2014. április 1., kedd

LUDOVIKA

Mecsoda meglepetés, éppen mostanra készült el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, leánykori nevén a Ludovika campusa a volt Kun Béla téren.
Az intézmény Orbán szándéka szerint az „átalakított felsőoktatás zászlóshajója" lesz, igaz nem Bismarck osztályú csatahajó, inkább csak egy Hapci osztályú propeller, de azért egy kisebb zászlót el fog bírni.
Már csak azt kell eldönteni, hogy az a zászló a trikolór legyen, vagy legyen inkább vörös csíkos, mint egy divatmodell zebra, de ez nagyban függ a választások kimenetelétől is.


Az avatás szépen beleillik Orbán világképébe: a világ velem kezdődik, én vagyok a világosság és az élet, aki megmondja, hogy mi a múlt és milyennek kell a jövőnek lenni.
A kívánatos múlt pedig Horthy Magyarországa, a király nélküli királyság, élén Őfőméltóságával, a Kormányzó Úrral, nemzetinek hazudott, dzsentri mintákat követő közszolgálattal és a két világháború között vitézkedő tisztikarral.
A Ludovikával.


Merthogy szemernyi kétségünk ne legyen, hogy a jelenlegi elnevezés csak átmeneti, még néhány év, és ha hatalmon belül marad az országvesztők új és minőségileg még szörnyűbb generációja, nemsokára felkerül a homlokzatra a régi elnevezés: Ludovika Akadémia.
Akár büszkék is lehetnénk rá, hiszen a magyar katonai képzés egyik, - ha nem a legjelentősebb - színtere volt, hosszú múlttal, szép gesztusokkal, Habsburg Mária Ludovika királyné, vagy Buttler János gróf alapítványával.
A cél szép volt, a magyar katonai képzés megteremtése, de a magvalósítás – mint annyi más dolog a magyar történelemben - valahol kisiklott.


Úgy az első világháborúig rendben is volt a magyar tisztképzés, a kiegyezés után már a magyar nyelven folyó oktatás sem volt utópia, 1872-től a Ludoviceum egyenrangú képzést nyújtott a bécsi Theresianummal, kiváló katonákat képzett, aztán jött a vesztett háború és a magyar tisztikar végzetesen rossz útra tért.
A komoly katonai háttér nélküli kivagyi kardcsörtetés, a kritika nélküli németbarátság egyre jobbra sodorta az önérzetében és hiúságában sértett magyar tisztikart, mely ahelyett, hogy a fronton próbált volna vitézkedni az antant területfoglalási kísérletei ellen, magára hagyta azt a kisszámú, az országért felelősséget érző, esküjéhez hű tisztet, akik Stromfeld Aurél Ludovikát végzett ezredes vezetésével a Tanácsköztársaság – az akkor legitim magyar állam - katonájaként bátran és eredményesen küzdöttek.


Ezekben az időkben siklott tévútra a Ludovika Akadémia is, hiszen hallgatói voltak azok, akik a harcban álló nemzetet hátbatámadták, majd Trianon után a komoly felkészülés helyett a bokacsattogtató úri világ lajbiján ők lettek a pityke.
Az igazi csőd a második világháború volt, ahol az addigra már végzetesen jobbratolódó tisztikar meglehetősen gyászos szerepet játszott - miután a fehérterror idején már belejött a hóhérmunkába, nem esett nehezére azt megszállóként folytatni Ukrajnában, nem okozott problémát számára egy felkészületlen és rosszul felszerelt hadsereggel támadni a németek segédcsapataként a Szovjetunióra.


