2014. február 19., szerda

AZ APRÓ-VILLA SZELLEME

A hajdani újságíró ismét megtalálta kedvenc témáját, minap Gréczy Zsolttal beszélgetett a Voks című műsorban, és nagy vidáman Gyurcsányozott egyet.
Kell ez neki, mint libának a csalánlevél, ettől lesz csípős a humora.

Hajdan pedig eléggé jó híre volt, meg bátorsága is, hiszen állítólag belekezdett akkora falatokba is, akiknek hóna alatt kivont karddal sétálgathatott, egyik riportkönyvének főszereplője pedig darabonként akkora dudákat tolt maga előtt, mint a bulvárzsurnaliszta feje.
Erre vénségére nem beleszeretett Gyurcsányba?
Teljesen úgy viselkedik, mint egy szerelmes kamasz, üldözi a szerelmével, ha Ferkónak copfja lenne, lehet, meg is húzgálná…

Persze az érzelmek ellen harcolni nem érdemes, ezt be is látom, de azt azért nem, hogy miért kell neki állandóan az Apró-villával szenvedni.
Merthogy azzal szórakoztatta Gréczyt, hogy miért is nem költözik már el végre főnöke a villából.
Pedig neki, aki nem ma ismerkedett meg a számítástechnikával mindig kéznél van a szegény ember esze, a gugli, abban meg ott van az összes információ, már csak értelmezni kellene, - ne ezt a keresőmotor nem tudja elvégezni helyette – talán ez lehet a baj.

A téma egyébként nem túl érdekes, nem is untatnék hosszan senkit ezzel, a lényege az, hogy egy zsidó házaspártól a Horthy által kinevezett Sztójay kormány (nem a nyilasok!) rendeletére elvették az ominózus villát, a felszabadulás után visszakapták, majd a tulajdonos máshová költözött és unokahúga férjének nevére került az épület, melyet aztán 1952-ben államosítottak.
Nem költözött bele senki, állami szabóságot, szabászatot rendeztek be benne, így funkcionált 1958-ig, akkor utalták ki az épület felső szintjét Apró Antalnak, aki akkor a Minisztertanács elnökhelyettese volt, az alsó szintet meg a Legfelsőbb Bíróság Elnökének, aki jujjdecsúnya ember volt, de ez a lakáshasználat tekintetében irreleváns.

Abban az időben az állami vezetők elhelyezéséről az állam gondoskodott, a hierarchiában elfoglalt helyük és szerepük szerint, de az épületek soha nem kerültek a tulajdonukba, míg csak a kapitalizmus győzelme meg nem oldotta vagyonosodásuk addig elhanyagolt kérdését.
Mire Gyurcsány odaért, addigra a villa felső szintje már Dobrev Klára tulajdonában volt, aki ugyanolyan feltételekkel vette meg, mint bárki más azt a lakást, melyben lakott, hogy aztán eladja Gyurcsány egyik cégének, mely megvette az alsó szintet is, majd beletolt a felújításba vagy ötvenmilliót, ami az akkori viszonyok között horribilis pénz volt.

Kérdezte Gréczy, hogy már miért is kellene eladnia Gyurcsánynak a villát?
Hát, merthogy rossz neve van, tudjuk ugyebár, hogy ki volt Apró Antal, mondta a nyegle slapaj, holott az a vicc, hogy az emberek túlnyomó többségének fogalma sincs róla, hogy ki volt Apró Antal.
Ha meg tudná, akkor idiótának nézné a neves bulvár-újságírót, aki pályafutása leszálló ágában járva sem képes megemészteni, hogy emberek szerepét, viselkedését nem lehet a történelmi helyzetből kiszakítva vizsgálni, ami VV Anikó esetében nem egy nagy hiba, de egy politikusnál azért minimum melléfogás.
Apró Antal tevékenységét sem illene korából kiszakítva megítélni.

