2014. augusztus 31., vasárnap

SÍNEN VAGYUNK

A demokratikus oldal bedőlt, mint csiga a kanyarban és befordult az önkormányzati választások célegyenesébe, mellyel csak az a baj, hogy ugyan egyenesnek egyenes, de meredeken lefelé vezet és a célszalag egy szakadék előtt van kifeszítve.

Tulajdonképpen a kampányról kellene írnom, de a helyzet az, hogy inkább nekem írjon az, aki itt egy rendes kampánynak akármilyen jelét észleli.
Már Gyurcsányt is csak meglehetősen erőtlenül támadják, nem szólva arról, hogy erre olyan harmadosztályú levitézlettet használnak, mint Karsai József, aki természetesen éppen most világosodott meg. 
Persze ez a világosság relatív, a delikvens csak önmaga mélységes sötétségéhez képest világos, a megvilágosodott meg tulajdonképpen nem is érdekel senkit, még annyira sem, mint a Medgyessy család sirámai, Orbán Gáspár keserveivel turbózva.


Csend van.
Mindenki enerváltan néz maga elé, ha pedig a politika szót meghallja, csendesen öklendezni kezd.
Még a jobboldal is hallgat, most nem menetelnek a békák, nem marconáznak a gárdisták a cigánysoron.
Talán csak a Goj Motorosok aktívak, de nekik ez a szezon – de még ők is a szomszédba járnak randalírozni, meg tanácsokat osztogatni a cigányfegyelmezés módszertanából.


Ami helyi szinten történik, az mára érdektelenné vált a választó számára.
A kisebb falvakban adott, hogy ki a földesúr, a kisvárosokban meg megy a mutyi, kik kerüljenek be a jövedelmező testületbe, ki legyen a polgármester lojális ellenzéke, ki induljon azért, hogy szavazatot lopjon a demokratáktól, ki legyen az a polgármester-jelölt, aki úgyse nyer ugyan, de akinek majd helye lesz a testületben, vagy valamelyik bizottságban.
Kisvárosban lakom, ismerek mindenkit jóformán, csak a demokratikus pártok közös polgármester-jelöltjét nem ismerem, és ezzel nem vagyok egyedül a helybéliek között.
Gondolom, ez így is marad már a választásokig, hiszen – hacsak a jelölt meg nem támadja éjnek idején a hazafelé tartó helyi szüzeket, felemelintve pólója alját – nézd, mit kínálok én neked! - hat hét alatt kit lehet megismertetni és elfogadtatni a választókkal?
A közvélekedés az, hogy nem is érdemes mást választani, csak a hatalom által támogatott jelöltet, hiszen ha nem azt választják, akkor az adott település éhendöglik, nem lesz támogatás egy fillér sem, ellenben bezárják az iskolát és havonta egyszer döngő léptekkel masírozni fog a Gárda.


A Jobbik sem kampányol, odalett a hajdani tűz, persze okosabbak nem lettek, de valahogy elmehetett a kedvük a randalírozástól, eljuthatott az agyukig, hogy nincs már kitől mit elvenni, adni sincs már nekik miért semmit sem.
Mire rájönnek, hogy tulajdonképpen hol is kellene masírozniuk, addigra már ők is éhezni fognak, ha már nem éheznek ma is.


A demokratikus oldal kampányguruit senki és semmi nem képes kiragadni abból a hitükből, hogy az ország határa a Nagykörúton húzódik, a vidéket úgy dobták oda a jobboldalnak, mintha érdektelen és értéktelen ballaszt volna.
A kommunikáció centrumában Falus főorvos áll, de ő is csak annyiban, amennyiben saját oldalának finnyás értelmisége által is hülyének lehet nyilvánítani, mert leöntette magát egy vödör jeges vízzel, meglehetősen előkelő társaságba keveredve ezzel.
Ma hallottam vele egy interjút, nagyon jó benyomást tett rám, de ez is csak arra volt jó, hogy felingereljen, hiszen hónapokkal ezelőtt kellett volna bemutatni őt, esetleg összeereszteni Tarlóssal, az esélyei sokszorosára növekedtek volna.
A választások előtt két héttel leginkább úgy tűnik, hogy a demokratikus oldalnak nem főpolgármester-jelölt, hanem egy balek, egy feláldozható figura kellett.


