2013. július 15., hétfő

ŐSZÖD, NEM ÖSZÖD...

Szanyi megint beledurrantott a nulláslisztbe.
Remek teljesítmény volt, száll a liszt mindenfele, és annyira aktuális volt most ezzel előhozakodni, mint a vőlegénynek az esküvőn feldobni az anyóst az oltárra, oszt aggyneki!
A mi szeretett Tiborunk ugyanis éppen most látta célszerűnek ismét a nagyvilág tudomására hozni saját, különbejáratú összeesküvés-elméletét.
Eszerint Gyurcsány maga hozatta nyilvánosságra anno őszödi beszédét, gondolván, hogy igen hasznos lesz neki, ha a választó tudomására hozza, hogy a koalíciós kormány másfél éven keresztül nem csinált semmit azon kívül, hogy a szarból visszahozta a választásokat, no, meg hazudott éjjel-nappal és minden kilométerkőnél, de a kettő között is.
Szerinte éppen olyan Gyurcsány is, mint szegény Mező Imre volt, aki 56-ban a II. János Pál Pápa Szent Szívedobbanása (leánykori nevén Köztársaság) téren hátbalőtte magát
Nem mai véleménye ez Szanyinak, közismert opus, csakúgy, éppen annyira közismert, mint Gyurcsány iránt érzett olthatatlan szerelme, melynek már ezerszer adta tanújelét - éppencsak csokrot nem küldött neki, büdöskéből kötve.
Nem mennék én abba bele, hogy Szanyi elmélete mennyiben állja meg a helyét – akár még igaza is lehet, ahogy Gyurcsány vagy a szocialisták véramatőr kommunikációs stábjait elnézegetem, de a valódi kérdés – már amennyiben Szanyi politikusnak tartja magát – az, hogy szabad-e neki egy választási nagykoalíció gründolása során a lehetséges partner vezetőjét ekézni anélkül, hogy ne tenné le mellé a bizonyítékokat.
Igen, bizonyítékokat, merthogy pofázni könnyű – Moldova szerint azt fekve is lehet, - összeesküvés-elméletek gyártására meg itt vagyok én, ha elakadna a kommunikációs stáb, mely – lássuk be - Gyurcsány távozása után sem táltosodott meg.
Hadd mondjak én is egy lehetséges változatot a kiszivárogtatásra, mely éppen annyira megalapozott, mint a mi Tiborunk elképzelése.
Szerintem az nyilvánvaló volt, hogy Gyurcsányt le kellett takarítani a pályáról, mert léte veszélyeztette Orbán nagyratörő terveit.
A Vezér ugyanis eltökélte, hogy a gyűlölt ellenfelet kinyiffantja, lehetőleg még a ciklus lejárta előtt, mert amíg hatalomban van, minden nap olyan Viktorunk számára, mintha a seggén keresztül húznák ki begyulladt bölcsességfogát.
Ellenben ő nem elméleti szakember, hanem reálpolitikus, aki pontosan fel tudta mérni, hogy a Szocialista Párt hangadóiban mélyen gyökeredzik az utálat a hihetetlen gyorsasággal felkapaszkodó és az akaratukkal szembeforduló izgágával szemben, aki merte venni a bátorságot, hogy miniszterelnökké választassa magát.
Azt is tudta, hogy bizton számíthat a magyar liberális értelmiség doktriner és szemforgató színe-virágára - ha megfelelő a tálalás, ők a megfelelő hívószavakra mindent bekajálnak szent buzgalmukban.
A beszédről nem akkor szerzett tudomást, mikor az nyilvánosságra került, hanem elhangzása napján, hiszen létezett egy pragmatikus együttműködés a gyakorlati (70:30) szakemberek között, aki közül a szocialista oldal képviselője elfelejtette, hogy ha megdöglik a ló, akkor, ha nem is teljesen értéktelenné, de feleslegessé válik a csótár.
Ő azt képzelte, hogy eltakarítják Nyakiglábat, oszt utána business as usual.
Itt tévedett, de ezt akkor még nem tudta.
Azt viszont tudta, hogy számára veszélytelenebb olyanokat indítani a harcba, akik nem kötődnek az ő nevéhez, így hát kiválasztott néhány olyan versenyzőt, akik alkatilag alkalmasak voltak a feladatra.
Hangsúlyoznám, ez csak fikció, neveket nem is írok.
Például alkalmas volt ilyen feladatra a sértettek csapata.
