2014. április 23., szerda

MÉGIS, KINEK A PÁRTJA?

A pártok – a mienknél szerencsésebb országokban - a társadalmi osztályok, csoportok, politikai-gazdasági érdekérvényesítésének eszközei.
Az ugyanis könnyen belátható, hogy olyan állam még nem született az ismert történelem során, mely minden tagjának személyre szabottan tudná kielégíteni igényeit, elvárásait.
Az állam azt sem tudja, hogy polgárai mit szeretnének tulajdonképpen, kell tehát valamilyen mód az igények artikulálására.


Mindemellett sokszor az emberek maguk sem tudják, hogy mit akarjanak, mire van reálisan lehetőségük, és az igényeik kielégítése milyen következményekkel jár.
Erre találták ki a politikai pártokat, melyek programjukban megfogalmazzák a teendőket az általuk képviselt emberek érdekeinek érvényrejuttatása, vágyaik kielégítése érdekében.
Olyan ez, mint egy vendéglő - ha nincs rendes étlap, előbb-utóbb vendég sem lesz, akkor pedig a vendéglős éhenhal, a szakács, a pincér munkanélküli lesz, a vendéglő meg becsukhat.
Viszont ha van étlap és lehet választani ropogós sültliba, pacal, kaviáros palacsinta meg Turbigo-módra elkészített marinírozott hal között, akkor a vendég boldogan turkál a finomságokban, a pincérek kövérek és jólfizetettek, a vendéglős meg gazdag.
A pártok felkínálják saját ételsoraikat, a választó meg választ közülük, aztán vagy jóljár, vagy hasra esik, hogy választékos maradjak – mindenesetre viseli döntése következményeit - kövér lesz, vagy sovány, mint a gencsi nyúl.


Mondom, ez más, boldogabb országokra érvényes, mert nálunk nincsenek politikai pártok, nálunk szekták vannak, melyeket mi valamilyen rejtélyes oknál fogva pártoknak nevezünk.
A wiki szerint a szekták alapvető jellemzője, hogy kizárólagosan egy vallás vagy vallási tanító tanításait, dogmáit követik, és elítélik, elutasítják a rajtuk kívül álló vagy tőlük különböző gondolkodást, nézeteket.
Az emberek, felekezetek egy csoportja nem feltétlenül jelent szektát.
Akkor válik szektává, amikor a tanító vagy az egyház vezetője azt mondja, hogy mindenkinek az ő tanításait kell követnie, és a tagoknak más tanításra nincs szükségük, illetve az üdvözülést csak az adott egyház tanításai jelenthetik az emberek számára.
A szektákat - nálunk a pártokat - csalhatatlan vezetőik irányítják, akiket híveik minden támadástól megvédenek, és támadásnak minősül a hirdetett eszmékben való kételkedés is.
Van imígyen oszlopszentünk, félbevágott oszlopszentünk hóna alatt labdával, van oszlopszentipari tanulónk, és vannak aprószentek, de van nekünk sátánista szektánk is, melyet ahelyett, hogy szétzavarnánk, hagyunk elpofátlanodni.


Mindegyik pártra egységesen vonatkozik, hogy lapul, mint macska a kamion kereke alatt, egyik sem akarja tisztán meghatározni és közkinccsé tenni sem jellegét, sem az általa támogatni kívánt társadalmi csoportot, mert retteg attól, hogy ha így tesz, akkor szavazatokat veszít.
Szerintem nem ezen kellene aggódnia, hanem azon, hogy langyos álláspontja miatt nem fogja megnyerni még azok támogatását sem, akiknek egyébként létérdekük lenne egy erős érdekérvényesítő szervezet hatékony működése.