Téma volt még a miskolci jelölt, aki a cigányra azt mondta, hogy cigány, de ez sem érdekelt nagyon senkit, legfeljebb egy-két liberális verdeste magát a földhöz, aztán csönd lett.
És nem vihar előtti csend, hanem apatikus, beletörődő csend, a nyomor baljós csendje, a félelem, a kenyérféltés csendje – fél évszázada nem volt itt ilyen.
Viszont a Nemzet Esze és Vátesze megmondta: oly korban élünk, mikor bármikor bármi megtörténhet.
Nem hinném, hogy erre gondolt volna, de akár még az is, hogy őt is világgákergetik, hiszen annak idején Ceausescu fejében sem fordulhatott meg még reggel sem, hogy estére már egy cseppnyi hatalma sem marad, kisvártatva meg már élete sem.


Mindenesetre a Fidesz nem kampányol – aki nem beszél, nem hibázhat, nemde?
Az ő szavazóik törzsgárdája el fog menni, le fogja adni a szavazatát, viszi őket a lendület mag az önigazolási kényszer.
Meg aztán talán helyi szinten még lehet harapni egyet ebből-abból, habár az állam lassan centralizáltabb lesz, mint Kádár korában - akkortájt egy iskolaigazgató azért eldönthette, hogy melyik tanárral szeretne együtt dolgozni, az iskolaigazgató kiválasztásába pedig volt némi beleszólása a tanári karnak és a szülőknek is.
Most éppen a kéményseprőket, mint stratégiailag fontos személyeket akarják államosítani, reszkessetek a jövőtől pedikűrösök és műkörmösök!


És mégis, el kell menni szavazni.
Ha előbb nem, de négy év múlva, mondjuk, el lehet küldeni Orbánt életfogytig tartó gyógykezelésre Döblingbe vagy Grazba, akkor is nyakunkon marad még egy évig a hűbéresi csapat az önkormányzatokban, ami nem lenne túl egészséges az országra nézvést.
Merthogy mostantól az önkormányzatokat öt évre választjuk, ha valaki elfelejtette volna…
Úgyhogy legyünk fegyelmezettek, vigyünk magunkkal még egy-két-három szavazót és próbáljunk meg demokrata többségű önkormányzatokat választani, bízva abban, hogy Orbánnal együtt a mai, magukat ellenzékinek tartó pártok selejtjét is el lehet majd takarítani.
Nem lesz egyszerű ez sem, példa erre Gyurcsány legutóbbi dolgozatának ellenzéki fogadtatása.

Persze a történelmi szükségszerűség felül fogja írni az önös kis érdekeket, de addig...

Orbán most éppen világpolitikát csinál.
A tank-üggyel elérte, hogy már sem nyugaton, sem keleten nem bízik benne senki – lassan már csak az a kérdés, hogy Szaakasvili, a volt grúz elnök kap előbb menedékjogot nálunk, vagy Orbán Azerbajdzsánban.


Türelem, a fák nem nőnek az égig…

:O)))

30 megjegyzés:

hello írta...

Ma jöttem meg 8 napi távollét után, viszonylag közelről, ám olyan nyelvterületről, hogy semmit nem tudtam arról, mi van itthon - ezt most végigolvasva "kicsit" drasztikusan huppantam vissza a magyar rögvalóságba.

Holnaptól körülnézek a szűkebb pátriámban, és ha valami pozitívba ütközöm, ígérem, megosztom Veletek.

Névtelen írta...

A blog stimmel. Egy tárgyi tévedés van, október 12 az nem két hét múlva jön el, a matematika jelenlegi állása szerint...

Jutka írta...

