2014. február 20., csütörtök

RÁHEL TELEFONJA

A hír annyi, hogy a miniszterelnök lányát látták, amint kihangosítás nélkül, a füléhez tartott mobiltelefonnal telefonált gépkocsivezetés közben, miközben édesapja évértékelőjére tartott.
A Népszava a „kis színes” kategóriában hozta a hírt, mindenki vigyorgott egyet rajta, hiszen épeszű ember egy csinos fiatalasszonnyal nem gyűlölködik, mégha a kedves papa modellt is állt volt az Utálatosképhez.

Nem s érdekelt volna senkit a dolog, ha fel nem tűnik a
színen Tamás Gáspár Miklós, vértben és sisakban, csataménen, kivont sétapálcáját lengetve, és jól megvédte őt, majd ha már ez a szép gesztus eszébe jutott, hát egy nekifutással kiterjesztette óvó karjait a balliberális média fölé.

Válasszuk hát ketté a dolgot, kezdjük Ráhel telefonjával.
TGM azt írja, hogy „senki nem lobbanthatja Orbán Ráhel szemére, hogy szereti az édesapját és büszke rá. Ezek természetes és tiszteletre méltó emberi érzések. Magától értetődik, hogy kíváncsi a miniszterelnök nagy jelentőségűnek vélt előadására.”
Hát lobbantotta a szemére a fene, az újság mindössze közölt egy tényt, amit akár úgy is meg lehetne ítélni, mint az Orbán-család jellemző megnyilvánulását – rájuk nem vonatkozik a törvény – de az újság erre nem tett célzást, pedig az ellopott erdő tolvajának, a miniszterelnök vejének felesége kapcsán akár tehetett is volna.
A törvény pedig rájuk is vonatkozik, mégha a jelek egyelőre mást is mutatnak, de remélhetőleg eljön még az az idő, amikor ez nyilvánvalóvá is lesz, mondjuk egy-két, a Magyar Köztársaság nevében meghozott ítéletből.

Moldova György írta, aki mellesleg szerény véleményem szerint hatszor akkora filozófus, mint TGM valaha is lesz, hogy a társadalom elvárja tagjaitól, hogy szerepüknek megfelelően viselkedjenek, így például a paptól, hogy ő legyen a kétlábon járó vasárnap.

Ez hozzávetőleg a miniszterelnökre is igaz, és ahogy az angol királyi család tagjai sem léphetnek át törvényeket, úgy még az ilyen pszeudo-demokráciákban is, mint a mienk, a magasrangú állami tisztviselők családtagjaira meglehetősen kemény szabályok vonatkoznának - ha betartanák.
Ők nem engedhetik meg maguknak még azt sem, amit az átlag-állampolgár egy laza vállrándítással elintéz, mert a médiafigyelem középpontjában vannak, és viselkedésükről nem csak róluk vonnak le negatív következtetéseket az állampolgárok.
Ha ezt nem sikerült megértetni velük ezidáig, még most sem késő beíratni őket tánc és illemtanfolyamra, valaki csak meg tudja értetni velük, hogy Apukának tesznek rosszat, ha nem viselkednek kifogástalanul.

A megoldás nem az, mint TGM sugallja, hogy a miniszterelnök lánya bármit tesz, az magánügy, ezért hagyjuk figyelmen kívül, hanem az, hogy a miniszterelnök lánya viselkedjen úgy, mint ahogy egy miniszterelnök lányának viselkednie illik, aztán a hűbérbirtokon, a kerítésen belül üljön be a kocsijába és menjen körbe-körbe az udvaron és telefonáljon, amennyit csak akar.

A másik kérdés: miről írjon egy újság.

Értem én, hogy a témaválasztás és s stílus igen fontos, de azért azt sem kell elfeledni, hogy egy újságot egyrészt tele kell írni, másrészt meg el kell adni.
Namármost megoldás lehet persze, ha az egész lapot TGM írja tele, de szerintem ez meglehetősen költséges mulatság, mert az ilyen értékes mondatokat, miszerint „a baloldali attitűd lényege a – kivétel nélkül minden ember egyenlő szabadságának és méltóságának védelme.” – meg kell fizetni, míg a kis színest akármelyik gyakornok meg tudja írni grátisz.

