2014. március 15., szombat

MAGYAR ÜNNEP

Olyan igazán magyar ünnep ez a mai.
Legfőképpen azért, mert egy olyan eseményt ünneplünk, amelyik tulajdonképpen meg sem történt, ami történt az nem úgy történt, melynek jelentősége gyakorlatilag nulla volt, de melyet minden korban minden hatalom iparkodott kisajátítani.
Mint a hajdani kecskeköröm-árus fiú a Balaton partján, minden szembejövőtől megkérdezték: meséjét elmondjam?
Aztán elmondták, mindenki a saját változatát, a nép meg áhítatos arccal hallgatta a hősi történetet, mely mindahányszor a magyar nép hősies viselkedéséről, bátor harcairól, bölcs vezéreiről és szabadságszerető népéről szólt, mesélője ízlésére hangszerelve.


Néhány dologról soha nem esett szó, a gyerekeknek nem szoktunk arról mesélni, hogy Petőfi nem szavalta el a Nemzeti Múzeum lépcsőjén a Nemzeti Dalt, hogy a tömeg csak a hajdani rendőrvicc számítási metódusa szerint (egy-kettő-sok…) volt tömeg.
Nem szokta senki hangsúlyozni, hogy a lelkes forradalmárok hazamentek ebédelni meg sziesztázni, hogy mire nekiálltak forradalmárkodni, addigra a hősies forradalomnak szinte nem is maradtak céljai, mert a Pozsonyban ülésező országgyűlés már régen elvégezte azt a munkát, melyre a pesti utcán fel-alá rohangáló fiatalok oly lelkesen jelentkeztek volna.
Ha ez forradalom volt, egyáltalán, akkor bátran nevezhetnénk Felesleges Forradalomnak, de nem így hívjuk, mert ezzel a ténnyel sem tudunk szembenézni, csakúgy, mint szinte egyik történelmi eseményünkkel sem, inkább festünk róla egy hazug, de hősi tablót.


Olyan volt az egész, mint a rendszerváltás, mikoris kiállt egy szőrösképű törpe népfi-jelmezben és hősiesen kivetve magát a földszinti ablakon kizavarta az oroszokat, de közben meg kellett kérnie őket kis helybenjárásra, hogy a beszéd végére maradjon azért még valaki, akit hősiesen haza lehet küldeni.
Március hősei multifunkciós hősök, mert mindig azt a tulajdonságukat lehetett hangsúlyozni, ami az éppen regnáló hatalomnak kedves volt, de arról soha nem esett szó, hogy hova vezetett a nagypofájú krakélereskedés, a realitásérzék hiánya, hova vezet az üres lózungok harsogása.


Itt hős a költő, aki képtelen volt a szervezett harchoz szükséges minimális fegyelemre, hős az államférfi, aki addig hőbörgött, addig-addig próbálta a saját magán-céljait követni, mígnem szoknyában, szakállát és bajszát leborotválva, hóna alatt az üres államkincstárral és a magyar államiságot jelképező koronával – melyet egyébként ő szedetett le a magyar címer tetejéről – női ruhában kellett menekülnie, farokfelcsapva.
Hősök voltak a tábornokok, akik állandóan torzsalkodtak, kicsinyesen fúrták egymást, akik közül mindig a legtehetségtelenebb lett a főparancsnok, és akik közül az egyetlen felelősen viselkedő nevét az ország évtizedeken, egy évszázadon át az árulás szinonimájaként használta.


És mégis, szép ünnep ez.
Azért szép, mert a hazaszeretethez hősi mese kell a gyerekeknek, kellenek a hősök, akiket a mai fogalmak szerint sztárolni lehet, akikkel a kisgyerek azonosulhat, miközben egy vesszőt lengetve körbetrappol az óvoda udvarán, hősiesen aprítva a képzeletbeli ellent.
Kell ez szép mese a hazaszeretet kialakulásához, hiszen olyan valóságos történelmi esemény, mely a gyermekszívet lelkesíthetné, megdobogtathatná, nemigen található a történelmünkben, lévén, hogy a történelem nem mesekönyv, hanem vér, mocsok és trágya keveréke, melyből csak itt-ott csillan elő egy-egy valódi gyémánt, de azt azonnal bele szoktuk tiporni a földbe.
A mi hőseinket a haláluk teszi hősökké, a féltérden várt golyó, a bitófa kötele.
Az igazi hősöknek, akik a néppel jót tettek, mifelénk nincs becsülete, talán azért, mert soha nem tudunk kinőni a gyermekkorból, mi állandóan mesebeli csatákat vívunk mindenféle képzelt sárkányok ellen, holott már nem vagyunk gyerekek.