Kétségkívül kommunista volt, életcéljául a munkásosztály felemelését tűzte, ezért élt, ezért vállalta a börtönt, az üldöztetést.
Lehet azon vitatkozni, hogy reális volt-e a célkitűzés, azon is lehet szörnyülködni, hogy a proletárdiktatúra – függetlenül a céljától – mégiscsak diktatúra volt, de tudomásul kell venni, hogy a huszadik század munkásmozgalmára rányomta kézjegyét a bolsevizmus és a sztálinizmus, és akik a munkásmozgalomban dolgoztak, kénytelenek voltak ennek keretei között tevékenykedni.
Ezek az emberek – Apró Antalt is beleértve – hivatásos forradalmárok voltak, az osztályharcot
kikerülhetetlen realitásnak tekintették és ellenségeikkel kérlelhetetlen harcot folytattak – mint ahogy azok is velük.
Ez talán nem is csoda a történelmi előzmények ismeretében, és nagyon elgondolkodtató lehetne a mai fiatalabb generációk számára is, a mai helyzet tükrében, ahol a ma Apró Antala (bocsánat az összehasonlításért, lehet, hogy aláírta a szolnoki kiáltványt, de azért a fene se szeretné megsérteni az emlékét…) bátran a nép pofájába vághatja, hogy annyit érsz, amennyid van.
No, ami azt illeti, Apró Antal valóban nem ezért harcolt.

Hitt egy szép eszmében és egy bonyolult és nehéz politikai helyzetben magas állami és pártfunkciókat töltött be.
Hogy erre sor kerülhetett azt a világpolitikai helyzet tette lehetővé, mint ahogy aztán egy eltérő világpolitikai helyzetben Gorbacsov döntése lehetetlenítette el ugyanezt a politikai áramlatot, és nyitott utat saját szabad választásunk felé.
Mi a kapitalizmust választottuk, és a váltás során bebizonyosodott, hogy a hülye nem a kommunista szinonimája, a baloldali emberek helyt tudtak állni az új, megváltozott körülmények között is, még ha a pálya nem is nekik lejtett.
Ha leegyszerűsítjük a dolgokat, akkor bátran mondhatjuk, hogy Apró Antal akkor is a szegényember sorsának jobbításáért küzdött, amikor ezért börtön járt, és akkor is, amikor az általa ellenforradalmi felkelésnek tartott zűrzavar napjaiban szerepet vállalt a kormányban.
Nem követett el semmiféle törvénytelenséget – a Kádár rendszer egyébként is kényesen ügyelt a saját maga által alkotott törvények rigorózus betartására.

Természetesen nem angolszász parlamentarizmusban utazott, de hát azt is csak ennek a rendszernek a hívei mondják, hogy ez az egyetlen elfogadható rendszer, a valóságban lehet, hogy egy felvilágosult abszolutizmus hatékonyabb, jobban megfelel az emberi természetnek, meg az se biztos, hogy egy magántulajdonon alapuló társadalom jobb, mint a termelőeszközök közösségi tulajdonára alapozott rendszer.
Attól függ, milyen társadalmi és vagyoni pozícióból nézegeted.
Könnyű annak magasztos eszmékről pofázni, akinek van vacsorája, ugyanez korgó gyomorral már nem is tűnik olyan fontosnak.

Szóval, Apró Antal korának gyermeke volt, hithű kommunista, aki népét – elsősorban a kétkezi munkást - akarta szolgálni.
Az Apró-villa meg éppen olyan volt, mint a többi hasonló villa, mint például a Lupény utca 10. szám alatti villa, ahol ezelőtt laktak – soha nem volt egyik sem Apró Antal tulajdonában, állami tulajdon volt mind, Kádáré is.

Ennyit a Nagy Bűnről, Apró Antal fertőző szelleméről, rettenetes géneket öröklött unokájáról, a villáról, melyben éjszaka Sztálin (vagy Kövér?) szelleme kísért (sötétben minden kísértet sötét, némelyik világosban is…) talpig bajuszban, időnként ráül Fleto mejjére és csörömpöl a láncaival...
Mondjuk, arról nem hallottam, hogy amikor Demszky Gábor elvette a Moszkvából importált ideológus, Révai József unokáját, vagy amikor a Fidesz egész vezérkara beköltözött a Béla király úti állami vendégházakba, akkor is ilyen nagy odafigyelést tanúsított volna a bulvármédia nagy tanítómestere, de hát Marx óta tudjuk, hogy a lét és a tudat között elég szoros a kapcsolat…
Vannak emberek, akik nem tudnak szépen öregedni, képtelenek a saját maguk által fennen hirdetett elvek szerint élni.
Kár értük.
:O)))

20 megjegyzés:

rézevőfiamór írta...

Ma már a történeészeken kívül senki se emlékezne Apró Antalra, ha az első Kádár kormány húsz tagja közt nem lett volna az egyik Dögei Imre.
Innen eredt a vicc, miszerint az új kormány: Kádár apró dögei.

pleinair írta...

Gréczy nagyon jó válaszokkal, úriemberként vágott vissza a "nyegle slapajnak".
Jó lenne, ha végre valaki kicsit megleckéztetné, és elvenné a kedvét mocskának terjesztésétől.
Az atv szégyene, hogy ezt az alakot alkalmazza.

