2014. július 13., vasárnap

HÁROMEZREN A HÉTMILLIÓBÓL

Ha a választók számát tekintem, nem valami dús merítés, ami azt illeti.
A Batthyányi-örökmécses körül ugyan megtöltöttük a teret, de azért mindenki csak a fejét csóválta: kevesen vagyunk, kevesen…
Gondolom, a szervezők elégedettek voltak – minden szervező szinte mindig elégedett szokott lenni – mondhatták egymásnak, hogy hát jól van, nyár van, nem a politikai munka szezonja.
Az emberek szombat délután pihennek, kint fekszenek a diófa alatt, és a hasukat vakarják, lusták, így hát ez az eredmény is szépnek mondható.
Mondani persze mindent lehet, de ettől a tény még kiábrándító marad.


Háromezer ember egy kétmilliós nagyvárosban azt jelenti, hogy nem volt ott senki.
Az, hogy ezzel a felszereléssel egy százezres tömegtüntetést is meg lehetne rendezni, felvet néhány gazdaságossági kérdést is, de hát nem az én pénzem, akié meg, az hadd szórja, ha akarja.
Olyasmi feeling ez, mint amikor az osztály csúnya kislánya házibulit szervez, mindent megtesz a sikerért, aztán hatan jönnek el, azok is már az ajtóban mondják, hogy egy óra múlva menniük kell – ha nem a számomra rokonszenves pártról – pártokról – lenne szó, azt mondanám, hogy kiábrándítóan szánalmas.
Merthogy ne felejtsük, a szocialisták is ott voltak, ami rendben is van, hiszen a következő politikai eseményen együtt kell működniük a Fidesszel szembenálló pártoknak, de ha már odamennek, akkor ne két bánatos hívük lengesse a még Horn Gyula pártjához méretezett zászlókat, hanem hozzanak magukkal tömeget, mert így csak visszaigazolják saját gyászjelentésük hitelességét.


Száz szónak is egy a vége: ilyen rendezvényt épeszű kommunikációs szakember nem rendez, mert ez kontraproduktív.
Olyan, mintha Felcsút focicsapatából öten kiállnának a Maracana stadion közepére, dekázgatnának egy pöttyös gumilabdával, miközben az edző meg a gyúró szidja a brazil válogatottat és fenyegeti Scolari szövetségi kapitányt, hogy letépi a fejét.
Nem az első eset ez, és nem az első eset, mikor az emberben felmerül a kérdés: nem kellene egy tömegbefolyásra aspiráló pártnak profi kommunikációs szakembereket alkalmazni?
Így állandóan olyan érzése van az embernek, mintha az ilyen akciók tervei madártejkészítés közben nyernének formát egy egyébként rokonszenves és okos politikusi fejben, ami egyébként nem lenne baj, ha lennének az okos és rokonszenves fej közelében emberek, akik elhitetnék, hogy az utolsó polihisztor Leonardo da Vinci volt, és mostanában a világ kevés esélyt ad egy új polihisztor feltűnésére.
Szerencsétlen ország – a kormányfő szotyolázgatás közben ötletelget, az eredménye pillanatnyi állapotának függvénye, - ha kilóg a nyelve, akkor nagyon szívunk, ha nem lóg éppen ki, akkor csak kisebbeket.
Ellenzéke jelenleg egyetlen karakteres és meghatározó vezetője meg képtelen a csapatépítésre, a személyi rokonszenv alapján összeszedett reciklált politikusok nem pótolják a szakmai felkészültséggel rendelkező profi kommunikációs team-et.


A rendezvény maga sem volt egy nagy durranás, éppen olyan volt, mint az összes többi, ugyanazokkal a panelekkel, ugyanazokkal a hibákkal, csak most nem tizenötezren szenvedtük el, ami már önmagában is utal a pártvezetés humanizmusára.
A beszédek közül tetszett Eörsi Mátyás harcos forradalmisága, ő legalább – ha mondanivalójában nem is - stílusában újat hozott.
Kerék-Bárczy Szabolcs szépen abszolválta a „jó tanuló felel” teljesítményét, Kunhalmi Ágnes éppen el van foglalva azzal, hogy budapesti politikussá pozícionálja magát, Gyurcsány meg ismét bizonyította, hogy sokkal jobb, mint a magyar borászat, ő képes egyenletesen ugyanazt a teljesítményt hozni, rendezvényről rendezvényre.
Az csak a baj, hogy közben kopik.