Ha végignézzük a pártokat, hát bizony, elcsodálkozhatunk.
Itt van a Fidesz, mely deklaráltan minden magyar pártja, de ha nem azt nézzük, hogy mit hirdet, hanem hogy mely társadalmi csoport vagy csoportok érdekeit képviseli, akkor hamar rájöhetünk, hogy bizony-bizony, ez csak a nagytőke és a felső középosztály legfelső rétegének pártja, az ő gazdasági érdekeiket képviseli, beleértve Magyarország egyik – ha nem a legmódosabb emberének érdekeit is.Viktor a keresztneve.
Elképzelem, hogy mennyire fájhat neki, hogy nem mutathatja meg büszkén a vagyonát, habár mára azért már elszemtelenedett, miként Beríja, és közömbös képpel köpi szembe a társadalmat, anélkül, hogy félni látszana a meglincseléstől – de hát persze ettől még szecskát apríthatnak majd belőle.
Hívei meglehetősen ostobák, és egyszer csak rájönnek, hogy mekkora majmot csinált belőlük a Száznokiás Szent Hátizsák tulajdonosa.
Márpedig az ostoba ember, ha zabos lesz, akkor ütni fog, mint a bolondóra.
Szavazói ma még nem tudják, hogy a szavazólapon behúzott keresztjeikkel Demjánt, Csányit, Lázárt, Mészáros Lőrincet és a többi állami csecsen felhizlalt tolvajt támogatják – és persze a szerény politikust, aki talán még ma is a régi VW Golfot szerepelteti a vagyonbevallásában. 


A Jobbik szimplán nyilas párt, de ezt vadul tagadja.
Ez a párt azokat képviseli, akik azt gondolják, hogy a régi recept alapján be lehet fejezni a hajdan kudarcba fulladt kísérletet és a zsidók kifosztásából munka nélkül is meg lehet vagyonosodni – emellett rettegnek a cigányoktól.
Nem azért, mintha olyan rettenetes dolog lenne az ellopott baromfi – egyszerűen taszítja őket a nyomor és érzik, hogy ezeknek az embereknek már nincs veszítenivalójuk, ezeket már rohadt nehéz megfélemlíteni, főleg, ha majd a nincs nekihajtja őket a vannak.
Őket sem a koldusok támogatják a háttérből, hanem tehetős emberek, ócska, poshadt eszmékkel fertőzve.
Őket egyszerűen világgá kellene zavarni, mert magával a létükkel követnek el emberiségellenes bűncselekményt.
Mellesleg ők sem tudják, hogy kinek az érdekeit képviselik, csak menetelnek, ordibálnak, gyűlölködnek rettenetes tehetetlenségükben.


Az MSZP meg elfelejtette, hogy honnan jött és nem tudja, hogy hova tart, kit képvisel, milyen társadalmat szeretne felépíteni.
Vezetői viszolyognak a kelkáposzta és macskahúgyszagú lépcsőházak népétől, a nép sem lelkesedik értük – nem trendi ma prolinak lenni, pedig a társadalom ma prolibb, mint a Kádár-rendszerben volt, mert akkor a polgárosodásának legalább a feltételei adottak voltak.
Nincsenek már eszméi, nincsenek vállalt hagyományai, a vezetői meg csodálkoznak, hogy mi lett a valaha legszervezettebb pártból – a legbarátságosabb verzió szerint is egy torzsalkodó nyugdíjasklub.
Most éppen az LMP mögé akarnak beállni, erre meg már nincs is mit mondani, aki ezt kitalálta, az bátran keresse fel Orbán Viktort és nyalja ki a seggét, adekvát válaszként korunk kihívásaira.


Gyurcsány meg vacillál, hogy mit is kezdjem a DK-val, mert magában azzal az elképzeléssel, hogy egy táborba tereli a bárányt, a rókát meg a kecskét, sokra nem lehet menni - kellene valakiket képviselni is.
Lehet szövetséget kötni bárkivel valamilyen cél érdekében, de önmagában az együttműködés nem érték, hanem eszköz.
A cél - egy modern, nyugatos társadalom létrehozása - viszont túl nagy, túl elvont, mást ért rajta Bauer, mást Debreczeni és mást a választó, ha egyáltalán ért rajta valamit, - gyanítom, hogy csak a bérekre gondol.


Az LMP Orbán gyártmánya, - ügyes, nem mondom, sokan beszopják a zöldre festett hiéna farkát, mert zöldnek lenni ma trendi.
A multik rabszolganépe menedzser-jelmezeikben hihetetlenül megfontoltnak és korszerűnek érzi magát, büszkén roppantja össze a szelektíven gyűjtött PET- palackot - ezzel rendben van ő is, meg a társadalom is.

