2013. február 8., péntek

POLITIKUSOK, ÁLLAMFÉRFI


Már megint ez a Gyurcsány!
Olyan, mint Piszkos Fred, állandóan kavarja, csak ebben a történetben nem ő, hanem Tuskó Hopkins lopja el a Radzeer cirkáló üzemanyagát, ergo nem is megy a hajó.
Ameddig Piszkos Fred lopta, addig – valamilyen csoda folytán - mindig haladt a hajó, mindig akadt üzemanyag és voltak kikötők is, ahol kiköthetett a cirkáló.
Azt írta az exminiszterelnök: „Szerintem legyen olcsóbb a madártej is. Vagy legalább a habja. A gázt meg adjuk ingyen. Elment az esze a kormánynak. Ha volt egyáltalán.”
A madártejre vonatkozó követeléssel messzemenőleg egyet tudok érteni, a többi ellen sem szerveznék Békamenetet, beletörődnék.
Azt kell mondjam, Gyurcsánynak már megint igaza van.
Ami itt most rezsicsökkentés címen megy, az leginkább a magyar választó hasbaakasztásának minősített esete, a szegények arculköpése, a gazdagok számára adott újabb kedvezmény.
Gyurcsány gazdag, és pontosan fel tudja azt mérni, hogy mennyit hoz neki személyesen ez a kóklerkedés , hiszen minimálisan is két helyen tart fenn lakást, egyiket sem nevezném garzonnak, az Orbán által neki juttatott megtakarításból éppen futni fogja majd a medence fűtésére, de a fűtött kocsifelhajtók üzemeltetésére biztosan.
Mégsem örül, inkább fel van háborodva politikustársai viselkedésén.
Nem, nem a Fidesz viselkedésén, hiszen az csak úgy viselkedik, mint ahogy egy tisztességes maffiának viselkednie kell, mint ahogy viselkedett legutóbbi kormányzása vége felé is: megpróbálja megvenni a választót.
Kilóra, mint a libát.
Orbán akkor kedvezményes lakáshitellel hagyott az országra kezelhetetlen örökséget, ma a választási rezsicsökkentéssel operál, folytatva a megalapozatlan ígéretek politikáját.
Orbán olyan, mint Jézus Krisztus a kánai menyegzőn, a nincsből osztogat, aki pedig iszik az ő borából, az megrészegül, és nagyobb hülyeségeket beszél, mint Hoffmann Rózsika a tandíjról.
Akkorákat, mint például azok, akik most elkezdtek megint ideológiát gyártani pitiáner, gennyes kis megalkuvásaikhoz, mert képtelenek lemondani a személyes haszonról, képtelenek azt követelni ordítva, hogy az ország ebben a gazdasági helyzetben ne osztogasson, mert aki ma osztogat, az fosztogat.
A gazdaság recesszióban van, csökken a termelés, a közüzemi szolgáltatók bevételei is csökkennek.
A bevételeknek pedig helye van, hiszen vannak mindenféle mellőzhetetlen költségek, melyekre fedezet kell.
Meg kell venni a gázt, a vizet, a gépjárművekbe az üzemanyagot, embereket kell foglalkoztatni, utánuk adózni kell, a berendezéseket karban kell tartani, a hulladéklerakókat kezelni kell, a díjakat be kell szedni, vannak hatóságilag előírt feladatok, ÁFÁ-t is illik fizetni – van kiadás bőven.
A csökkenő bevételekből vesz el most Orbán, nem is keveset.
Ha valaki azt képzelné, hogy ez a tíz százalék a vállalkozásokra kirótt kváziadó mértéke, akkor téved.
A vállalkozás ugyanis a nyeresége – a bevételek és kiadások közötti különbség után fizeti az adót, ezt a tíz százalékot viszont az árbevételéből veszi el a kormány.
A nyereség a bevételek és kiadások különbözete, ennek mértéke egy közüzemi vállalatnál adózás előtt csodálkoznék, ha több lenne harminc százaléknál, és ebből kell még adózni is, - ami meg adózás után megmarad, abból lehet fejleszteni.
Az optimizmusunkat, merthogy másra ebből már nemigen futja.
Ez persze jól ki lett találva, merthogy egy évet ki lehet bírni féllábon állva is, mint a liba, de utána jönnek majd a problémák csőstül.
Állami szinten sem túl szerencsés ez a dolog, mert adókieséssel jár.
Ha nincs bevétel, akkor nincs adó sem, ha nincs adó, akkor azt valahonnan pótolni kell, mert azt az adót már elköltöttük, amit még be sem szedtünk.
Na, ezt fogják beszedni tőlünk, majd kinevezik vigalmi adónak – aki örült, fizessen, ingyenleves nincs!
Márpedig adót mindenki fizet, az is, aki petróleumlámpával világít, kukoricacsutkával fűt és a pottyantós budija egész hátralevő életidejét kiszolgálja, tehát ad abszurdum előfordulhat, hogy Csányi rezsiköltségéből egy forintot majd Julcsa néni finanszíroz.
Ez ugyan nem sok, de a Julcsa nénik sokan vannak, a Csányi féle oligarchák meg kevesen, és nemigen hinném, hogy rá lennének szorulva erre a támogatásra, kapnak ők eleget más csatornákon keresztül.
Orbánon nem csodálkozom, mert ő teszi azt, amit a választások megnyerése érdekében szükségesnek tart a helyiérdekű Corleone család, de – mondjuk - egy Mesterházyn azért már álmélkodom egy cseppet.
Mesterházy sem buta, ő is pontosan tudja, hogy ami itt folyik, az a luftballon hámozása, a felelőtlenség netovábbja, az ország kifosztása, ami egyébként remekül illeszkedik az unortodox gazdaságpolitikához, de semmi köze nincs a politikusi felelősséghez.
Orbán úgy spekulál: ha megnyerem a választást, majd kezelem valahogy a problémát, ha meg elveszítem, akkor legalább belerokkan az utódom, hiszen ha jót akar, akkor azonnal leállítja ezt a baromságot,.
Ha ezt nem meri megtenni, akkor viszont remek támadási felületet ad maga ellen.
Mesterházynak tudnia kellene, hogy amikor lelkendezve támogatja ebben a populista szarakodásban  Orbánt, akkor éppen a saját politikai sírját ássa.
De nem tudja, vagy nem akarja tudni, mint ahogy állampolgársági ügyben sem a politikai tisztesség mellett tette le a voksát, hanem a rövidtávú politikai haszonszerzés motiválta.
Mellesleg minden más politikus is csak hümmög, hímez-hámoz, ahelyett, hogy egységesen felháborodnának azon a hihetetlen szemtelenségen, hogy Vityka választási győzelme árát a kisemberrel akarja megfizettetni, támogatva egyúttal – láss csodát - ismét csak a gazdagokat.
Az őszödi beszéd egy része arról szólt, hogy véget kell vetni a fedezet nélküli osztogatásnak és a nyakló nélküli választási ígérgetésnek.
A tiszta beszédnek Gyurcsányra nézvést súlyos következményei lettek, ennek dacára ma sem taktikázgat, nincs egyrészt meg másrészt, hanem egyenes beszéd van - az ország érdekében.
Ha valaki megkérdezi tőletek, hogy ki ma Magyarországon az államférfi, bátran mondjátok ki a nevét.
A többi politikus.
Olyanok is.

