2012. december 20., csütörtök

CSOMAGOLUNK


Nyakunkon a karácsony, vadul csomagol mindenki, merthogy annak az ajándéknak nem elég, hogy ajándék, de szépen is kell kinéznie a fa alatt!
Az kell, hogy az első izgalom legyen, mikor a család befejezte a saját kis karácsonyi rituáléját és túl van a Mennyből az angyalon vagy a Kiskarácsony-nagykarácsony című opuson, hogy kiderüljön, mit rejt a szép, karácsonyi csomagolópapír.
Ott van az a nagy, doboz alakú csomag, de vajon mi lehet benne?
Ha nem lenne becsomagolva, akkor már látni lehetne, hogy mi is az, nem kellene megvárni a szeretet egyéb megnyilvánulásait, meg önmegtartóztató módon egy fakír közömbösségével várni a percet, mikor meg lehet hámozni a csomagot, hogy aztán kiderüljön: azt kapta-e az ember gyereke, amire számított?
Így aztán a csomagolópapír karrierje olyan, mint a jó vezetőé: a csúcson lesz vége.
Méghozzá csúnya vége, mert ekkorra már elfogy a gyerekek türelme és nem vesződnek sokat a csomagolás eltávolításával, szétkapják, mint Nagy Navarroék sátrait a biztonsági őrök, a legtakarékosabb háziasszony is csak egy töredékét tudja visszamenteni gondosan kiválasztott papírjainak másodlagos felhasználásra, és még mindig jobban jár, mint a tüntetők, akiket szokás szerint éjnek idején támadtak meg a demokrácia zsoldosai.
Úgyhogy a tüntetők is összecsomagolhatták maradék holmijukat, hogy amit meg lehetett menteni belőle, azt kimossák, megjavítsák, rendbetegyék, így várják tovább azt, hogy a kormány is rendbetegye azt, amit szétvert, lerombolt, szétbarmolt, szemétté tett.
No, azt attól tartok, hogy várhatják még egy darabig, habár ezekkel az akciókkal a hatalom igen jó szolgálatot tesz a tüntetőknek, hiszen híranyagot ad a külföldi és a maradék hazai médiának, felszínen tartva a médiaszabadság ügyét.
De kaptak csomagot a diákok is, vélhetőleg örültek neki.
A vezér szépen becsomagolta a nekik szánt ajándékokat, nem is egyszer.
Merthogy amikor első ijedelmében adott valamit, akkor másnapra azt megbánta és átcsomagolta, és ezt így tett még vagy háromszor, a végére pedig az lett az eredmény, hogy a csomag nem rejtett semmit, csak a csomagolópapírt hajtogatták szép doboz-formájúra, merthogy a Vezér az origami-műfajban is virtuóz.
Viszont amikor a csomagolópapírt kibontották a diákok, akkor kiderült, hogy a papír hátoldalára írtak valamit és ez az oldal be is volt számozva, nem úgy mint a Klubrádió szerződésének hátoldalai, meg alá is lett írva, - ezen volt az a felirat, hogy TANDÍJ.
És be is lett számozva az a tizenhat szak, melyekhez a kormány akkor sem ad egy huncut fillér hozzájárulást sem,ha – mondjuk - a felvételét kérő jogász-jelöltben ott szunnyad egy új Csemegi Károly, akkor sem.
Nem lesz államilag finanszírozott képzés a gazdasági szakokon és a jogászképzésben, a bölcsész szakok közül az állam nem támogatja a felnőttképzési szakemberek képzését, a társadalomtudományok terén pedig a kommunikáció és médiatudomány, illetve a nemzetközi tanulmányok szakokat.
Nem kaphatnak állami finanszírozást az igazságügyi igazgatási, a munkaügyi és a társadalombiztosítási igazgatási szakra jelentkezők sem.
Hogy ezt a csomagot ki állította össze, az rejtély, hogy milyen szempontok alapján kerültek éppen ezek a szakok kiválasztásra, az is titok, mindenesetre az kiderült, hogy a diák nem olyan ostoba, mint akik a sorsáról döntenek és túlzás a sok szép csomagolópapír.
Az ezekhez a döntésekhez illő papírt viszonylag olcsón, tekercsben is be lehetett volna szerezni.
Hogy aztán a diákok milyen csomagot készítenek a kormánynak, azt még nem tudni, mindenesetre nagyon kell vigyázniuk, mert igen könnyen rabosíthatják őket, ha a csomagolópapírt svájci bicskával vágják.
Mindenestre a hivatásos gazdasági jövendőmondók is tettek egy csomagot a nemzet karácsonyfája alá, mely igen ravasz csomag, ugyanis csomagokat tartalmaz.
Azt jövendölték ugyanis, hogy a jövő évben is csomagtól-csomagig fogunk élni, merthogy megszorítás megszorítást fog követni,
Én ebben nem hiszek, mert egyre közelebb jön 2014, a választás napja, és olyankor osztogatni és ígérgetni illik - a választó tisztánlátását elősegítendő.
És ennek – több más ígérettel ellentétben - valószínűleg lesz forrása, merthogy a Jegybank oly igen vonzó valutatartaléka az első negyedévben, a bankelnök távozásával kéznyújtásnyi közelségbe kerül, és ha már csak ki kell nyújtani azt a kezet érte, akkor ne legyen kétséges, ki is lesz az az enyves kéz nyújtva.
De természetesen ez az akció is be lesz szépen csomagolva valami kedves, kenetes dumába, melyben sokszor fognak szerepelni a „haza” és a „zemberek” kifejezések, melyektől könnybe fog lábadni a hívők szeme, és nem veszik észre, hogy már megint őket rabolják ki éppen.
Ilyenkor, karácsony tájt, mindenkinek csomagolunk, kap a Bukfenc-kutya szalonnába csomagolt kolbászt és a libáknak is össze van készítve a káposztalevélbe csomagolt kukorica, ha leszállnának a kertben.
Szép szokás ez, már csak az kellene, hogy Orbán is csomagoljon, és akkor megnyugodva ülhetnénk az ünnepi asztalhoz, mert ameddig ez nem történik meg, addig szomorú szívvel kell elnézegetnünk, hogy ifjúságunk és értelmiségünk hogyan csomagol, hogy másfelé keresse boldogulását.
Hát ez van.
Ér még majd minket meglepetés nem egy, ha a jövő évi tervekről lekerülnek a díszes, szép csomagolópapírok.
Túléljük.

:O)))

Nincsenek megjegyzések: