2014. október 9., csütörtök

EGYMÁSKÖZT

Hát, ha ezt a posztot megírom, lesz itt sipákolás ezerrel, a politikailag korrekt közbeszéd emlegetése, romázás egyrészről, genetikázás meg cigánybűnözés emlegetése másrészről, úgyhogy mindjárt bevezetőben szögezzünk is le egy-két dolgot.
Az, hogy valaki bűncselekményt követ el, kriminálpolitikai és büntetőjogi kérdés.
Aki bűncselekményt követ el, azt meg kell büntetni.
Az, ha egy társadalmi csoportot olyan helyzetbe hozunk, hogy a létfenntartása érdekében bűncselekményeket kelljen elkövetnie, az szociálpolitikai kérdés.
Ez ellen tenni kell, de nem a büntetőjog eszközeivel.
Ha egy társadalmi csoport gyermekei előtt már az óvodában bevágják az ajtót, az pedagógiai és társadalompolitikai kérdés, még akkor is, ha ez a sors nem csak nekik jut, hanem az ellenük hergelt, hasonló szociális helyzetben levő más csoportok gyermekeinek is.
A kirekesztés és a rasszizmus társadalomszociológiai kérdés, tűrhetetlen.

Ha jól belegondolunk, olyan, hogy cigánykérdés tulajdonképpen nincs is, mint ahogy nincs zsidókérdés sem, hogy sváb, bunyevác vagy keverék-kérdésről ne is beszéljünk.
Nem véletlen, hogy amikor a társadalom megélhetést tudott adni polgárainak, akkor ezek a kérdések megbújtak, valahol a társadalom tagjainak magánéleti sötét zugaiban, nem sok vizet zavartak.
Ma viszont ott üldögélünk a rasszizmus időzített bombáján és várjuk a csodát, mely soha nem fog bekövetkezni, ha így folytatjuk tovább helyzet kezelését, mint az elmúlt negyedszázadban.

Merthogy a társadalom majd fele létminimum alatt nyomorog, gyermekeinek esélye sincs a kitörésre, cigány és nemcigány nincstelen egyként üldögél otthon, tanácstalanul, kiszolgáltatva mindenki kénye-kedvének, ostoba köztisztviselők packázásainak, rendőrök vegzálásának, a helyi nagyemberek hatalmaskodásainak.
Cigány származású magyar állítólag nyolcszázezer körül van az országban, de amúgy az isten se tudja, hogy pontosan mennyi, ez csak valamiféle közmegegyezésen alapuló becslés, ami azért vicces, mert miközben a jobboldal az ország elcigányosodásával ijesztgeti a nem a sok eszéről híres Julcsa nénit, addig ezt a számot hallhattuk huszonöt évvel ezelőtt is, meg ezt hallhatjuk ma is.

A cigányság nem egységes társadalmi tömb, sem szokásait, sem társadalmi helyzetét, sem hagyományrendszerét, nyelvét, de még a bőre színét tekintve sem.
De még, ha egységes lenne, akkor is – a négymillió embernek csak húsz százaléka lenne a nyolcszázezer cigány, de a többiek is ugyanolyan élethelyzetben vannak, ugyanúgy vegetálnak máról holnapra szinte a zuzmó szintjén, a gyerekeik számára a kitörés éppoly reménytelen, mint a cigánygyerekek számára.
Persze ezt sokan a Pasaréti út környékén el sem hiszik, hiszen nem érintettek a problémában, legfeljebb csak a majdani gazdag-gettók lakóiként, már, ha eljutunk odáig egyáltalán.

Mindez azért jutott eszembe, mert elolvastam a hirado.hu cikkét, mely Orbán Viktor és Farkas Flórián tárgyalásáról tudósított.
Ennek utána mondta a miniszterelnök, hogy "Európa legnagyobb rejtett tartaléka, az a roma közösség".
Csodálom, hogy nem globálisan kezelte a kérdést... 
A kormányfő azt is mondta: a közmunka volt a "legnagyobb jótétemény" a roma közösség számára az elmúlt négy évben, hiszen 57 ezer olyan cigány kapott munkát, aki korábban sohasem dolgozott.
A miniszterelnök úgy fogalmazott: "Ha Magyarországnak képzett, munkára és hadra fogható több százezres munkaerőpiacra lesz szükségünk, akkor elsőként a Magyarországon élő roma közösség képzésével, oktatásával, nevelésével munkaerőpiacon való részvételre való felkészülésével, felkészítésével kell foglalkoznunk."