Szeretettel üdvözölek Pupu!
Hiányoztál.
Mi itt a erősen fideszes kerületben lakunk, és megkeresett minket a szomszédunk akit régóta ismerünk, hogy aláirnánk e neki a jelőlését. Persze , mondtuk és vártuk mi lesz. Évek óta az Önkormányzatban dolgozott, nagyon jó fej. Vártuk, vártuk mire megjelent egy másik személy, hogy az illető úrat mégsem jelőlik , hanem Öt. Ez a DK volt.
Ezt a hölgyet nem ismerem, és csak rá akartam világitani, hogy micsoda harc megy egy kis képviselő helyért itt is ebben a Fideszes kerületben.

Névtelen írta...

"...nem vihar előtti csend, hanem apatikus, beletörődő csend, a nyomor baljós csendje, a félelem, a kenyérféltés csendje – fél évszázada nem volt itt ilyen." - Így : (.

asta írta...

PuPu! Túlteljesítettél:)) Örülünk hogy itt vagy, bár ahogy látom a pihenéstől sem lettél sokkal vidámabb. Meg mi sem.
Nem kampányol senki, mert a meccs lefutottnak tűnik. A szereplők mára már eljátszották a szokásos castingolós játékaikat, bebiztosítandó a biztos bukást. Most már nyugodtan lehet hátradőlni...férfi munka volt. Huhh!

Öreg harcos írta...

Kedves PUPU!!!! Üdv. a fedélzeten...Az előbb írtam egy kisebbfajta értekezést, de elszállt-így ez most próba....

civilhuszár írta...

"Orbán most éppen világpolitikát csinál."

Kérem szépen ezt a legsötétszürkébb állományt választotta a nyáj vezérürüvé.
Mihelyt a félkegyelmes úr felköltözik a várba, Hende alhadvezér megkezdheti a tartalékosok bevonultatását, hogy leigázzuk a gaz nem Moszkva Brüsszelt az el nem adott tankjainkkal.:-)

csakafidesz? írta...

T. PuPu!
A hazai politikára szót vesztegetni teljesen hiábavaló.
A feleségemnek volt igaza amikor évekkel ezelőtt azt mondta - pedig akkor még nem volt ilyen nyomorult a helyzet -, hogy ő a politikai műsorok helyett inkább a NATIONAL GEOGRAFIC és az ANIMAL PLANET műsorait nézi, mert habár ott is történnek gyomorforgató dolgok, de az abban szereplő állatfajok a dolgukat legalább kiismerhető módon intézik.
Az ember, mint a darwini fejlődéselmélet csúcsán álló állatfaj gondolkodik ugyan. de cselekedeteiben sokszor "agyatlanul". A politikusra meg különösen jellemző ez a magatartás.
Emiatt azt javasolnám, hogy a megkezdett sorozatot folytatván a következő blogbejegyzésed szóljon a marhákról.
Ez a téma arra is alkalmas lehet, hogy néhány politikusról vagy a rájuk vonatkoztatható csordaszellemről is szó essék.

civilhuszár írta...

Kedves csakafidesz !

PuPu csak folytatni tudja.
http://www.pupublogja.hu/2014/01/tizmillio-szarvasmarha.html772

Kibic37 írta...


"- Rövid leszek - mondta a kígyó és felmászott a sínekre"
(Jáksó, Heti Hetes)

Hogy miért pont ez jutott eszembe?

PuPu írta...

http://www.pupublogja.hu/2014_01_26_archive.html

civilhuszár írta...

A gulyába volt némi változás, sőt a vénebbek közül még Tasnádi László III/II-es operetiv régi tapasztalt csorda tagot is visszavették.:-)
http://www.origo.hu/itthon/20140612-a-harmadik-orban-kormany-allamtitkarai.html

irkomirko írta...