Ellenfele elmondhat ötven beszédet is, mert jellegénél fogva nem kopik, csak edződik, ugye, prolinépek tudják, mire gondolok.

A rendezvényre jellemző, hogy sajtóvisszhangot leginkább csak a Krétakörös Gulyás Mártonnak leesett két saller keltett, ez neki bőven megérte, hiszen végre megtudta a világ, hogy létezik, ellenben a DK-nak újabb problémát okozott, hiszen ettől kezdve majd Hoppál Péter vagy bármelyik Orbán-zombi érvkészletébe felveheti az agresszív és szélsőséges Gyurcsány toposzát is.
A helyzetet csak súlyosbította, hogy Gyurcsány mártírrá avatta a provokátort és ismét szépelgett egy sort, ahelyett, hogy a demokratikus oldal végzetes megosztottságára hívta volna fel a figyelmet, egy mellékmondattal helytelenítve a cselekményt, mely a rengeteg DK aktivistákat ért provokáció után akár - ha helyesnek nem is - emberileg érthetőnek minősíthető.
Gyurcsánynak valaki, akire hallgat – van ilyen? - elmondhatná már, hogy lehet néha csendben is maradni, mert eddigi bajai nagy részét az édesanyja által oly precízen definiált lotyaszájúságával okozta.


Megjelent Setét Jenő is, három jobb sorsra érdemes cigánylánnyal, akik a táblájukon azt kérdezték, hogy vajon lesz-e antiszemita polgármester-jelöltünk is, csendesen lezsidózva ezzel a résztvevőket - hát nem vicces?


A kisgyűlés végén a népség és katonaság átvonult a harci liba emlékművéhez, mely olyan lesz, mint Léda és a hattyú emlékműve, csak szivárványos kiadásban.
Már persze, amennyiben a madarat baksasnak, Gábriel arkangyalt meg férfinak tekintjük, jóllehet ő minden egyházi állásfoglalás szerint tulajdonképpen queer, és valószínűleg ott ugrált inkognitóban a Pride valamelyik kamionján arkangyalnak öltözve, kivívva ezzel Semjén haragját…


Mondjuk ez is kicsit snassz, ott tüntetnek ötvenen hónapok óta, oda kellene szervezni naponta az embereket, erre valók a pártszervezetek, ha vannak.
Nem akarom taglalni, de ez ezer okból fontos lenne.
Na, mindegy – illetve nem mindegy, de mindegy…


Persze felmerülhet a kérdés, hogy ha nekem nem tetszett, én mit csináltam volna máshogy?
Hát, például mindenképpen odavittem volna Pásztor Albertet, egy rövid, de ütős beszéd erejéig, mert vagy bevállaljuk, vagy nem, de az biztos, hogy nem sunnyogok akkor, mikor az egész baloldal róla beszél.
Aztán a beszédeket rövidebbre veszem, mert nem hosszan kell beszélni, hanem jól, lehetőleg érdekesen, értelmesen és röviden, de az már számomra is utópisztikus elvárás, hogy lehetne a szónokoknak összehangoltan is beszélni.
Egy ilyen rendezvénynek olyannak kell lennie, mint egy zeneműnek, egy szonátának, ahol az elején megjelennek a témák - lehetőleg kevés téma - aztán a témák kidolgozása a szónokok által, a témák vissza-visszatérnek a többieknél is, majd jön a zárótétel, és a közönség tapsol.
Nem beszél mindenki másról, mindenki erősíti a másik mondanivalóját, íve van a mondanivalónak – valamelyik színházi rendező ezt sokkal jobban el tudná magyarázni, méginkább megrendezni, de legalább rendezési tanácsokat tudna adni.
Aztán a rendfenntartásra felkészült szervezetet hozok létre, mert Józsi ugyan lelkes, de amatőr és az amatőr akkor is üt, amikor nem kellene.
A rendezvény elején meg nem lakodalmas rockra diszkóztatnám a népet, hanem nyomnám azokat a dalokat (igen-igen, stb. ) melyhez pozitív élmények kapcsolódnak.


De hát ne éljünk álomvilágban, beszéljünk továbbra is összevissza mindenről, oldjuk meg a világbéke ügyét is egykoszból, aztán fogjunk mindent a Vikire.
Nem-e lehetne-e  néha kis önvizsgálatot tartani nagyjainknak?
Rájuk férne, nagyon!

