2012. november 22., csütörtök

ÉS MÉG A GENK IS VERI A MAGYART!


Árverezik a sávolyi motorversenypályát, a Balatonring 196 hektáros területét.
Vevő nemigen lesz rá, mert a rendezési terv szerint az érintett területen csak sportcélú beruházást – konkrétan motorverseny pályát -  lehet megvalósítani.
A beruházó hatmilliárdot már ráköltött, amikor 2009 decemberében, ki tudja milyen politikai nyomás hatására – lehet találgatni - leállították az építkezést.
Gyanítom azért, mert valaki megüzente, hogy a választások után úgyis le fogják állítani, és akik akkor még kormányon voltak, felelősen gondolkodva nem akartak egy újabb Gödörbe pénzeket tenni és tetetni a beruházókkal, - torzó van már elég ebben az országban.
Merthogy az nem létezhet, hogy itt akármi is épüljön anélkül, hogy Kegyelmes Urunk rá ne biccentett volna, márpedig erre sem biccentett, így aztán a huszonöt százalékban elkészült pálya ott díszeleg a semmi közepén, körbeállva sakálokkal és kárvallottakkal – ez utóbbiak vannak kevesebben.
Sávoly széles látókörű önkormányzata nem tudta megvárni a pálya felépültét, hanem belterületbe vonva az ingatlant, sebesen adót vetett ki rá, futja rá a bolond hidalgónak, fizessen, carramba!
Mellesleg a hatalom mai urai lopás tekintetében nem hülyék, úgyhogy nem vonták vissza a beruházást kiemeltté nyilvánító határozatot, hiszen a százkilencvenhat hektár mégsem egy hobbitelek, a beruházás koncepciója sem volt rossz – lehet, majd a beruházás is jó lesz egyszer, valamelyik „közeli” megasztár csak lát benne egyszer fantáziát, majd kap rá visszanemtérítendő támogatást, hiszen ez eleve bele volt tervezve a megvalósításba.
Tulajdonképpen a balatoni szezon szűk három hónapig tart, ez pedig roppant rövid, hiszen azt minden vendéglátó és hotel szakember tudja, hogy szezonkocsmát üzemeltetni önmagában, gazdaságosan nem lehet, és a hoteleknek is arra illik törekedni, hogy egész évben megfelelő telítettséggel üzemeljenek.
Ehhez viszont programok kellenének tizenkét hónapon keresztül, mert arra építeni, hogy a fűtés nélkül épített szállodákban majd a cégek túlélő tréningeket és csapatépítő pingvin-képzéseket rendeznek, kicsattanó optimizmusra utal, ami ugye a mai világban – lássuk be – kuriózum-számba menne.
Viszont egy Moto-GP pálya egész évben hozná a vendéget, meg vinné a Balaton jó hírét a világba, csakúgy, mint ahogy a Hungaroring is teszi, és tehetné méginkább, ha nem a semmibe építik, hanem mondjuk a Városligetbe vagy a Népligetbe, esetleg valamelyik szigetre, vagy egy szigetet is a pálya részévé téve, - majd Vizoviczki gondoskodott volna a zavartalan ügymenetről…
De itt ezt nem lehetett megvalósítani, mert rögtön támadt ezer okos, akik kijelentették, hogy az évi egy Forma-1 verseny lesz Budapesten a környezet gyilkosa. A pályát falun, és olyanra kell építeni, hogy ne lehessen könnyen megközelíteni, ne lehessen gyorsan menni rajta, valamint az előzések veszélyessége miatt a libasorban araszoló versenyautók rajtrács óta változatlan sora legyen a magyar futam jellegzetessége.
De hát annak már annyi, majd lenyom bennünket Peking valamelyik kerülete, nézzük legfeljebb televízión a versenyt.
A motorsportnak egyébként rengeteg híve van, és még több lenne, ha nem kellene versenyért a csehekhez utazni, - úgy látszik a suttyókhoz ez még nem jutott el, - de legalább szerveznének versenyt nyekkereknek, vagy traktoroknak, de sehol semmi.
