2014. január 19., vasárnap

JOGUNK VAN TUDNI

Mint a különféle televíziós sorozatok ősellenségének - mi sem jellemzőbb, Isaura szem-műtétjéhez sem járultam hozzá egy büdös fabatkával sem - nekem is megvan a magam kedvenc televízió-sorozata, Az Elnök emberei a címe a magyar változatnak.

A sorozat a hatalmi gépezet működését hivatott nagy vonalakban megismertetni az amerikai választóval, megmutatni az amerikai műkörmösöknek és közmunkásoknak, hogyan is telnek az Elnök hétköznapjai a Fehér Házban, hogyan dolgozik a Nyugati Szárny agytrösztje a politikai döntésekhez szükséges kompromisszumok kialakításán, és hogyan vesz részt a napi politika alakításában a sorozatban Nobel-díjasként bemutatott Elnök.

A sorozat sokáig ment az ATV-ben, de valami időzítési hiba léphetett fel, mert az utóbbi időben a sorozat középpontjába az Elnök betegsége, pontosabban annak elhallgatása került.
Mit mondjak, jobb magyar miniszterelnöknek lenni, mint amerikai elnöknek, mert a sorozat utolsó részei leginkább arról szóltak, hogy be lehet-e verni gőzkalapáccsal egy zabszemet az Elnök hátsójába.
Merthogy arrafelé az Elnök egészségi állapota közérdekű adat, a népnek joga van tudni, hogy az Egyesült Államok első embere, a hadsereg főparancsnoka van-e olyan állapotban fizikailag és mentálisan, hogy bármikor, bármilyen helyzetben felelősségteljes döntéseket legyen képes hozni?
Ha egy olyan betegséget elhallgat, mely ezt az állapotot veszélyezteti, akkor megvannak a megfelelő jogi eszközök arra, hogy az amerikai társadalom kivegye a kezéből a hatalmat és olyan emberre ruházza, aki szellemi képességei teljességének birtokában, megszakítások nélkül képes a szükséges döntéseket meghozni.

Onnan jutott ez eszembe, hogy a magyar végrehajtó hatalom és immáron a törvényhozás ura, a korántsem teljesen független bíróságok felett is részleges hatalommal bíró miniszterelnök a Puskás Ferenc díj átadása alkalmából a FIFA-gálán ismét úgy öltögette a nyelvét, hogy Maugli barátja, Ká, az óriáskígyó irigykedve nézhette.
Tulajdonképpen már poénkodni sincs kedve az embernek, hiszen ezer helyről árad az információ: az ominózus viselkedés a skizofrénia tüneteinek csökkentésére használt gyógyszerek, vagy azok túladagolásának mellékhatása.

Ha ez így igaz, akkor meglehetősen nagy bajban van a haza, hiszen a történelmi elődök közül azonnal beugrik Nero és Caligula, de versenyben van a Habsburgoktól is néhány uralkodó, köztük Rudolf, ki e néven magyar király is volt.
Mit mondjunk, egyikük sem volt népének felvirágoztatója, a megbomlott elme törvényei nem mindig vágnak egybe a társadalmi szükségszerűséggel.

Hogy aztán a focibuzulás az alapbetegsége része, vagy esetleg egy teljesen önálló kórkép, azt nem tudom.
De azt igen, hogy ha valaki képtelen gyermekkori plüssmajmát elengedni, és még élete delén is azt szorongatja-csókolgatja, akkor azt az embert kezelni kell, legyen akár miniszterelnök is.
Ha beteg, az sajnálatos, de ettől még nem biztos (de nem is kizárt) hogy belátási képességét teljesen elveszítette volna, ha pedig nem veszítette el, akkor felelősségre kell vonni.