Persze előtte azért még hősiesen bevonultunk Erdélybe meg a Felvidékre, a Vajdaságba, ahol ismét csak a Ludovika volt hallgatói vezényletével lőttek a Dunába szerbeket, zsidókat – okot adva ezzel a háború utáni kegyetlen és véres bosszúra.
Szálasi országlása tette fel a koronát a magyar tisztikar buzgó asszisztálásával végrehajtott műre, azután, hogy Horthy sikertelen kiugrási kísérletét a németbarát tisztikar megakadályozta, egyben tanúsítva azt is, mennyit ért a tiszt urak esküje, mit jelentett számukra hűségük a Legfőbb Hadúrhoz.
Nem csoda, hogy a második világháború utáni politikai vezetés semmiféle közösséget nem kívánt vállalni a tanintézettel, helyette új struktúrát és új katonai szervezetet hozott létre, új katonai felsőoktatással - szovjet mintán alapuló, szovjet technikával ellátott, modernnek mondható tömeghadsereget, mely beleilleszkedett abba a katonai szövetségbe, melynek tagja volt.


Kellett vagy huszonöt év, hogy a dolgok ezen a területen is visszazökkenjenek a megszokott kerékvágásba, a fenn az ernyő-nincsen kas mentalitásba, Orbán Viktor János vitézen alapuló katonai elképzeléseinek kiszolgálásába. 
Mára jutottunk el odáig, hogy a jelmezbálhoz lett iskola is a jelmeztervezők és koreográfusok részére, és - ha már lúd, hát legyen mértéktartóan kövér – hozzácsapták a köztisztviselői kart is a képzendőkhöz.


Nem első ilyen elképzelés ez a történelemben, a zárt rendszerű, porosz mintát követő köztisztviselői rendszer a XIX.-XX. században igen elterjedt volt, hiszen a katonás szervezés és az életre szóló elkötelezettség megkönnyítette az állam  működését, II. Frigyes porosz király boldogan aludhatja örök álmát, Magyarországon is termékeny talajba hullott a mag.
Már várom a köztisztviselők egyenruha-viselésének szabályait, hiszen sok még az átkos liberalizmus.


Habár mostanában már kezd rend lenni akár önkormányzati szinten is, hiszen ha nincs rajta egy papíron Orbán kézjegye, akkor azt még a hivatal legkisebb helyiségében sem lehet rendeltetésszerűen iktatni.
A szolgák irányítását ellátó szolgákat is képezni kell valahol, és hogy ne legyenek káros kilengések, ezért aztán innen-onnan lopva egy-egy egyetemi-főiskolai kart, sikerült létrehozni a XX század első felének új panoptikumát.


Persze már a katonai részen is igen jókat lehetett röhögni, - a fiúk vonzódnak a jelmezbálhoz, meg a műmagyarkodáshoz.
Sokért nem adnám, ha rekonstruálni lehetne egy valamikori ludovikás tiszt találkozását Orbán dédapjával, talán még ő maga is csodálkozna, hogy milyen világot akar visszahozni.


De az épület gyönyörű, nagy kár, hogy elvitték előle Kun Béla szobrát, nem ártott volna az ötletgazdáknak, ha kilesve az ablakokon eltöprengenek a néphez való viszonyukon…
Mindenesetre a miniszterelnöknek álcázott avatógép remekül üzemel, Orbánnak már ínhüvely-gyulladása van az olló csattogtatásától, reméljük, eljön nemsokára az idő, amikor ő avathatja a zárkában az új küblit.
De szép is lesz…

:O)))


17 megjegyzés:

hello írta...

Csak 1 plusz infó, hátha valaki nem látta: az avatógépnek Szabadkán egy Kosztolányi Dezső szoborra is jutott kapacitása - hja, kellenek a szavazatok neki Szerbiából is...

hello írta...

Logikus, hogy "a szolgák irányítását ellátó szolgákat is képezni kell valahol" - mint ahogy a valódi szolgaságra alkalmasnak valók tömeges sorozatgyártására már ráálltak a Hofmann Rózsa-szisztéma szerinti oktatási tananyagok tartalma által.

Anikó írta...

A mi törpe napóleununk, ha jól tudom,semmilyen nagymellénnyel átadott létesítménynek...stb.az építését nem kezdte el, nem finanszírozta, minden EU pénzből készült, de hallottatok-e egy köszönömöt az EU felé a száján kiejteni, nem, ő csak átad.
Semmivel nem szolgálta az ország épülését, csak a családjáét, meg a heverokét.
A 4 év alatt, semmit nem épített, csak rombolt.
Isten őrizzen, hogy folytassa ezt a tébolydát, ami eddig itt volt.