Kezdve a potenciális miniszterelnök-jelöltektől a kisebbségi érzettel küzdő, de nagy ambícióval rendelkező harcosokig, vagy a szeszüzem romjai alól kikandikáló hajdani Nagy Reménységektől, a HP-ság minden kellékével rendelkező, magát potenciális Thatchernek képzelő szemforgató párt-dámáig.
De ott lehetett a futottak még kategóriában a mezőgazdaság kissé öntörvényű, de agresszív és kollektív munkára teljességgel alkalmatlan, ám annál beképzeltebb megmentője, akinek már a képviselőjelöltek között sem lett volna helye egy normális pártban.
Volt jelölt éppen elég, kezdve a mai pártelnöktől egészen a Kapitányig, akik köztudottan tán még jobban utálták a Nagyorrút, mint a Fideszes vezérkar, a hiúságában vérigsértett Vezért magát nem számítva.
És a többiek, akik bőkezűen profitáltak a pártfinanszírozás morzsáiból, akiket odaengedtek, hogy megnedvesíthessék a csőrüket, vagy akik őket irigyelték.
Így aztán nem volt nehéz megszervezni a dolgot, kis pénz és egyetlen ügyes ember kellett hozzá, az pedig adott volt, hiszen az kétségtelenül ügyes ember, aki a párt legbefolyásosabb potentátja létére úgy el tudott tűnni a közérdeklődés elől, mint szürke szamár a ködben.
Neki adott volt a pénz is, a belső kapcsolatok és a megfelelő, anyagiakkal alátámogatott befolyás is, így aztán ma már szinte mindegy is, hogy gyakorlatilag ki adta kézbe a kazettákat és kinek - mint ahogy a Fenyő – ügyben sem a bérgyilkos Rohac a lényeges figura, aki esetleg a géppisztoly elsütőbillentyűjét meghúzta, hanem a megbízóját ismerni lenne igazán izgalmas.
Utána ki kellett várni, míg lemennek a szabadságok, elmúlik a nyár, mert magyarember nyaralás közben nem zavarható, de ősszel…
És akkor jöttek a focihuligánok, akiket éppen most fizetnek ki busásan, némelyiket ott láthattuk a Fidesz-székháznál éppúgy, mint Böbebaba megerőszakolásának érdekes éjszakáján a TV-székháznál - de ez már egy másik összeesküvés-elmélet része, mint ahogy – nem győzöm hangsúlyozni – ez is csak egy fikció – de nekem tetszik…
Szóval, elméleteket lehet gyártani, ilyen elmélet az is, hogy mindenáron meg kell akadályozni, hogy Gyurcsány a mainál nagyobb súlyt szerezzen a politikai térben, de ez meglehetősen nehéz dolog, mert ha minden mai demokratikus politikus beleül a mérleg egyik serpenyőjébe, a másikba meg beszáll Gyurcsány, akkor a többiek azt hiszik, hogy kilőtték őket az űrbe.
Ez itt az igazi gond, meg az, hogy ma erről beszélünk, ahelyett, hogy mindenkinek elmondanánk, hogy megváltoztak a választási szabályok és mindenhol csak egyszer lehet szavazni, és ha mindenki összevissza húzza az X-et, akkor még unokáink is ezt a nyelvlógató idiótát nézegethetik, ha addig éhen nem döglenek.
Befejezésül még hangsúlyoznám, hogy nem vagyok Gyurcsány fanatikus híve, néha majd megüt a guta, amikor csinál vagy mond valami veretes baromságot, amikor nagy demokrataságában nem vág bele nagyot ellenfele odatartott képébe, mert a politika nem a rózsaszín leányszobákról szól, és aki engem meg akar ölni, akkor ahhoz legalább négyötöd kellene, hogy ne honoráljam ezt neki alkalomadtán.
Jól ellennék fékezett habzású primadonnasága nélkül is, jobban tetszene, ha a DK, mint párt megállna nélküle is, jobban tetszene, ha lenne érzéke a káderpolitikához, és ha kávéházi vitaklub helyett választási tömegpártot akarna csinálni, addig még, amíg lehet.
De ez egy más téma és ez is inkább már csak a választások után aktuális, addig mindenki írja össze azt a tíz embert, akiket majd elhív maga mellé társszavazónak a választási szövetség jelöltjére, ha lesz olyan…