Anikó írta...

Kössz Pupu az áttekintést. Küld el légyszi ennek a szerencsétlen Havasnak is, aki olyan hülye, mint a tök.
És ez még hagyján, ráadásul megmondta már neki a Tamás-Gáspár is, hogy aki öreg villában lakik, az mind valamikori zsidó villában lakik, de hogy valaki aki újságírónak nevezi magát még utána sem néz dolgoknak, ez már tényleg a leszálló ág legalja.
Havas egy szinten van Csintalannal, Tarlóssal, ezek az ő nagy haverjai, minősítik is egymást.

1ügyű írta...

A műtétje óta egyre hülyébb ez a Havas...

Névtelen írta...

Havas sohasem volt tehetséges,sem népszerű.A rendszerváltás után,a Kártevő Pancser regnálása idején a TV-ből is elmarták a nagy formátumú embereket.Aztán találtak ott a szekrény alatt egy Havast,aki előadta hogy eddig elnyomták.Később Forróval összeütöttek egy jól fizető bulit,a neve Hőmérő volt ha jól emlékszem.Ebben egy vidéki ember azt merte állítani hogy ahol ő élt ott szinte kizárólag a söpredék rendezkedett '56 őszén.Már akkor is felpumpált fejű sztárunk leordította szegényt,kikérte magának(!)a hős forradalmárok nevében ezt a szerinte aljas hazugságot.Majd kidüllesztette a mellét és azóta is úgy maradt.O.

Névtelen írta...

Kedves Pupu!

Az jutott eszembe, míg a mai írásodat olvastam, hogy tökéletes "apró betűs" rész lenne egy történelemkönyvben, mert - attól tartok - a mai diákok (kiváltképp, ha esetleg érdeklődnek is a politika iránt)csak azt tanulják, hogy "a gaz kommunisták raboltak és gyilkolásztak". Apró Antalról szerintem még apró betűs rész sincs a történelemkönyvekben, hacsak ebben az összefüggésben nem, amiről ez a blog is szól.

Ami Havast illeti, az ő műsorait egyszerűen képtelen vagyok megnézni, pedig a hét többi napján minden este az ATV-t nézem. Soha nem tartottam jó újságírónak, de mára elviselhetetlen lett! Nem is értem, mit keres ezen a csatornán, hogy került ide, ki hozta és miért - ha csak azért nem, hogy belülről bomlasszon???

Üdv.: Vöröskarom

Unknown írta...

Ami a Havas - Gréczy beszélgetést illeti, nálam is kiverte a biztosítékot. Nevezetesen pont az, amit Te, kedves PuPu az "Apró villa szelleme"-ként megidéztél.

Nekem is volt ingerenciám írni erről, persze a saját stílusomban. Hogy eddig nem írtam, csak annak köszönhetö, hogy többet nyomtam az ágyat, mint ültem kedvenc helyemen a számítógép előtt. Na de még sort kerítek rá mindenképp, mert a téma megér egy szeánszot. O)))

Pláne, ha ezt maga Feri vezeti. De ne váglunk a dolgok elébe: Már javulok, habár tökéletes már nem leszek, de ezt mindenképpen megírom.

Csakis azért, hogy a "zemberek" értsék is, mit csinál ez a magát újságírónak képzelő beképzelt majom?

Tom Taylor írta...

"A műtétje óta egyre hülyébb ez a Havas..."

Milyen műtétje is volt?
KIVETTÉK AZ AGYÁT!
Ez az ember még szánalomra sem méltó.

moose írta...

Olvasom Pupu bejegyzését és közben sokminden eszembe jut:
1. Jó, hogy megírta,… ezzel az írással is tisztult a kép!
2. Szüleim mesélték, hogy 56-ban, a "forradalomkor", - ahogy akkor a többség nevezte-, mindenki az "amerikaikat" várta,… tőlük remélt felszabadulást a "Rákosi rendszer" alól.
3. Ezzel szemben jöttek az "oroszok".
Kollégám mesélte, aki akkor 9 éves volt, hogy Budapest környékén "eltévedt" orosz tankos katonák azt hitték Szuezban vannak.Amikor megtudták, hogy ez itt Magyarországon, otthagyták a tankot, … kaptak civil ruhát, és úgy eltüntek a zűrzavarban, hogy nyomuk sem maradt! Kollégám szerint "disszidáltak", ahogy akkor mondták!
4. …és lett "Kádár rendszer" …
… még élnek szemtanuk, … túlélők,..aktív és passzív résztvevők, akik erről a korról, az emberi nagyságról és gyarlóságról mesélni tudnának!