Unknown írta...

Hétvégén az okmányirodák nyitva lesznek.
Vajon mennyi lakcím- és személyigazolvány kártyát adnak majd át? :)
Bennem van a kis ördög, hogy így a "jogilag" betelepített szavazógépek megkaphassák a papírokat, szavazhassanak, aztán mehessenek vissza a határon túlra.
Jó, mi? Így lehet szavazni borítékban és egyéniben?

hello írta...

Kaptam, mutatom - csak a 1-2 szót + a helyesírását javítottam:

"Aki akar, imádkozhat:

Még több új stadionért, a felcsúti kisvonatért és az ott épülő repülőtérért, a ház végében a budi helyett a 4 csillagos szállodáért, a föld- és trafikmutyiért, vezérünk nejének jócskán felszaporodott magánvagyonáért, az 500 ezer kivándorlóért, a haverok további gazdagodásáért, a 38 új adóért, a 27%-os áfáért, a Simicska tolvajmaffiáért, az összes elmebeteg kormánytagért, a "sokat érő " Lázárért, a piros pöttyös bankelnökért,
a tönkretett oktatásért, a várólistákért, az ellopott magánnyugdíjért, a tönkretett közigazgatásért, a terrorelhárító magánhadseregért,
a 2010-ben megemelt 30%-os gázáremelésért,amit most 20%-al csökkentettek,
az"elefántokért", akik belegázoltak a magyar kultúrába: a Fekete Györgyökért, Szakályokért, Kerényikért, a Horthy-szobrokért, a készülő emlékművekért, az összes seggnyalóért, a korrupt és hazug közmédiáért, külön a jól kérdező Obersovszkyért,
a módosított Munka törvénykönyvért, az új alaptörvényért, minden módosításáért, és annak bíróságáért,
a Klebelsberg-intézetért, annak Arankájáért, no és külön még Hoffman Rózsáért,
továbbá az alaptörvényt illusztráló elmebeteg festményekért,
a milliárdos korrupciókért, az új választójogi törvényért, a Nyerges Zsoltokért, a többszörös milliárdos felcsúti gázszerelő- polgármesterért,
a 8:1-es magyar válogatottért, a szotyolázó VIP-páholyért, a 160-ról 248 Ft-ra emelkedett svájci frankért - külön ima ezért Kósának és Szíjártónak a "megsegített" adósokért, az ócsai, milliárdokért épített szellemfaluért,
és hogy jöjjön még több konzultációs levél hülye kérdésekkel a miniszterelnöktől,
alkalmanként 700 millióért,
a hazudozó kormányszóvivőkért, különösen a kócos fogú Selmecziért, aki megőrizte maguknak valahol a 3000 milliárdnyi nyugdíj- megtakarításokat, az elbukott MOL-részvényekért,
azért a sok jó szélmalomharcért, amit az Unió, az IMF, az USA ellen vívogatnak, no és az az új szövetségesekért, főleg az oroszokért és azeriekért,
el ne felejtsem : a Magyar Csapatért, akik máris harcban állnak, hogy megvédjenek minket a nem tudom kiktől..."

Mert "nem az a baj, hogy nagy az isten állatkertje, az a baj, hogy alacsony a kerítés."



hello írta...

Ezt is kaptam:

http://www.fideszprogram2014.eu/

Unknown írta...

Hello, ez hatalmas! Az e'mú't négy év alapján simán hihető! :D

magyarmagyar írta...

" Az e'mú't négy év alapján simán hihető! "

Csak így egyszerűen "simán hihető"? Ez maga a rögvalóság, drága barátom! Ez van. El kell menni, be kell húzni az x-et, aztán majd meglátjuk...

civilhuszár írta...