Van egy másik gond is, - ezt TGM valószínűleg el sem hiszi – a Népszava olvasóinak jelentős részét nemigen kötik le az ő briliáns eszmefuttatásai, mert a lap olvasói nem ugyanazok, akikkel belvárosi kávéházakban el szokott diskurálni.

A Népszavát az én nyolcvanhat éves anyukám olvassa, aki, mivel sokat megélt és látott már az életben, nem szeret már erkölcsi oktatásokat olvasgatni, és azt mondja, hogy a szerkesztési alapelveket beszélje meg TGM a lap főszerkesztőjével, egyébként meg ezeknek mindent szabad?
Az dédunokája meg tízezreket fizethet, mert rossz helyen parkol?
Tartsa be az Orbán-lány a szabályokat, majd nem szerkesztik ki!

Nekem meg tele van a hócipőm az ilyen széplelkekkel, akik az iszapbirkózás kellős közepén a Hattyúk tava mozgáskultúráját kérik számon a szarban hempergő ketrecharcosokon, akik a tetejébe nem is a saját szabályaik szerint harcolhatnak, mert az ellenfél harcmodora határozza meg a sajátjukat.

TGM néha dobbant egy nagyot és elérve a szökési sebességet valamiféle párhuzamos univerzumban landol, onnan küldi a bölcsességeket, mint korunk MZ/X-e.

Természetesen nem kell az újságnak (merthogy a baloldalon csak egy van, ugye…) lemennie kutyába, idáig se ment le, de azért ne essünk talán túlzásokba.
TGM – dicséretes módon –többek között azzal zárja írását, hogy „Senki nem tökéletes - én se - , szoktunk hibázni és tévedni. De elengedhetetlen, hogy hibáinkat és tévedéseinket elismerjük és kijavítsuk.”
Nosza!
De azért aggódom kissé, - úgy látom, TGM Orbán győzelmét prognosztizálja…
:O)))

22 megjegyzés:

Geza írta...

Ezt at akartam ugrani, de urulok, hogy nem tettem! 100%-osan egyet ertek.
Van egyreszt egy magat megafilozofusnak/tarsadalomtudosnak kepzelo fazon, aki mo-n a totumfaktum, mert a marhasagaival/anarchisztikus elkepzeleseivel/melyen osszerancolt homlokaval/reg letunt dicsosegevel (ha volt ilyen) a mai primitiv mediaban mindenhol szerepeltetnek. Van masreszt az a trivialis tetel, hogy a torveny mindenkire vonatkozik. A tgm-nek ezt tudnia kellene, hiszen oe is jart kulfoldon, ahol (de az USA-ban kulonosen) a vezetok es rokonainak a legkisebb kihagasaira is odafigyelnek. Egyebkent is. Mi a Nepszava aprocska hir ahhoz a gyulolethez kepest, amely a jobboldali mediabol mar tobb mint egy evtizede arad rank. Hat igen, a csaj meg jobb lenne, ha eszrevenne, hogy az apja nem igazan cselekszik helyesen az utobbi negyed szazadban, ugyhogy ideje lenne egy kicsit lazadozni ellene (ha ez eddig meg kimaradt).

hello írta...

Amíg még tudtam hallgatni a Klubrádiót, tanúja voltam, ahogy többször kérték ki TGM véleményét különböző témákban.
Időnként a válaszain csak akkor tudtam volna elmenni, ha kinyomtatva leteszem a padlóra...

De az elmúlt évtizedekből néhány beszédére visszaemlékezve, volt ő már lángoló liberális, majd korábbi önmagát nyilvánosan megtagadva radikálisan baloldali - per pill. nem tudom, épp hol tart.

okleveles írta...

Tökéletesen egyetértek PuPu-val és a megjegyzésekkel.

pleinair írta...

Úgy tűnik, TGM-et szüntelen szereplési vágya ragadtatja arra, hogy ha kell, ha nem, hallassa a hangját.
Sok évvel ezelőtt egy rasszizmus és antiszemitizmus elleni tüntetésen, Kertész Ákos Radnóti versének elmondása után TGM spontán fölpenderült a színpadra, és minden apropó nélkül a Medgyessy-kormány szapulásával szórakoztatta a meglepett tüntetőket. Aztán, mint ki jól végezte dolgát, leheveredett egy padra sütkérezni.
Néhányan azzal a kérdéssel zavartuk meg nyugalmát, hogy 'hát ez mi volt Filozófus úr?- mire Ő elismerte, hogy az embernek néha vannak baklövései. Ez láthatóan nem zavarta a nagy filozófust, teljes lelki nyugalommal, békésen pihengetett tovább.
Az embernek az volt az érzése, hogy TGM számára pótcselekvést, és a személyével szemben kihúnyni látszó figyelem időnkénti felrázását célozzák ezek a fura, széplelkűség hamis szirupjával átitatott megszólalások.

