2014. szeptember 16., kedd

NEPOTIZMUS. SZERVILIZMUS

VIII. ORBÁN PÁPA
Tehetséges család.
Mert, hogy a miniszterelnök lánya pályázatot nyer, az majdhogynem természetes, - azzal a génkészlettel nem kunszt!
Az a génkészlet eleve magasabb pozíciókra predesztinálja tulajdonosát, és percig se legyen kétségünk, ezt nem is ússzuk meg.
Ami a csodálatos, hogy nem csak a vér szerinti leszármazottak részesülnek az áldásból, hanem a rokonságra is kisugárzik a Vezér karizmája, bizonyítva természetfeletti képességeit.
Itt van mindjárt ez a Vitézy gyerek, aki gyermekkorában négykézláb mászott az asztal körül, a kanyarokban csilingelt és hibátlanul bemondta a hatos villamos megállóhelyeit - teljesítménye nagyságát az sem csökkentette, hogy a Széll Kálmán teret Moszkva térnek hívta.
Rokonság ide, rokonság oda, mindent azért nem sajátíthatott el, a jövőbelátás képességét megtartotta magának a Fényességes.
Mindenesetre a történelem legfiatalabb vezérigazgatója lett azok közül, akik nem az apjuk vállalatában érték el ezt a címet, de meg is érdemelte!
Eleinte ugyan még gondjai voltak az időbeosztással – nehéz volt a figyelmét megosztani a Budapesti Közlekedési Központ és a kis fekete golyók gyártása között, de legyőzte a kihívást – ez a család egyébként is mindent legyőz.
A Csodálatos Kisugárzás leányágon is terjed, aminek szép példája Ráhel sógora, aki a királyi esküvő után az informatika terén olyan viharos szakmai fejlődésen ment keresztül, hogy jelenleg a NAV informatikai fejlesztési főosztályát vezetheti.
Tegyük hozzá az igaság kedvéért, hogy a jogi végzettségű sógor a politikában már régóta szerepel, mindig a Fidesz szekerét tolta, és valószínűleg az eszével sincs baj, mint ahogy a családja sem trógerekből áll, azt a közismert kis falopást meg tekintsük kisiklásnak, majd a jogászok elsikálják.
Nem egy nagy baj az, ha a NAV-on belül van valaki, aki hozzáfér az adatbázisokhoz, ezt már Simicska is tudta anno, mikor megrendezte a hosszú bájtok éjszakáját az adóhatóság informatikai rendszerében - hát nem kizárt, hogy a fagyi most visszanyal…
A nepotizmus régi, szép kifejezés, a római pápák unokaöccseiről kapta nevét.
Ez az a jelenség, mikor a magas hivatalba jutott személy kistafírozza rokonait a gondjaira bízott vagyonból, juttat nekik ezt-azt, stallumot, földet, libacombot, miegyebet.
Ha megnézzük a mai elitet, hamar kiderül, hogy a Fidesz holdudvarában, de szinte az egész mai magyar politikai elitben mindenki mindenkinek rokona, itt aztán egyikük sem szavalhatna Adyt:
Sem utódja, sem boldog őse,
Sem rokona, sem ismerőse
Nem vagyok senkinek,
Nem vagyok senkinek.
Ami azt illeti, a pápák unokaöccseinek lenni is irigyelt állapot volt, és bár a Tündökletes nem kívánja betölteni földi helytartóinak posztját, de a bevált módszereket mindenkitől szívesen átveszi, legyen az Don Vito,  Lenin, Sztálin, Hitler vagy Mussolini, de hívhatják Noam Chomskynak is akár…
Nem könnyű dolog közel állni a hatalom birtokosaihoz, erről időnként Medgyessy Péter lánya szokott moralizálgatni, kifejezve mély együttérzését Orbán Gáspárnak.
A fiatal labdarugó képtelen volt beváltani apja reményeit, neki – szerintem – apja sikeresen tönkretette az életét – nagy szerencséje lesz, ha fel tudja majd dolgozni csalódását.
És még van egy kocsideréknyi Orbán-lány, úgyhogy nem tartom kizártnak, hogy a Paksi Atomerőmű megkapja a történelem első női atomerőmű-vezérigazgatóját, hiszen aki barackmagot már tört, az atommaggal is megbirkózik majd valahogy.
Ezzel a génkészlettel?
Naugye!
A nepotizmus virágzásához szorosan hozzátartozik a szervilizmus is, mely szépen virágzik ezeken a területeken is.
A hatalomnak van segge, most éppen jókora példány, és ahogy amíg lószar van, addig veréb is akad, ha van egy segg, akkor azonnal előkerülnek a seggnyalók is.
Mert azt azért tegyük hozzá, hogy Orbán Ráhel  talán soha nem kapott volna „Az év turisztikai témájú szakdolgozata pályázaton” első díjat, ha konzulense nem a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályvezetője – vagy kapott volna, ki tudja, milyen mezőnyben, milyen pályamunkával nyert?
Mindenesetre van erről egy vicc, a nyuszika a barlang előtt ülve írogat.
Arra megy a róka és megkérdi:
- Mit írsz nyuszika?
- Szakdolgozatot arról, hogy a kis állatok hogyan tudják megvédeni magukat a nagyvadaktól!
- Ez hülyeség! Gyere a barlangba és mutasd meg!
A róka csupa véresen jön ki, de a nyuszikának semmi baja!
Arra jár a farkas is és ő is megkérdi a nyuszikát:
- Mit írsz nyuszika?
- Szakdolgozatot arról, hogy a kis állatok hogyan tudják megvédeni magukat a nagyvadaktól!
- Ez hülyeség! Gyere a barlangba és mutasd meg!
A farkas csupa véresen jön ki, de a nyuszikának semmi baja!
Arra jár a medve!
Megkérdi:
- Mit írsz nyuszika?
- Szakdolgozatot arról, hogy a kis állatok hogyan tudják megvédeni magukat a nagyvadaktól!
- Ez hülyeség! Gyere a barlangba és mutasd meg!
A medve csupa véresen jön ki, de a nyuszikának semmi baja!
Kijön utána az oroszlán és így szól:
- Látod nyuszika, nem az számít, hogy miről írsz szakdolgozatot, hanem az, hogy ki a konzulensed!
Szóval, nem egyszerű dolog ez, mert a nepotizmus a társadalom minden szintjén jelen van, hiszen mindenki szeretné két lábon járó fél génkészletét minél jobb körülmények között tudni, és ha mód van arra, hogy előrébb taszigálja, akkor nem mindenki tud ellenállni a kísértésnek.
Aztán van gyerek, akit ez zavar, van meg, aki él, sőt visszaél vele, ez már leginkább jellemkérdés.
Mindenesetre érdekes lenne egy olyan táblázatot látni, melyen az állami vagy önkormányzati pozíciókat betöltő vezetők rokonai szerepelnek, attól tartok, meglehetősen kiábrándító képet kellene nézegetnünk.
Vazallusok, rokonok, rongyrázás - a dzsentrivilág éled újjá – dzsentrik nélkül.
Urizálnak a prolik, a cselédek, de nem tanulnak.
Hogy lesz ebből itt épkézláb társadalom?