Az ilyen lelkiállapotot, melyben valaki megreked gyermekkora szintjén, a pszichológia infantilizmusnak nevezi.
Vannak ennek előnyei is, hiszen oly szép tud lenni, mikor valaki hősnek érzi magát, és oly kellemes hallgatni, ha valaki a vállad veregetve hősiesnek és bátornak nevez, jóllehet viselkedésed szokás szerint inkább a falnak menetelő vak ló viselkedése.


De ha szép az idő és nem kell a belügyminiszternek egész nap sms-eket írogatnia neked a mobilján, akkor azért szép ez az ünnep, igazi tavaszünnep.
Ha az ember ránéz a kisgyerekekre, akik büszkén viselik a feltűzött kokárdát, kis zászlóikkal boldogan szaladgálnak, akkor megmelegszik az ember szíve, még akkor is, ha az új kor új idiótái a kokárdát is ellopták már tőled.
Ünnepeljünk hát ma is, az idő szép, itt a kikelet, a kertben az aranyeső, a nárciszok, a krókuszok virágocskái is ezt tanúsítják.
Aztán lassan csak eljön a valódi tavasz is…


:O)))

19 megjegyzés:

hello írta...

http://hvg.hu/w/20140315_1848_te_rezsicsillag

Tóta W.: 1848, te rezsicsillag!

2014. március 15., szombat, 08:25

morzsi írta...

Kedves PuPu!
Sajnálom, hogy rossz kedved van, ez a harmadik dolgozatod, ahol kimaradt a "liba" motívum. Nem csodálom. Ennyi mocskot, amit a pártok az utóbbi hetekben összehordtak, nehéz megemészteni.

De tovább kell lépni, mert a karaván halad és ezt a gazembert el kell valahogy takarítani.
Ők is tudják, hogy menniük kell, mert különben mivel magyarázható az a sietség, hogy minden egyes fillért kiszednek az államkasszából, minden egyes föld darabot a maguk, vagy hozzátartozóik nevére iratnak.
Ők pontosan tudják a közvélemény kutatások valódi eredményeit, ezért a nagy sietség.
Még egy két tétova kísérletük van, még oda oda pöknek Simonnak, vagy pártnak, de ez már csak a hattyú daluk. Még szerveznek egyszer egy "naaagy" menetet lengyelekkel (Tényleg, mi a frászt keresnek itt lengyelek? Ezt is már kikutathatná Ferenczi Krisztina, vagy egy szorgalmas újságíró) és fizetett magyar publikummal, amit most majd úgy hívnak, hogy "hostessek" - (Az eszem megáll és ácsorog ezen is!)
Békés ünnepet kívánok Neked és hűséges olvasóidnak: - morzsi -

pleinair írta...

Itt semmi sem igaz.
Az identitásunkat is hamis mítoszokra építjük. Ha egy népnek hazug a jelleme, akkor az a nép beteg. Gyógyíthatatlan pszichiátriai eset.(?)

Névtelen írta...

Nekünk nincsenek ünnepeink, csak megemlékezésre, és bánatra okot adó történelmi eseményeink.
Egy nép amely soha nem képes felismerni, hogy mi a jó neki.
Mindíg csak az önzés, és a harácsolás, a mások vagyonának az irigylése ment nekünk.
Ezt elismerni ki akarja? Senki.
Mi csak a szépre, a jóra szeretnénk, és akarunk emlékezni.
Így csak hamis, eltorzított, igaztalan emlékeink maradnak.
Csoda, hogy ezer évig megmaradtunk. Igaz, hogy ahányszo ép ki nem halt az ország, mindíg akadt akiket betelepítettek. Így itt magyar csak a nevében van.
A halmaz neve magyar, tartalma zsidó, horvát, szerb, román, szláv, hottentotta, piréz, de nem magyar.
Nincs mire büszkének lenni, legfeljebb arra, hogy magyarok vagyunk.
A jövő pedig mindig csak az újrakezdéssel, a tavasszal kezdődik.
Lehetne most egy szép magyar tavaszunk.

pleinair írta...