"Nekem meg tele van a hócipőm az ilyen széplelkekkel, akik az iszapbirkózás kellős közepén a Hattyúk tava mozgáskultúráját kérik számon a szarban hempergő ketrecharcosokon, akik a tetejébe nem is a saját szabályaik szerint harcolhatnak, mert az ellenfél harcmodora határozza meg a sajátjukat."
Egyetértek Pupuval.

denis írta...

Kedves PuPu! Ismételten a szívemből szóltál és a kommentekkel is teljes mértékben egyetértek! Üdvözlettel: denis

nemóvatos írta...

TGM nyilván azzal is egyetért, hogy a Ráhel családja által ellopott fát is a megkárosított erdőtulajdonossal akarják pótoltatni engedély nélküli erdőirtás miatt.
Rend a lelke mindennek.
A filozófus úr néha rendkívüli módon tudja kavarni.
Csak úgy "lárpurlár".

hello írta...

Egyébiránt meg annyit, hogy ha rendelet szól arról, hogy vezetés közben kézben tartott készülékkel tilos telefonálni, akkor ahhoz még csak a minelnök lányának se kell lenni, csak 1 db., a magyar jogszabályok hatása alá tartozó állampolgárnak, hogy TARTSA MAGÁT ehhez!
Ha meg otthon egyfolytában azt látta/hallotta, azt tanulta szerető édesapukájától, hogy a fideszesekre semmilyen törvény nem vonatkozik, ők mindenen felül állnak, mert "majd jönnek a jogászok, és elintézik, oszt' jónapot!", így őt sem zavarja, hogy vezetés közben telefonál, akkor ennek a felfogásnak a gyökerét kéne sikeresen felszámolni!

NewTiborc írta...

Hát, én más oldalról közelítem a kérdést. Ige, megérdemeljük ezt a hülye "professzort". Miért? mert magunk is hülyék vagyunk. Miért mondom ezt? Tessék figyelni és látni, hogy mi minden "őshazából" idetántorgott"igazi magyart" felkaroltunk és valakit gyártotunk belőle. Vonatkozik ez a politológustól elkezdve a közgazdászon át az énekesig. Lassan már félve vallom be, hogy én szegény fejem csak itt születtem e érdemtelen medencében. Tessék megnézni a különböző versenyeket a Tv-ben, hogyan szorítják ki a seggnyaló Fábryk a itthoni versenyzőket a külhoniakkal szemben. Nem abnormális ez egy nemzet részéről? Saját gyermekeit alázza meg azért, hogy valami baromnak kinyalja a seggét?
Tessék utána nézni Pl. ki volt TGM mielőtt idetántorgott, Mi adtunk neki lehetőséget, hogy a fejünkön ugráljon. Megérdemeljük.

hello írta...

Ami a tévék határon túli versenyzőinek favorizálását illeti, az színtiszta üzlet: dőlnek rájuk kintről az sms-ek, a szavazatok, azaz dől a lé általuk a csatornához.

TGM persze egészen más tészta.

etele1 írta...

orbán ráhel nem közszereplő.

ehhez képestaz opcióód nem az, hogy irsz róla vagy sem,továbbközlöd a fotót vagy sem, akkor ha kezedbe jutott egy fotó vezetve mobilozásról.

az opcióid:

1) bejelentést teszel szabálysértésről a rendőrségen úgyis mint __tanú__

2) nem teszel semmit, mert lusta vagy, vagy félsz orbán papától

3) valami alapvetően tisztességtelent teszel és elkezdesz nyilvánosan zaklatni egy fiatal lányt, akinek elég kemny sorsot szánt az élet amóúgy is (nem a te édesapád orbán viktor)

node mind tudjuk, hogy azújságirknak nem egy nrmális ember értékrendje van betáplálva a fejébe :p

fahéj írta...

Mindenki volt fiatal, csak valaki már elfelejtette...
:-)

joszi írta...