Nem mennék bele a történelembe, de éppen a tárgyalás két résztvevőjének személyes sorsa mutatja meg, hogy mennyire ócska és hazug, ami nálunk cigánypolitika címen folyik.
Az átkosban a cigányságnak valódi munkája, gyermekeiknek valódi kitörési lehetősége volt, ma meg sikerként könyveljük el, hogy rabszolgamunkára tudjuk terelni a legszegényebbeket, alternatívaként az éhendöglést kínálva számukra.

Arról nem is szólva, hogy a számok légbőlkapottak, merthogy etnikai adatszolgáltatás egyelőre még nincs, mint ahogy azt sem lehet pontosan definiálni, hogy ki számít cigánynak.
Az, aki magát annak vallja?
Volt népszámlálás, melyen pártízezer ember vallotta csak magát cigánynak.
Az, akiről sokan állítják?
Rossz ebbe belegondolni is, emberek ezrei kapnának sikítófrászt, és tiltakoznának vehemensen.
És akkor a fél és negyedcigányokról nem is beszéltünk.
Vagy kezeljük a cigányságot életformának?
Akkor oda a szép statisztika, mert az ország egyharmada gond nélkül belefér a friss kategóriába.

Volt egy vicc, hogy az amerikai elnök és a szovjet pártfőtitkár a Leningrádi Filharmonikusok koncertjén vesz részt és a szovjet vezető dicsekedve mondja: Látja nálunk nincs antiszemitizmus, ebben a zenekarban is hetvenkét zsidó van,
Mennyi van a New York-i Filharmonikusok között?
Nem tudom, mi nem számoljuk, mondja az elnök, - akár nálunk is abba lehetne hagyni a dicsekvést.
Nem foglalkozom most a hülye fogalmazással, nekünk nem munkaerőpiacra lesz szükségünk, merthogy az van, ha kereslet nincs is,  hanem – adná az ég – munkaerőre egy létező és működő munkaerőpiacon.
Ellenben ha hadrafogható embereket akar, akkor azoknak biztosítani kell a megfelelő táplálkozást, a fűtést, és még sok egyebet, mert az ostoba ember is tud harcolni – erre ő a legeklatánsabb példa – de a legyengült, ezer betegségtől szenvedő ember nem lesz soha hadrafogható.

Ami meg a leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatását illeti, annak kulcskérdése az oktatás-nevelés.
Bármennyire is viccesnek tűnik, hat éves korára készen van az ember, utána lehet rajta még csiszolgatni, de alapvetően soha nem fog már megváltozni.
A bölcsődével kellene elkezdeni a nevelést, meg az óvodával, mert a kisgyerek akkor még formálható, az agya, mint a szivacs, mindent képes utánozva megtanulni, úgy hatéves koráig.
Nyelvet, viselkedéskultúrát, szókincset, játékot, mindent.
Nem véletlen hogy egyes fejlett országokban az iskola nem hatéves korban, hanem előbb kezdődik, a felzárkóztatás azok számára, akiknek erre szükségük van, így könnyebb.

A  közmunkáját meg dugja fel magának a Miniszterelnök Úr, nemigen lehet büszkének lenni arra, hogy a XXI. században a magyar politika rabszolgamunkára akarja alapozni az ország jövőjét – ez csak az ostoba kispolgár hasbaakasztására és a szegények totális kizsákmányolására jó.

Farkas Flóriánt meg legjobb lenne elfelejteni.
:O)))

16 megjegyzés:

magyarmagyar írta...

"Persze ezt sokan a Pasaréti út környékén el sem hiszik, hiszen nem érintettek a problémában, legfeljebb csak a majdani gazdag-gettók lakóiként, már, ha eljutunk odáig egyáltalán."

Szerintem már eljutottunk. Bár nem Budapesten élek, nem látom a Pasarétet. Látom viszont a csúti ártány testőreit, az itteni gazdagok tömbjeit. Igaz, még nem géppisztollyal állnak a kapuban az őrök.

"A miniszterelnök úgy fogalmazott: "Ha Magyarországnak képzett, munkára és hadra fogható..."

Talán akkor be kellene iratkoznia, aztán markojjuk má meg aszt a kapanyelet!

"emberek ezrei kapnának sikítófrászt, és tiltakoznának vehemensen."

Pont ettől? Sok mindentől kellett volna már eddig is sikítófrászt kapni...

"Farkas Flóriánt meg legjobb lenne elfelejteni."

A férgekhez eü. gázmestert hívnak. :-)))))

Amúgy mint mindig, most is tökéletesen egyetértek!

