2014. március 12., szerda

PROGRAMOK, PÁRTOK, POLITIKUSOK

Jópofa ez a kampány.
A világon ilyen sehol máshol nincs, ideje lenne felvenni a hungarikumok közé.

A liberális klubban Kunczéval beszélgetett Gyurcsány, ott azt fejtegette, hogy „kétfajta kampány van.
Az egyik a nemzetek nagy alapkérdéseiről szól. Ezt a kampányt úgy hívják elegánsan angolul, hogy politics-based.
Ez Európában már ritka. Mert nézzék meg a németeket vagy az osztrákokat: nagykoalíció van. 

A nemzet nagy kérdéseiben egyetértenek. Ott a kampány nem arról szól, hogy Kelet vagy Nyugat, nem arról, hogy legyen-e piacgazdaság vagy demokrácia, vagy sajtószabadság.
Mert ebben a nagy pártok egyetértenek, sőt a liberálisok és a zöldek is.
Ezért ott mindig az a kérdés, hogyan változtatunk egy picit az adórendszeren, családtámogatáson stb. Ezt meg úgy hívják, hogy policy-based.
Szakpolitikai kérdésekről vitatkozó kampányok. 

Nálunk nem tud ilyen lenni. Mert a demokratikus közepet elhagyta a Fidesz.
A magyar liberálisok, szociáldemokraták, szocialisták, polgári baloldaliak ott vannak a politikai centrum egyik oldalán, centrumban és balközépen.
De a Fidesz ezt elhagyta.
Ezért nekünk ennek a megerősítéséért kell a kampányt folytatnunk, ugyanakkor a választók jelentős része, amikor én Bulcsúról, Keletről, Kijevről, Paksról beszélek, ezt távolinak érzi magától.
Ezért egészséges kompromisszumot kell találni” – mondta Gyurcsány. 

Nos, szerintem nálunk egy harmadik fajta kampány van, mely nem szól semmi másról, csak gyűlöletről, porhintésről, erőszakról, hazudozásról – gyakorlatilag semmiféle olyan dologról, amely akárcsak kérdésfeltevés szintjén is elérné a választópolgárt, mert ami itt folyik, az a ferencvárosi B–közép kampánya, baseballütőkre és ordibálásra hangszerelve.
Hogy ide jutottunk, az elsősorban Orbán Viktor felelőssége, a sameszai nem tényezők, egytől-egyig becserélhető marionett-figurák.

Elment Mesterházy Attila Csornára, ahol a csőcselék ordibálása fogadta, negyed óra múltán - belátva a helyzet tarthatatlanságát - beült a kocsiba és továbbhajtott, odahagyva Csorna város hű fiait, hadd szórakoztassák egymást, hadd csinálják a cirkuszt maguknak.
Merthogy volt ott bohóc is, és az a bohóc nem Mesterházy volt, hanem egy beöltözött és vagy negyven civilruhás bohóc, akik ott ordítoztak artikulálatlanul, miközben a háttérben az őszödi beszéd szólt - egy nyugatias, demokratikus Magyarországról.
Na, addig álljunk féllábon és ne vegyünk levegőt, míg itt egy nyugatias társadalom lesz, nyugatias politikai kultúrával, ez itt a balkán, a Fidesz, és a Jobbik még ki sem bontakozott.

Épeszű országokban a választás programok versenyeztetése, és ott a programok nem csepűrágást, kardnyelés és lepényevést jelentenek, nem ingyenpörköltet és szavlejárt tészta osztását, hanem a pártok terveit, melyek mellé iparkodnak megszerezni a szükséges társadalmi támogatást.
Ott arról beszélnek, hogy milyen országot szeretnének, ennek érdekében a következő négy évben (nem negyven - négy évben…) mit szeretnének megvalósítani, és nem általában, hanem nagyonis konkrétan.

Volt ilyen errefelé is, én például határozottan emlékszem egy kis narancssárga könyvecskére, mely kiadása idejében a Fidesz-propagandában úgy funkcionált, mint Mao vörös könyvecskéje Kínában,  és melyet ma elővenni sem mernek, annyira ellentétesek a benne leírt tervek a bekövetkezett valósággal.
És volt olyan is, hogy a pártok listavezetői a közszolgálati televízió nyilvánossága előtt ütköztették nézeteiket, terveiket, a választó meg mazsolázgatott.
Ma a közszolgálati televízió nem foglalkozik ilyesmivel, a kormányfő és legesélyesebb kihívója nem ütközteti nézeteit, pedig most könnyebb a helyzet, hiszen Orbánnak nem kellene talán sámlira állnia a vita során, elég lenne, ha ágaskodik.