Nem veszi észre, hogy környezetet védeni minden pártban lehet és kell is, egy zöld párt meg éppen olyan, mintha a levegővételre is külön pártot szerveznének, miközben a nép éppen éhendöglik, a hegyoldalak erdeit kivágják, mert rezsit ugyan csökkentettünk, úgyhogy úszómedencét fűteni már olcsóbb, de a szegényember három gyereke megfagy a fűtetlen lakásban, mert neki nincs adójóváírása sem, nemhogy tüzelője.
Kit képvisel az LMP?
Azokat, akik macskatápra egy hónap alatt többet költenek, mint a szabolcsi falvak szerencsétlenjei a gyerekeikre tudnak költeni.


A szocializmus egyik pozitívuma az volt, hogy a tőkés rettegett attól, hogy saját munkásai vonzóbbnak tartják a létbiztonságot, az osztályok közötti átjárhatóságot, az állampolgári jogon járó egészségügyi ellátást, mint a szabadságot, mellyel élni anyagiak hiányában lehetetlen.
Most a tőkés nem retteg semmitől, hanem gátlástalanul fosztogat, és nincs ma erő, mely féken tudná tartani kapzsiságát.
Nincs párt, nincs szakszervezet, mely felvállalná a társadalom nyolcvan százalékának érdekképviseletét.
Talán egyszer majd lesz, remélhetőleg nem nyakig vérben fog megszületni…

:O))) 

17 megjegyzés:

Tuareg írta...

PuPu, ha jól érzem, közelednek az álláspontjaink... ;)

nemóvatos írta...

Azért annyi terjedelmet amennyit az LMP., Bajnai is megérdemelt volna.
Már csak a közelebbi teljesség kedvéért.

PuPu írta...

nemóvatosnak:
Természetesen, de az Együtt-PM soha nem volt valódi párt, még annyira sem, mint a többiek, leginkább gazdátlan politikusok utolsó renényének nevezném a formációt, mely alkotóelemeire esett és mára már az alkotóelemek sem léteznek.
Hol a Milla?
Hol a Szolidaritás?
Hol a PM?
Hol van Bajnai?
Merthogy az, hogy nem vesz részt a parlamenti munkában, az nem program. ugye - de hát ezt te is tudod, nemde?
Én is sajnálom, egyébként.
:O)))

xyz írta...

Az összes között az MSZP az, akiről nyugodtan kijelenthető, hogy elárulta a NÉP-et. Mindegyik mond valamilyen elvi alapot a politikájához, és igér valamit a szavazóinak, kivétel az MSZP. Ez utóbbi még arra sem veszi a fáradtságot, hogy legalább EGY olyan mondatot mondjon, melyet megért az (elvileg) társadalmi bázisa. Túl fiatal a vezetője, hogy megértse, és felfogja, a Fidesz még nagyon sokáig teheti, amit tesz, mert ott tudják, a félelem és a tudatlanság elszigetel, és a robbantáshoz is kell egy robbantómester.

hello írta...

Lenyűgöző választék.
Vajon a 40 %-nyi passzív választópolgárból mennyien jutottak el ezekig a felismerésekig, és a lustaság helyett ez tartotta őket távol a szavazástól?

Lehet, hogy mindennek a földig le kell omlania ahhoz, hogy mások, valakik alulról újra kezdjék felépíteni a szakszervezeti mozgalmat is, a pártokat is?
Megjegyzem, egy barátom ezt már jó ideje hangoztatja, látván a hervasztó fejleményeket.
Mindenesetre kíváncsi lennék, hogy 100 év múlva Mo. e téren hol fog tartani, de nem fogom megtudni, mert esélytelen, hogy matuzsálemi kort érjek meg, plusz nem igazán hiszek a reinkarnációban... sem.

Lusti írta...

"..akiket híveik minden támadástól megvédenek, és támadásnak minősül a hirdetett eszmékben való kételkedés is..."
Mifelénk már keményebb a helyzet: támadásnak minősül már egy kérdés is...

Erzsébet írta...

...az utolsó mondat után: de!!

Névtelen írta...

"Nincs párt, nincs szakszervezet, mely felvállalná a társadalom nyolcvan százalékának érdekképviseletét." - Így !

plebejus írta...