:O)))

22 megjegyzés:

Vöröskarom írta...

Nagyon vártam már a helyzetelemzésed, Pupu, mert - bár én nem tudtam megbecsülni a "tömeg" nagyságát - pontosan így láttam én is mindent, ahogy Te leírtad: szánalmasan kevés ember (zömmel nyugdíjas korú), ugyanazok az arcok, mint akiket május 1-jén a Ligetben láttam, Kunhalmi túl hosszan, fárasztóan és unalmasan beszélt, leginkább Budapestről (csak remélni merem, hogy az ott lévő maroknyi vidéki embert nem sértette vérig). A rendzavarást még távolról hallottam, aztán sajnos a Gyurcsány beszéd közepén el kellett indulnom. Hááát, erősen meggondolandó, hogy ilyen kellemes nyári szombat délután az ember ne a strandot válassza-e inkább???
U.i.: Egyedül voltam, unatkoztam, bámészkodtam, nézelődtem, szerettem volna legalább egy "ismerőst", egy tevét a megtalálni a tömegben, de csak egy magas, ősz hajú valakit láttam kockás ingben a színpad előtt balról jobbra elhaladni - lehet, hogy tevét láttam?
Üdv.: Vöröskarom(egy a háromezerből)

csakafidesz? írta...

T. PuPu!
Annyira már ismerhetsz, hogy én nem szeretek dícsérni, viszont véleményt mondani, ügyek mellett állást foglalni annál inkább.
De ezt mindig építő szándékkal teszem, mert azt szeretném, ha az elhangzott véleményt, javaslatot továbbgondolva mindenkinek egy kicsit változna az amúgy sokszor beszűkült véleménye.

Most ez egyszer azonban kivételt tennék.
Gratulálok a posztodhoz, ez igazán reálisan - elfogultság nélkül - mutatja be a baloldal súlytalan létezését.

Ezen mindenképpen változtatni kellene, de a változáshoz mindenkinek egy szinpadon kellene állnia. Aztán - ez lenne a nehezebb - az egységet meggyőzően láttatni is kellenék.
Aztán ha már újra elhiszik ezt nekünk, akkor lehetne újra azon siránkozni, hogy mi mindent megtennénk, ha az a csúnya ellenfél egyáltalán szóba állna velünk.
Nem egyszerű a feladat, ami a mai állapotokat tekintve szinte megoldhatatlannak látszik.
Még profi kommunikátorokkal is.
Üdv.:

civilhuszár írta...

Szerény véleményem szerint Pásztor Albert fog szerepelni rendezvényeken amikor ott lesz az ideje. Nem parlamenti politikusnak készül, hanem egy nagy város polgármesterségére pályázik. Jó magam nem tartom szükségesnek az idő előtti megnyilvánulásait, mert az ellenségei rögtön rácuppannak minden szavára amit ki lehet forgatni, és koholmányokat tudnak belőle össze trutymákolni.
Ismerjük a Fideszes karaktergyilkoló gépezetet a csuli vadász semilyen személye által is, aki a csicskával, meg szájjártóval közösen nyírta Gyurcsányt.

kiskato írta...

Én sem tartottam volna jónak Pásztor szerepeltetését...nem erről szól az ELLENÁLLÁS...Gyurcsány gyors reakcióját elhatárolódásnak vettem, elhatárolódásnak a "savas bácsi" manírban cselekvőktől...azt meg, hogy bben az incidensben demokrata oldalon a DK gyengítésének lehetőségét vélik, éppen ezért, Gyurcsány reakciója mijján, nem látom reálisnak. A fidesz/jobbik meg amugy is azon dolgozik, más módon. Ezen kívül nagyon tetszik az elemzés, sajnos ez van!!!

Bubu64 írta...

Kedves Pupu!
Most nem értek Veled egyet. Szerintem nem a szervezőket minősíti, hogy a magyarok érdektelenek. Kerék-Bárczi Szabolcs és Gyurcsány Ferenc beszéde tetszett(jó, voltak ismétlések). Az MSZP-vel való összefogásról inkább nem írok, Puch Laca újabb sikere után.

Kibic37 írta...