Azt azért tudni kell, hogy a kleptomániások általában nem atomerőműveket, hanem bundát, ékszert, porcelánt lopnak, a nép egyszerűbb gyermekei meg italt vagy kozmetikumot, melyeket, még ha ki is tudnák fizetni, inkább mégis lopnak, magáért a lopás izgalmáért.
Nos, hogy mi a kórkép, arra nem tippelnék, de hogy ez az állapot betegség, arra fogadásokat mernék kötni.
A legfélelmetesebb az egészben, hogy régebben, mikor elvitték elemcserére, akkor utána bírta egy darabig, de ezek a periódusok egyre rövidebbek.
Mikor „Bulgáriában nyaralt” a család, még egészen hosszú ideig képes volt hozni a relatíve normális ember figuráját, most, amikor legutóbb „síelni voltak”, még hetek sem teltek el jóformán, és már megint ott vannak a tünetek.
Pedig nem hinném, hogy magyar rezidensek gyógyszerelik, a kezelése nem lehet ötfilléres mulatság, de ellenzéke híveként is azt mondom, minden pénzt megérne, ha megszabadítanák a szörnyű kórtól.

A dologban az a legszégyenteljesebb, hogy a magyar média mennyire gyáva.
Kedvenc sorozatomban a zsiráf-jellegű szóvivő-asszony vért izzad, hogy hogyan magyarázza elnöke betegségének elhallgatását, míg nálunk a sajtó egyszerűen rá se mer kérdezni, a gyávaságát meg azzal próbálja leplezni, hogy úgy kezeli a dolgot, mintha ez Orbán családi ügye lenne.
Hát nem az, hiszen a sorsunkat és gyermekeink, unokáink sorsát tettük a kezébe, amikor hatalmat adtunk neki, és jogunk van tudni, hogy képes-e a hatalom rendeltetésszerű gyakorlására.
Magyarország miniszterelnökének egészségi állapotával kapcsolatban nincsenek személyiségi jogai.

A kérdés könnyen eldönthető, ha nyilvánosságra kerül a diagnózis - akkor mindenki eldöntheti, hogy felülne-e arra a repülőre, melyen Orbán a pilóta.
Van kedves közeli rokonom, aki még a látszólag egészséges pilótát is kikérdezné repülés előtt. Meggyőződne arról, hogy a kapitány éjjel jól aludt, barátnőjével vagy feleségével rendezett a kapcsolata, szexuális élete rendben van, megkérdezné, hogy a hitelét forintban vagy devizában vette fel és érdekli-e a politika - ő például csak kielégítő válaszok után ülne be nyugodtan a többi utas közé.
Ha megtudná, hogy a pilóta skizofrénia-gyanús, hát menekülne hanyatt-homlok, de hiába, nem mindenki tud kiszállni a repülőből, különösen kilencezer méter magasságban, kilencszáz kilométeres sebességnél…
 
Ha valaki arra számít, hogy egy esetleges állapotrosszabbodásnál a kormányzó párt majd megoldja a problémát, hát téved, a rengeteg magánérdek azt kívánja, hogy akkor is hatalmon maradjon, mikor már reggelire leharapja a bögre fülét.
Ha a választók ki nem kényszerítik a hatalmától való megfosztást, akkor olyan lesz, mint II. Szulejmán Szigetvár ostrománál – időnként kirakják a sátra elé egy karosszékben, hadd rettegjenek a vár védői.

De nekünk jogunk van tudni, hogy milyen állapotban van az ember, aki még soha nem hazudott, aki annyi mentális kihívással küzd, mint rajta kívül még senki a magyar politikai életben.
Egészséges?
Beteg?
Ugyan, kérdezze már meg valaki!

:O)))

27 megjegyzés:

Névtelen írta...

"úgy öltögette a nyelvét, hogy Maugli barátja, Ká, az óriáskígyó irigykedve nézhette."
Blogíró még azt sem vette észre, hogy tükröt tart maga előtt.

Névtelen írta...

„megvannak a megfelelő jogi eszközök arra, hogy az amerikai társadalom kivegye a kezéből a hatalmat”

Igen, mert kb 237 éve olyan alapokat fogalmaztak meg, ami azóta is minta lehet minden demokráciának.

