletáriátus alja. Ez kérem az 50 per cent bizonytalan szavazó. Egyébként ezeket utálják a fasiszták is és orbán is, azért akarják a regisztrációt, hogy az ilyen gyökér proletárok, akik csak a szájukat tátják ne is szavazzanak. Valahol egyet is lehetne vele érteni. De igazából ezek döntik el a választást, nem a hívek. Amíg ezeknek meg van a zabálni valójuk addig itt orbán diki lesz az tuti. Ha elfogy a kaja, akkor talán le lehet váltani orbánt. Másban itt bízni nem lehet.
Ez egy fasiszta nemzet. :)

Névtelen írta...

Tisztelt Pupu!
Az írásaidat nagyon kedvelem.
Ajánlom is minden ismerősöm számára.
A napokban egy filmben elhangzott egy mondat ami felkeltette az érdeklődésemet a Függetlenségi nyilatkozat elolvasására.
Számomra megdöbbentő élmény volt és azok számára is akiknek eddig megmutattam. Örömömre szolgálna ha a Te prezentációdban egyszer ez sok emberhez jutna el. Különösen érdekes sorok voltak számomra:

"Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőként teremtetett, az embert teremtője olyan elidegeníthetetlen Jogokkal ruházta fel, amelyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint a jog a Boldogságra való törekvésre. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ha bármikor, bármely Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje, és új Kormányzatot létesítsen, olyan elvekre alapítva és hatalmát olyan módon szervezve, amely jobban védi Biztonságát, és jobban elősegíti Boldogulását. A józan ész azt kívánja, hogy a jól bevált Kormányzatot ne változtassuk meg jelentéktelen és múló nehézségek miatt; és valóban a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberiség inkább szenved mindaddig, amíg a rossz nem válik elviselhetetlenné, mintsem hogy kivívja jogait, és eltörölje a megszokott formákat. Ha azonban a visszaélések és bitorlások hosszú sora mindig ugyanazt a Célt szem előtt tartva azt bizonyítja, hogy a népet teljes zsarnokságba kívánják hajtani, a nép joga és a nép kötelessége, hogy az ilyen Kormányzat igáját levesse, és jövő biztonsága érdekében új Védelmezőkről gondoskodjék."- " jelenlegi Királyának a története nem egyéb, mint ismételt jogtalanságok és bitorlások sorozata, amelynek határozott célja a teljes zsarnokság érvényesítése"- "Mindezeknek a bizonyítására engedtessék meg nekünk, hogy Tényeket terjesszünk a pártatlan világ elé."- "Megakadályozta az Igazságszolgáltatás Működését, megtagadván Hozzájárulását a Bírói Hatalom gyakorlását biztosító törvényektől.
Olyan Bírákat nevezett ki, akiknek hivatali megbízatása, fizetésének összege és kifizetése kizárólag az ő Akaratától függött."- "Másokkal szövetkezve olyan jogrendnek vetett alá minket, amely idegen az alkotmányunktól, és amelyet nem ismernek el a törvényeink; Hozzájárulását adta ehhez az állítólagos törvényhozáshoz abból a célból: Hogy Beleegyezésünk nélkül adókkal sújthasson minket;
Hogy sok esetben megfoszthasson minket a Bírósági Eljárás igénybevételétől;
Hogy elvehesse Alapítóleveleinket, eltörölhesse alapvető Törvényeinket, és lényegében megváltoztathassa Kormányzatunk rendszerét;
Hogy felfüggeszthesse Törvényhozásunkat, önmagát nyilvánítván olyan Hatalommá, amely a mi ügyeinkben hivatott törvényt hozni.
irtotta népünket. (napi 7 öngyilkosság)Kegyetlenséggel és arcátlansággal végzett munkáját, amelynek párját a legsötétebb korszakokban sem találjuk, és amely teljességgel méltatlan egy civilizált nemzet Vezetőjéhez.Elnyomatásunk minden újabb állomásánál a legalázatosabban folyamodtunk Orvoslásért; Megismételt Kérelmeinkre, megismételt sértés volt a válasz. Az a fejedelem, akit minden tettében ilyen vonások jellemeznek, Zsarnok, és nem méltó arra, hogy egy szabad Nép uralkodója legyen."

Az idézetek az Az amerikai
Egyesült Államok népének
Függetlenségi
Nyilatkozata eredeti szövegéből valók melyeket 1776-ban vetettek papírra. Lehet hogy van eddig 236év lemaradásunk, de talán ennyi elég is lenne.

Üdvözlettel Miklós

pretty írta...

Elő kellenene venni azokat a lázító szövegeket amit orbán hangoztatott és minden lehetséges formában terjeszteni.Szórólapokon alul nagyon apró betűvel megjegyezni mikor mondta.

Terminus írta...

Lendvai remek harcos, vitaképes, logikusan, tisztán érvelő, az egyszerűbb emberek számára is érthető, és noha az alakját kissé „elhasználták”, és ellenérzések rakódtak rá azáltal, hogy egy hibát hibára halmozó politikát kellett védenie, úgy gondolom, ő ma is „nehéztüzérség” kategória, van olyan ütőképes, hogy komoly munícióval kéne őt bedobni, nem pedig egy vizipisztolyt nyomva a kezébe.

A „birkák” témában nem értek egyet Veled, PuPu. Eleve a birkázással, ostobának tekintéssel sem (noha elkeseredett dühből hasonlókat mondok néha magam is, és gyanítom, benned is ez munkál) A tétlenség, közöny, úgy vélem, nem birkaságból fakad.
Pláne nem abból, Golan, hogy míg orbántól megkapják a „zabálnivalójukat”, addig tojnak mindenre. (Annál is inkább, mert „zabálnivalót”, na azt pont nem kapnak.)