Aki idáig kételkedett abban, hogy a demokráciát meg akarja ölni Orbán, az most végignézheti az agóniáját, a tizenvalahány programnélküli párttal, a hatalom csalására hangolt választási rendszerrel, az értelmes vita helyetti szánalmas hőbörgésekkel.
És a melléfogásainkkal.
Mert azt ugyan meg lehet kérdezni, hogy miért nem biztosította a rendőrség tisztességesen a rendezvényt, de én azért mégis inkább azt kérdezném meg, hogy ha a csornai szocialisták és szövetségeseik nem tudták saját miniszterelnök-jelöltjük biztonságát garantálni, akkor miért hívták meg, miért hozták ilyen megalázó helyzetbe?
Aki még nem mozgott ilyen ellenséges tömeg közepén, az nem is értheti meg, hogy mennyire helyén kell lennie a kurázsijának annak, aki egy ilyen helyzetet kezelni akar.
Ilyen szempontból Mesterházy jól helytállt, le a kalappal, de egy ilyen szituáció csak akkor hozna politikai hasznot, ha agyon is verték volna, ezt pedig ki kívánhatná neki?

Amúgy meg csak veszíteni lehet egy ilyen helyzeten, mert a választó az erős mellé áll, a győzteshez szeret csatlakozni, hát akkor ezeket a feltételeket kell megteremtenünk.
Beleolvastam a négy évvel ezelőtt írt posztjaimba – itt találhatók, a blogarchívumban – elkeserítő, hogy a baloldal mennyire nem képes tanulni a múltból, újra és újra ugyanazokat a hibákat követi el.
Mondjuk Csornán úgysem lettek volna a baloldalnak túl nagy esélyei, a helyiérdekű Bronson ott mint a tök ultiban a tök ász mindent visz, de ez nem vigasz a szervezési kudarcra, remélem a területileg illetékes kampánymenedzser már le is mondott.

Hogy lehet az, hogy egy valamirevaló újság szerkesztője nem azt kérdezi meg minden Fideszes politikustól, hogy mik a konkrét terveik egy esetleges választási győzelem után, mit szeretnének kezdeni a magyar földekkel, erdőkkel, a faluval, hogyan kívánnak nyugdíjat adni az embereknek, hány százalék lesz a GDP arányos államadósság a paksi bővítés után, és így tovább, míg csak színt nem vallanak,?
Vagy már megint biankó felhatalmazást akarunk adni ezeknek a rablóknak?
Langyos kampányt nem érdemes csinálni, minden hétre, szinte minden napra kellene egy olyan esemény, mely ráirányítja a figyelmet a kormányváltók csapatára, hogy a nép velük foglalkozzon, az általuk felvetett problémákon törje a fejét, ne a Zuschlag féle patkányokkal kínlódjon, ne a Fidesz által odahajigált gumicsontokat rágja, hanem röhögjön rajtuk – vagy sírjon.

Lehetne például névadással egybekötött látogatást szervezni az ócsai Orbán Viktor lakóparkba.
Lehetne Schmitt Pál emlékestet szervezni, lehetne azeri baltavásárt rendezni, lehetne minden nap egy ügyben rendőrségi-ügyészségi feljelentést tenni és a feljelentések listáját körözni – ügy és tettes van rogyásig.
Lehetne Puskás Viktor nagyonkispályás focibajnokságot rendezni a Hősök terén: egy négyzetméteren a bohóc névtáblával a nyakában műfüvön dekázgathatna…
Lehetne idegenvezetéssel (Ez a Mészáros Lőrincé – ez Orbáné, ez a Méltóságos Asszonyé, a stadiont meg te adtad neki…) egybekötött buszkirándulásokat szervezni Felcsútra, kolbászkóstolóval és pálinkaivással egybekötve – egy kolbászból font kerítést nem túl bonyolult kivitelezni, egy busz – egy kerítés-elem…

Ötlet éppen lenne, az a lényeg, hogy a nép mosolyogjon, mert éppen elege van ma már mindenkinek a görcsberándult gyomrokból és ökölbeszorított lelkekből.
Azt mondják, egy bolond százat csinál, jó lenne, ha egy elmebeteg nem tenné végérvényesen elmebeteggé az egész országot…
Jó lenne ütős és hatékony kampányt csinálni.
Még nem késő.

:O)))

32 megjegyzés:

Enikö írta...

Köszi, Pupu, hogy tovább görgetted a kérdésemet "Mert azt ugyan meg lehet kérdezni, hogy miért nem biztosította a rendőrség tisztességesen a rendezvényt, de én azért mégis inkább azt kérdezném meg, hogy ha a csornai szocialisták és szövetségeseik nem tudták saját miniszterelnök-jelöltjük biztonságát garantálni, akkor miért hívták meg, miért hozták ilyen megalázó helyzetbe?
Aki még nem mozgott ilyen ellenséges tömeg közepén, az nem is értheti meg, hogy mennyire helyén kell lennie a kurázsijának annak, aki egy ilyen helyzetet kezelni akar.
Ilyen szempontból Mesterházy jól helytállt, le a kalappal..," Most már csak a csornai rendörség és a csornai baloldal válasza hiányzik. Csupa jó kampányötletet adtál, remélem, olvassák az illetékesek is.

