2012. szeptember 29., szombat

TURULAVATÁS


A miniszterelnök Matl Péter kárpátaljai szobrászművész alkotásának, a Nemzeti Összetartozás Emlékművének ópusztaszeri avatásán elmondta: a szobor arra figyelmeztet, hogy minden magyar elszámolással tartozik minden magyar felé.
Szép mondás, reméljük, ő sem felejti el – mi biztosan nem.
A szobor egyébként a jobboldal szent totemállata, az egerészölyv, mely egy kardon állva - mintha az csak bejárat előtti hóvakaró lenne - próbálja levakarni sarkáról a tyúkszart.
Az egerészölyv leginkább ürgékkel meg pockokkal táplálkozik, a bazi nagy kard a karmai között csak díszlet, nemigen használja másra csak csörtetésre meg pöffeszkedésre, az ürgét meg ez hidegen hagyja, mint libát a rendőrlámpa.
Hiszen van őneki elég baja az állandó éberséggel, nincs ideje arra, hogy megzakkant, karddal hadonászó (v.ö: tisztavatás – kardlengetés - szemészet) madarakat figyeljen, melyek még fészkelni sem tudnak békésen, mindegyre más madarak fészkeire fáj a foguk.
Persze vannak, akiknek derogál ez a kissé snassz szimbólum, ők állítólag a szakállas saskeselyűre esküsznek, ha a turul szóbakerül, és úgy tűnik, a szobrászok képzeletvilága is inkább errefelé tendál, merthogy az kétségtelen, hogy a saskeselyű impozáns madár, mégha dögevő is.
De gustibus non est disputandum, mondja a művelt francia - ha neki a dög ízlik, hát zabálja kétpofára, egészségére!
Viszont őt is kardon ábrázolja a korszerű magyar szobrászművészet, úgy látszik, a kard az egyetlen szimbólumértékű eszköz, ami a bánatos madárról eszükbe jut, ami a magyar művészek realista világlátását tükrözi, pedig az ürgeirtó szimbólum pöffeszkedhetne akár egy vizesvödrön is, de nem.
A turul egy olyan madár, amelyik nem hasonlít egyetlen más madárra sem, de nem is kell neki hasonlítania, hiszen a turul ilyen és kész, és akinek ez nem teccik, nyalja ki neki elölrül- háturul.
Az ópusztaszeri emlékmű is inkább a dögevőre hajzik, mely egy oszlop tetején ülve markolja a kard élét – ez egy hülyeturul, mint láthatjuk, kellene ennek is adni antidepresszánsokat, habár ezek máshol se sokat segítenek, ami azt illeti.
Az oszlop állítólag pásztorbotra emlékeztet, oldalait indás mintázat fonja körül az összetartozást, a nemzet egységét jelképezve. A népi díszítőművészetből ismert növényminta bimbói a történelmi vármegyék bronzból öntött címerei.
Nézegettem, de szerintem az oszlop fallikus szimbólum, másodállásban magát a Vezért szimbolizálja, melynek a feje tetején, a szökőkút helyén ül a madár az obligát karddal.
Dögkeselyű az, ha jobban megnézzük, méghozzá valódi szocreál alkotás, nem is olyan elcseszett valami, mint a Nagyvárad téren álló kőturul, melyben alig lehet felismerni a hősi jelképet, melyben megszülettél!
Bizony, bizony, - ha hiszed, ha nem!
Merthogy azt mondta a Nemzet Esze, aki elment – most éppen erre az avatásra, - hogy a turul a magyarok ősképe, melybe mindenki beleszületik, mint a nyelvbe és a történelembe. "Onnantól, hogy a világra jövünk, a mi hét törzsünk köt szövetséget, a mi Szent Istvánunk alapít államot, a mi seregeink vesztenek csatát Mohácsnál, a turulmadár pedig, a most élő, a már meghalt és majd megszülető magyarok nemzeti azonosságának jelképe".
Még szerencse, hogy nem a hét fejünk köt szövetséget, mert akkor sárkányok lennénk és meggyűlne a bajunk János vitézzel, aki úgy forgatta a kardot, mint vitéz Zoltán a vonót!
Ami azt illeti, a magam részéről elhatárolódnék ettől az értelmezéstől, szerintem a dögevő egye a dögöt, mi meg ne szülessünk bele egy tetves dögbe, hanem tanulgassunk a történelmünkből.
Híveitől és a dögkeselyűtől búcsúzva még elmondta: aki politikára "adja a fejét", annak tudnia kell olvasnia a jelekből, ennek képessége a kormányzáshoz nélkülözhetetlen.
"Aki tud olvasni a jelekből, az láthatja, új törvények világa közeledik az európai kontinens felé.
Ennek a formálódó új világnak az első parancsolata úgy hangzik: az erősek egyesülnek, a gyengék széthullnak, vagyis az erős nemzetek tagjai összefognak, a gyenge nemzetek széthullnak.
Azt kívánom minden magyarnak, legyen füle a hallásra és olvassanak a jelekből" - mondta. 
A formálódó új világban egyébként az erős államok egyesülnek, a gyengékben meg mindenféle népszórakoztatók vannak hatalmon, így azok majd kimaradnak a buliból, de meg is érdemlik.
A vezérnek meg könnyű felismerni, hogy mit üzennek a jelek.
Súgnak neki a hangok…

:O)))

10 megjegyzés:

éva írta...