:O)))

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

MA REGGEL HALLOTTAM, NEM TUDOM MI IGAZ BELŐLE: FIDESZ KÖZELI "ERŐK" ELKEZDTÉK KINYOMOZNI ÉS BEAZONOSÍTANI A KORMÁNYELLENES BLOGOLÓKAT! ÁLLÍTÓLAG MÁR 4 SZEMÉLYT BEAZONOSÍTOTTAK. BÍRÓSÁGI ELJÁRÁS INDUL ELLENÜK....!!!???

Kaláris írta...

PuPu, csodálkozom, hogy Mesterházyn csodálkozol...

Cereus írta...

GYURCSÁNY FERENC !
A múltban, mint ma is következetes ballib politikát képvisel. Legnagyobb "bűne" a hazudtunk szó kiejtése volt, amit a jobbítás szándékáért mondott ki. Hej fiúk, ha ti is bevallanátok legalább ezt ! ... meg a többit ! Más. Ha tovább dühít az ATV másik libája, M.A. még Szanyi fan is lehetek! Most, csak a műsorvezetőnek, hátha megérti? Ön magyar , Én is magyar vagyok. Ennél a jogomnál fogva, holnaptól beavatkozom családi életükbe, szokásaikba, sőt jogot formálok a családi kasszájukban való tukálásra, leülök ebédelni ahhoz az asztlahoz, amire nem tettem semmit. Ha Ön evvel egyetért, regisztrálom magam, esetleg jóbarátaimat is a holnapi ünnepi ebédjükre. U.i. Én csak a fácánlevest szeretem, a barátaim izlését nem ismerem ....