„az Emberek Kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ha bármikor, bármely Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje, és új Kormányzatot létesítsen, olyan elvekre alapítva és hatalmát olyan módon szervezve, amely jobban védi Biztonságát, és jobban elősegíti Boldogulását.”

http://www.kallai.wtcsites.com/StampShop/Elnokok/Nyilatkozat.htm

Érdekes, hogy a szöveg nagyon sok pontban mintha a mai Magyarországról szólna.

Névtelen írta...

https://www.facebook.com/pages/Vizsg%C3%A1ltassuk-ki-Orb%C3%A1nt/1400191900231775?ref=hl

Névtelen írta...

De kezdeményezheti-e bárki vagy bármilyen szervezet Orbán egészségi állapotának tisztázását? Miért van ez agyonhallgatva? Miért nem szervezzük meg? Sajnos nem ismerem az ide vonatkozó jogi passzust, de nem tudom elképzelni, hogy nincs jogom állampolgárként tudni, hogy van-e a miniszterelnöknek pszichiátriai betegsége. Ez pont ma járt a fejemben, úgy látszik szinkronban vagyunk.

Geza írta...

Igen, az nem valami jo eset, ha az orszag elso emberenek nevezett valaki a zakkantsag jeleit kezdi mutatni. Viszont szerintem ez mar csak (a nem tudom hanyadik) hab a tortan. Vegkimeneteleben nem latok kulonbseget egy egeszseges es egy beteg diktator kozott. Egyebkent meg ha feltetelezzuk, hogy az emberek nagy resze azert meeg "normalis" (vagyis mentalisan konzisztens) volt a 2010-es valasztasok alatt, akkor meeg nagyobb bun volt ezeknek a megvalasztasa, nyelvoltogetestol es bambakeptol fuggetlenul.

De az mo-i kripli helyzettol fuggetlenul, en nem nagyon birom, ha az embereket valami szisztema szerinti allandoan vizsgalgatjak, es az alkalmassagukat, vagy az altaluk vegezheto tevekenyseget az adott szisztemahoz rogzitik (ilyen pl. a vezetes alatti zero alkoholszint, vagy a dohanyzas miatti hiszti). Az ilyen kovetelmenyek nagy resze ellentetben van a majdnem minden felett allo egyeni szabadsagjogoknak es a privat szfera tiszteletbe tartasanak.

charly írta...

Bizony bizony nagy kérdés ez. De a mi "Drága jó B" al liberális értelmiségünk csak egy baráti esküvőre készített táncos videón képes ocsmánykodni, mert a célszemély - mivel hogy demokrata, - nem kell félni tőle.
Ez jutott nekünk. Egy beszari "közvélemény formáló értelmiségi elit" és egy dilis , skizofrén diktátor.
A helyükre kerülhetnének már! Helyére kerülhetne már!

útkaparó írta...

Azt, hogy a mondott személy szociopata-ami szintén nem "normális" állapot-, már kimondta Váncsa István az ÉS-ben, de arra, hogy kimondja valaki, hogy skizofrén, azt hiszem várhatunk, míg meg nem halunk.

promenad írta...


Nekem valahogy a "Lázadás a Caine hadihajón " megzakkant kapitánya jut az eszembe,akit azonban az emberei még időben eltávolítottak a parancsnoki hídról.

heuréka írta...

Két vagy három éve lehetett, hogy Bolgár betelefonálós műsorában egy asszonyt kapcsoltak be, aki fel volt háborodva Orbán intézkedésein. És kezdte mondani, hogy "van egy barátnőm, aki pszichiátrián dolgozik mint asszisztens és tőle tudom, hogy Orbán Viktor..." de ekkor közbevágott Bolgár, hogy asszonyom, ez durva, ez nem megengedhető, - majd megköszönte a hívást és egy másik hallgatóval kezdett el beszélgetni.
Nem ő az egyetlen, akinek most, vagy korábban "eltörték a gerincét" és nem mer az események mélyére ásni... Pedig ásni jó! És tanulságos.

Cöli bátyus írta...

Te, Pupu!

Erre a skizofrénia gyósgyszer mellékhatás dologra van valami adekvát forrásod? Valami link? Köszi!