Plebejus írta...

Jó a post!
Jó a plakát! :) Használhatom itt a környéken?

ökörfarkkóró írta...

Nem!!! Egy ország kulturájáért mindannyian felelősek vagyunk - egytől egyig! Csak azoknak sokkal könnyebb akik ezt nem érzik, nem értik - csakis kizárólag önfeledten önmegvalósítanak.

PuPu írta...

Mi a nem?
:O)))

n írta...

Tegnap az aktivistákat ismerted el, ma kampány ötleteket adsz (mellesleg egy kiváló plakátot), holnap meg megnyered nekünk itt a választást?
Ha a "profik" így folytatják, akkor már csak ebben bízhatunk.

nemóvatos írta...

n=nemóvatos
bocsánat

etele1 írta...

Látom az azért nem jut eszedbe, hogy: lehetne az orzág valódi poblémival foglalkozni.

Pedig erre még a főnök úr is utalt...

... de nem baj, majd eszetekbe jut még (neked és atöbbi értelmiséginek)... amikor már késő lesz... (számotokra, mert a kutya se hallgat majd rátok) ...

PuPu írta...

Az ország valódi problémája, kedves etele leginkább az, hogy az államot letérítették a demokratikus pályáról.
Olyan ez, mint amikor a vonat kisiklik, először vissza kell emelni a vágányra és csak utána érdemes azon vitatkozni, hogy milyen mozdonnyal, milyen módon összerendezett szerelvénnyel folytassuk az utunkat.
Amíg ezt el nem végeztük addig a többi csak üres lotyogás.
Főnököd meg neked van, meg a rablóbandának - én, kedves etele egy magányos és független bozótharcos vagyok, akinek ugyan vannak politikai szimpátiái, de elcsodálkoznál, ha tudnád, hogy mifélék azok....
Csak sorban, kedves etele, mint a többi kuplerájban,,,

hello írta...

Azért kisértetiesen visszaköszön 2006 nyara, amikor sok helyen ugyanúgy "spontán" üvöltöző, fütyülő, dobáló csürhe fogadta Gyurcsány Ferencet a kampánykörútján, mint most Csornán Mesterházy Attilát.
Sőt, akkor a helyszíneken készült fotókról, videókról simán be lehetett azonosítani, hogy ugyanazok cirkuszoltak az ország keleti részén, mint legközelebb Baján vagy a Dunántúlon - azaz minden rendezvényre odaszállították őket!
Ferit emlékezetem szerint nem rettentette meg sehol ez a fogadtatás, sőt, magam is tanúja voltam, amikor odament hozzájuk, mondják el, mi a problémájuk - erre nagy bátran elfutottak az addig leghangosabbak.

Tehát nem újkeletű, hogy amikor OV hatalma a tét, esélytelen egy demokratikusan lebonyolított kampány.
Nem tudom, normális országokban mi és hogyan zajlik, de itt a plakátszaggatás és átragasztás immár megszokott, az ilyen helyszíni provokációk is megismétlődnek ezek szerint.
És még hol a vége?

bubo írta...

Kiváló írás!!

Azt gondolom, hogy a mindenkori miniszterelnök felelősége, hogy milyen szakemberekkel veszi körül magát és ezáltal milyen sikeres lesz egy ország. Ha egy ország sikeres, akkor ott a polgárok jól érzik magukat, mert megtudnak élni, akkor a sikertelenebb helyekről bevándorlókat vonz. De ha az ország nem sikeres, akkor meg a polgárai elmenekülnek jobb helyekre a nyomor elől.
Azonban az, hogy milyen miniszterelnöke van egy országnak az a választó polgárok felelősége. Nagyban múlik az ország műveltségén, hogy képzett okos emberek a vezetők vagy cinikus tahók fosztogatják. Széchenyi Magyarországon, de még régebben Jefferson a függetlenségi nyilatkozatban csodálatos mondatokban foglalja össze a lényeget.
"Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan marad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor a nemzet aljas, vagy műveletlen."
gróf Széchenyi István, (1791-1860)

„Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőként teremtetett, az embert teremtője olyan elidegeníthetetlen Jogokkal ruházta fel, amelyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint a jog a Boldogságra való törekvésre. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ha bármikor, bármely Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje, és új Kormányzatot létesítsen, olyan elvekre alapítva és hatalmát olyan módon szervezve, amely jobban védi Biztonságát, és jobban elősegíti Boldogulását.” Thomas Jefferson 1776 július 4


2014 április 6. a Magyar társadalom érettségi vizsgája.
A választás tétje a felemelkedés vagy a megsemmisülés.