Tény, ami tény,akinek Orbán Viktor az apja annak kemény sorsot szánt az élet.
ennél csak azoknak szánt keményebbet, akiknek ez az ember a miniszterelnöke.
Igy tehát kéretik békén hagyni a sok keménysorsut, ajánlom TGM és etele figyelmébe.

PuPu írta...

Kedves etele1!
Orbán Ráchel celeb, ha tetszik ez neked, ha nem, a kedves papa csinált belőle celebet.
De ez lényegtelen is, - Orbán Ráhel a magyar miniszterelnök lánya, és csak addig magánember, míg bele nem durrant a nulláslisztbe, ha megsért bármilyen jogszabályt, azonnal közszereplővé válik, de ez is mindegy.
Nemmellesleg nem Orbán Ráhelről írtam, ha tudnál olvasni, akkor ezt valószínűleg észrevetted volna, hanem a magasbeosztású állami vezetők családjával szemben támasztott viselkedési elvárásokról, továbbá TGM buzgalmáról.
Ha te másként gondolod, az a te dolgod, ha a kenderesi vén cselédek tudnak ömlengeni a Kormányzó Úrról, akkor tőled se várunk mást, vannak emberek akik demokraták, vannak meg, akiknek nyalnivaló segg kell a boldogsághoz, egészségedre.
Nem vagyok házmestermentalitású, nem vágyom Ráhel megbüntetésére, ha elfogadná a véleményemet, az apjának segítene.
Csak óvatosan említeném meg, nem vagyok újságíró sem, amit írok, az a saját véleményem, talán egyszer próbálkozz meg vele, hátha neked is lehetne!
:)

etele1 írta...

kedves pupu,

a celeb az, aki ebből _él_.

nem pedig bárki, akire rácuppantok.

"ha megsért bármilyen jogszabályt, azonnal közszereplővé válik"

ez ugye egy nettó hazgság, mert ugye a közszereplő nem azt jelenti, hogy valaki nyilvánosságot kap, hanem az egy jogi fogalom.

de lényegtelen pupukám :) mossad csak mossad...

másrészt olvastam hogy TGM-ről irtál, olvastam.

Ja pupu, tényleg, én is TGM eljárásáról irtam vagy úgy látod, te juttotál ahhoz a fotóhoz? esetleg leközölted? na persze te is képbe jössz akkor, amikor TGMeljárásátértékeled. hát igen,abban a pillanatban, hogy értékeled, a véleményedet is értékelni lehet, méghozá a "helyes", "tisztességes" állásponthoz képest :) ez van pupu, ez van.

nem vagy újságiró? well, a mentalitásod az. ebben az értelemben irtam újságirókról.

kár, hogy nem veszed magadra pedig kellene pupukám, kellene. :DDDDD

etele1 írta...

"közszereplő az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította."

Névtelen írta...

Tisztelt etele1.
A gondolatmeneteden és rajtad is átlépve ajánlom figyelmedbe Bartus László írását a Népszavában.
http://nepszava.hu/cikk/1011469-hagyjon-beken-rahel-minket

etele1 írta...

"Orbán Ráhel nem magánszemély"

de az.és megint egy újságirót láthatunk, aki közszereplt csinálna egy magánszemélyből.

Orbán Ráhel akkor lesz közszereplő __ebben azesetben__, ha

1) apuci elintézi, hogy ne büntessék meg.... de ekkor is csak közvetve!
2) politkai pályára lép

Akkor és nem előbb.

A többi csak a paparazzik és a jó izlésüket vesztett pártkatonák önigazolása.

Amúgy é most figyelj:

abban amit a Narancs felsorol igaza is van.

Mert a fesorolt esetekben nem Orbáán Ráhel cselekedetei képzik a hirt, hanem a Fidesz és Orán Viktor cselekedetei és ők közszereplők.

__Ebben a konkrét esetben__ viszont a Narancsnak és az azt idéző, azzal azonosuló Bartusnak nincs igaza. Ez tipikus önigazolás: a többi esetben igazunk van, tehát most is.

Hát nem, nincs igazuk __ebben az esetben__.

De ezt a különbségtételt csak normális ember értheti meg.

PuPu írta...