Névtelen írta...

Már megint ez a komcsi tempó, pupuka....

Tételezzük föl, hogy 10 ember minden nap elmegy sörözni és összesen 100 dollárt fizetnek a végén. Ha úgy fizetnének a sörükért ahogy most adót fizetünk, valahogy így nézne ki:
Az első 4 ember ( a legszegényebbek) nem fizetnének semmit.
Az ötödik 1 dollárt fizetne.
A hatodik 3 dollárt fizetne.
A hetedik 7 dollárt fizetne.
A nyolcadik 12 dollárt fizetne.
A kilencedik 18 dollárt fizetne.
A tizedik (a leggazdagabb) 59 dollárt fizetne.

Ebben maradtak, és a tíz ember minden nap boldogan sörözött egészen addig amíg a bár tulajdonosa kedvezményt nem adott nekik. "Mivel Ti régi, jó vásárlók vagytok mától olcsóbban adom nektek a sört 20 dollárral." Onnantól a sör a 10 ember számára csak 80 dollárba került. A csapat továbbra is ugyanúgy szeretett volna fizetni a sörért ahogyan adót fizettek, ami azt jelenti, az első 4 embert a változás nem érintette - Ők továbbra is ingyen ittak. De mi legyen a másik 6 emberrel - a fizető vendégekkel? Hogyan tudják elosztani a 20 dollár engedményt, hogy mindenki elégedett legyen?

Kiszámolták, hogy 20 dollár 6 részre osztva 3,33. Ha ekkora részt levonnának mindenki számlájából akkor az ötödiknek és a hatodiknak sem kellene fizetni a sörért. Ezért a bár tulajdonosa azt javasolta, hogy az lenne igazságos, ha mindenkinek a részéből körülbelül ugyanakkora százalékot vonnának le, és tett egy javaslatot, hogy ez hogy nézne ki. Így:
Az ötödik ahogy az első 4 semmit se fizetne – 100% megtakarítás.
A hatodik 2 dollárt fizetne 3 helyett – 33% megtakarítás.
A hetedik 5 dollárt fizetne 7 helyett – 28% megtakarítás.
A nyolcadik 9 dollárt fizetne 12 helyett – 25% megtakarítás.
A kilencedik 14 dollárt fizetne 18 helyett – 22% megtakarítás.
A tizedik (a leggazdagabb) 49 dollárt fizetne 59 helyett – 16% megtakarítás.

Mind a 6 ember jobban járt a korábbi állapothoz képest és az első 4 továbbra is ingyen ivott. Amikor kimentek a bárból az emberek elkezdték összehasonlítgatni a megtakarításukat.

- Én csak egy dollárt kaptam a 20 dolláros engedményből – mondta a hatodik – ő pedig 10-et mutatott a tizedik emberre.
- Ez igaz! - kiáltotta a hetedik. Miért kap ő 10-et mikor én csak kettőt? A gazdagok kapják az összes kedvezményt!
- Várjunk csak - kiabált az első négy kórusban – mi nem kaptunk semmit! A rendszer diszkriminálja a szegényeket!
A kilenc ember körülvette a tizediket és elverték.

A következő este csak kilencen jöttek el sörözni, leültek és a tizedik nélkül itták a söröket. Amikor a fizetésre került a sor rájöttek valami fontosra. Még együtt se volt annyi pénzük, hogy a számla felét kifizessék! Ez az ahogy az adórendszer működik. Az emberek akik a legmagasabb adókat fizetik kapják a legnagyobb kedvezményeket az adókedvezményeknél. Ha túladóztatják és támadják őket azért mert túlságosan gazdagok egyszer csak nem lesznek köztünk többet. Sőt előfordulhat, hogy külföldön fognak inni, ahol a légkör barátságosabb.

Névtelen írta...

tanmeséhez: jól tudom hogy régebben az Usa-ban durván progresszív adózás volt és működő gazdaság? amikor még nem a kínai importtal tartották fenn a relatív alacsony árszínvonalat...?