ökörfarkkóró írta...

Pupu 8:39

A magam egyszerű eszével azt gondolom, hogy minden ember felelőssége felelősséghálózatokra épül (már a születésekor), aminek kötőszövete a legértékesebb kincs - a bizalom (ami ritka kincs). Manapság semmilyen tudományterület nem egyszemélyes műfaj, mert minden rendkívül bonyolult lett. Egy profi családjogász nem kell, hogy értsen a büntetőjoghoz. Egy szívsebész sem érsebész, még akkor sem ha egyébként a szív ereit tudja műteni.
Ezért a miniszterelnök felelőssége is felelősséghálózatokra épül, hiszen mindenki tudja, hogy képtelenség mindenhez érteni és akkor még a koordinálás felelősségét nem is említem.
Véleményem szerint egyetlen családban sincs csúcsfelelősség tulajdonos, mert minden családtag önálló felelősségtulajdonos a maga helyén. Ez a (tag)felelősség adódik össze a család közös mindennapjaiban pontosan úgy, ahogy az ország hétköznapjaiban is. Ezért a felelősség és a bizalom számomra összetartozó értékpár, ebből pedig egyszerű kikövetkeztetni, hogy egy bizalmatlan társadalomban fejletlenek a felelősség szigetek és ha imitt-amott vannak is ritkán tudnak hálózatokká összekapcsolódni.
Egyébként a fiatal generáció toleranciája és együttműködési készsége még az öregeket is lázba tudja hozni, amikor valóban megtapasztalhatja az okos fiatalok világpolgári működését és benne az európai színvonalú felelősséget is!
Rendkívül tehetségesek a magyar fiatalok...

Névtelen írta...

Magyar népben mindig voltak magyarabbak,buták és butábbak.Összefogásra alkalmasak soha.Irigy nép.Mindig arra vár,hogy a másik lépjen.

moose írta...

Olvasom, hogy tegnap Kerék-Bárczy Szabolcs vendége Dobrev Klára volt és elhangzott, hogy őt szeretné a közönség Miniszterelnöknek, Kormányfőnek!

Írják, hogy imádták őt!

… pedig én nem is voltam ott, hogy kapacitáljam a hallgatóságot az én kedvenc és titkos Klára jelöltem mellett!

… és mit mondott Ő erre,… hogy benne fele annyi erő sincs, mint férjében, Gyurcsány Ferencben,ezért nem gondolja, hogy jó jelölt lenne!

… Szerintem ez a "félerő" PONT ELÉG lesz a miniszterelnökséghez!

Bátor- Ő nem menekült el a házuk előtt tüntető hőzöngők elől,… kiment Anna lányával együtt a hőbörgők közé,…bezzeg MA Csornán!

Klára okos,képzett, kellemes, empatikus tipikus "Béketeremtő" ember,…

Ő azok között van, akinek bátran hátat mernék fordítani!

Tudom, hogy nem aktuális most,… hát csak úgy mondtam, (írtam), mert ezek szerint mások is látnak "legalkalmasabb" HÖLGY kormányfő jelöltet!

:)))))

PuPu kommentjét először "elolvasva" azt olvastam, hogy

LETERÍTETTÉK a demokráciát, a
letérítették helyett,…

… a mélyen ülő gondolat ereje! :))))

Névtelen írta...

https://soundcloud.com/kormanyvaltas/ez-itt-az-en-hazam

április 6.-án el kell menni szavazni.

bubo írta...

Kedves ökörfarkkóró !

Egyet értek veled, hogy „ minden ember felelőssége felelősséghálózatokra épül (már a születésekor), aminek kötőszövete a legértékesebb kincs - a bizalom (ami ritka kincs). Manapság semmilyen tudományterület nem egyszemélyes műfaj, mert minden rendkívül bonyolult lett.”
Pont azért mert a „miniszterelnök felelőssége is felelősséghálózatokra épül, hiszen mindenki tudja, hogy képtelenség mindenhez érteni” kell csapatot válogatni szakemberekből, és nem gombnyomogató megvett emberekből, szakmailag képzetlen haverokból.
És így mégis csak van csúcsfelelősége a köz érdekeit szolgáló csapat összeválogatásában a miniszterelnöknek.
Érdekes cikket olvastam tegnap a portfolio.hu oldalán. http://www.portfolio.hu/gazdasag/az_elmult_negy_ev_egy_vallalkozo_szemevel.6.195860.html
Ebből egy részlet:- „Ekkor értettem meg mire való a független igazgatóság. A cégek életében ez jelenti a “fékek és egyensúlyok" rendszerét. Az operatív vezetés rákényszerül arra, hogy döntéseit jóváhagyassa a többségében külsősökből álló igazgatósággal, akiknek mindent részletesen el kell magyarázni, meg kell győzni őket, mert vétójoguk van. Ez a processzus lassú és nehézkes, meg is lehetne kerülni, ha az igazgatóságba nem önállóan gondolkodó valóban független személyeket hozunk, hanem haverokat, akik minden javaslatunkra rábólintanak. De megérettem, hogy nem ez a jó. A valóban független és “akadékoskodó" igazgatóság arra való, hogy kevesebb legyen a hibás döntés.”

asta írta...