Nem mentegetni szándékozom az embereket, csupán a passzivitás okait keresem, s hadd említsek csak egyetlenegyet itt, talán a legalapvetőbbet. (túl hosszú lenne mindre kitérni) Golan figyelmébe is ajánlva.
Információhiány
Az emberek többségének fogalma sincs, mi történik, és az olyan, hogy jogállam, alkotmány, médiaszabadság, stb. nem sokat mond nekik, csak távoli, elvont fogalmak. És senki nem is magyarázza el nekik, miért fontosak, hogyan befolyásolják az életüket, az ország működését, nem „fordítja le” hétköznapi nyelvre a történéseket, egyes törvényeket, stb.
Az ellenzék nem teszi, az értelmiség szépen elfilozofálgat a maga kis elefántcsont-tornyában, nem ereszkedik le a „pórnéphez”.
A „netpolgárság” (bloggerek, kommentelők, újságírók) is belterjes: értők boncolgatják a dolgokat értőknek és értőkkel. Hány olyan blogger akad vajon, aki a nyugdíjas szomszédjának, a lakásában ügyködő asztalosnak, vagy bárki egyszerű embernek, akivel kapcsolatba kerül, bármit is megmagyaráz, „lefordít” egyszerű nyelvre? Akár abból is, amit a blogjában, cikkében leír.
Igen, azt gondolom, az említettek feladata lenne! Azon egyszerű okból, hogy csak az tudhat információkat átadni, akinek birtokában vannak, és csak az tud megmagyarázni dolgokat másoknak, aki érti őket!

Honnét jussanak infókhoz akár a puszta történésekről is? A manipulált, betojatott médiából, királyi hírgyárból? (Már akinek van pénze tv-re, műsorszolgáltatóra, újságra – ne felejtsük el, hogy közel 4 millió ember létminimum alatt, ill. szintjén él!) Internet? Arra pláne nem futja a legtöbbnek.
És honnét kéne jogi, politikai ismeretei legyenek bármely hétköznapi embernek, hogy értelmezni tudja a történéseket, törvényeket? (Mellesleg pedig miért tartja a politikusokat, jogászokat, alkotmánybírákat, stb., ha neki kell értelmezni, eligazodni mégis – tetejébe még tennie is neki kéne, a jogait megvédeni?)

Nos, valahol itt kezdődik az egész..

Orbánék aktivistái és hívei 8 éven át ott voltak minden kilométerkőnél, minden kocsmában, fa mögött, nyomatták a munkahelyeken, baráti társaságban, nyomatták szóban és írásban, agitáltak, építkeztek.
Most meg sem az ellenzék, sem az értelmiségünk, senki még arra sem képes, hogy a hétköznapi emberekhez információkat juttasson el, megértesse velük a történéseket és a kiállás fontosságát..

éva írta...

Terminus, azért a munkásmozgalom korai szakaszában elég sok embert el lehetett érni hagyományos eszközzel: személyes agitációval és röplapokkal.
Én nem véletlenül javasoltam ilyen módszereket. Mert abban egyetértünk, hogy a passzívítás nagy része az információ-hiányból fakad. De nem lehet figyelmen kívül hagyni a fidesz szektaszerű működését sem, a hívők agyában kiépített blokkon nagyjából semmi idegen infó nem juthat át, ezért a fidesz kemény mag menthetetlen.
Viszont a bizonytalanok megszólíthatók lennének némi erőfeszítéssel. Csakhogy: tényleg meg kell nyerni ezt a 2014-es választást?

Terminus írta...

Éva
Erről beszélek: hiába a technikai fejlettség, ha a mai Magyarországon az emberek igen nagy százaléka nem érhető el általa (egyrészt mert nem rendelkeznek a modern technikai eszközökkel – nem futja rá -, másrészt a tájékoztatás modern eszközei jórészt narancsuralom alatt állnak) Következésképpen más eszközöket kell bevetni, olyanokat, melyek által elérhetők az emberek.
Valóban betonkeménynek tűnik a blokk a hívők fejében, sem tények közlésével, sem logikus érvekkel nem törhető át. Csak személyes kontaktus által van esély: rávezetéssel, kérdések feltevésével, elgondolkodásra késztetéssel, uram bocsá’, egyéb ráhatással. (semmiképp nem nyomásgyakorlásra, erőszaktevésre gondolok itt) Minden ember befolyásolható. És mindenki környezetében tuti akad legalább egy narancs-hívő :)
Én mondjuk elsősorban a bizonytalanok megszólítására gondoltam.

A 2014-es választásról. Nem egészen értem, mire gondolsz. Kivárni, míg saját magát teszi lehetetlenné, buktatja meg?
Én úgy látom, hogy nincs időnk. Nemhogy több évet, de talán egy évet sem bír ki az emberek jelentős része: elvesztik a fedelet a fejük fölül, éhen halnak. Másrészt minden nappal, hónappal csak egyre több és súlyosabb kárt okoz a jelen hatalom, egyre több ember kerül az éhhalál szélére is, és egyre nagyobb az esély arra is, hogy választások sem lesznek, előbb beáll a fordulat. Már most felgyorsultak az események, és jövő tavasztól még inkább fel fognak. Az „új rendszer” szöveg nem véletlen lett bedobva, ahogy Horthy sem véletlenül lett előkaparva és kifényezve.