PuPu írta...

Cöli bátyusnak!

http://fox.klte.hu/~keresofi/alap/elmezavar.html

Gyógyszer-mellékhatásokat nézd!

Unknown írta...

A kérdés feltevése jogos. A kérdés feltevésének színhelye: a Magyar Országgyűlés. A kérdés feltevője: bármelyik képviselő. A kérdés feltevésének ideje: minél előbb.

pamagd írta...

Melyik évben is volt pontosan?
Két vagy már három éve?
Amikor a tél végi országértékelő beszéd időpontját vagy háromszor is odébbcsúsztatták.
Amikor végre Orbán megjelent beszédet tartani, ordító volt, hogy a viselkedése nem normális, valami nem stimmel - teljesen begyógyszerezett egyén benyomását keltette. Részben kábítószerek, részben élénkítőszerek (hogy működni tudjon arra az egy órára) hatásának tűnt. A normálisnál gyorsabb ritmusban elszavalta, ami a papíron előtte volt, de egyáltalán nem tartott kapcsolatot a közönséggel, rájuk se nézett. Igaz, azok se tartottak kapcsolatot ővele... a sok ún. tiszteletreméltó értelmiségi nyakát behúzva kucorgott a székén csöndesen, látszott, hogy drukkolnak, hogy botrány nélkül véget érjen a tévéközvetítés...

kekec írta...

Milyen igaz, hogy "AZ KIABÁL, AKINEK A HÁZA ÉG". A fidesz általában előre elkiabálja, amit a jövőben akar csinálni - elég ha rámutatok, hogy a korábbi jelszavai egy az egyben alkalmazhatók lennének ellenük.
EZÉRT mantrázták, hogy Gyurcsány ideggyenge, idegbeteg. Előre menekültek.

léleklátó kiközösített írta...

Emberismereti segédanyag :-)

1.) A kérdezett kiket, miket szeret az életében a legjobban? Miképpen tudja megjeleníteni ezzel kapcsolatos gondolatait, szavait és magatartását?
A válaszokban a hogyanok a legfontosabbak, hogy mindezeket hogyan öli vagy öleli...
2.) Kit, mit rontott el az életében a legfájóbban és azt hogyan tudta javítani?
3.) Hány éves és hány évesnek érzi magát?
4.) Mit tart az ország legnagyobb problémájának?
5.) Hogyan élné (élte vagy éli) meg ha a közvetlen főnöke buta, erkölcstelen, megbízhatatlan, agresszív lenne?
6.) Mivel szeret szabaidejében foglalkozni?
7.) Mi tölti fel a legjobban?
8.) Szeret és tud egyedül lenni?
Mennyit?

Novinak :-)))
http://www.youtube.com/watch?v=fOHxabCHwMg

nemóvatos írta...

"A dologban az a legszégyenteljesebb, hogy a magyar média mennyire gyáva."
Mert az ellenzék nem?
Nem gyáva hanem kényelmes és jól megvan a kavarással meg azzal, hogy minden hír csak három napig érdekli.
Ráadásul a posztban tárgyalt témában a sajtó helyzete is nehezedett mivel a grazi kórlapok most már eredetiben is Moszkvába kerültek.
Az ország első embere immáron Vlagyimírék védelmét és jóindulatát élvezi.
Lássuk be: ott azért nehezebb is lenne az oknyomozás.

Anikó írta...

PuPu neked ezer köszönet, hogy már többedszerre firtatod ezt a "kényes" témát, aminek egyáltalán nem szabadna kényesnek lennie!
Szégyen, hogy mindannyiunk sorsáról van szó, meg az országról, és se az ellenzék, se a média nem képes kérdéseket feltenni, a sajtótájékoztatókon is mindenki ül csöndben, senki nem kérdez semmit, és még csak fel sem röhögnek amikor a Hoppál vagy a Kocsis , vagy a Selmeci az unalomig ismételt baromságokat sorolja. Vannak témák amikről nem szabadna leszállni, az unalomig kellene ismételni és kérdezni.
Ez az egyik közülük !!!!