Fantasztikus ötletek! Neked kéne vezetni a kampányt. :)Sokkal sikeresebb lenne!

Etele 1: egyfolytában az ország problémáival foglalkoznak, csak nem vetted észre. Aki pedig nem hagyja, hogy ezzel foglalkozzanak, az a kormányzó párt. Neki ugyanis nem érdeke. Neki az az érdeke, hogy erről ne beszéljenek, mert az nekik fájna, ezért dobálják a gumicsontokat, mert pontosan ismerik az ellenfél gyengéit.

Merthogy összeült megint - csak egy példa - tegnap is a Tétben a nagyokos baloldali értelmiségi társaság. Az elején kijelentik, hogy nem kéne annyit beszélni a Simon ügyről,( bár Bánó a sok kritikára, amely úgy látszik azért néha eléri az ingerküszöbüket, a tudósítási kötelezettségről világosítja fel a nagyérdeműt... igaz hogy nem erről szól a kritika, hanem a hogyanról..), majd ennek utána az egész társaság önfeledt baloldal fikázóba megy át, elemzés címen...mert nem bírják megállni. Azt hiszik attól lesznek korrektek... egyik okosabbakat mond mind a másik... még licitálnak is, mert imádják hallani a hangjukat...hogy az ember visítani szeretne. Mintha lenne bennük egy titkos gomb, amit csak a Fidesz ismer. Benyomják és indul az előadás. Semmit sem tanultak.. igaza van PuPunak. Remélem hamarosan mind a sűllyesztőbe kerül és jönnek a kreatívabb fiatalok.
Az egész szitut Szanyi kapitány volt képes eddig igazán jól kezelni. Érdekes csörte zajlott le pl. tegnap a HírTV-ben a Pinroch féle ordítógéppel. Nem fogjátok elhinni, de Szanyi volt a visszafogott és ő győzött, ( nem semmi!) mert sikerült a HírTV-be belemondani Orbán gazdagodását, a Mészáros ügyet és minden egyebet, amit naponta kellene. Ez a jó módszer, ezt kéne tanítani a többieknek. Egyébként is kötelezővé tenném a HírTV követését... rengeteget lehet tanulni tőlük fideszül:) Mert bizonyos emberek csak ezen a nyelven értenek, tehát csak ezen a nyelven megszólíthatóak. Szerintem ezt kéne csak felfogni.
Hogy menjünk le kutyába? Nem. Lehet ezt ugyanazon az elven és okosan is csinálni. Ld. PuPu!

Öreg harcos írta...

Kedves (bozót)Harcostásam!!!Az ötleteid nagyon jók...Én egy ilyen buszos kirándulásra benevezek, sőt hozom a barátaimat...!Bevallom az ősszel ellátogattunk Felcsútra (inkognitóban), mert piszkosul kíváncsi voltam.. Nem nagyon mertünk kíváncsiskodni, az őr (fegyveres) csak unszolásra mutatta meg a "nevezetes házat".

etele1 írta...

pupu:

pupu, egyetlenem, jó akkor te __nem__ szimpatizálsz Gy.F.-cel-. ezt én neked elhiszem, mibe van az nekem? :p

ami a demokráciát illeti z a politikusok ügye,akik szeretnének fontoskodni és jó fizut húzni, berakni rokont a tutiba satöbbi és mindezt élvezni hosszú távon, a lopott vagyon járadékaival egyetemben. ehhez meg az kell, hogy legyen "demokrácia".

te azt mondod, hogy ez az első, ezt kell visszaállitani. Atis is ezt mondja.

az ország lakossága meg azt mondja, hogy van ennél fontoabb és úgy tűnik ahhoz fordul, aki legaláb mutat rá hajlandságot hogy ezzel is foglakozzon.

kinek van igaza?

ps: a lakosság nélkül ugyan hgy akarod vsszaállitani a demokráciát, és Atis?

asta:

"egyfolytában az ország problémáival foglalkoznak, csak nem vetted észre"

engedd mg, hogy azt higyjem pontosan értem az MSZP választási stratégiáját és a fontossági srorrendet amit az ügyeik képviselkenk, valamint hogy lássak egy sor problémát, amivel nem foglalkoznak és amit esetleg TE SEM látsz.

ami a tét-et illeti addig néztem őket, amig elmondták a tartalomjegyzéket.
aztazért vedd figyelembe, hogy nekik _valamiről_ beszélniük kell és nem gyártják a hireket, hanem kapják őket készen. Ezek az emberek újságirók és arról beszélnek, ami "érdekes". Aminek van hirértéke. Egyszerűen a baloldal nem szállit hireket, értékelhető tartalmat. No persze kivéve a náciheccet. Volt is belőle rogyásig az atv-n de azt kétlem, hogy lesz benne köszönet.