Pupu márnemvitéz, mármint a Mága.
A wiki szerint az egerészölyv esetében: "A tojó nagyobb és testesebb a hímnél." azaz normális ésszel nem ilyen macsó szimbólumot választanánk. Egyesek esküsznek arra, hogy a turul tul.képpen vándorsólyom, de ezzel sincs szerencséjük: "Mint minden madárevő ragadozó esetében, a vándorsólyom esetében is észrevehető a nemi kétalakúság: a tojó jóval nagyobb, mint a hím."
A dögkeselyűnek meg rossz a sajtója az evési szokásai miatt, de!
"A bizonyítottan legmagasabban szálló madár egy Rüppel-keselyű volt, ami 11 277 méter magasan ütközött egy kereskedelmi repülőjárattal Elefántcsontpart közelében." Az azért már teljesítmény! Egyeske nem repül mostanában arrafelé? milyen nagy kár!

Névtelen írta...

Ezt az eszementet már sehol nem fogadják, pária lett. Most ílyenekkel szórakoztatja magát!No meg az 50-fős üzemek átadásával, közben meg ezrek szünnek meg!
NOORMÁLIS?

éva írta...

Névtelen
Neki ez fel sem tűnik, hiszen tele a naptára mindenféle előjegyzéssel, és néhány helyen kénytelenek fogadni - no nem mint Orbánt, hanem mint Magyarország képviselőjét. Lám még Obamáék is kénytelenek voltak leállni vele egy fotózás erejéig. Be van zárkózva a maga kis tündérmesés világába, ahol ez hatalmas diplomáciai siker!

kogito írta...

Te PuPu!

Én attól lennék boldog, ha ez a soha nem létezett "madár" 2014-ben elszállna a Cinege villa tetejére és a kiterjesztett szárnyait óvóan széttárná e nagyívű ember fölött úgy, hogy karmaival meggátolja azt (nem őt) mozgásában.
A suttyó rosszul számolt, mert nem hét törzsfőnök kötött szövetséget, hanem nyolc. Hiszen ez a féleszű a 8. a sorban a NER-rel. Ami nem más mint a Nemzet Elmebeteg Rablója, oszt' jónapot!

irkomirko írta...

Kedves Pupu!

Annak idején részt vehettem az Ópusztaszeren 2001.június 30-án megrendezett Megyék III. Országos Gyűlésén. A Nemzeti Történelmi Emlékparkban 20 történelmi személyiséget megformáló szoborral létrehozták a Megyék Történelmi Szoborparkját, amely félkörívben áll szemben a felújított Árpád emlékművel.
Az Árpád-házi királyok szobrait, a középkori Magyarország és a magyar történelem reformkorig terjedő időszakának jelentős személyiségeit bemutató szobrokat a 19 megye és a főváros finanszírozta. A szobor-panteont Mádl Ferenc köztársasági elnök avatta fel.

Idén nyáron is voltam Ópusztaszeren, mert jó érzés volt unokámmal végigjárni a skanzent, a szélmalmokat, és megmutatni a míves, értékes alkotásokat. Már akkor sejtettem, láttam, hogy valami szörnyű magas oszlop meredezik a szoborpark szomszédságában lévő füves téren, és az oszlop tetején a lepel alatt ott volt ez a madár forma. Mondtam is a családomnak, hogy ez biztosan egy turul lesz. De nem az lett, hanem egy dögkeselyű.

Névtelen írta...

Áll mint a cövek...

Ez a szobor egy telitalálat, azt szimbolizálja, ahogy ez a fasz, matyó mintás csomagolásban, mint egy dögkeselyű simicskázza el az országot.

Nem lennék ezek után az alkotó helyében...

Kaláris írta...

Nem lennék meglepve, ha lenne házi sámánja is aki madárbélből jósolna neki...Aztán reggelente megvitatnák, hogy mit súgnak a "jelek"...

Névtelen írta...

Aki ezt az oszlopot fallosznak nézi, az sürgősen rendezze a nemi életét, mert ennyi erővel mindegy lenne, hogy egy babánon vagy egy gereblyenyélen díszeleg-e a keselyű.

A szexuális hiánypótlás után üsse fel az értelmező szótárt a kopjafa címszónál, esetleg Dr. Google segítségét is hívhatja.

Az, hogy a turul, ami sólyomalkatú (?), miért lett ennyi elbénázva (szándékosan???), külön kérdéskör. Tudomásom szerint köztéri szobrok felállítása előtt a tervek szakmai elbíráláson esnek át, különösen ilyen témában.

Mondjuk, mióta Király Róbert a mátraballai szarvasünőnek péniszt öntött, már nem nagyon tudok ilyesmin elcsodálkozni.

Névtelen írta...

Apátok faszát!

Névtelen írta...

És a vért emlegeti, amit a nemzettudattal együtt hagyományosan a nácik emlegettek. Ez az ember bárkivel lepaktálna a hatalomért, ennek az embernek egypolgárháború se lesz drága. Mit érdeklik az éhezõ és hamarosan megfagyó százak, százezrek... a politikájába beledöglök neki csak melléktermék.