2013. február 27., szerda

POFON


Hát bizony, ma este itt leesett egy saller!
Aki kapta, az Komló fideszes polgármestere, aki pedig utalványozta, az egy nyugdíjas komlói bányász.
A pofont a Fidesz kapta, és mivel a Fidesz jelentése megegyezik és minden tekintetben behelyettesíthető az Orbán Viktor névvel, így tulajdonképpen szerencsétlen Polics József polgármester csak a papír, melyre felírtál a kormányfőhöz intézett üzenetet.
Az elkeseredett bányász nem lehet verbális típus, valószínűleg nemigen tudja szép, kerek mondatokban megfogalmaznia mondanivalóját, márpedig ez a szituáció melegágya az agresszivitásnak - ezért is lenne célszerű a kormányzatnak kiemelten támogatni a magyar irodalom és nyelv oktatását.
Akinek a szókincse hatszáz szó, az bizony, ha úgy érzi, hogy verbálisan nem állja a versenyt egy hazudozó politikussal, akkor odaver neki egyet, mert az számára tisztán értelmezhető kritikai álláspontot fejez ki, a kísérő húhaanyád meg csak a hangulat aláföstését szolgálja.
A bányász azért haragszik, mert a kormány elvette a nyugdíját, pontosabban csökkentette azt, kétszázezerről - ötvenezerre.
Ha valakinek van ötvenezer forintja és nem emelik fel azt kétszázezerre, hát megvonja a vállát, beletörődően legyint egyet – istenem, hát nekem ennyi jutott, na, majd megpróbálok valahogy megélni.
Ha viszont a meglevőből, a jogosnak érzett járandóságból vesznek el, akkor az rettenetes sérelem, megalázó igazságtalanság.
Arról nem is szólva, hogy tökéletesen tönkremegy az ember élete, melyet addig elviselhetőnek, akár kellemesnek tartott, jutott neki ebből a gyógyszereire, ehető ételt fogyaszthatott, és ugyan füstölt libamellet nemigen ehetett, de esténként jóllakottan hajthatta álomra fejét.
A nyugdíjas bányász cukorbeteg, 54 éves és a bányászaton kívül nemigen ért semmihez, nem lehet átképezni sem órássá, sem recepcióssá a Sikonda Wellness Hotelbe, valószínűleg nem beszél nyelveket, érdes a tenyere, és mint most egyértelműen kiderült, a modora is.
A cukorbetegség meg egy szemétláda betegség, mert a cukorbetegen nemigen látszik kívülről a baja, míg csak nem lesz hosszabb a csúnyája, mint a lábai, vagy míg meg nem kapja élete első fehér botját.
De ezért meg kell neki dolgozni, mert az nem úgy megy, hogy a kedves beteg értesül az örömhírről, hogy gyermekei ezentúl teljes joggal szólíthatják édesapjuknak, merthogy cukros, oszt rögvest amputa, hanem ezért az örömért előtte éveken keresztül kell szenvednie az érszűkülettől.
Ez azzal jár, hogy a kiserek egymásután, kívülről befelé haladva sorra felmondják a szolgálatot – a jó hír viszont, hogy könnyen meg tudja számolni a lábujjait, ha sorra összeszedi őket a földről…
Az érszűkületes cukorbeteg – sajnos - nem tud döngő léptekkel együtt menetelni a fülkeforradalmi néppel, mert a tízedik lépés után meg kell állnia, majd néhány perces pihenő után folytathatja útját.
Hogy valaki cukorbeteggé válik, arról nemigen tehet, ez olyan, mint a baloldal nemzetrerontása a Vezér szerint: genetikailag determinált.
Így az, akinek az apja cukorfalat, az boldog mosollyal tekinthet a bizonytalan jövőbe, mert a cukorbetegségre való hajlamot anyai ágon lehet leginkább örökölni, az apa után legfeljebb a daganatos betegségekre való hajlamot – nincs napsütés árnyék nélkül, ugye.
Gondos kormányzatunk szerint viszont a beteg sokat tehet betegsége következményeinek felszámolása érdekben, például részt vehet futóversenyeken, járhat golfozni, esetleg részt vehet a Békemeneteken.