D .ELEMÉR írta...

Kedves PU PU ez nagyon nagyon Jó Írás
főleg a végén a kirádulás fecsutra Az nagyon ott van szeren!!! XD
sok sikert magának
NAgy tisztelettel Eli

talalom írta...

Kedves Etele és mások! Azt írjátok, hogy nem a demokrácia helyre állítása az első, a nép ügyeivel kellene törődni.
DE!!! Az első a demokrácia, a nép ügyei ugyanis sokfélék, néha egymásnak is ellentmondóak. Ne feledjük: a nép részei a birkamenetes százezrek, meg a Párt mintegy 2 millió szavazója is (sőt a jobbikák támogatói is). A nép részei azok a fiatal felnőttek, akik gyereket nevelnek, és 320 ezernél magasabb a fizujuk: nekik tízezrekkel emelkedett meg a nettó jövedelmük. De a nép részei azok az ötvenesek, akik jó, ha bruttó 150 ezret keresnek, gyerekeik már felnőttek, viszont az adójóváírás megszűnésével szintén tízezreket vesztettek. És nem beszéltünk még a gyermekek, az idősek, az ateisták, a hátrányos helyzetűek, a megrokkantak gondjairól, amelyek mind-mind csak demokratikus vitákban egyeztethetők.
Nekem a kormányváltók azért szimpatikusabbak, mint a Párt, mert azt mondják: süssünk nagyobb tortát, hogy mindenkinek jusson nagyobb falat!
A párt meg azt mondja: a torta az enyém, nekem éppen elég, Te meg kaphatsz egy-két morzsát, ha szépen pitizel ott az asztal alatt. De ha beleharapsz a plébános úr bokájába, vagy levizeled a főkomornyik cipőjét, még az ebédlőből is kiszekálunk. Aztán kuncsoroghatsz egy csontért a szakácsnénál, vagy kutakodhatsz utána a szemétben.
Nekem ez a különbség! Ezért kell elsősorban a demokráciát helyreállítani: hogy senki ne mondhassa: a torta örökre az enyém, majd én osztom,mert én mindent jobban tudok, mint bármifajta "nép". Világos?

ökörfarkkóró írta...

Bubo 11:44
Igen, a felelősség is úgy működik, mint minden más. Csipke a csipkével, fodor a fodorral, pöttyös a pöttyössel, kockás a kockással szeret közösködni.
Így a míves felelősségérzésűhöz is a míves felelősségérzésű való, mert ez jelenthet stabil biztonságot, még a nagyon nehéz és váratlan helyzetekben is.
Ebből következik, hogy a csekély felelősség csak a sekély felelősséget tudja megbűvölni...

asta írta...

Jézus! Etele1 mivel is foglalkozik a Fidesz? Megmondom: népbutítással. Tiszta Rákosi módszerekkel. Ez magában elég lenne ahhoz, hogy egy normális országban levegőt se tudjon venni.
Furcsa nézet az, ha azt mondod, hogy a demokrácia a politikusok ügye. Szerintem meg egy egész ország ügye. Aki szolga akar lenni, legyen, mindig is az marad. Szolgalelkű, moslék zabáló. De sokan vannak, akik meg nem. Én sem. A puha gerincűség megvetendő, és alantas dolog. Nem is értem miért voltatok annyira felháborodva Kertész jelzőin....genetikai alattvaló....Igazad van, ha ilyen a népesség többsége, nincs az a politikus, aki a moslékzabálóból autonóm, önállóan gondolkodó embert csináljon. De azért engedd meg, hogy ezért én nagyon szomorú legyek. Én sokkal többet hittem Magyarországról... és még mindig reménykedem,hogy nem olyan, amilyennek te gondolod. Alacsonyrendű, alantas és föld buta. Olyan vezetőkkel, akik viszont gátlástalanok, erőszakosak és a legalantasabb emberi tulajdonságokat erősítik. Undorodom tőlük. Bűzlenek.
Hogy te mit látsz, nem tudom. Én csak egyet látok: ez ami most van, annál bármi jobb ( a Jobbikot kivéve). Emiatt fogok- bár eddig soha nem tettem - akár az MSZP-re is szavazni, mert az az egyetlen esély, hogy a mostaniak bukjanak. Nincsenek illúzióim, nem lesz könnyű, de ez már egy újabb generáció. Talán tanultak valamit. De talán akkor vissza találunk arra az útra, amiért régen, 24 évvel ezelőtt még én is kimentem tüntetni.