:O)))

9 megjegyzés:

hello írta...

PuPu, Te még reménykedsz, hogy lesz ebből épkézláb társadalom?
Mármint belátható időn belül - hogy mást ne mondjak, még a mi életünkben?

Pedig "gyárilag" optimista alkat vagyok, plusz 2 sikeres szemműtéten túl, de valahogy nem látom az alagút végét.

Unknown írta...

olyan kerítéssel veszik körül magukat, hogy a tehetséges, valóban okos kreatív emberek lehetőleg ne férjenek közéjük. még át kellene adni a vezetést a hozzáértőknek.

Anikó írta...

Tök jó írás, remélem egyszer egy újságíró megcsinálja napjaink első embereinek pozícióba tett rokoni táblázatát, hadd lássuk az összefonódásokat, amiket amúgyis tudunk, bár sokan mások talán nem.
Múltkor olvastam valahol, Ángyán úrral beszélgetett egy újságíró - talán a legutóbbi 168 órában - hogy a valamikori jól menő Állami Gazdaságok, amit a 1.Orbán kormány az utolsó percében még ki tudott menteni /mint tudható 11 ilyen volt/, azok mind szintén az ilyen-olyan rokonság kezén van.
Itt sokáig nem lesz változás, ahogy hello is írja: "a mi életünkben biztosan nem"
Szomorú, de igaz.