Orbán agyában nem tartom kizártnak, hogy megfordult a fiú gyermekek nevelésének spártai verziója is, aztán, ahogy cseperednek, vitéz Horthy drága emlékére levente seregbe is besorozzák őket, hogy tudjanak alapvetően harcolni a megálmodott ellenség ellen.
Ha netán közülük felsőbb iskolába is eltudnak jutni kegyes hozzájárulásával, akkos a dress code szabályokat keményen betartó hűbéres igazgatók, tanárok kezei között nevelkedhetnek hithű alattvalókká.
Nos remélem nem épül vissza a vasfüggöny és nem lesz megint besorozás határőrnek, hogy vadásszák a disszidenseket.

Unknown írta...

Szabó Gábor blogjának cenzúráztatása után az LMP hitelessége konvertál a nullához (azaz a Fideszhez és Jobbikhoz)...

woody írta...

Hellohoz kiegészítés
- a megalázott rokkant nyugdíjasokért, bányászokért és rendvédelmisekért,
- a rabszolgagént dolgoztatott közmunkásokért,
- a kisajátított közmédiákért,
- a 4 millió szegénységbe döntöttekért
- a több tízezer éhező gyerekért,
- a felére értékelődő MOL részvényért,
- a megvásárolt, de kiüresedett Gáztartályokért,
- az unokáink által is fizetendő paksi atomerőművért,
- a 10%-t érintő egykulcsos adóért,
- a elvett nyugdíjuk miatt önkéntes műveleti tartalékosságot felvállalókért,
- a Bosnyák térig elmaradt metróért,
- a maguk felé hajló választási törvényért

Névtelen írta...

Elgondolkodtam ......

" De az épület gyönyörű, nagy kár, hogy elvitték előle Kun Béla szobrát, nem ártott volna az ötletgazdáknak, ha kilesve az ablakokon eltöprengenek a néphez való viszonyukon… "

Amikor Magyarországról menekülnie kellet.

" Leninék szívesen fogadták, és a krími területekre helyezték, hogy azok „re-bolsevizálását” végrehajtsa. Ez elsősorban a „vörösök” által elfogott „fehér” hadifoglyok ezreinek tömeges kivégzésében (forrás például Victor Serge) és a krími tatárok elleni etnikai tisztogatásban nyilvánult meg. Két éves működése egyes becslések szerint csak a tatárok között 60 000 áldozatot követelt.[3] Az atrocitásokat Kun Béla és Zemljacska, a krími régió párttitkára kezdeményezte.[5] Működésének nyomán, mint Magyarországon is annak idején, terrorhullám söpört végig a tartományban, melynek törökök, tatárok és oroszok további ezrei estek áldozatul. Módszereit még a bolsevikok köreiben is megkérdőjelezték, s bár pozícióját elvesztette, hitelét nem teljesen. "

Hát köszönöm én ebből nem kérek.
Akkor most ki a szélsőséges, az aki ezt nem akarja, vagy az aki ezt visszasírja ???

Unknown írta...

Én meg nem kérek a Fidesz-Jobbik-LMP tengelyből...

PuPu írta...

Kedves Kunbélázós névtelen!
(tényleg, miért olyan fárasztó egy nicket adni magatoknak, a Név/URL-cím mezőbe beleírod hogy Tóni, oszt kész is a mű, a többieknek nem kell találgatni, hogy melyik névtelenhez van szerencséjük...)
Ez a poszt nem Kun Béláról szólt, hanem a Ludovikáról.
Dehamár: ő volt az utolsó,. aki önálló elhatározásból védte Magyarország területi épségét, miközben a tiszturak Horthy vezetésével a szép Sóvári főhadnagyné cipellőjéből itták a sampuszt Szegeden.(Ezt mindig beírom, ha a téma szóbakerül - remek hangulatfestő elem, a tetejében még igaz is...
Az orosz polgárháború pedig vad volt és kegyetlen, a fehérek például mozdonyokat fűtöttek vöröskatonákkal, de sokkal többet ér annál, mint hogy itt egymással vesződünk, ha elolvasod a Csendes Dont, fantasztikus könyv, mellesleg megérted kicsit azt a világot.
A Ludovikával meg az a baj, hogy egy tehetségtelen és tehetetlen kasztot állít példaképül a mai nemzedékek elé, természetesen nem tagadva azt, hogy a magyar tisztikarban értékes és hivatásukért élő, tisztességes emberek is voltak, néhányat közülük ki is végeztek Sopronkőhidán...
Itt sem csak fehér éls fekete színnel íródott a történelem, de ha az eredményt nézzük, nemigen van mire büszkének lenni.