Focizhat is, eleinte kispályán – egészen kis pályán, hogy mégis legyen esélye utolérni a labdát, melyet később csörgőlabdára lehet cserélni!
A másik prevenciós/rehabilitációs feladat a helyes és egészséges étkezés.
A beteg számára kiemelten kerülendők a szénhidrátok, helyette a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása kívánatos.
Téves az az elképzelés, hogy elegendő kerülni a porcukrot, és a diabetológustól jövet a büfében vásárolt túrósbatyuról egy elegáns pofafelfújással diétássá tenni a sütikét, mert ami abban van, az mind-mind szénhidrát, de hogy brutalizáljuk a helyzetet, ami fehérje van a túróban, azt sem kedvelik a szigorú doktornénik.
Ellenben lehet enni mindennap libacombot, gépsonkát szinte korlátlanul, és habár a cigány is megverte a fiát, mikor az álmában kenyér nélkül ette a szalonnát, mégis ez az ajánlatos eljárás. A  köret viszont lehet a bányászok étlapján tradicionálisnak nevezhető és közkedvelt brokkoli, patisszon vagy szójakocka, sovány- lehetőleg fehér húsok mellé.
Gyümölcsöt is fogyaszthat a bányász, mondjuk az erjesztett szőlőlé fogyasztásánál csak az igazi műértők által is kultivált száraz nedűk jöhetnek számításba, a sör meg csak ünnepek esetén, egy üveggel.
Ha máshogy étkezik a bányász, akkor jön a magas vércukorszint (mérni kell állandóan, az se ötfillér) és jön a rosszabb inzulin, mert a jó, a kényelmesebben használható és hatásosabb csak annak jár, aki képes betartani az orvosi utasításokat.
Egészséges étel, gyógyszerek, rezsi - mindezeket ötvenezer forintból, merthogy annyiból kellene megélnie bányászunknak.
Persze könnyű neki, a föld alatt hozzászokott a sötétséghez, így a kormány intézkedései sem rázták meg eleinte, de most, hogy a kormány még rezsit is csökkent, eluralkodott rajta a félelem.
Jó, világítani nem kell, a telep széléről meg majd elzavarja a Mici-kecskét, megmutatja neki, hogy ő azért feljebb áll a táplálkozási láncban és akkor is ő legel ott, ha a Mici döfni akar!
A borjú akkor dőlt el benne, mikor meghallotta a Vezértől, hogy jobban élünk, de még nem elég jól.
Így aztán, mikor a polgármester nem érte be az obligát együttérző mondatokkal, akkor útjára indította a sallert, még adott volna kokit is, de lefogták.
Nem akarom a fideszes potentátokat riogatni, de ez csak az első pofon volt, melyet követnek majd társai, csak még kicsit várni kell, türelemmel, míg minden szerencsétlen rájön, hogy a hátába szúrt bicska nem vicc volt, merthogy annak kicsit erős lenne…
Azt írja az újság, hogy a pofon világrajöttében annak is szerepe volt, hogy az ex-bányász nem fellebbezett az ellátását megváltoztató döntés ellen.
Hát nem is tudom, akik ezt a döntést hozták, nem orvosi diplomával rendelkező emberek?
Az a baj, hogy nem fellebbezett, nem az, hogy gyakorlatilag évtizedeket vettek el az életéből?
Merthogy a cukorbeteg inzulin nélkül igen gyorsan meghalhat – vagy ez talán a cél?
Hogy ez a rendszer pocsék, antidemokratikus, korrupt és hazug, az rendben van, - de talán azért nem kellene Mengelét játszania, aki kétfelé irányította az embereket a rámpán – egyik fele mehetett kényszermunkára, másik fele mehetett a gyors halálba.
Az a szomorú, hogy ez esetben ezt nem áttételesen kell értelmezni.
Bányászunk akár bele is rúghatott volna a Fidesz helyi képviselőjébe, nem lehetett volna rajta csodálkozni.
Egy társadalmat az minősít, hogy miként bánik a gyerekekkel, gyengékkel, öregekkel, elesettekkel.
Orbán társadalma már levizsgázott…

