2014. október 3., péntek

SUKORÓ

Elmeszelte a washingtoni választottbíróság az izraeli befektetők kártérítési igényét Sukoró ügyében.
Mindannak dacára, hogy az egész ügy úgy volt hányinger, ahogy volt, azért nem kell szomorkodnunk.
Ronald S. Lauder nem kispályás játékos, száz milliárd forintot követelt kártérítésként azért, mert a magyar állam ellehetetlenítette a King's City névre hallgató, csak az Euro-Disneylandhez 
mérhető beruházást.


Ami azt illeti, ha veszítünk, akkor az ugyan politikailag nem tett volna jót Orbánnak, viszont a pénzt nekünk kellett volna kifizetnünk, ez pedig azért nem hiányzik az adófizetőknek.
Varga miniszter is megnyilatkozott az ügyben, szerinte a bíróság egy nagyon jó döntést hozott. "Elismerte azt, hogy Magyarország jogszerűen járt el ebben az ügyben, másrészt pedig az ítélet azt is érzékelteti, hogy itt semmiféle politikai megfontolás nem volt a lépés mögött.
Egyszerűen a kormány nem tartotta célszerűnek ezt a beruházást részben ebben az övezetben, részben pedig a kaszinó iparban megvalósítani. Semmiféle politikai megfontolás az ügyben nem volt" - szögezte le  Varga Mihály. "A magyar állam meg tudta védeni a magyar adófizetők érdekeit, a magyar polgárok érdekeit, és egy rossz beruházást nem kellett az országra kényszeríteni" - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.


A nemzetgazdasági miniszter egyébként egy segg, ha ilyet nyilatkozik – sajnos, merthogy rá van bízva az ország gazdasága.
A bíróság egy dolgot állapított meg, nevezetesen azt, hogy a kormány nem sértett jogszabályt.
A többi, amit itt a miniszter úr volt kedves hozzáhablatyolni, azt tekintsük írói munkássága részének.
A bíróság ugyanis ítéletet hoz egy konkrét kérdésben és nem „érzékeltet” semmit, hanem dönt: volt joga ahhoz a kormánynak, amit tett?
Volt.
Ennek utána jammerolhat Lauder, meg nézegethet méltatlankodó ábrázattal a miniszter mint a gúnár, mely elől el akarták lopni a kukoricát, ezek a megnyilatkozások teljességgel érdektelenek, a bíróság döntött és kész.


Namármost a helyzet az, hogy a miniszter hazudós is.
Egyre inkább azt érzem, hogy ez a jelenlegi kurzusnál egy valamirevaló poszt betöltésének előfeltétele.
Azt mondta: semmiféle politikai megfontolás nem volt a lépés mögött.
Szerintem is, inkább anyagi megfontolások játszottak szerepet.
Viktor méltatlankodott is még ellenzékben, mikor nélküle akarták megcsinálni a beruházást – micsoda dolog, hogy őt – Őt, sőt ŐT meg sem kérdezték az ügyben, tűrhetetlen!
Meg aztán ez a beruházás Gyurcsány kormányzásához kötődött volna, márpedig ez is tűrhetetlen.


Így aztán jött Fa Nándor a hülyeségeivel, meg a székesfehérvári Földhivatal vezetője – nézzen már utána valaki, aki ott lakik, mivel hálálták meg neki a buzgalmát!
A lényeg mégiscsak az volt, hogy ha létrejött volna egy kétezer valódi munkahelyet teremtő, a Mercedes beruházásánál nagyobb turisztikai beruházás, akkor azt nehéz lett volna elbagatellizálni.
Erre írja a miniszter, hogy „a magyar állam meg tudta védeni a magyar adófizetők érdekeit, a magyar polgárok érdekeit, és egy rossz beruházást nem kellett az országra kényszeríteni".
Hogy ez mitől lett volna a magyar adófizetők érdeke, azt senki sem tudja, de azt sem, hogy mitől lett volna ez rossz beruházás. mivelhogy kétezer ember adója, vásárlóereje, a vállalkozás adója, a koncessziós díj mind-mind a magyar költségvetést gyarapította volna.