Kedves Pupu!
Igen. Sokan beletörődtek már előre is a vesztes választási eredménybe. Saját tapasztalatból mondom, hogy a szavazókörömben szinte csak a nyugdíjasok voltak hajlandók a jelölő íveken aláírni. A fiatalok meg vannak elégedve a városi (Szolnok) Fidesz teljesítménnyel. Az igaz, hogy hónapok óta buli-buli hátán a városban. Mégis mentem, és segítettem az együttműködő demokratikus pártok jelöltjeinek. Aki szóba állt velem, biztosan az ősz hajamat tartotta bizalomkeltőnek. Tudtam, ha már meghallgat, akkor aláírja a jelölést. De inkább nekem kellett hallgatnom azt a sok keserűséget, panaszt. A végére már szinte én lettem depressziós. Szóval, azt tapasztaltam, hogy beletörődtek az emberek ebbe a sorsba, és nem látják a kiutat. Nagyon igénylik a személyes kapcsolatot, hiányolják az MSzP mozgolódását. Mondanom sem kell, hogy én DK-s szimpatizánsként segítettem az aláírásgyűjtést. Tettem a dolgomat, nemcsak siránkoztam. Az emberek várnak egy csodára, egy messiásra. Döbbenetes. Hideg telünk lesz, ha folytatódik az orosz-ukrán háború.

csakafidesz? írta...

T. civilhuszár!
(14:15)

http://www.pupublogja.hu/2014/01/tizmillio-szarvasmarha.html772
Ez a post nem létezik!:=(
Valamit biztosan eltévesztettél.

PuPu!
A fenti javaslatomhoz (13:36) még azt azért hozzátenném, hogy a leendő írás nem lenne teljes, ha nem foglalkozna azzal a közel 4.5 millió szarv nélküli marhával, akivel ezt minden következmény nélkül meg lehet csinálni.

civilhuszár írta...

csakafidesz, megpróbálom emígy.

https://www.google.hu/#q=PuPu+blogja+szarvasmarh%C3%A1k

PuPu írta...

Így sikerülni fog!
http://www.pupublogja.hu/2014_01_26_archive.html

csakafidesz? írta...

T.civilhuszár!
Igy már stimmel. Nálam ez valami miatt kimaradt, de így utólag is hiteles, konzekvens írás.
Köszönöm!
Az én javaslatom viszont nem az azeri mutyiról, hanem az ellenzék magatartási anomáliáiról szólna.
Mert máshol ennyi balféket még egy tornádó erejű szélvihar is nehezen hordana össze.
Mi meg nem is marhák, hanem barmok lennénk, ha hinnénk nekik. Ezért aztán nincs más választás mint a közöny és az apátia.
Vigaszként megjelent egy halvány fény az alagút végén. Szabó (Tuareg) Gábor kezdeményezésére megalakult az ORSZÁG GYŰLÉSE MOZGALOM. Nézzétek meg a blogját és csatlakozzatok hozzá minél többen!

civilhuszár írta...

PuPu írta...

Üdv ! Az előbbinél én is kattintottam a linkre, de elfelejtettem lefele lapozni.
Néha nem is árt egy kis visszaolvasás mert szaporodik az agyi példatár.:-)

civilhuszár írta...

T. csakafidesz !

Beleolvastam én is a Tuareg blog írásaiba, ami ugyan csak egy álomközösség megalakulására ösztönzi az olvasókat.
A Milla jut eszembe, hogy aránylag milyen sikeresen tömörültek az emberek a rendezvényeiken, aztán elhalt a további szerveződés ahogy a politikusok tették a dolgukat ahogy. De négy év alatt sok minden történhet. Lehetünk megint egy vesztes háború csatlósai is még. Már csak a tradíció miatt is.:-)

Sunyiné Bíbor Gyöngyvér írta...