:O)))

13 megjegyzés:

Unknown írta...

Egyre inkább érlelődik a gondolat, hogy a DK kivűl senki másra nem vagyok hajlandó szavazni.

Borboletta írta...

OFF
Hátha valaki érti :-)))
Az egyszerű szavazópolgár már régóta ezt mondogatja magában:
Ögyé könyeret möggyel, ha nem kő tödd el, majd mögöszöd röggel...
ON

hello írta...

PuPukám, minden egyes szavaddal 100 %-ig egyetértek, olyannyira, hogy több mondatodban szinte szó szerint mintha magamat hallanám, mikor vitatkozom és érvelek ezekről a dolgokról!
Ugyanezen ebben-abban nem épp elfogultan hozsannázó véleményem miatt Gy.F.-et illetően többen jól be is rágtak rám, de életem végéig ez legyen az összes bajom.

Szanyi kapitányt illetően van egy maszek teóriám: rohadtul rosszul viselheti, hogy - sajátmagát kivéve - ő senkiben még csak fel sem merül, mint lehetséges minelnök-jelölt variáció, pedig hát Gy.F.-en, no meg a kapcsolat.hu felületén a Gy.-blogosokon igazán bizonyította, hogy pl. támadástechikában, odamondogatásban, fenegyerekes krakélerkedésben tényleg kivirít az MSZP-ből! Amivel a kevésbé színpompás választékból akár a választók emlékezetébe hatékonyan be is tudná fészkelni magát. És hogy felhívja magára valahogy a figyelmet, hát kibugyog belőle ez az időről időre elővezetett agyszüleménye.

Névtelen írta...

Gyurcsány szimpatizáns vagyok magam is,de brigantik ellen Szanyi is kell,mi az hogy nagyon is.Nem lehet disznók elé igazgyöngyöt szórni.O.

özvegy, özvegy - özvegye írta...

Érdemes elolvasni.
http://szuveren.hu/politika/ellenzek-es-apolitika

Névtelen írta...

"özvegy"-nek:
elolvastam ezt a nem éppen rövid írást.
Véleményem: szóról szóra ugyanaz vele a "baj", mint amit meg akar fogalmazni.
Egyrészt vannak benne rész igazságok, de nem mutat utat,
másrészt - már bocs - de ugyanazt fogalmazza meg a dk-val kapcsolatban, amit az egészben ostoroz. ???????????
Szapulja a társadalom különböző képződményeit, civileket pártokat, mert a fidesz kottájából játszanak, és évek óta átveszik annak retorikáját.....és a dk-val kapcsolatban a fidesz kottájából játszik, és átveszi annak retorikáját. Ezzel megsért több százezer, igazán tisztán gondolkodó, igazi ellenzékit.
....sőt tovább megyek: irományából látszik, hogy Bajnaiék szekerét szeretné tolni, - ami nem baj !!!!!! - de ugyanúgy nem vállalja fel, mint azok akiket ezért ostoroz.
Számomra abszolút hiteltelen.

özvegy, özvegy - özvegye írta...