A technikai sport az nem sport, mert nem focilabdával játsszák.
Mindenesetre mostanában nem lesz Sávoly a magyar Monza, nem hoz vendéget, nem ad munkát a környék lakosságának, nem viszi jóhírünket a világba, így ez a feladat is Matolcsy miniszterre marad, aki homlokán a piros pöttyel elérte, hogy Európában nincs nála rosszabb miniszter a saját szakterületén.
Meg Viktorra, aki most éppen a finnyás koldus szerepét adja Brüsszelben, merthogy ő nem tudja elfogadni azt, hogy a magyar támogatásokat megkurtítják, miközben a már rendelkezésünkre álló támogatásokat sem vagyunk képesek felhasználni, legfeljebb Csányi tehenei nézik fensőbbséges mosollyal légkondicionált istállójukból az éppen megfagyni készülő hajléktalanokat.
Elgondolkodtam – tulajdonképpen mit adott Orbán kormányzása és a Fidesznek nevezett egyház eddig az országnak?
Mert, hogy mit vett el, azt hosszan lehetne sorolni, lehet kezdeni akár a gyöngyösi gumigyárral.
Hetvenöt milliárd forintos beruházás ment füstbe, lehet folytatni a sukorói King City beruházással – évi ötmillió turistára tervezték, - számoljuk ki ennek adóvonzatát, - a beruházás akkora lett volna, mint a Mercedes kecskeméti gyáráé.
Folytathatjuk a sávolyi MotoGP pályával, a magánnyugdíj-vagyon eltékozlásával (már pedzegetik a nyugdíjasok járulékfizetési kötelezettségének bevezetését) és ezekkel szembe az égadta úrvilágon semmit nem tudnak állítani, még egy stadiont sem voltak képesek összebarkácsolni ennyi idő alatt, jóllehet, ha valamire nagy szüksége lenne az országnak, hát öt-hat stadionra okvetlen.
Mert ha csak az alcsúti épülne meg, akkor kilógna a lóláb, de így, belekeverve a korpa közé nem olyan feltűnő, gondolhatják.
Rosszul, egyébként.
Ha megkérdezik majd egyszer Vitykát, hogy ugyan, Bölcs Vezérünk, mit adtál ennek az országnak? - akkor elmondhatja majd, hogy vért, verítéket és könnyeket, és neki ehhez még világháború se kellett, habár elvileg semmi kifogása nem lenne ellene…
Ma jött a hír, Matolcsy fogja tárgyalni az Unióval a hatéves költségvetésről, gondolom, tárgyalópartnere a székház portása lesz, merthogy nemigen lesz olyan gazdasági szakember, aki ezzel a niemanddal szóbaállna.
Orbán meg Brüsszelben várja a csodát, gyanítom, nem fog odaérni.
Ugyan még nincs vége a ciklusnak, de az eddigi egyenleg meglehetősen siralmas.
És akkor még a Videotont is elverik, és a tetejibe hazai pályán!
Ott áll az Európa Ligában a kiesés határán.
Rossz ómen – nem kellene felkeresni a Mi Büszkeségünknek egy tenyérjóst?
Már csak, nehogy lekéssen a menekülésről, a Ceausescu házaspár is ütemet vesztett, oszt mi lett a vége?

:O)))

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pupu, léccike a szavazatoknál tegyél rendet, mert a százalékok összeadása után sehogyan sem akar kijönni a mindösszesen 100%. Vagy jóval több, vagy jóval kevesebb az eredménye. Így a szavazás lezárása után a tájékoztatás félrevezető! Köszi, Márti

PuPu írta...

Szia Márti!
valószínűleg ez azért van, mert ennél a szavazásnál egy ember több szervezetet is megjelölhetett, mint számára elfogadható pártot.
így aztán az összesítés nem is lehet pontos.
És a szoft nem enged belejavítani, sem módosítani, sem törölni nem tudok szavazatot!
Hej, ha én ilyen éber tudnék lenni!
Köszi!
:O)))