Névtelen írta...

Ugyan PuPu, Kérlek!
Nepotizmus? " azzal a génkészlettel"

Szervilizmus? Ezzel a génkészlettel:)!

Ezt már régebben valaki megírta. Kapott is érte bőven.

PuPu írta...

Hát mit tegyek, mint utóbb kiderült, már én is írtam erről - aki ír, az általában belebotlik abba, hogy már mások is...
Ez még akkor is zavaró lehet, ha nőről van szó, ha viszont senki sem, akkor lehet, nem is érdekel senkit, oszt kinek köll az olyan?
:)

csakafidesz? írta...

Hát! Emlékezetem szerint valahogy ílymódon épült ki a feudális hatalom a középkor tájékán.
Volt néhány nagyúr - élükön a királlyal - akik a rokonaiknak,barátaiknak, hűbéreseiknek osztogattak várat, kastélyt, földet, jószágot és hatalmat. Mivel nagy volt a rokonság és sok volt a hűbéres ez a háló lassan és biztosan borította be az egész birodalmat.
A baj mindig akkor kezdődött amikor egy idő után már nem volt mit elosztani. Akkor megindult egyfajta harc a javak újraelosztásáért és a tündérmesének egycsapásra vége lett. Megindultak a véres harcok a rokonok, barátok és testvérek között. A gátlástalan ragadozók módszeresen felzabálták egymást.
Itt a vége, fuss el véle.
Tanulság csak annyi, hogy a XXI. században is mindennek egyszer vége szakad.

morzsi írta...

Nem értem, hogy mit nem értetek. Nem értem a csodálkozásotokat.
Ez az egész brancs elsősorban nem a hatalomért küzd, - az csak álmaik megvalósításának módszere, - hanem a pénzért. Ha van pénz, akkor el lehet menni Szlovákiába fácánra vadászni, ezerszámra lőni a szegény madarakat és este az ágyban lehet mesélni, hogy "az a hülye Józsi, csak második lövésre tudta leszedni az egyik állatot"
Lehet venni a feleségnek Luis Vuitton táskát, mert már minden meg van.
Ha miénk a 2/3-d, akkor lehet visszamenőleges törvényeket gyártani, bár az egyetemen nem ezt tanultuk, a lényeg, hogy nekünk közvetve, vagy közvetlenül hasznunk származzon belőle.
Ha államosítunk, akkor onnantól mi rendelkezünk felette, mi adhatjuk el, - megbeszélve, hogy mennyi lesz belőle a mi hasznunk. Vehetünk Eiffel palotát, kastélyt meg mindent.
Hogy még se erről beszéljenek a kávé mellett, meg a fodrásznál az emberek, az egészet nyakon kell önteni nacionalista, rasszista bankár ellenes ragacsos kotyvalékkal és kész a recept.
ÖT!!! éve ezt látjuk, még is tudunk csodálkozni azon, hogy "ezek" milyen találékonyak...

Jutka írta...

A héten láttam a Rokonok című filmet, még a régebbi feldolgozásban. Semmi sem változott.
Tóbiás úr szereplése sajnos kiábránditó volt, O.V úgy lemosta, hogy az becsületsértéssel egyenértékű.
nem voltam oda M.A -ért de azért vele nem engedett meg ilyen hangot a miniszterelnök.
A legújabb botrány az Index cikke, amely szerintem teljesen igaz.A rávonatkozó kormányzati reagálás olyan gyenge, hogy még inkább megerősiti , annak valóságtartalmát.
Baloldali ifjú oknyomozó ujságirók...tessék neki állni és tényekkel bizonyitani , hogy ez igaz. Vagy félünk?
A Vadai Ágnes által öasszehivandó
parlamenti vizsgálóbizotságtól semmi sem várható.
Legalább többen megnedvesitik a csörüket akik ebben érintettek. Nem lehet csodálkozni, hiszen országosan is ezt csinálják.

DarthVader írta...

"Urizálnak a prolik, a cselédek, de nem tanulnak."

A II. világháború után, a kommunista érában az egyik viceházmestert kinevezik államtitkárnak. Az új államtitkár felesége, a viciné morgolódik:
- Ha nincs ez a rohadt rendszer, én most méltóságos asszony lehetnék!