Nekem ez az egész Pásztor ügy kissé vihar egy pohár vízben-nek tűnik. Hajánál fogva előrángatott téma, ami kiválóan alkalmas arra, hogy Gyurcsányon ismét rúgni lehessen egyet.
Miért van az, hogy amíg megélhetási niemandok 20-30%-os elfogadhatósággal vidámyn lébecolnak a politika posványában (most nem beszélek a teljességgel elfogadhatatlan tudjuk kikről ...), Gyurcsány személye csak akkor elfogadható, ha ő 100%-os. Ha netán ő is ember (human beeing) merészel lenni, és kiderül róla, hogy csak 95%-os, akkor arról a hiányzó 5%-ról beszél a "szövetséges" média + bloggerek 95%-a.
Addig csak ábrándozhatunk egységes baloldalról, amíg saját magunkból is hiányzik az összetartás és összetartozás érzésének maximális prioritása. Az "érted haragszom nem rád" túladagolása nagyon veszélyes lehet.
Szerintem...
Üdvözlettel Kibic37 (egy a háromezerből - copyright Vöröskarom)

ps: Magamról tudom, mennyire el tud bizonytalanítani egy-egy szerencsétlenül elhelyezett mondat.

Sicc írta...

Kibic37 fején találta a szöget Gyurcsány megítélésével kapcsolatban!
Ez a jelenség nem más, mint középszerű emberek, csoportok kisstílű fanyalgása/ irigykedése, ha náluk tehetségesebb emberrel találkoznak.

öregszeder írta...

Azok után, hogy mi megy a DK ellen Pásztor ürügyén a médiákban, blogokban, ez a tüntetés így nagyon szerencsétlen esemény volt. A DK a "ballib" megmondóemberektől és médiáktól intenzív támadásban részesült, mostmár ócska troll-ok provokálják is őket, amire rosszul sült el a jogos reakció. Állandó deffenzívába hagyta magát szorítani tőlük. A magyarázkodásaik rosszul sülnek el. TGM és Krémer Ferenc igazi harcos demokrata módjára egyenesen kiközösítésre szólít fel. Nagyobb vehemenciával lépnek fel a DK ellen, mint a fidesz vagy a jobbik ellen. De a "baloldali" politikusok nyilatkozatai is hasonlóak;Fodor, Szigetvári, stb. Csak meg kell nézni a kialakult vita tartalmát és stílusát a Gaqlamus-on és máris érthető és teljesen világos a "demokratikus" ellenzék tehetetlensége. Vicsorgó farkashordára emlékeztetnek. Ha ilyenek a(z elv)barátaid, ellenségekre már semmi szükséged. Gyurcsány empátiája, hamis szolidaritása ezekkel egyre inkább kontraproduktív lesz. "Minek szépeleg?"-teszik fel sokan a nagyon jogos kérdést. Minek keresi ezekkel az összefogást úgy, hogy közben feladja a DK erkölcsi tőkéjét, értékvilágát? Nem muszáj összefogni! Mindenki mondja el a magáét és mérettesse meg a választókkal! Majd utána nézzék meg, hogy kivel lehetne összefogni? Akinek nincs valódi mondanivalója, az úgyis kiesik a versenyből, azokért kár feladni az elveket. A fidesz is csak hallgat és röhög a markába, Miskolcon pedig nagyon csúnya agresszióvá fognak fajulni a dolgok. Akkor mit fog mondani pl. TGM; megint, ezért is a Gyurcsány lesz a hibás? Nem az idióta doktrínerek?
Üdv.
Öregszeder

PuPu írta...

Kibic37-nek:
Én nem tudom kikről - végül is kikről?

NewTiborc írta...

Már hányingerem van. Végül is ki az a TGM? Melyik gané kupacon turkál? És ki az a Fodor,Szigetvári? Ki kente fel Őket okostojásnak?
Nagy baj van ebben az országban, mert józan értelmiség és politikusok helyett csak hülyegyerekek tömkelegét tudhatja a magáénak..Sajnos ennek óriási baj lesz a vége és vajon ki lesz a hibás?

Kibic37 írta...

Ebben a kontextusban valóban félreérthető voltam. A jelenleg hatalmon levő elitre gondoltam.

Sorry ...

kekec írta...