Persze ez soha nem volt szempont Orbánnak, éppen ilyen megfontolásból hiúsították meg az Apolló Tyres ezer munkahelyet teremtő beruházását, melyet most kívánna Orbán megvalósítani, ehhez a magyar állam 29 milliárd forinttal járul majd hozzá.
2008-ban a cég adott volna nettó 700 milliót a gyárhoz szükséges telekért.
Orbánnak semmi sem drága, ha a saját politikai – és a politika mögé rejtett gazdasági - ambícióiról van szó, már ha ambíción a tolvajlásait értjük.
Ha Sukoró mellé odatesszük Orbán fogorvosának fogturizmussal kapcsolatos pénzszivattyúját, akkor az ember vagy sír, vagy röhög.
Háromezer valódi munkahellyel fizetett az ország azért, hogy a Család tovább gyarapíthassa milliárdjait – ma már mindenféle skrupulus nélkül, nyíltan lopva a közpénzeket.


Az pedig, hogy az államnak joga volt azt tenni, amit tett, nem jelenti azt, hogy helyes is.
Díszebéden is joga van mindenkinek belefújnia taknyos orrát a damasztabroszba, normális ember mégsem teszi.
A jogszerűség nem ad felhatalmazást arra, hogy a társadalom pénzével játsszanak.
Kár lenne ezt a döntést diadalmenetként megélni, ez csak egy szánalmas ország szánalmas elitjének alkalmatlansági bizonyítványa.


Ha negyed századdal ezelőtt meg tudta volna mutatni valaki az embereknek, hogy mi vár rájuk, ezeket aznap köti fel a nép, amikor az első narancsot odatették a Parlament képviselőinek asztalaira…
És még nincs is vége, sajnos…

:O)))  

18 megjegyzés:

Névtelen írta...

PUPU csodálom kitartásodat.
-DE zombiknak irogatni?!
Nagyon sok kit5artást.

PuPu írta...

Ide azért általában értelmes emberek járnak...
Ez abból is látszik, hogy elég gyakran egyetértenek velem!
:O)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

hello írta...

Milyen hallatlan szerencse, hogy az Andy Vajnának juttatott kaszinóktól nem kell "megvédeni a magyar adófizetők érdekeit"... :-((

csakafidesz? írta...

Ezen az ügyön több minden elgondolkodtató. Töprengjünk együtt.
Miért érte meg a rogyásig eladósodott féldiktatúrában vergődő Magyar Népköztársaságnak
megépíteni a mogyoródi F1-es pályát és miért nem érte meg Orbánéknak felépíteni a sukorói Kaszinónegyedet játéktermekkel, szállodákkal, használható és világszinvonalú infrastruktúrával és miért van ismét tervbe véve a 2024-es olimpia rendezési jogának megszerzése?

A F1-es pálya évről-évre jelentős pénzeket visz el. Jogdíj, pályafelújítás, korszerűsítés, rendezési költségek. A kereskedelmi forgalomból - szállás, ellátás, utazás stb - származó bevételekből ennek a többszöröse jön vissza, nem beszélve a reklámbevételekről, a televíziós közvetítési jogdíjakból, az ország bemutatásáról stb. A vállalkozás lassan 30 éve sufficites. (az első versenyt 1986.nyarán rendezték.)

Ha megépult volna a sukorói kaszinó valószínüleg ugyanez a helyzet áll elő azzal a különbséggel, hogy viszonylag kevés kiadás mellett magas adóbevételekre és jelentős kereskedelmi és vendéglátóipari forgalomnövekedésre lehetett volna számítani. Megnőtt volna jelentősen a turistaforgalom - a kaszinókat általában nem szegény emberek látogatják - és létezése az ország imázsának sem tett volna rosszat.
A dolog azon bukott meg - minden előzetes híresztelés ellenére - hogy nem a Fidesz találta ki és az üzlet összetapadt Gyurcsány nevével. Emlékezzünk a Nemzeti Szinház építése körüli anomáliákra. Kisértetiesen hasonló a helyzet.
Nagyon csodálkoztam, hogy a Mercedes beruházásánál hasonló okok játszottak és mégis megvalósulhatott.

Olimpia rendezése. Tűzön-vizen keresztül harcolnak majd azért, hogy megvalósuljon. Ezt ők találták ki még az első ciklusuk idején és biztosan nem rajtuk fog múlani, ha nem sikerül.
Az sem számít majd, ha ezért fél Budapestet át kell rendezni.
Kerül amibe kerül. Majd mi megmutatjuk...
Hát nem is tudom ezek után, hogy mi az adófizető polgárok érdeke.
Sokba fog ez nekünk még kerülni.
Atomerőmű, Olimpia és még ki tudja mi más nem lesz ez így egyszerre túl sok?

Névtelen írta...