15:56-os Névtelen!
Véleményem szerint nincs útmutató, csupán különféle vélemények léteznek.
Bonyolult szempontrendszereket kevesen értelmeznek és értenek meg - én sem tudnám megmagyarázni a cikk minden aspektusát.
Egyetlen üzenetén azonban érdemes elgondolkodni (egyébként már régóta).
Az embereket manapság a politika már nem használhatja úgy, ahogy 2010-ig használta. Hogy ezt a helyzetet csak a civilek, vagy csak a politikusok, esetleg együtt fogják megoldani és mikor és HOGYAN - ezt nem tudom.
Inkább csak sejtem, hogy egy teljesen új rendszer van kialakulóban a felelős fejekben...
Recept nincs, útmutató nincs, kezelési kézikönyv nincs, protokoll nincs...
A 'nem tudom'-mal való szembesülés van, nekem meg ettől hiteles.

Névtelen írta...

....csak rövid válasz, mert vár a mosogatás:
SOHA !!!!!!!!!!!!!!!!!! nem használta az embereket úgy a politika, mint jelenleg!!!!!!!!!!!
Egy példa: közmunkás kötelezően tüntet.

Geza írta...

DK mint tomegpart? Az igen furcsa lenne a jelenlegi helyzetben, bar a part sok mindent megtesz (de foleg az Elnok), hogy a szocialis problemakra is felhivja a figyelmet (pl. tobbszori "bentlakasos" orszagjaras). Ha hihetunk a kozvelemenykutatoknak, es a hibahatarokat szisztematikusan felfele torzitjuk, a DK mig igy is csak egy 5%-os part marad (jelenleg). Hol a hiba? Lehet az igazsagot jobban megfogalmazni, hogy az az atlagemberhez jobban eljusson? Velemenyem szerint nem. Aki suket, hulye es hugyagyu, annak ugyis mindegy. En krvara utalnam, ha a ma letezo egyetlen szofisztikaciora kepes part elkezdene primitiv lozungokat ismetelgetni, mint ahogy az osszes tobbi teszi. Amig a tokfejeknek a sematikus bofoges kell, addig ugysem lehet mast csinalni, mint mondani a magunket, ugyanugy, ahogy azt egyebkent tennenk (akkor is ha csak paran es akkor is ha par millioan figyelnek rank - kvazi idezet a DK Elnoketol).

PuPu írta...

Gézám, egy dolog a jó ízlés, más dolog meg a tömegkoömmunikáció.
A pártoknak a megcélozni kívánt választói csoportokra kell optimalizálni a kommunikációjukat, a választók zöme pedig egyszerű ember, akihez a kutatások szerint a tizenkét éves gyerek értelmi szintjén megfogalmazott rövid, tömör üzeneteket kell eljuttatni, abból ért, azt szereti.
Ezt kell ismételgetni, mint az imamalom, mert ennek van hatása.
A többi meg elszórakoztat néhányszáz értelmiségit, néhány aktív pártelkötelezettet, de a nagy tömeg az eledel nélkül marad.
Úgyhogy fenébe a finnyával, kommunikálj hatékonyan!
:O))))

Sela írta...

Kedves Pupu!
Kiemelek Hahn Endre véleményéből pár gondolatot - érdekesek:

A most kirajzolódó tendencia azt mutatja, hogy hónapról hónapra nő a választási kedv, és ahogy közeledünk a választásokhoz, egyre csökken a bizonytalanok tábora. Furcsállom, hogy még mindig hallani politikusokat, akik - illúziókat kergetve - a bizonytalanok 50 százalék körüli arányáról beszélnek. Ma már "csak" minden harmadik választónak nincs pártja: másfél éve nem volt ilyen kevés bizonytalan szavazó.