Pupu, így legyen ötösöm! Nem megmondtam látatlanban, hogy nem miskolci, hanem pesti belekotty az illető? Merthogy nyóckeres, és látott már cigányt.
Az egész színtiszta provokáció volt, kár, hogy végül is sikerült nekik.
Bár a "bizonyíték" videón én csak a SAJÁT kicsi felemelt kacsóját láttam!
Ezzel együtt: kellene már egy "politikailag korrekt" megnevezést találni.
Cigány bűnözők? (jaj, akkor kitagadom őket a magyarok közül?)
Roma származású magyar bűnözők?
(juj, ezt meg roszmagyaroknak lehet rövidíteni!)
Roma elkövetőkre jellemző bűncselekmények? (ezzel tagadom, hogy mások is elkövetnek megélhetési bűnöket?)
Vagy egyszerűbb visszatámadni, hogy aki a "cigánybűnözés" alatt az EGÉSZ nép bűnözését, és nem a fentieket érti - az rasszista, mint a Jobbik?

Geza írta...

A tobb jobb lett volna, ketsegtelen, de nem tartanam szerencsesnek, ha ezert tulsagosan ostoroznank magunkat, vagy azokat, akik a szervezesben resztvettek (nem szabad a "pasztorozas" hibajahoz hasonlo hibaba esni, amely tovabbi ketsegeket szul a szimpatizansok koreben). Nem mondom, hogy en sokkolva voltam az ujszerusegtol (a bevezeto "esztrad" musortol pedig egyenesen lelombozodtam), de hat igazabol nehez ujat mondani es lelekesiteni az emberteket a "tovabbi harcos 4 ev" szemszogebol tekintve. Viszont:

* Eorsi Matyas KITUNO volt! Szuper, hogy egy ilyen fazon a DK soraiban van. Remelem sokaig marad ilyen aktiv.

* Kunhalmi Agnes is jo volt, remelem tovabb fog fejlodni es segiti az MSZP-vel valo egyuttmukodest (ha es amikor erre szukseg lesz).

* A Gyurcsany Ferenc pedig megfelelo finomsaggal nyult a Pasztor ugyhoz: helyes, hogy nem tett direkt utalast a dologra, de sejtette ennek a mindenkit foglalkoztato ugynek a fontossagat, es egyben az ugyhoz valo hozzaallas mikentjet is (tehat lenyegeben a melyebb analizis szuksegesseget es nem a szavakkal valo egyszeru vagdalozas praxisat).

En is sajnalom, hogy nem voltunk tobben, de azert visszafele tobben megcsodalhattak az utcan es a METRO-ban a kis DK-s papirzaszlomat:))

Barnamedve írta...

Kedves Olvasótársak, főként Csakafidesz, örökifjú, tükrözött Római fővezér :-)!

Itt folytatom, mert több, korábbi hozzászólásra egyszerre reagálnék.

Mit tehetett volna 2006 után az MSZP? Mivel nem vagyok politikus, ezt talán nem nekem kellene megmondanom. De azért néhány ötletem lett volna.
Amúgy nem is csak 2006-ról kellene beszélni, hanem 2002-ről, amikor átvették a hatalmat. Már akkor neki kellett volna állni a rendrakásnak és most nem itt tartanánk.

De rendben, fogadjuk el, hogy Gyurcsány Ferencre volt szükség ahhoz, hogy ott valami megmozduljon.

1) Legfontosabb feladata talán az lett volna, hogy mindent kellőképpen megmagyarázzon az állampolgároknak. Bőven megérte volna a ráfordított időt-energiát, ha hetente 1 alkalommal főműsoridőben bevonult volna 1 órára a TV-be és közérthető módon elmagyarázta volna: melyik lépést miért kell megtenni. Szükség van az egészségügy reformjára, mert... Szükséges az oktatás reformja, ezért és ezért... Nem lehetséges fenntartani vagy tovább bővíteni a szociális hálót, hiszen...etc., etc. Az emberek - itt azokra gondolok, akik mostanában távolmaradásukkal tiltakoznak bármelyik oldal ellen - nem hülyék: felfogták volna, hogy fájdalmas, de szükségszerű lépéseket kell tenni a távolabbi célok érdekében. Ezt - mivel 4 év múlva már a jótékony hatások is érződtek volna - szavazatukkal hálálták volna meg. Egyébként az őszödi beszéd után is ezt kellett volna tennie: vágatlanul lejátszani a TV-ben az egészet, majd azonnal utána megmagyarázni élőben, hogy miért hangzott el. Az őszinteség a tisztességes emberekben tiszteletet ébreszt, főleg, ha megértik: a többség érdekében volt szükség valamit eltussolni.