Szóval nem fehér, nem fekete ez a kor, ahogy Pupu is nagyon jól láttatja.

4. Az Apró-villa:
Aki foglalkozott már régi épületek helyreállításával,az tudja, hogy az, aki régi épületek helyreállítására vállalkozik, rengeteg anyagi terhet, több gondot és váratlan problémát vállal magára, mintha újat építene!

Milyen könnyű elültetni az "Írígység szellemét", ahogy ezzel Havas is próbálkozik!

Eszembe jutott erről a "Greschen Palota", aminek pusztulását nap-mint-nap szomorú szívvel néztem arra jártomban.
Boldog voktam, amikor végre találtak olyan befektetőt, aki régi fényében felújította és most Budapest ékessége!

… és hogy ebből üzletet csinált,… tegye!
Örülök neki! Szemléletet kellene váltani!
Meg kellene becsülni mások jobbító, hasznot is hozó erőfeszítéseit!

Az "írígység szelleme" körüllengi a "Voks" műsorvezetőjét,.. szeretne ő is olyan "karakán, f... gyerek" lenni, mint Gyurcsány, … de erről már lekésett,… marad az egyre inkább kontraproduktív kicsinyes "sz@rrágás" , … adj'isten egészségére! :))

ikodix írta...

Természetesen tényleg könnyű annak, aki csak a viccre emlékezik, arra is csak úgy, a "saját bőre " nélkül. Ám más a helyzete annak, aki tudta és ismerrte, kicsoda ,aztán intézkedésének eredményeképp hivatatásából is, meg az állásából, büntetés gyanánt eltávolították 1957.januárjában mert volt egy telefon amelynek a másik végén Apró elvtárs sorolta, kiket, miért kell felelőségre vonni.Persze én életben maradtam...

ikodix írta...

Csak úgy mellesleg mondom, senki ne higgye,hogy nem volt folytatása...

Geza írta...

ikodix:

Az "apro" [de annal trivialisabb] problema itt, hogy Ti, akik abban a pre/post 56-os evekben serultetek a "tortenelmi idok sodraban", nem veszitek eszre, hogy a jelenlegi primitiv, szemi-fasiszta rezsim ugy kihasznal Titeket, mint egy darab oreg felmosorongyot. Raadasul meg csak azt sem veszitek eszre, hogy azoknak, akiknek semmi kozuk nincs ahhoz, ami akkor tortent, csak eppen meeg nem taknyosodott teljesen el az agyuk, azok is belekerulnek a nagy "komcsi kosarba". Nagy kar, hogy Ti ehhez az oriasi bunhoz meg aszisztaltok is.

rézevőfiamór írta...

ikodix, te is beleesel a szelektív emlékwzwt bűnébe! Apró valóban ott volt a Kádár-kormányban, de kb annyi köze volt az eseményekhez, a megtorláshoz mint egy lábtörlőnek.

Varjú néne írta...

Kedves moose! Én is mint sokan mások hallottuk ezt a történetet, hogy "ezzel szemben jöttek az oroszok, akik azt hitték, hogy Egyiptomba, a Szuez-i csatornához vezényelték őket."
Viccnek jó, de ez is olyan "városi legenda..."
Ugye egy páncélos vezetését nem bíznád egy analfabétára. Na azt az oroszok sem bízták. A kommunizmust építő Szovjetuniónak sok bűne volt, de azt nem lehet eltagadni, hogy náluk kötelező volt 7 éves kortól 17 éves korig tanulni.
Most Te azt el tudod képzelni, hogy egy vonaton a páncélosokat a magyar határig szállították és a páncélosok személyzete nem tudta, hogy nyugatra, tehát vagy magyar, vagy csehszlovák területre viszik őket?
Vagy egy orosz katona nem tud külömbséget tenni a helységnév tábláknál a latin és az arab írás között? Vagy ha annyira buták lettek volna, nem hiányoztak nekik sem az Egyiptomban lépten-nyomon előforduló tevék, sem a burnuszos arabok?...
Na ez az. A magyar ember világ életében semmibe nem nézte a tőle keletre lévő románt vagy oroszt.
Kár! - mondta Varjú néne

moose írta...

Kedves Varjú néne,… nem kell elhinni,… csak elmeséltem, amit én is csak hallottam, de ez vele történt meg,… nem volt oka hazudni, és biztos kézzel lábbal kommuniláltak. És igen, el tudom képzelni, hogy nem kötötték a kiskatonák orrára, hogy hová mennek!