Választásról választásra mindig felemeltem a hangom, amikor többen a rejtőzködő szavazók magas arányával igyekeztek utólag értelmezni meglepő, nem várt fordulatokat. Ez ugye nagyon divatos magyarázat volt 2002-ben, amikor voltak közvélemény-kutatók, akik igencsak elmérték az eredményeket. De emlékszem, szakmabeliek már 1994-ben azon aggódtak, hogy nem tudjuk mérni a MIÉP-eseket, mert azok úgysem vállalják nyíltan, hogy oda szavaznak. Én mindig vitattam a rejtőzködő szavazók jelentőségét. Különböző technikákkal és trükkökkel mindig arra törekedtünk, hogy "kicsaljuk" a válaszadókból, kire fognak szavazni, és ez eddig eredményes is volt. Mégis: elég régóta dolgozom ezen a területen, de most először bennem is kételyek támadtak. Teljesen új az a helyzet, hogy a sajtóban, illetve a mindennapi politikai diskurzusban visszatérő téma, hogy kell-e, és ha igen, mitől kell félni. Valamiért magam is több fenntartással értékelem a válaszokat.

MN: Érzékelhető, hogy kevesebben válaszolnak a megkeresésekre, illetve a pártpreferenciát érintő kérdésekre?

Inkább azt mondanám, hogy a válaszadások között esetenként jelentős inkonzisztencia fedezhető fel, ami gyanakvásra adhat okot. A többség általában pártpreferenciájához igazodva ítélkezik politikai kérdésekben, az elmúlt időszakban azonban ez egyre kevésbé van így.
Ugyanakkor lehet, hogy a válaszadó "megszokásból", konformizmusból vagy akár a kérdező iránti bizalmatlanságból - nevezzük félelemnek - bemondja, hogy a Fideszre fog szavazni, miközben ezt a hamisságot nem tudja következetesen végigvinni minden politikai kérdésre adott válaszában.

Lusti írta...

Közvéleménykutatás? Tessék sorban állni a boltban, piacon, orvosi váróban, sétálni a korzón (máraki teheti),kutyafuttatón stb. Nem kell kérdezni sem, elég hallgatni... ott senki sem hivatalos közvéleménykutatónak mondja az igazát, hanem annak, akit ismer, és ezáltal szabadabban és több hangzik el... Ahogy nő az elégedetlenség, úgy nőnek a szélsőséges megnyilvánulások is... és ez bizony a rosszabbik-jobbik táborát növeli... Nem véletlen, hogy mostanság a maffiúk is a szél(sőség) felé vitorláznak kommunikációjukban... mentik ami menthető...

Ami pedig az összefogás-oldalt illeti... inkább operáltassák nővé magukat, annak legalább látnám a végét...

kekec/éva írta...

Pupu, talán igaza van Gyurcsánynak, aki ezzel a technikával eléri, hogy ne kelljen (ismét) elmondania 14-ben, hogy "Segítség, győztünk!"
Mert lássuk be, hogy nem lesz egy leányálom, ami az (esetleges) győzelem után következik. És Bajnai javára írom, hogy ő ezt azért teljes mellszélességgel felvállalja. Csak sajnos politikusnak láthatólag alkalmatlan...
Egyébként amíg nem változtatnak a kommunikációs csapatukon, esélyük sincs az ellenzékieknek. És nem csak a 12 éves értelmi szintre kell figyelemmel lenni, hanem arra is, hogy a liberális politika bázisát adó középosztály Magyarországon csak nyomelemekben található, és azok nagy részét is lefizette Orbán, a választók nagy többsége pedig államfüggő, azokat nem lehet elérni az "öngondoskodás" dicsőítésével, mivel nagyon is helyeslik, ha állam bácsi gondoskodik róluk.
Tehát nem az értelmi, hanem az érzelmi kommunikációra kellene a hangsúlyt fektetni - ahogy a köznép egymás között ösztönösen csinálja.
Sajnos Orbán ezt ezerszer jobban érti és műveli - de legalább NEKI elhihetnék: az ellenzék "gyűlölködése" eljutott hozzá, azért pampognak ellene a jobbosok mindenütt! Tehát az a jó irány.
Csak annak használatára a szemforgató, lilaködös liberális ellenzék GA (by Kertész Ákos)