:O)))

18 megjegyzés:

Avi írta...

Tessék: Itt egy igazi fideSSes hozzászólás a témához:
"Braveheart | 2013. február 27. | 21:01:56

"... az ex-bányász nem fellebbezett az ellátását megváltoztató döntés ellen."

Vajon miért nem?
Jogos volt a csökkentés?

Azért 200-ról 50 ezerre hagyni, hgy lecsökkenjen valaki nyugdíjja, azért ott valami nem stimmel...!"
Na ez a legfőbb baj itt!

Névtelen írta...

Szép ez a vulgárdemagógia a 800000 rokkantnyugdíjas országában...

kertészke írta...

Megértem az elkeseredett bányászt. Azt viszont nem, hogy a szakszervezeti elnöke miért kért bocsánatot. Ez a dolga mostanában a szakszervezeteknek?
Ezt a Braveheart nevű senkit meg kivezényelném uránbányába dolgozni a 7.33-as névtelennel együtt.

Névtelen írta...

Ez a bányász - akire egyáltalán nem igaz a 600 szavas szókincs, mert annál gazdagabb a készlete, aki csak hobbiból, fejből sakkcsatázik - immár 10 hónapja egyetlen forint ellátást se kap. Ez a bányász a munka közben, a bányában szenvedett el egy balesetet, amelynek rokkantság lett a vége. Ez a bányász 2010. évben a Fidesz-t és annak polgármester jelöltjére Polics úrra adta le a voksát, mert arra kapott ígéretet, hogy a nyugdíjakat megvédik.
Gumikírner

Kaláris írta...

Kedves PuPu!
Úgy látom neked sem sikerült felülemelkedned azon a sztereotípián, hogy a bányász csakis bunkó, hatszáz szavas, verbális kommunikációra képtelen ember lehet. Mint bányász lánya ezt vissza kell utasítanom. Az Apám 30 évet dolgozott a komlói Szénbányában. Kevés olvasottabb, műveltebb embert ismertem nála. Viszont naponta látok-hallok suk-sükölő két diplomást...

Noel írta...

Kedves PuPu !

Már lassan egy éve irogatom, félve, hogy előbb-utóbb lerepül a fedő a fortyogó levesről. Nem elég, hogy beteg, elesett embereket a teljes kilátástalanságba taszítanak ( és másokat is), de a cinikus, pökhendi, a minimális empátiát is nélkülöző magatartással és szóhasználattal, és ezzel párhuzamosan a minimális önmérsékletet is nélkülöző harácsolással, szabadrablással még direkt szítják is az elkeseredést.
Mintha szántszándékkal éleznék a helyzetet, és nem számolnának azzal, hogy egy társadalmi robbanás először a Zsiga Marcelleket, Habonyokat és társait söpörné el.
Kedves Kaláris: senki sem állitotta, hogy egy bányász verbális kommunikációra képtelen lenne, sőt ! Inkább arról, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor a verbalitás már nem segít.

Kaláris írta...

Kedves Noel!
Bányász Apám udvariasságra és jó modorra tanított. Megszólítottál, tehát válaszolok. Nem kell tőlem megvédeni Puput. Nagyon szeretem az írásait, többnyire egyet is értek velük. Most elhangzott egy rossz, át nem gondolt mondat. Slágertéma a pofán vert Polics, gyorsan kellett reagálni, ez is rendben van, hiszen ez a "bloggerkedés" lényege.
"Akinek a szókincse hatszáz szó, az bizony, ha úgy érzi, hogy verbálisan nem állja a versenyt..."
Ez az a mondat, ami ellen kifogást emeltem.

Névtelen írta...

Nyugger vagyok, mágpedig egy útszélén hagyott,minden elleátás nélkül.Dárga BÁNYÁSZ barátom-,baj van a pofonnal.KEVÉS VOLT ÉS KICSI.Mi akiknek már nincs mit vesziteni MENJÜNK MÁRCIUS 15-én 15 órárá az Orbán háza elé TILTAKOZNI,de vigyük családunk ÉHEZŐ tagjait a gyerekeinket,unokáinkat.KŐVETELJÜK SZERZETT JOGAINK VISSZAADÁSÁT és MUNKÁT KENYERET TISZTESSÉGES BÉREKET

Névtelen írta...

Dolgozzatok, ne hőbörögjetek....

ZL írta...

Gratulálok a bányásznak innen is! Állítólag flegma volt a polgármester...
Hát legközelebb már nem lesz flegma :)

PuPu írta...