Neked5 írta...

A Nemzeti Választási Bizottság egymillió forintra büntette az atv-t az összefogás naggyűlés közvetítésért (a szombati cöffös vonulás közvetítésével nem volt bajuk.

A Nemzeti Közszolgálati egyetem honlapján:

" Egyetemünk rektorát választották a Nemzeti Választási Bizottság elnökévé

Dr. Patyi András egyetemi tanárt, az NKE rektorát választotta elnökévé a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szeptember 30-án este tartott alakuló ülésén. Az elnökhelyettes dr. Bozsóki Éva lett. Mindkét döntést egyhangúan támogatta a testület. Az NVB megalakulásával az Országos Választási Bizottság mandátuma megsz?nt.

A Nemzeti Választási Bizottság Áder János köztársasági elnök által jelölt hét tagjáról és póttagjairól nem sokkal korábban az Országgyűlés kétharmados többséggel döntött.

A Parlament dr. Bozsóki Évát és dr. Sasvári Róbertet (ők az Országos Választási Bizottságnak is tagjai voltak korábban), valamint dr. Boda Pált, dr. Csenterics Ferencet, Dr. Fábián Adriánt, Dr. Patyi Andrást és dr. Tóta Áronnét egy voksolással, 251 igen szavazattal, 43 ellenében, 4 tartózkodás mellett választotta meg. Mandátumuk kilenc évre szól.

Az NVB póttagjai sorrendben: dr. Rádi Péter, dr. Bodnár Eszter, dr. Lugossy-Sági Krisztina."

Micsoda véletlenek...

civilhuszár írta...

Kedves PuPu !


Ennek az agymosott emberkének ajánlani egy négykötetes művet, amely ezernyolcáz oldallal sújtaná agyvelejét, szinte felér számára egy durva tréfával.:-)
Sejtésem szerint, pedig azt sem tudja, hogy ki fia borja volt Mihail Alekszandrovics Solohov, mert a polgári kőrcsöcsön nevelkedett Vona szemináriumain, még a tiltott listán sincs, mert az is adat.:-)

morzsi írta...

Kedves PuPu!
Ez a mai dolgozatod nem sikerült vidámnak. Mert egyszerűen a téma nem engedi, hogy nevessünk rajta.
Csak úgy, a történelemben járatlanok kedvéért.
1941 januárjában egy magyar csendőr és egy ugyancsak magyar katonai járőr portyázott, egymásról nem tudva semmit.
A rossz látási viszonyok, meg a partizán veszély miatt kellően felajzott járőrök egy nádasban kisebb zajra lőni kezdtek. Egymásra! - Három halott egy sebesült...
Jelentés a parancsnoknak, az ezrednek, majd fel a minisztériumnak. A parancsnokság partizánok támadásával magyarázta a halottakat és "partizán vadászatot" rendelt el. A következő pár napban a civil lakosság köréből majd 3000 embert végeztek ki, köztük 80 éves férfiakat, nőket, gyerekeket...
A nemzetközi felháborodásra a magyar vezérkari főnök vizsgálatot rendelt el magasrangú tisztek ellen és tizenötük ellen vádat emeltek az "atrocitások" miatt...
Többek ellen a Hadbíróság halál büntetést szabott ki, de egyet sem hajtottak végre, mert az elítélt addigra vagy a német csapatokhoz menekült és kapott ott tiszti beosztást, vagy pedig az orosz fronton teljesítettek szolgálatot s azért nem lehetett velük szemben eljárni.
Szép ánti világ, s most sokan sírják azt vissza: - morzsi -