Csak példa volt arra, hogy a nagy CCCP-ben nevelkedett bátrabbak is éltek a lehetőséggel, amikor az kínálkozott, és "dobbantottak"!

A munkám során dolgoztam orosz katonákkal, sorálományúakkal és magasrangú tisztekkel is, … kivétel nélkül kedves, rendes jó szándékú emberek voltak.
Nekünk érdekes, nem mindennapi feladat volt pl. egy Bp- Moszkva mikrolánc felépítésében közreműködni… nekik meg fontos volt, hogy a "hadgyakorlaon"' a tervezett időn belül felálljon az összeköttetés. Kiváló szakmai együttműködés volt. Számos ilyen gyakorlaton kellett a kitelepülésükhöz a "Postának" (nekünk) a vonalat biztosítani, így akaratlanul is tapasztalatokat szereztünk.

Érdekes volt velük dolgozni, katona "szaktársaknak" tekintettük őket. Jól képzett híradósok voltak. Ezeken a gyakorlatokon kezdtem megtanulni becsülni a másik nemzet szakértelmét, kreativitását,… a váratlan helyzetek kezelését,… és hát több esetben ők sem tudtak jobban oroszul mint mi,… merthogy ők is tanulták! Úgyhogy néha vicces volt a "nemzetközi kapcsolatok" gyakorlása!

… és hogy értsd az álláspontom:
… aki másokat lenéz, az saját magát nézi le!

Aki nyitott, az megpróbálja megérteni a más kultúrájú embert! Megpróbál kapaszkodókat találni.

No igen,… írhattam volna azt is, hogy tévedsz!
Pedig csak nem ismersz! :) Ennyi! :)

Varjú néne írta...

Kedves moose!
Idősebb vagyok mint gondolnád.
Pontosan tudom, hogy a SzU-ból sokan "dobbantottak" akkor és később is.
De soha nem tartottam hülyének az orosz embereket, ahogy másokat sem.
Az egész történet, ami úgy tűnik már ítélet időig nálunk fennmarad, hogy a "ruszkik azt hitték, hogy Szueznél vannak 56 novemberében, pedig Magyarországon voltak!"
Na ez zavart, hogy a magyar ember azt hiszi, hogy a másik náció buta mint a.... üdv: V. néne.

Varjú néne írta...

Kedves moose!
Idősebb vagyok mint gondolnád.
Pontosan tudom, hogy a SzU-ból sokan "dobbantottak" akkor és később is.
De soha nem tartottam hülyének az orosz embereket, ahogy másokat sem.
Az egész történet, ami úgy tűnik már ítélet időig nálunk fennmarad, hogy a "ruszkik azt hitték, hogy Szueznél vannak 56 novemberében, pedig Magyarországon voltak!"
Na ez zavart, hogy a magyar ember azt hiszi, hogy a másik náció buta mint a.... üdv: V. néne.

Kovácsmester írta...

Cikked utolsó bekezdésére reagálva: a Havas-féléknél az elv olyan, mint a fing. Tartja amíg, bírja!

László írta...

Valaki kinyomozhatná, hogy mi történt mondjuk a felcsúti 50 fős zsidó lakosság tulajdonaival. Most éppen kiknek a tulajdona, ami az övék volt. Csak mondom.

Névtelen írta...

Bocsánat egy szakmai megjegyzésért, de a T-34-est úgy tervezték, hogy rövid kiképzés után bárki el tudja vezetni, egy analfabéta is. Érdemes megnézni a belsejét, ha valaki teheti, finoman szólva nem sokallták el benne a kezelőszervek feliratait. (Szemben mondjuk a német tigrissel, amihez még csinos nőalakokkal dekorált kézikönyvet is mellékeltek. Persze a katonák a nőket nézték, nem a használati utasítást. Meg is lett a következménye.)
Az oroszok egy része pedig valóban Szuezbe gondolt megérkezni, no nem a harckocsizók, hanem az a néhány ejtőernyős, akiknek a fontosabb vasútállomásokat, közlekedési csomópontokat kellett elfoglalni. Az egyik fasisztának nézte apámat, mert egyenruhás fényképét látta (vasutas). De úgy remegett a szerencsétlen orosz gyerek, hogy nem lehetett megállapítani kire fogja a fegyverét. Biztos, ami biztos, az öreg kivette a kezéből, mielőtt elsül, aztán megvacsoráltatta.