2) Reklámozni az elért eredményeket, mert azért ilyenek is voltak. Mit köszönhetünk az EU-nak? Mennyi pénz érkezett, amiből autópályákat lehetett fejleszteni? Hány helyen adtak át új rendelőintézetet, újítottak fel iskolát, építettek ezt vagy azt... Látjuk, hogy az ellenkező oldalon a sulykolás mennyire hatékony - nos, itt a hatékonyság mellett még igaz is lett volna!

3) Szépen lassan kiszórni a megélhetési politikusokat a pártból. Új, fiatal, tehetséges embereket vinni bele: minden lehetséges módon megszabadulni attól a torz képtől, hogy az MSZP azonos az MSZMP-vel. Ehelyett elmozdulni abba az irányba, amit ma Nyugat-Európában a szociáldemokrácia jelent. Ha ott ez hatékonyan működhet, akkor nálunk miért nem? Mellesleg felszámolni azokat az összefonódásokat, melyek háttéralkuk formájában köttettek az MSZP és a FIDESZ között. Sokaknak ebből az állandó mutyizásból van elege, már lassan 25 éve.

4) Nem szégyen: akár átvenni a FIDESZ módszereit. Na nem mindet, kritika nélkül: de pl. a polgári körök mintájára simán lehetett volna az MSZP oldalán is szervezni valami hasonlót.

5) Egységesség: mégis micsoda dolog volt, hogy a hatalmon lévő baloldal nem volt képes egy saját köztársasági elnököt kitermelni... Meg is itták a levét többször is.

6) Egy apróság: 2002-es MSZP győzelem után írtam egy E-Mail-t a miniszterelnökségnek. Ebben javasoltam, hogy az 1% adó felajánlásánál adjanak már meg több lehetőséget is azoknak, akik semmilyen egyházat nem hajlandók támogatni, viszont központilag meghatározott értelmes célokra szívesen felajánlanának pénzt. Ugyan válaszoltak, hogy majd foglalkoznak a kérdéssel, de érdemi lépés végülis semmi nem történt. A 4) pontot pedig ilyesmire is jól lehetne használni: meghallgatni az emberek véleményét és - amennyiben használható javaslatokról van szó - figyelembe is venni azokat. Nos, sokszor van olyan érzésem, hogy drága politikusainkat az állampolgárok csak akkor érdeklik, amikor hatalomba (vagy annak közelébe) akarnak jutni. (Az interneten láttam olyan képet, amin két macska van: a politikusok arcát mutatják választások előtt, illetve után. Rendkívül találó képek.)

Még lehetne sorolni, de "Sapienti sat".

Barnamedve írta...

Eddig szó sem esett erőszakról, de foglalkozzunk ezzel a kérdéssel is.

1) Kordonbontás. Ha egy átlagember próbálkozott volna ilyesmivel, valószínűleg elvitte volna a rendőrség, éspedig joggal. A jelenlegi miniszterelnök ezek szerint már akkor is a törvények felett állt, hogy ez nem következett be?

2) 2006-os zavargások. Ott bizony a rendőrség egyáltalán nem állt a helyzet magaslatán. Meg kell nézni, hogy a szélsőséges huligán randalírozókkal hogyan bánnak el mondjuk Németországban vagy egyéb nyugati országban. Nos, nálunk is ezt kellett volna tenni. Nevükben is benne van: RENDőrség. Vagyis fenntartják a rendet. Ezért fizetjük őket az adónkból. A baj az, hogy a rendőrségnek nincs tekintélye. Ennek elemzése messzire vezet, de nem is értek hozzá. A tekintély hiánya mellett a társadalom nagy része ráadásul utálja is őket - nos, pl. az indokolatlan traffipaxozások ehhez erősen hozzájárulnak.

Gyurcsány Ferencre visszatérve
Egyértelmű, hogy a 2006-os választásokat az ő személyének köszönhetően nyerte az MSZP. Rájuk szavaztam akkor én is, gondolván: végre van valaki, aki X év semmittevés után nekilát és mozdít a dolgokon. Aztán ebből végülis alig lett valami, lásd pl. vizitdíj. Mit kellett volna csinálnia - lásd első 6 pont.
Belé vetett bizalmam először akkor ingott meg, amikor lemondott. Kicsit "elhagyom a süllyedő hajót" érzésem támadt. Legutóbbi rossz lépése pedig az volt, amikor belement az összefogásba az idei választásokon. Ezzel semmit nem nyert, de biztos vagyok benne, hogy rengeteg lehetséges szavazót veszített. (Magam részéről ha nincs az összefogás, talán még hajlandó is lettem volna támogatni - akkor pedig mindenképpen, ha bojkottot hirdet.)