Csakafidesz? 13:36
Az én férjemet meg az ügynökökről szóló filmek érdeklik. Szerintem azért, mert a neve már születésekor eleve erre predesztinálhatta :-)
Úgy alakult, hogy vénségünkre gyermektelenek maradtunk, így nem öröklődik ez az igazán ritka magyar név. Mondjuk én gyakran gondolkodtam el azon, ha nekem ilyen nehéz már évtizedek óta elviselnem a Sunyiné asszonynevet, akkor milyen rettentő nehéz lehet ezt egy kisgyermeknek kibírni, főleg ha valamikor még az is kiderülhetett volna, hogy az Édesapja hobbija a sunyikutatás :-)))
Mondjuk nem könnyű az a mindennapi élethelyzet sem, amikor azt embert különféle ügyintézéskor nem sorszámmmal, hanem névvel szólítják:
"Sunyiné - a következő!"
:-)))

Az általad felvetett marha téma helyett én meg a férjem inkább a következő blogsorozatot javasoljuk: az ügynökök munkája miképpen tudja a (köz)bizalmat, a jogbiztonságot, a kulturát és a szolidaritás feltételeit megteremteni?! Ez milyen módon működik Európa különböző országaiban? Hogyan nálunk?
Mit tudunk erről és mit nem? Miért?

csakafidesz? írta...

T.civilhuszár!
Igazad van, csak ha arra nincs semmi ötleted, hogy akkor mi legyen ehelyett a katyvasz helyett, akkor az igazságod sz.rt sem ér.

Minden reményt nem kell feladni. Azt kell hinni, hogy hátha...és akkor az talán vezet valahová.

Az "Internacionálé" sorai jutnak eszembe. Ha annak gondolatiságát részben és szabadon átfogalmazva elfogadjuk, akkor bízhatunk legalább az utódaink jövőjében.
Ez így hangzik: " Ma már semmik vagyunk, de holnap minden leszünk".
Ámen.

csakafidesz? írta...

T. Sunyiné!
Ötleted nem engem, hanem a bloggatzdát érinti. Neki van ahhoz joga, hogy kiválassza, hogy milyen témát dolgoz fel.
Az általad felvetett téma is biztos jó alapot szolgáltatna egy post megírásához.

kekec írta...

Na ne legyünk azért annyira elkeseredve, hiszen jobboldalon optimistábbak nálunk a DK és Gyurcsány esélyeit illetően:
http://www.hirado.hu/2014/09/01/elemzo-masfel-eve-harcol-gyurcsany-es-az-msz-vezetosege/?source=hirkereso

civilhuszár írta...

T csakafidesz !

Az én ötletem megvalósíthatatlan, mert nem tudom a maffiát még segítséggel sem mihamarabb betermelni a sittre.
Viszont A DK vezér ötletét megvalósíthatónak tartom, mert van európai példa-féle arra amit akar.
http://index.hu/belfold/2014/08/27/gyurcsany_partunioval_vigyazna_az_ellenzekre/
Ugyanis ha nem katonai hatalomátvétel, vagy forradalom vet véget egy uralkodásnak, akkor marad a fideszdemokrácia szerinti választás. A kormányváltás pedig pártok szövetsége által lehet eredményes.

Sunyiné Bíbor Gyöngyvér írta...

Csakafidsz? 19:51
Örülök, hogy jó témának tartod a felvetésemet:-) Magam is azt gondolom, hogy ameddig nem akarjuk, nem tudjuk a bizalmatlanság okait megfogalmazni, azokról beszélni és KÖZÖSEN felvállalni, addig nincs is valódi igényünk a másikra (maximum a (ki)használására)!!!
A probléma KÖZÖS megfogalmazása, egyeztetése már félig sikeres terápia is lehetne - persze kölcsönös igény esetén!

hello írta...

Egy ismerősöm figyelt fel erre az új plakátszövegre, hogy "Bízzon a Fideszben!"

Ő ebből azt vonta le, hogy mintha alábbhagyott volna a fenenagy magabiztosságuk, ha már ezt így kell kuncsorogniuk.

Én erre azt mondtam, hogy lehet, talán a Jobbik előretörésétől tartanak.

Szerintetek?

csakafidesz? írta...