Névtelen írta...

Sosem esik szo egyesek szarmazasarol, pedig az, h honnan jottunk is fontos, mert az, hiaba is probaljuk tagadni.

PuPu írta...

Kedves Névtelen, az valóban fontos, hogy honnan jöttünk, mert onnan vannak a viselkedésmintáink, de a "honnan" az nem társadalmi vagy etnikai csoportot jelent, hanem egy konkrét környezetet, családot, egy kisebb közösséget.
Azért persze a legfontosabb, hogy hova tartunk...
:)

pleinair írta...

Van pofája ennek a hájas disznónak a tőlünk lopott milliárdokkal kitömött zsebében "jótéteményről" beszélni!
Bukása és vagyonának elkobzása után mi fogjuk őt havi 28-49 000 Ft-os jótéteményre ítélni, ami még a börtönbeli eltartását se fogja fedezni.

És mikor lesz itt több százezres, képzett munkaerőt igénylő munkaerőpiac?
És miért nem kezdi ez a minden hájjal megkent szélhámos már most a "rejtett tartalék" képzését? Mert tudja, hogy ez az állapot az ő uralma alatt nem fog megvalósulni.
Ez csak szavazótábora rejtett tartalékának tekinti a nyomorultakat, akiknek ma elég a mézesmadzag ahhoz, hogy a fideszre szavazzanak.

pleinair írta...

Tudom, ehhez a témához, de az ezt megelőző három bloghoz szintén lenne hozzáfűzni valója Astának is.

Kedves Asta, remélem olvasol minket.
Ne fojtsd magadba véleményedet, oszd meg velünk.
Ha megbántottunk, elnézésedet kérem, kérjük. Ebben a választás előtti ideges légkörben könnyen elszalad velünk a ló, és elfeledkezünk arról, hogy ez itt a demokraták szabad vélemény nyilvánításának fóruma.
Te ebben a hitben fejtetted ki álláspontodat, mindig udvariasan, személyében soha nem bántva senkit.

Szóval, ha sérelem ért, még egyszer elnézésedet kérem.
Várjuk, hogy gondolataidat újra oszd meg velünk.

Üdvözlettel
pleinair

Góbé írta...


PuPu a 09.34.-ben igen fontos dologra hivta fel a figyelmet !

Bizony nem mindegy, hogy Pistike egy igényesen berendezett lakásban, több-ezer kötetes könyvespolc társaságában nő föl, külföldi utak, neves iskola, különórák, köztiszteletben álló szülők, stb...
Józsika viszont aput sose látta dolgozni menni, könyvet is alig, és - jobb esetben - a kert végébe jár szülői hozzájárulással kakilni...
Úgy nő föl, mint a kert végében a szőrös disznóparéj.

Józsika már az óvodában, méginkább az ált. iskolában súlyos, gyakorlatilag behozhatatlan hátránnyal indul, innen csak álom egy érettségi, főleg egy felsőfokú intézmény.

A félelmetes az, hogy Józsikáink száma feltartózhatatlanul növekszik, és ez valóban, már rég nem - talán sosem volt az - etnikai, de társadalmi kérdés, amely megoldásának halogatása egy időzitett bomba.

DarthVader írta...

Ezzel a bölcsöde-dologgal leglább ketten vagyunk már az országban.

A szocializációt minimum egy éves kortól kellene kezdeni. Úgyhogy pénzbeli támogatás helyett - vagy minimális pénzbeli támogatással - minden olyan helységben, ahol egy bölcsödés csoportra való gyerek van, bölcsödét kellene üzemeltetni. És mindenkit be a bölcsödébe. Cigányt, nem cigányt, mindenkit. Nem kötelezően, de az ingyenes bölcsödei ellátás mellett nem lenne más pénzbeli juttatás. Vagy csak a töredéke a mainak. A nem cigány gyerekekre is ráfér a közösségi viselkedés megtanulása. Amennyi frusztrált idióta fiatal felnőtt van az országban. (Az öreg felnőttekről nem is beszélve. )
(Ezzel ki lehetne fogni a "gyerekcsinálás segélyért"-ből is a szelet. )
Stadionok helyett talán jobban megérné.

nemóvatos írta...

Én a "hadrafoghatóságra" mindig felkapom a fejem.
Azt tudjuk, hogy a mi ápoltunk igen szívesen használ katonai kifejezéseket, szívesen tetszeleg hadvezéri szerepkörben.
És én attól tartok, hogy adott esetben szívesen soroztatna is fiatalokat megint és menne neki a szomszéd országok egyikének akár.
Minél nagyobb a hatalma annál nagyobb ennek az esélye.
Legalább a fiús szülők, nagyszülők elgondolkodhatnának ezen, bár a lányok sincsenek felőle biztonságban, mint a danolásából(?) tudjuk.