Nomármost egy ilyenfokú hozzá nem értésről tanúbizonyságot tevő csapatra - már bocsánat - de nem fogok szavazni sem 2010-ben, sem 2014-ben, sem 2018-ban. Nemhogy egy ország, de egy város vezetését sem bíznám rájuk. Szerintem nagyon sokan gondolták hasonlóan. Továbbra is kitartok amellett: nem a legkisebb rosszra, hanem a jóra szeretnék szavazni. Ezzel nem a FIDESZ szekerét tolom: maga az MSZP tolja a FIDESZ szekerét, teljes erőből nekifeszülve.

Üdvözlettel:
Barnamedve

talalom írta...

Pupukám! Nem tudtam elmenni. Másfél éve nem tudok olyan helyre menni, amit nem lehet kocsival megközelíteni, vagy ahol 30-40 percnél hosszabb ideig kellene állni.Ami meg a témát - mármint a Pásztor-témát illeti: nézd meg a KMH-n írt reflexiómat. Igen tanulságosak a kommentek. Itt vagy úgy lehet beszélni a cigánykérdésről, hogy ordítasz, mint egy hülye jobbikos, vagy sírdogálsz érzelmesen. Csak nehogy eszedbe jusson tenni is valamit. Ennél már csak az a nagyobb bűn, ha véletlenül egy szerencsétlenül, rutinból fogalmazott mondat mellett megpróbálod megnézni, hogy mi hangzott el azon kívül, mi következne ezekből, mi a teendő? Mint az őszödi beszédnél, pont.

csakafidesz? írta...

T. Barnamedve!
Azt hiszem, hogy a fő kérdésekben egyetértünk.
Sokat lehetett volna tenni annak érdekében, hogy a választók ne egy tehetetlen gyülekezetnek könyveljék el az akkori kormányzó erőket.
Ehhez hozzátartozott és belefért volna a törvényes keretek között végrehajtott "kemény" fellépés a rend-és kordonbontókkal szemben. Az pedig marhaság, hogy ezzel mi csináltunk volna mártírt az ellnzékből, mert ennek a miértjét is bőven meg lehetett volna magyarázni. Hozadéka pedig bőven lett volna a dolognak, mert ha az emberek azt látják, hogy azért a fideszék sem tehetnek meg mindent, más lett volna a kormány megitélése.

A jogvédők meg üvöltözhettek ahogy a torkokun kifér, nekik ez a dolguk és különben is, ha minden törvényes keretek között történik szavuk sem lehet.
Az is marhaság amit a Fidesz lépten-nyomon hangoztat, hogy a Rendőrség 2006-ban a sárba taposta az emberi jogokat. Ez egyszerűen nem igaz, hiszen állandó ők voltak deffenzívába. Nem ők provokáltak, őket provokálták.

Egy szó mint száz, Gyurcsánytól úgy összességében mindenki többet várt, mint amit képes volt teljesíteni.
Ez ma már ténykérdés ezen kár is vitatkozni. A Fidesz nagyon sokat köszönhet neki és a baráti SZDSZ-nek, mert ők közösen intézték, hogy így alakuljanak a dolgok.

Emlékeztek a "vizitdíjas" népszavazás utáni HG-i beszólásra.

Ha Gyurcsány egy "tökös" gyerek akkor beosztottját - azt hiszem akkor ő volt az oktatási államtitkár - azonnal leanyázza és elzavarja a pi..ába. Lehet, hogy előbb lett volna koalíciós válság, de ezt egy miniszterelnök egy "beosztottjától" akkor sem fogadhatja el, ha ezzel a kormányzás stabilitását kockáztatja.
Fideszéknél ennél kisebb űgyek miatt tett lapátra embereket OV.

Baloldali összehasonlításban lehet az mondani GYF-ről, hogy ő egy nagyszerű ember, de azt már nem hogy a dolgok rendbetételéhez ő lenne az egyetlen autentikus személy.
Régebben azt mondtam, hogy át kellene adnia a párt vezetését Molnár Csabának, de ma már azt mondom hogy nálam a Vadai Ági a favorit.
Az lenne a jó, ha ez a váltás mielőbb megtörténne.
Az sokat használna a DK-nak, de nagyot dobna a baloldal megitélésén is. Ági egy karakteres politikus és alkalmas lehet ennek a nem kis feladatnak a végrehajtására.
Gyurcsány meg a háttérből is nagyon hasznos lehet.