Kedves Morzsi!

Hogy ezek a bűnözők bukni fognak, az biztos. De ne okozzon túl nagy csalódást, ha a bátor, bölcs nép nem fogja 6.-án eltakarítani őket.


Névtelen írta...

Jaj, kedves Plenair (9:40), ne legyél már ilyen ünneprontó!!!

(a Reményhal meg utoljára...)

Szép tavaszt mindenkinek, üdv:
Vöröskarom

Avi írta...

Viszont megtudhattuk, hogy a rezsiharc a 48-s bulival egyenértékű.

hello írta...

Hír azok számára, akik tudják fogni a Klubrádiót a készülékeiken - merthogy, ha tényleg kitör a vihar, a számítógépeket tanácsos kikapcsolni!

A Kormányváltók a Klubrádióba menekülnek az időjárás elől - 14:18

A kormányváltó erők az időjárás elől a Klubrádióba menekülnek. Az ellenzéki vezetők a Hetes stúdióban szólalnak meg 16-17 óra között. Így Pikó András beszélgetni fog a rendkívüli ünnepi műsorban Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével; Szabó Tímeával, a Párbeszéd Magyarországért társelnökével; Fodor Gáborral a Magyar Liberális Párt elnökével; Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM pártszövetség vezetőjével és Mesterházy Attilával, a Kormányváltó összefogás miniszterelnök-jelöltjével.

Névtelen írta...

"Mindíg csak az önzés, és a harácsolás, a mások vagyonának az irigylése ment nekünk."

Ti írtátok! Valóban ez megy nektek, irányadó idióta puputokkal az élen.

Névtelen írta...

"Az igazi hősöknek, akik a néppel jót tettek, mifelénk nincs becsülete, talán azért, mert soha nem tudunk kinőni a gyermekkorból, mi állandóan mesebeli csatákat vívunk mindenféle képzelt sárkányok ellen, holott már nem vagyunk gyerekek." - Így.

Névtelen írta...

Látod kedves névtelen, nektek, csak ez megy. Kiemeltek egy mondatot, és azt ismételgetitek.
Lehet, hogy te egy idegenszívü vagy, és nem magyar, mert én az egész magyarságra említettem amit írtam. Tehát te egy külföldi vagy, akinek semmi sem drága.

Móricka írta...

17:58-as Névtelennek!
Lehet, hogy köpködni tudsz, de érvelni nem.
Te azt mondod Simon, én azt mondom Garancsi, te azt mondod Bokros és azt mondom Németh Lászlóné, te azt mondod Bokros, én azt mondom Németh Lászlóné, te azt mondod Pupu, én nem mondok semmit, mert nekem nem összevethető sem Stefka Istvánnal, sem Bayer Zsolttal.

Mi magyarok, te és én, félszavakból is megértjük egymást...
Mindenre és mindenkire van magyarázatunk. Csak egyet magyarázz el nekem: mi a sz@rnak építtetett Orbán a falujába egy 8-10 milliárd értékü "többfunkciós" stadiont és miért nevezi azt el "Pancho" arénának? - Móricka

Alizka írta...

Hungarikum a történelem hamisítás.

Névtelen írta...

Tőlem ugyan idegen a pátosz, mégis egyetlen ünnep, a forradalom évfordulója, amely igenis a pátoszra emlékeztető érzeményt kelt bennem. Úgyhogy igen ellenszenves, ha valaki izgága ifjoncokkal teli "kis pesti lármának" aposztrofálja március 15-ét, ezzel egyszersmind egyetért Kossuthtal, akit szintén ki nem állhat a poszt írója. Bárcsak ma is tömegével lennének afféle ifjoncok, akik elkötelezettek az európai értékek, a valóban polgári, és nem mucsai Magyarország iránt, akik bátran kiállnak a nyilvánosság elé, akik elindítanak a társadalomban egy erjesztő folyamatot, amely tisztulást hoz! Nem, nálunk a náci Jobbikba sereglenek a fiatalok, nem a demokratikus mozgalmakba, semmilyen szinten nem Petőfi örökösei. Egyáltalán attól tartok, nemigen találhatni kis hazánkban márciusi ifjakat/öregeket.
A poszt írójának figyelmét felhívom arra az apróságra, hogy a forradalom nélkül nem lett volna lehetséges a kiegyezés sem, mely kiegyezés elindította az országot a magunk visszafogott, keleti módján megvalósuló polgári és gazdasági fejlődésen.
Magam részéről odavagyok Petőfiért, aki ma is korszerű, mind személyében, mind költészetében.