Calumet írta...

Én az hallottam a vezírtől - sokan elérhetetlennek vélik a a leszakadottak érettségi, netán felsőfokú végzettségét - hogy véget kell vetni annak, hogy gimnázium, érettségi, egyetem vezet a sikeres emberhez ..
Á, dehogy. Elég, ha politikus lesz valaki, esetleg ért az ingatlanokhoz, jó befektető, esetleg tudja (fosni) vinni a szót ..
mer' reszelő, lapát-, ásóforgató, talicska-zsonglőr közmunkást nemigen tekintenek sikeresnek Hunniában.

Névtelen írta...

Wolk
"Sajnos mára közhely, hogy nő a szegénység Magyarországon, ez egyre több statisztikából, adatból látszik. A gyermekszegénység területén viszont egyenesen katasztrofális a kép: az EU statisztikai hivatalának átfogó adatai szerint míg 2008-ban a magyar gyermekek 24,4 százalékának kellett szembenéznie komoly anyagi nélkülözéssel, 2014-ben már 35 százalékuk járt így. Ez már Romániánál is rosszabb (ott 34,4 százalék), és csak Bulgáriát előzzük meg."

(Kimondatott: Európa szegényei vagyunk)

Anikó írta...

Ajánlom figyelmetekbe ezt a cikket:

nol.hu/belfold/ciganyorszag-a-peremvideken-1487429

Névtelen írta...

Wolk

Az államnak kötelessége olyan feltételeket teremteni, hogy minden magyar állampolgár munkát, kenyeret és lakást teremtsen a maga és a családja számára a saját hazájában!

Anikó írta...

Névtelen okt.11. 21.33

Az elmúlt 35 évben éhezett valaki ebben az országban???
Hogy jutottunk ide, hogy 3,1 millió a mélyszegénységben élő ember és gyermek???
SZÉGYEN !!!!!

Névtelen írta...

Wolk ollózása

"A magyar nép csak ül, és bámulja saját köldökét! A magyar nép legkevesebb 25 éve csak vár, hisz és bízik! Pedig tudja, hogy semmi jóra nem számíthat! Önmagunkat csaljuk!"

Névtelen írta...

"Idős emberek (többnyire nők), a lakótelepi konténerből veszik ki a lakók által nekik szánt, a valódi hulladék tetejére kirakott “szemetet”. Gondosan, zacskóba csomagolt kenyér, tészta, néhány szem alma, darab sajt, konzerv, szépen hajtogatott használt ruha. Csütörtök reggel jönnek, a kukás autó előtt. Van lakásuk, ruhájuk, még valamennyi nyugdíjuk is. De a rezsi befizetése, a gyógyszerek kiváltása után maradó pénzből nem tudnak megélni. Nem koldulnak, nem tüntetnek. Szégyenkeznek. Néhányukból télen hír lesz. “Fűtetlen lakásában kihűlt egy idős asszony.” “Halálra fagyott egy házaspár.”

A gyermekes családok 47%-a nem csupán létminimum alatt él az országban, hanem súlyos gondokkal küzd és nem képes minden hónapban elegendő élelmiszert vásárolni.

Létminimum alatt a magyar családok csaknem fele, 4,3-4,4 millió ember él. Súlyos helyzetben 3,2 millóan vannak.

Magyarországon 730 ezer gyermek él szegénységben. Ebből a 730 ezer gyermekből 170 ezer gyermek napról napra éhezik. ( az országban élő gyermekek 43% százaléka)....

Lehet egy darabig kozmetikázni, hazug adatokkal szépíteni az egyre nagyobb bajt. De ezzel nem oldódik meg semmi, a nyomor terjed, súlyosbodik és egyszer szembesülni fogunk vele, ha akarjuk, ha nem.
Hazudhatnak nekünk, hazudhatunk önmagunknak. A valóság szembe fog jönni hamarosan."

A szőnyeg alatt c. cikkből

wolk írta...

Magyarországon legalább hatszázezer gyermek éhezik! A ruházati cikkekkel való ellátás pedig még ennél is több gyermeket érint.

Vajon helyes-e, hogy a Gyereksegély Közhasznú Egyesület segélyéből kell táplálni a segélyhez jutó gyerekeket?

Aztán persze a többiek akik nem jutnak segélyhez sem?