Geza írta...

... csakafidesz?

Azert kivancsi lennek arra, hogy a DK tagsag hogy reagalna egy GYF <--> VA cserere. Valoszinu mondanank hogy "mi a pia, mar mindenki meghulyult?" Mindenkinek meg van a helye, van a GYF, van a VA meg a sok ertekes (szinten nagybetuvel irando) XY.

csakafidesz? írta...

T.Géza!
A tagság véleménye szent, de ha a DK-t is egy "vallási" közösségnek fogjuk fel akkor olyant biztos nem mondanának amit te a szájukba adtál!

Azt mindenki tudja, hogy sokan A DK-hívők közül Gyurcsányt "istenként" imádják. Ha ez így van, akkor VÁ vagy bárki más lehetne az ő földi helytartója.
Egyetértesz?

Unknown írta...

Én visszatérnék a rendezvényről írottakra, mert több hozzászólás visszakalandozott az időben.(Nem olyan nagy baj, csak kevésbé visz előre)
Szóval, én már 1 órával a rendezvény kezdete előtt kint voltam, mert így adódott a napi programom. Leültem a bankárpalota elé és figyeltem az utcát. Próbáltam megtippelni, hogy ki megy a rendezvényre és ki turista, vagy csak egyszerű járókelő, aki megy a dolgára. Közeledett a kezdés időpontja és egyre jobban azt éreztem, hogy valami baj lesz, nem leszünk elegen. Tettem egy kört a Kossuth téri metrókijárathoz, hogy abból az irányból mennyien jönnek. Ott egy kicsit megnyugodtam, mert elég szépen jöttek az emberek. A zenés bevezetőt két utcáról messzebbről néztem hallgattam, elég volt élménynek az is. A beszédek kezdetére mentem be a mécseshez és kicsit elszomorodtam. Kevesen voltunk. Nem lélekszámban, mert a más blogokon emlegetett 2500 fő nem kevés, de egy ilyen rendezvénynek tényleg akkor van látszatja, ha 10-20ezer ember !üvölti! teli torokból a sérelmeit, véleményét. Nem akarok senkit megbántani, de nagy gondban lesz a DK, ha nem tud fiatalokat mozgósítani, és figyelem, itt most a fiatalokon a 35-45 éves korosztályt értem!!!!!!!! A velem egyívásúak, szinte olyan kevesen voltak, voltunk, hogy szégyelltem magam. Minden tiszteletem a szép korúak állhatatosságáért, lelkesedéséért és bánt, hogy mi erőnk teljében lévő, a gazdaság a társadalom gerincét alkotó emberek nem támogatjuk jelenlétünkkel kellő létszámban a demokráciát. Nem is kellene, hogy DK tag, vagy szimpatizáns legyen valaki, csak vállalja fel, hogy fontos a demokrácia, ezrét ma az egyik, holnap a másik politikai csoportosulás rendezvényét látogatja meg, amelyikre éppen el tud menni.

Szóval PuPu, "haragszom" Rád, mert kimondtad a keserű igazságot, nem vagyunk elegen, nem vagyunk erősek. Így iszonyat nehéz lesz, főleg, hogy most már több égtájról fúj ellenszél, mint ahány égtáj felé fordulni tudunk.

Névtelen írta...

Ha nem örökké a külsőből indulnál ki, PuPu, akkor nem azt mondanád Rózsa Misire, hogy túldimenzionált sajtkukac, hanem - múltja ismeretében, tudva, mit művelt a gondjára bízott fórummal és fórumban - belátnád, hogy az "aluldimenzionált istenkirály" alkalmasabb kifejezés lett volna. Élete alulmúlhatatlan abisszusa az volt, amikor Horváth Ágnes hivatalban levő miniszterasszony neve alatt terjesztette vad ideológiáját.

Névtelen írta...

van egy rögeszmém, amit már máshol is előadtam: pásztor jelölése zseniális húzás volt, mivel így simán levettek a sakktábláról egy tisztet. miskolc ugyanis már rég nem "balos" város, és pásztornak a fidesszel - pláne a jobbikkal - a hátában igencsak tuti esélye lett volna a polgármesteri székre.
most viszont - sztem - baloldali hátszéllel nem fognak rá szavazni.