Névtelen írta...

"Ötlet éppen lenne, az a lényeg, hogy a nép mosolyogjon, mert éppen elege van ma már mindenkinek a görcsberándult gyomrokból és ökölbeszorított lelkekből.
...
Jó lenne ütős és hatékony kampányt csinálni." - Így!

Alizka írta...

Szégyellem magam,hogy még itt tartunk,ez a nép meg érdemli a sorsát,csupán egy bánt,hogy én is te is és minden demokrata, szenvedő alanyai vagyunk.Az elmúlt négy évben hiába vettünk részt,ellenzéki demonstrációkon,próbálva mély álmából ébreszteni az ostoba népet,a közvélemény kutatások szerint ,mind ez hiába való volt.A becsület a tisztesség egy tál lencséért,úgy néz ki,megvásárolható.Már az egyik szemünket kilopták,ácsingóznak a másikra is,de mindez nem zavarja a többséget.

PuPu írta...

Etele, csepp lelkem, esetleg gyakorolnod kellene a szövegértést.
Nem azt írtam, hogy nem rokonszenvezek Gyurcsány Ferenccel, hanem azt, hogy ő nekem nem főnököm, ezt pedig bátran elhiheted.
ha te azt gondolod, hogy a demokrácia a politikusok ügye, akkor te nagyon el vagy tévedve ebben a zűrzavaros világban, és te vagy az, aki a különféle zsarnokocskákat a nyakunkba ülteted.
A politikus ugyanis sokféleképpen tud működni, működhet a demokrácia játékszabályai szerint - ez esetben a politikus az alkalmazottad, aki a te megbízásodból jár el, de a politikus működhet a saját maga által kialakított szabályok szerint is, a demokrácia keretein kívül.
Ez utóbbi esetben például előírhatja, hogy az eteléket és b. családjukat naponta háromszor, vizes, szappanos lábbal jól seggbe kell rúgni, hadd tudják, hol lakik a Jóisten.
Ezért aztán első a demokratikus államrend helyreállítása, minden csak ez után jöhet, ha nem csak zsarnokot akarsz cserélni.
Az ország lakossága meg egyelőre a mai helyzetre még nem mondott semmit, régebben meg amit mondott, azt Alkotmánynak hívták - ezt sikerült fondorlatos módon eltakarítani, miután felesküdött rá a kicsiköcsi.
Szóval csak sorjában, aztán utána lehet eltöprengeni, hogy hogyan tovább...
:O)))

PuPu írta...

Etele, csepp lelkem, esetleg gyakorolnod kellene a szövegértést.
Nem azt írtam, hogy nem rokonszenvezek Gyurcsány Ferenccel, hanem azt, hogy ő nekem nem főnököm, ezt pedig bátran elhiheted.
ha te azt gondolod, hogy a demokrácia a politikusok ügye, akkor te nagyon el vagy tévedve ebben a zűrzavaros világban, és te vagy az, aki a különféle zsarnokocskákat a nyakunkba ülteted.
A politikus ugyanis sokféleképpen tud működni, működhet a demokrácia játékszabályai szerint - ez esetben a politikus az alkalmazottad, aki a te megbízásodból jár el, de a politikus működhet a saját maga által kialakított szabályok szerint is, a demokrácia keretein kívül.
Ez utóbbi esetben például előírhatja, hogy az eteléket és b. családjukat naponta háromszor, vizes, szappanos lábbal jól seggbe kell rúgni, hadd tudják, hol lakik a Jóisten.
Ezért aztán első a demokratikus államrend helyreállítása, minden csak ez után jöhet, ha nem csak zsarnokot akarsz cserélni.
Az ország lakossága meg egyelőre a mai helyzetre még nem mondott semmit, régebben meg amit mondott, azt Alkotmánynak hívták - ezt sikerült fondorlatos módon eltakarítani, miután felesküdött rá a kicsiköcsi.
Szóval csak sorjában, aztán utána lehet eltöprengeni, hogy hogyan tovább...
:O)))

bubo írta...

„Az ország lakossága meg egyelőre a mai helyzetre még nem mondott semmit, régebben meg amit mondott, azt Alkotmánynak hívták - ezt sikerült fondorlatos módon eltakarítani, miután felesküdött rá a kicsiköcsi.”

Kedves Pupu! Felesküdött rá és sajnos mivel a régi alkotmány szerintem kicsit hibás volt, be is tartotta. Benne volt az is hogy „megalkotja a Magyar Köztársaság Alkotmányát.”