Kedves etele1!
Végtelenül sajnálom, habár nem csodálkozom, hogy az erkölcsi érzéked a nullához konvergál, higgyél, amit akarsz, nekem akkor is az a véleményem, hogy
1. Magyarország miniszterelnökének családjára szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint az etele1 családra.
2. Az újság arról ír, amiről akar, te meg eldöntheted, hogy megvásárolod vagy nem.
3. Nem te vagy az erkölcsi mérce auditálója.
4. A miniszterelnök családja mindig és mindenhol közszereplő, ha elolvastad volna, amibe belebeszélsz és esetleg van csepp kis eszed, akkor pontosan értenéd, miről van szó, egyébként meg ebben a témában legkevésbé Ráhel az érdekes, a kérdés az, hogy vonatkozik-e az Orbán családra a törvény, vagy nem.
Ha igen, akkor rendben vagyunk, ha nem, akkor az sajnálatos, a lány meg tartsa be a szabályokat, mert ő állandóan a figyelem középpontjában áll, Vilmos hercegnek sem szabad a nagykövetek fogadásán recsegve szellenteni.
Sajnállak, ha nem érted, ennyire pártzombinak azért nem illene lenned...
:O)))

etele1 írta...

tulajdonképpen most veszem észre, hogy egy platfomra kerültem tgm-mel, egyesek még úgy is vélhetnék, hogy egyetértek vele...

...ez annyira sokkoló felismerés, hogy mellőzöm a vita folytatását :p

igyekeznem kell, hogy ezt az esetet mihamarab elfelejthessem... :p

Cereus írta...

Csak még annyit, hogy a menőbb kocsikban parádézó napbarnított emberek egyik kezében telefon, a másikban a kormány, így már az index használatára nem marad eszköze.
Ha pedig Valaki az édesapja által diktált rendeleteket nem tartja be, az vétkes.
A vétkeseket pedig megbüntetik !
Ha mégsem, akkor (kedves TGM és etele 1) legalább ma még lehessen szóvá tenni!!!

Babi néni írta...

Sokszor jutott már eszembe az az alapkérdés ilyen balfékeket látva: Ha kocsira futotta, akkor kihangosítóra vagy legalább egy headsetre (amit a jobb telefonokkal ingyen adnak a dobozban, nekem is van/volt mindegyikhez) miért nem?

Azzal pedig nem értek egyet, hogy Orbán Ráhelnek tabutémának kéne lennie, legfeljebb hívják O. Ráhelnek a széplelkűek, de gyakorlatilag nyilvános helyen bárkiről lehet fotót készíteni (bárkiről szoktak is, az én fiam is volt már hátulnézetben az indexen - név nélkül), és egy közszereplő szintén ismert lányának (ahogy a lagziról készült képeknél senki se sírt, hogy ne legyen már a sajtóban) ezt tudnia illik, így tehát viselkednie is illene. Amúgy nem csak ha fényképezhetik, hanem folyton. Mert pl. én egy senki se vagyok, mégse készülhetne rólam még orrtúrós kép se a kocsiban, mert tudok viselkedni.

Persze, akinek ez nem tetszik (ti. TGM-nek), az ne nézze meg, én se kattintok ilyen hülyeségekre rá, nem is láttam a fotót, csak itt olvasom Pupunál.

Ja, akinek meg Pupu nem tetszik, az keressen "jobb" blogot magának. :P Hadd írjam már le, hogy ha nagy ritkán a kedvenc blogjaimon olyat olvasok, ami nem tetszik, nem pofázok bele, mert nem az én blogom. Ennyi! Bárki írhat blogot, abban azt, amit csak akar, felesleges bohócot csinálni magunkból idegen, pláne "ellenséges" közegben. Meggyőzni úgyse lehet így senkit, nevetségessé válni viszont annál inkább, mint fentebb is látszik.

Anikó írta...

Úgy látom TGM-nek lágyul az agya. Ez az írása nem normális, ugyanis miért is kéne hagyni O.R.szabálysértését, mi az hogy magánszemély?
A névtelen senkiket akármennyi Ft-ra meg lehet büntetni, O.R.-t nem?
Az esküvőjén miért nem volt magánszemély? Amikor is címlap volt az egész család, mint a celebek.
Igazad van PuPu, TGM már nagyon megengedő, és egyértelműen parírozni próbál az Orbán családnak, mert úgy gondolja ők fognak nyerni.
Emlékszel amikor Gyurcsány gyerekét kezdték ki a fideszesek anno, akkor bezzeg nem emelt szót ilyen vehemensen, hogy a családtagokat ne keverjék bele a politikába, a választási tébolyba.
Igenis szót kell emelni minden szabálytalanság felett akárki is az illető.