Nem hiszek az összeesküvés elméletben. Nem akarok hinni az összeesküvés elméletekben!
Mégis, az elmúlt napok netes sajtótermékei, ill. a Vasárnapi Hírekben (is) megjelent találgatások okán – mármint, ki mosdat kit, ill. ki kinek az útját söprögeti – elég lehangoló kép tárul elénk. Talán csak összeesküvés elmélet – talán, sokkal több… Én nem tudom. 46 éves fejemmel még mindig túlontúl naiv vagyok. 4 éve, amikor a második Orbán-kormány megalakult – annak ellenére, hogy tapasztalhattam, mi folyt az első „uralkodásuk” idején – mégis reménykedtem, hogy a 2/3-os többségüket jó célok érdekében fogják használni… Hogy mi lett belőle, tudjuk jól. Most itt állunk a következő 4 éves etap küszöbén. A kép lehangoló.
Az MSZP már azt sem tudja kinek nyaljon (Fidesz vs. LMP), Bajnaiék szerteszéjjel… A legszimpatikusabb nekem a DK. Sajnos, az emberek (és ennek okaiba nem feltétlen mennék most bele, de tudnék példát mondani, hogy miért is…) Gyurcsánnyal még mindig nincsenek megbékülve...

nemóvatos írta...

Köszönöm a reakciódat kedves PuPu.
Hogy mennyire esett szét az Együtt-PM. a következő választások során és után meg fogjuk tapasztalni.
A parlamentben pedig ezzel a felállással --attól tartok-- nem munka lesz, hanem cirkusz.
Munka meg tennivaló a "terepen" lesz és itt lehet eredményt elérnie annak akinek agya, szíve meg lába lesz hozzá.
Várok és reménykedem.

Anikó írta...

Pupu de nincsenek munkások sem, nincs munkásosztály sem, ami potenciálisan fenyegetné a tőkést, ezért nincsenek igazi szakszervezetek sem és ehhez kapcsolódó mozgalmak sem !!!
Egyhamar nem is lesznek.

hello írta...

Nem tudom, énnálam fogy-e a spulniról a cérna, de egyre ingerültebben hallgatom, ahogy a Klubrádió is, de már Olga is elkezdett irritálóan "helyezkedni", türelmetlenül viselkedni leginkább a DK-ból megszólítottakkal szemben.

De nemcsak velük: néhány Klubrádiós reggeli műsorvezető pl. Szelestey Lajosnak a Mo.-ot nem éppen hozsannázva dicsérő külföldi lapszemléiben elhangzottakra is olyan stílusban reagál, mint akinek remeg a gyomra azt meghallgatni is, és szíve szerint mihamarabb elhallgattatná ezeket az infókat.
Szánalmas.
Ki is nyomom a gépemen rögtön.

Unknown írta...

Kedves Pupu, ezt néhány hónapja kellett volna ezerrel harsogni. Talán más lett volna a választás eredménye.

PuPu írta...

Kedves Zsanna Hozsanna,
olvass bele az egy évvel ezelőtti - mondjuk a 2013 áprilisi - posztjaimba, nem hinném, hogy most tört volna rám a felismerés.
De én csak egy egérszürke mezei blogger vagyok, kis halacska a nagy tóban, párt sem áll a hátam mögött, szerkesztőség sem - egyszemélyes vállalat vagyok.
De arra azért büszke vagyok, hogy amit írok, azokat a posztokat egytől-egyig fel lehet vállalni.
Csak példaképpen:
http://www.pupublogja.hu/2013/04/sok-huho.html
vagy
http://www.pupublogja.hu/2013/04/tokolodes.html

Nem vagyok vátesz, de elkötelezett demokrata és baloldali vagyok, akinek ennyire telik a lehetőségeiből.
Sajnálom én is...
:O)))

Unknown írta...

Kedves Pupu, igazad van, bocs. te megmondtad. Csak hát nem értem, hogy ilyen sokan vakok és süketek voltak. Sok elvesztegetett idő.

Névtelen írta...

Szerintem egyszerűen csak csaltak a számolásnál. Több helyen nem volt tagja a szavazatszámláló bizottságnak a kormányváltó szövetség delegáltja.

Naná. hogy ezt kihasználták és csaltak. Üdv.

Unknown írta...

Névtelen, ki kell, hogy ábrándítsalak. Én benn voltam egy bizottságban, és nem először csináltam. Érdemben itt nem lehet csalni. (hanem a törvényekkel, médiával stb.) Most ilyen többség akarata (nem 2/3!)ezt tudni kell, és meg kellene tudni változtatni.