4. § (1) Az Alkotmány 19. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) Az Országgyűlés a népszuverenitásból eredő jogait gyakorolva biztosítja a társadalom alkotmányos rendjét, meghatározza a kormányzás szervezetét, irányát és feltételeit.”
(2) Az Alkotmány 19. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) E jogkörében az Országgyűlés
a) megalkotja a Magyar Köztársaság Alkotmányát;
b) alkotmányerejű törvényeket és törvényeket alkot;
c) meghatározza az ország társadalmi-gazdasági tervét;

Azonban az, hogy ezt népszavazásnak kell jóváhagyni az nem volt benne. (Vagy én nem találtam meg)

Az Amerikai alkotmány 18 oldal az összes módosításával. Minden állampolgár akár meg is tanulhatja.
Talán tanítják is. Az utolsó módosítás 1992 ben volt, ami nálunk is nagyon hasznos lenne kis kiegészítéssel.

XXVII. Cikk (1992)
A szenátorok és képviselők fizetését szabályozó törvények csak a következő választási ciklus után léphetnek életbe.
Nálunk ez : A képviselők fizetését és a parlamenti választásokat és népszavazásokat szabályozó törvények csak a következő választási ciklus után léphetnek életbe. (esetleg még pontosabban megfogalmazva)
Már csak hogy ne babrálhassa senki a saját fizetését és az újraválasztását vagy hatalmának bebetonozását semmilyen többséggel, mert ameddig ez megvalósítható addig itt nem lesz erős demokrácia.
Mellesleg arra is ösztönözhetné a képviselőket egy ilyen módosítás, hogy jobban dolgozzanak ha élvezni is akarják a következő ciklusban is juttatásaikat.

etele1 írta...

kicsit sok lenn egyenként válaszolni, úgyhogy megpróbálom az elvi sikon.

azt hiszem még mindig nem látjátok az alap ellentmondást:

különbség van aközött, amit a politikusok és a politizálók fontosnak látnak és amit a nép fontosnak lát.

de ahhoz, hogy azzal is! foglalkozhassatok, amivel szeretnétek, azzal kell előbbfoglalkozni amit a nép szeretne.

mert különben nincs választási győzelem.

ennek az oka: a Jobbik és az, hogy az emeszpé tábor 45 alatt leszakadt (Tárki)..

de tőlem... ha az ideológiai tisztaság fontosabb, mint Orbán legyőzése én nem tiltakozom :P

asta írta...

Pedig nincs alapvető ellentmondás... mármint normális agyú politikusok esetében. Amiről te beszélsz, azt populizmusnak hívják. A populizmus a népbutítás egyik formája. És nagyon hatásos, ám nagyon veszélyes. Ld. Jobbik.
Mi a populizmus? Leegyszerűsített lózungok halmazata, amelyet a legegyszerűbb lélek is megért, ellenben a megvalósítása lehetetlen, ill. anarchiához vezetne ( pl. jog és igazságosság szembe állítása). Ezt a jobboldal rendszeresen használja és téveszti meg a tömegeket.
Pedig ugyanennek a tömegnek el is lehetne magyarázni dolgokat és akkor - mert a tömegek már csak ilyenek - hajlandók változni és helyes irányba menni. Ez pont olyan mint a divat. Ha valaki elkezdi, a többi utánozza.
Ha valakik azt hozzák divatba, hogy gyűlölni kell mindenkit aki zsidó,cigány,liberális,kommunista, aki nem olyan hülye stb... akkor az előüvöltő sakálok után a tömeg is azt fogja üvölteni. Az eredménye: a teljes elbutulás, az irányíthatóság, a teljes függőség=moslékzabáló, gerinctelen, alkalmazkodó, madzagon rángatható tömeg, amely bármire ...értsd bármilyen aljasságra képes.Ezt hívják gyűlölet alapú társadalomnak.

etele1 írta...

asta:

modtam már engem nem izgat, ha kötitek az ebet a karóhoz, de közlitsük mega kérdést egy másik irányból.

tudod mi ennek a kampány "stratégiának" a következménye? elmesélem

az előző választás és a mostani is arról szól mekkora egy gazember az összes jobb és baloldali politikus.

odáig elmenve, hoogy az emeszpé minszterelnök jelöltje a fidesz szerint 2006-ban hazudozással, a fidesz miniszterelnk jelöltje 2010-ben az emeszpé szerint hazudozással nyerte meg a választást. Megkaptam a kis reklámfüzeteiket...

Amúgy mindkettőnek igaza van .p

szerinted mi lesz a vége ennek? nem az, hogy megszűnik a demokráciába mint intézményrendszerbe vetett bizalom?

civilhuszár írta...

Havas pályáján mondta Zamecsnik Péter ügyvéd úr egy pár személlyel kapcsolatban, hogy sérelmeikre azért emlékeznek, mint az elefánt.
Remélem a megszívatott magyar "csorda" is emlékezni fog április 06-án.

civilhuszár írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.