Névtelen írta...

Névtelen: rossz a meséd, több sebből vérzik. Az egyik az, hogy nem érvényes a párhuzam: adókat nem olyan célra szed egy normális állam, hogy azután visszaadja oda, ahonnan elvette, vagy mág többet adjon oda, ahol már van. Akkor már jobb, ha ott hagyja eleve. De a fő probléma nem is ez, hanem a következő: Aa leggazdagabb szegényebb lenne a templom egerénél a többi nélkül, csak e a kocsmából nem látszik. De azért a víz az úr.

Névtelen írta...

PuPu! Igazad van! Valóban nem kéne leragadni a választási korrupció taglalásakor a láncszavazók babgulyásánál, száraztésztájánál v. 2000 Ft-jánál. A legfrissebb akna (csapda) a TB-kassza terhére (érdeklődéssel figyelem, meri-e nemtámogatni az ellenzék):

A politikus (Harrach) elmondta: a tanácskozáson a kereszténydemokraták ismét előterjesztették, és Orbán Viktor miniszterelnök vállalta is a családi adókedvezmény kiterjesztését, így nemcsak az adóból, hanem a járulékból is levonhatják az adókedvezményt azok a családok, amelyeknek a kisebb jövedelmük miatt az adó esetében ez nem teljesül.

Zajlik emellett a családi csődvédelem előkészítése is, amelyről még idén döntés születik - ismertette Harrach Péter.

Mennyit?

A személyi jövedelemadó 2013-tól egységesen 16%, mivel idén megszűnt a bruttó 202 ezer forint feletti szuperbruttó is. Ebből a személyi jövedelemadóból volt eddig levonható a családi adókedvezmény. 2011-től érvényesen 1 és 2 eltartott esetén 62 500 forinttal, 3 vagy több esetén 206 250 forinttal lehet csökkenteni az összevont adóalapot havonta és eltartottanként.

A családi adókedvezményt azonban főleg azon családok esetében nem sikerült teljes összegében érvényesíteni, ahol a bruttó bér alacsony, és így a család által fizetett szja kevesebb a kedvezménynél, illetve ahol a gyermekek száma magas, illetve ha a család nem tudta megosztani a kedvezményt a házastársak között, mert például egyikük nem dolgozott.

Az érvényesíthetőség kiterjesztését a KDNP korábban is felvetette, és ezek szerint Orbán Viktor ezúttal rá is bólintott. Így a bérből fizetendő járulékok, azaz még további 18,5% (10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási és 1,5% munkaerőpiaci járulék) közteherből is levonható lesz a családi kedvezmény. (Portfólió)

Cereus írta...

Komcsizó névtelennek !

A számitásod stimmel, de egyben hazug is ! Az első hattal, a felső négy soha nem sörözne együtt, mert őket rangon alulinak tartanák. Valószinüleg ők "lapátlopók". Ha csak a kilencedik csoportba tartozol, akkor se örülj, mert a szotyola köpködő urakkal egy kupacba, soha sem köphetsz.!

Névtelen írta...

Ez a kelekótya HARRACH MOST AZT MONDJA, HOGY A KOCSMÁROS A BEVÉTELÉBŐL ADJON VISSZA 7 EMBERNEK CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY CÍMÉN! NÓMÁLIS???

Lizzy írta...

Lizzy

Nos az ilyen névtelenek szavaztak az orbán rabló bandára, és most sem tudja becsülettel azt mondani,hogy bocsánat, inkább magyarázza a bizonyítványt. Pont olyan gyengén mint 1 bukott diák - sajnálom.

csbandi írta...

Ebben az országban 23 év alatt nem volt politikus!
Ha meg erre gondoltál, akkor simt!
"A politikus egy különös lény, aki átmenet a vadtulok és a homo sapiens között, evolúciós szempontból valószínűleg ezek kereszteződésével jött létre. Más megfogalmazásban olyan bűnöző, aki éppen aktuális eltávját a Parlamentben tölti.

Az emberi társadalom – ahogy szerencsétlen toleranciája miatt annyi minden mást is – sajnos önként tudomásul vette ennek a virulens élőlénynek mind létét, mind életformáját. Akkor kezdődött minden baj."