Kalárisnak!
Kedves Kaláris, én a Népszabadság cikke alpján írtam, valóban nem volt több információm a pofozkodóról, aki egyébként nem haszáz szavas szókinccsel rendelkezik, és a televízió riportja alapján bátran lehet állítani, hogy jó beszédkészségű ember.
Bányász egyébként a bányamérnök, meg a vájár is, meg a hatosztályos csillés is, de ezzel a megfogalmazással én csak azt szerettem volna jelezni, hogy itt mindenki a tünrtetéseken résztvevő értelmiségiektől vár forradalmi akciókat, de a sallerek először a hatosztályosoktól jönnek majd, akik nem vitatkozni akarnak, hanem élni - és ez még akkor is igaz, ha édesapád művelt és türelmes ember volt.
Rosszul jött vissza a gondolatom, elnézést kérek minden bányásztól meg fel és lemenőiktől, nem szeretném, ha az derülne ki, hogy én a bányászok vagy a konkrét bányász ellen írtam volna a posztot, habár a pofozkodás nem jó ötlet.
Gondolom, ebben azért egyetérthetünk?
:O)))

rézevőfiamór írta...

névtelen, te fasz! (2013. február 28. 7:33)

A 800000 az nem a rokkantnyugdíjasok száma, hanem az a forintmennyiség, amit simlicske elvti percenként lop el a kasszából!

Érted, triznyai?

Névtelen írta...

rézevőfiamór, te fasz!
Akartál valami mondani is, vagy csak büfikéztél egy jólesőt?

Kaláris írta...

Kedves Pupu!
Köszönöm, hogy válaszoltál. Kissé lehiggadva és újraolvasva valóban egy kissé túl reagáltam. Mentségem az, hogy személyesen ismerem ezt az embert. Egy jó kedélyű, vidám ember normális esetben. Zobákon dolgozott, az ország legveszélyesebb bányájában, ott haltak meg a legtöbben. Háromszor volt bányabalesete, ott rokkant meg. Szokásomtól eltérően, nem téged olvastalak először, egy két embertelen vadbarom hozzászóló paprikázott fel ennyire.Magam sem tartom helyesnek egyébiránt az önbíráskodást, de ki a nagyobb bűnös, ez az ember, vagy aki ezt a helyzetet előidézte...?

éva írta...

Pupu
Mindig is az volt a véleményem, hogy a fideszt az alapoknál lehet kikezdeni. A parlamentben tömegben vannak, védi őket a kormányőrség, TEK: de aztán hazamennek és egyesével kell tartani a hátukat. Ha az ő házuk előtt, hivataluk, irodájuk előtt a ráérős (mert nyugdíjas, ellátatlan, munkanélküli) tömegek tüntetnének folyamatosan: attól gondolkodóba esnének.
És a nevelésükhöz elengedhetetlen a makarenkói pofozás. Talán már tavaly kellett volna az éjszakai hólapátolás helyett a hólapáttal egy kissé fazonigazítani Tállayt: és akkor meggondolta volna a komlói polgármester is, hogyan beszél.
Mert szerintem ezen páran elgondolkodtak!

rézevőfiamór írta...

Névtelen, te díszfasz!
(olyasféle mint az igazi, csak impotens)

Gyöngéd célzás volt arra, hogy a rokkantnyugdíjasok száma akkor se volt még köszönőviszonyban se a hagymázoddal, amikor még az ügybuzgár és mélybarna nyelvű dokik nem nyilvánították munkaképesnek a szilikózisos, gerincsérves, cukorbeteg, érszűkületes 59 éves csillést, mert programozónak alkalmas és nem hiányzik se keze se lába.

De ha még így se érted, az a te készüléked hibája.

(Bocs PuPu, ezzel abbafejeztem a gyógypedagógiai munkásságomat. A balambér reménytelen, ez komolyan gondolja, nem pénzért harcol.)

Névtelen írta...

rézevőfiamór te disztelen fasz!

Olvasgass többet, ne csak írj!

Névtelen írta...

És lásd jó szívemet, még abban is segítek, hogy mit olvasgass: http://www.onyf.hu/?module=news&fname=onyf_left_menu_kiadvany&root=ONYF