Kedves Kekec, hogy én mennyire egyetértek a hozzászólásoddal!!!!

Unknown írta...

Illene a z ellenzék vezető politikusait is kivizsgáltatni!
Az igazi tisztánlátás kedvéért!
meg azért is, hogy ne lógjon ki a lóláb és ne legyen olyan ízléstelen ez az egész, mint volt fordított esetben, mikor Gyurcsány elmeállapotát vitatták...

PuPu írta...

Várd ki Puruttya, míg azok is lengetni kezdik a nyelvüket és az országban mindenkinek bélyeget ragasztanak a seggére,, mert gyerekkorukban szerettek bélyeget gyűjteni...
Az akut ellátás az első!
:)

Neked5 írta...

http://www.hir24.hu/belfold/2014/01/20/orban-apam-egy-eroszakos-ember/~~fokusz

http://nepszava.hu/cikk/1008456-orban-mindig-volt-egy-skizofren-hajlamom

Pár hónapja olvastam valahol, hogy Orbán még egy kampányt nem tud végigcsinálni.. Ez nagyon valószinű, mert jó ideje csak az övéi előtt szónokol, papirból felolvasva az előre megirt szöveget.. A fideszes naggyűlések ideje lejárt.. Marad a békemenet, majd ők vinulnak a viktorért a kampányidőszakban, meg a fideszkutyák csaholása,azok majd ugatnak helyette... Orbánt nem stresszelik holmi kampánykörutakkal, nem szrpeltethetik ott, ahol nem csak a békemenetes birkák bégetnek, nem tehetik ki annak hogy meghalljon egy "Orbán takaroggy" felszólitást.. Ahol ilyenre számitani lehetne, ott a hátsó ajtón osin be.l Majd itt-ott felolvas, akármibe fogadni metnék, hogy olyan tipusu kampanyszereplései mint korábban, nem lesznek.

Novi írta...

léleklátó kiközösített írta...
2014. január 20. 11:37

köcce ;) a linket...
a kérdéseid jók, de én valahogy úgy valék vele, hogy okafogyottá válna, ha maga a /volt és-vagy leendő/ kérdezett tenne fel ilyen kérdés/eke/t --> https://www.youtube.com/watch?v=KkdWzfgclLk annak ellenére, hogy --> https://www.youtube.com/watch?v=ozTO6GoumZE
>;-))

Neked5 írta...

http://www.hir24.hu/belfold/2014/01/20/orban-apam-egy-eroszakos-ember/~~fokusz

http://nepszava.hu/cikk/1008456-orban-mindig-volt-egy-skizofren-hajlamom

Pár hónapja olvastam valahol, hogy Orbán még egy kampányt nem tud végigcsinálni.. Ez nagyon valószínű, mert jó ideje csak az övéi előtt szónokol, felolvasva az előre megírt szöveget.. A fideszes naggyűlések ideje lejárt.. Marad a békemenet: majd ők vonulnak a viktorért a kampányidőszakban, meg a fideszkutyák csaholása: azok majd ugatnak helyette... Orbánt nem stresszelik holmi kampánykörutakkal, nem szerepeltethetik ott, ahol nem csak a békemenetes birkák bégetnek, nem tehetik ki annak, hogy meghalljon egy "Orbán takaroggy" felszólítást.. Ahol ilyenre számitani lehet, ott a hátsó ajtón oson be. Majd itt-ott felolvas a híveinek, amit a rémhírtv meg a pártatlan köztv, rádió ötpercenként elismétel, osztjónapot. Akármibe fogadni mernék, hogy olyan típusú kampanyszereplései mint korábban, nem lesznek.

Kismaci írta...

PuPu:

Igazad van alapvetően, de őszintén: soha, senki nem firtatta, egyetlen országban sem, mi baja volt az elnöknek.

Valamelyik ismeretterjesztő csatornán láttam egy pár részt egy sorozatból, ami az államférfiak nyavalyáit sorolta. Oké, Hitler még egészségesen is síkhülye volt, nem őt mondom, de JFK-t. Tudtátok, hogy tökre narkós volt? És hogy addison kórban szenvedett és szteroidokkal kezelték?