Geza írta...

Nagyon jo volt latni leirva a marcius 15.-evel kapcsolatos mitosz realis oldalat. Tolem az egesz mindig oltari tavol allt es idegesitett. Meg csak nem is igazan egy tavaszi unnep, mert a marcius meg csak tulajdonkeppen a tel vege. Akkor mar inkabb majus 1. Az igen, akkor mar valoban van valami vibralas a levegoben.

Egyebkent meg minden forradalom szuper ostobasag, utana/alatta orjonges meg gyilkolaszas, es semmi felemelo nincs benne. Az egyetlen forradalmi valtozas, amely bekes es nagyszeru volt, az 1989-ben tortent. Nem ertem, hogy az emberek hogy tudjak a forradalmak alatti 1% felemelhetonek nevezheto erzest elfogadni a 99% rombolas fejebe. Persze tudom, hogy nehanyszor egymast kell oldokolni, de azert ne ez legyen az a moralis alap, ami szerint elunk.

Geza írta...

Nevtelen @ 2014. március 16. 6:39

Nagy baromsag kimenni az utcara! Foleg, ha a bunkok meg ott varnak az utcasarkon. Nagy baromsag veszelyeztetni a sajat testi epseged a tobbi seggfejert. Hogy mikor lett volna (talan) megis ertelme kimenni az utcara? Ezt 2006 kora szeptembereben kellett volna egy valos 200-500 ezres tomegnek megtenni es az akkori miniszterelnokot teljes tamogatasarol biztositani. De talan meg szept. 18 utan sem lett volna keso. Talan, de csak talan, a csocselek megszeppent volna a hatalmas tomegtol. De hol volt akkor (hol vannak most!) ekkora, bekesnek mondhato tomeg aki nyiltan felvallata volna a velemenyet ugy, hogy az egesz ne verontassal vegzodjon?

Névtelen írta...

21:22 Névtelennek
" Tehát te egy külföldi vagy, akinek semmi sem drága." - nem így : )

asta írta...

Pupukám most nagyon mellé lőttél!
Tegnap délelőtt, míg tényleg szép idő volt, mert Isten úgy rendelte, szóval mazochista hangulatomban végig néztem a nézni/hallani valókat. És nem hittem a fülemnek! Hogy van egy kormány(fő), aki saját magát kritizálja és maga ellen harcol. Követeli magától a sajtó szabadságát, a szólás szabadságát, egyáltalán a szabadságot...meg a többit, amit 160 éve is követeltek. Ha a végén nem említi a rezsicsökkentést mint 13 pontot, azt hittem volna, nem jó helyen járok:)
Isten azt is elintézte, hogy ne hallgassuk végig ugyanezt egy másik csapattól...most akkor tényleg ekkora egységben lennénk?:) Kitől követelünk, mit?
De isten azt is elintézte, hogy most egy sokkal jobb időpontban kerüljön sor erre. Lezajlik majd újra egy békemenet, ( az általuk már jó előre gondosan elcsalt választások tisztaságát követelve saját magától... ilyen is csak nálunk fordulhat elő basszus!) ellövöldözi a puskaport és lehet überelni.

pleinair írta...

Géza,

A bunkók mindig ott lesznek az utcasarkon.
És ha nem voltunk elegen 2006-ban, akkor az azt kell jelentse, hogy ezután testi épségünk érdekében, mint holmi patkányok, odúinkba kell bújjunk végérvényesen?
Testi épség nincs lelki épség nélkül. Lélekben megnyomorított népből soha nem lesz egészséges polgári társadalom. Egészséges lelkű nép nem tűri a lélektorzító hatalom bilincseit. Elszántságot, erőt mutat fel ellene. Erre lett volna alkalom tegnap, ha el nem fújta volna a szellő.
A kemény mag azért ott volt. Saját felelősségére demonstrált a testet-lelket meggyalázó hatalom ellen.