T civilhuszár!
Azt hiszem, hogy ez a beszélgetés kezd pattalanná válni, ezért zárásként engedj meg még kettő mondatot.
1./Igazán én Gyurcsány ötletét is - különösen az ellenzék mai állapotát tekintve - szintén utópiának tartom, mert el sem tudom képzelni, hogy ezek egyetlen indulatoktól mentes mondatot is képesek lennének egymással váltani.
2./Tuareg mozgalmának esetleges sikertelenségéről korai még beszélni tekintettel arra, hogy ők folyamatosan akcióznak és ezáltal mozgásba hoznak és tartanak ma még ugyan nem számottevő, de később nagyra felduzzadni képes tömegeket.

csakafidesz? írta...

T.kekec!
Az amit Lánczira hivatkozva a közszolgálati Rádió híradószerkesztője öszezagyvál a pártok erőszakos elfoglalásáról az agyrém.
Ilyesmit egyébként Gyurcsány sem tenne. Fúzióval lehetséges, de az a helyzet belátása nélkül egyszerűen lehetetlen.

T. hello!
A plakátszövegre vonatkozóan:
A Fidesznek Bp-en van mitől tartania, mert ott nagyjából egyensúlyközeli állapot van.
Kérdés az, hogy ez nem borul-e fel.

hello írta...

Kicsit olvasgatva a neten, bevallom, momentán ez a kérdés jobban felizgatott, mint a baloldal aktuális bénázása:

http://propeller.hu/itthon/2978877-valosag-gaztarozoinkrol?utm_source=stop.hu&utm_medium=partner&utm_campaign=Mire%20el%C3%A9g%20a%20megl%C3%A9v%C5%91%20g%C3%A1z%3F%20

Mire elég a meglévő gáz?

"Az állami tulajdonba kerülés óta, a tárolók feltöltöttsége zuhanásszerűen, ezáltal a gázellátás biztonsága jelentősen csökkent" – írja a Stop, és arra keresi a választ, hogy mit ér a tározó, ha üres.

"Átlagos téli időjárást feltételezve, figyelembe véve az erősödő növekedést és a lakossági fogyasztás bővülését, az előttünk álló fűtési szezonban – 2015. április közepéig – a magyar gazdaság gázigénye 6,5-7 milliárd köbméter. A naprakész statisztikai adatok szerint, a mintegy 6,5 milliárd köbméterre becsülhető tárolókapacitás feltöltöttsége jelenleg 50%-os, az EU statisztikák szerint, a hazai feltöltöttségi szint az EU28-ak között messze a legalacsonyabb, az országok legtöbbjében a feltöltöttség szintje 70-95%-os" – mutatja be a kiindulási alapot az energiakutató.

Hiányozhat másfél milliárd köbméter gáz

Majd hozzáteszi, hogy a nyugati betáplálási ponton keresztül maximum 1,6 milliárd köbmétert tudunk beszívni a fűtési szezonra számítva, valamint maximum 800 ezer köbmétert termelünk saját magunk, tehát a szükséges 6-7 milliárd köbméter helyett maximum 5,5 milliárd köbméter gáz állna a rendelkezésünkre, amennyiben az ukrán parlament betartja a fenyegetést és az orosz gázt elzárja Európa elől.

Hány százezer háztartásban működik minden gázzal: a meleg víz, a fűtés, a főzés?
Plusz kérdés, milyen telünk lesz.
Szóval csuda vidám perspektíva várhat ránk, amin a legzseniálisabb polgármesterek se tudnának segíteni.

civilhuszár írta...

csakafidesz? írta...

Én nem tartom parttalannak az eszmecserét. Volt már kijelentés az első Orbán kormány megalakulása előtt, hogy a Kisgazdákkal soha, aztán 67 mandátumért összeborult Viktor Torgyánnal mint annak a rendje. Még kép is készült róluk. És ahogy a politikusok mondják, ne mond, hogy soha.

http://www.shp.hu/hpc/userfiles/szabadeuropa/orban_torgyan.jpg

Részemről pedig üdvös az Ország Gyűlése Mozgalom tevékenysége.
Győzzék meg pl a professzorok Batthyány körét és a milliárdokkal rendelkező egyedeket, hogy támogassák az eszmét. Mert igen elkel az értelmiség és az anyagi támogatás.