És ő az USA elnöke volt, meglehetős hatalommal. Állítólag a féktelen szexuális étvágya is a gyógyszer mellékhatása volt, amit szedett.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy lehet, hogy VALAMIKOR, évek múlva kiderül, de hogy most nem, az tuti ziher. Nem szokott. Különben is, mire mennénk vele, ha tudánk?? A megvezetett fideszesbuziknak mindegy, mi meg amúgy se rájuk szavazunk... :)

morzsi írta...

Na most a kormánypárti olvasóid "erogén" zónáját érintetted meg PuPu.
Ennyi kommentet hónapokon keresztül nem kapsz tőlük.
Egyébként én a kormány kommunikációs (mindenható) stábjának a munkáját úgy képzeltem el, hogy ültek a soros értekezleten, amikor az egyik fiatal "szakértő" odasúgta a mellette ülőnek, hogy: ...te, a főnök ma miért nincs itt? Mire a másik: - majd megmondom, ha kimegyünk hu....ni, szóval majd megmondom. Aztán később elmondta, hogy azért nincs ott, mert kezelik. Mivel? kérdezte a másik, mire az nem válaszolt, csak mutató ujját a halántékához illesztett és megforgatta, jelezve azt az internacionális kifejezést, ami röviden annyit tesz, - mint bolond vasutas.
A fiatal "szakértő" megdöbbent, majd a következő szünetben előállt egy "kreatív" ötlettel. Mi lenne, ha "bedobnánk", hogy Gyurcsány idegbeteg és a mutató ujját a halántékához illesztette...
Óriási sikere volt a kollégák között, szorongatták sokan a kezét és lapogatták a vállát, hogy remek és csak így tovább.
Hát így mennek ezek a dolgok mifelénk...

Névtelen írta...

Szívem szerint Charly hozzászólását mindenfelé terjeszteném, mert nagyon igaza van,....évek óta hangoztatom, ahol lehet az "értelmiségi" árulást.
Akármilyen területet kapirgálunk, bizony mindig arra jutunk, hogy vannak itt bűnösök számosan......a sunyi áruló, kényelmes, helyezkedő értelmiségieken kívül a legalább annyira sunyi és megélhetési, s....nyaló média, az őskövület politikusok, akik az öszödi beszédet eladták, .......szóval, az, hogy egy elmebeteg diktátor teszi tönkre az életünknek, sokaknak "köszönhető". Csoda, ha ezek nem nagyon "forszírozzák" ennek a maffiózónak az állapotát?

Névtelen írta...

http://nepszava.hu/cikk/1008456-orban-mindig-volt-egy-skizofren-hajlamom

léleklátó kiközösített írta...

Novi 16:49
Szerintem is jók a kérdéseim :-)
Többek között azért is, mert vissszafelé is elsüthetőek. Egyszer a kérdezettnek illik válaszolni, de tulajdonképpen az interjú alanya is pont ugyanezt visszakérdezheti a kérdezőtől - ha éppen akarja :-)
És az egész akkor jó, ha egyik sem uralja a másikat. Én például ezért tartom nézhetetlennek bizonyos szuperriporterek "remekműveit"a tévében!
Tényleg nem észlelik, hány féle módon és miképpen agresszorkodnak szinte már bénítóan és ezt senki nem közli velük?
Szerencsére nem vagyok közszereplő, de azt tudom, hogy melyik riporterekkel nem ülnék le egy asztalhoz még milliókért sem, hárommal meg ingyen is!!!
És bátran feltenném ez utóbbi háromnak mind a nyolc kérdésemet, ha majd a következő életemben közszereplő leszek :-)))

A jó riporteri kérdés elsősorban önismeret(+közismeret), másodsorban tisztelet, harmadsorban tudás(tájékozottság)+felelősség...

Köszönöm a dalt :-)
http://www.youtube.com/watch?v=_eK2fq-q0nQ