Majdnem 10 órája ,hogy senki nem szólt hozzá. ZOMBIK!!országa
Hajrá mo/nagybetüt nem érdemeltek/ Hajrá OV

talalom írta...

Jaj, Pupukám! Úgy szeretném, ha erről az olimpia mániáról is írnál. Meg egyáltalán az élsportról (cirkuszról), ami rakásra termeli a 40 éves korukra megroggyant embereket, részint az extrém fizikai terhelés miatt, részint meg a doppingszerek, izomnövelők "áldásos" hatásaként. És mindez miért? Hogy a mindenféle ködbe burkolózó drukkereknek ne legyen idejük, meg kedvük a saját sorsukon töprengeni, főként meg ne kelljen megmozdulniuk se, mégis büszkén verhessék a mellüket, mint "sportszeretők". Alig várom, hogy a 100 méteres síkfutás magyar olimpiai győztese mínusz 10 másodperc alatt érjen célba:)) DDDD

csakafidesz? írta...

Névtelen!
Az igazi zombi te vagy.
Egyébként mit keresel itt?
Nem működik a GPS?

Névtelen írta...

Hoppá! Nem hiszed el Pupu, de összefutottam Ronald S. Lauderrel!
Arca gondokkal terhelt volt, s látszott rajta, hogy kétségbe van esve.
Nem kellett sokat faggatnom, dőlt belőle a szó, hogy - én milyen hülye vagyok! Majdnem bedőltem a tanácsadóimnak, kis hijján megépítettem ezt a kaszinót. De most már tudom, hogy mibe kell invesztálni, labdarúgó stadiont építek, nem is akármilyeneket! Multifunkciósakat, ahol 64 féle sportágat űzhetnek az emberek, a snapszlitól a snúrozáson, sakkon túl egész a futballig!
Mán tudom, hogy nem a rohadt kaszinó, hanem a stadion építése a "húzó ágazat."
Alig tudtam leállítani, láttam az elkeseredését, de a szemében már a jövő reménye csillogott. Üdv: D.

Góbé írta...

Lehet már egy éve is hogy a neten megnéztem a beruházás - bár minden hiradás kaszinóról beszélt, de az csak egy kis része volt a komplexumnak - projektjét, látványtervekkel, stb... Annak a hozzászólónak adtam igazat aki azt mondta, hogy ekkora beruházásra akár ingyen is oda kellett volna adni a területet.

Rémlik, arról is irtak, hogy a beruházó,vagy annak képviselője tárgyalt orbánnal is, de valszeg olyan feltételekkel állt elő, hogy a helyére küldték amire persze durcás lett.

Jól irja Csakafidesz, ahogy a Hungaroring bejött, ez még nagyobb dobás lett volna.

Úgyhogy nem köszönjük meg vargának hogy akkor, meg azóta is számtalanszor "megvédtek" bennünket,
jobb volt nekünk a védtelen nyugdij meg egybek.

Laudernek meg szerintem megköszönhetjük hogy nagy volt a marka. Ha csak 10-20 milliárdot kér, azt lehet hogy megitélik neki, rajtunk meg bavasalja a fidesz.

Amugy szerintem azért kevés a reakció, mert amit PuPu leirt, a következtései vitán felül állnak, helytállóak, pontosak.


nemóvatos írta...

Ha ez hozzászólásnak minősül, akkor gratula PuPu és csakafidesz?.

asta írta...

Nemigen lehet mit hozzátenni...

Ha vitatkozunk, többet írunk:)

Kibic37 írta...

"A magyar állam meg tudta védeni a magyar adófizetők érdekeit ..."
Egy bizonyos Andy Vajna esetében ez például kb 7 milliárd Ft-ot jelent.

Névtelen írta...

"létrejött volna egy kétezer valódi munkahelyet teremtő" - ne járasd már le magad ilyen link dumával! Mióta "munka" egy kaszinó bármely "alkatrésze"?

hello írta...

Névtelen, látszik, hogy életedben nem voltál kaszinóban, bár filmekből is láthattad volna, hogy a kiszolgáló személyzet bizony nagyon keményen dolgozik. Ráadásul a nappal végzendő munkák mellett a forgalom este és éjszaka zajlik, azaz akkor kell talpon lenniük, és biztosítaniuk a vendégek étellel, itallal való, igényes kiszolgálását, a játékasztaloknál és gépeknél a zavartalan működést, közben figyelni a biztonságra, a játékok tisztaságára, a vendégek között előforduló konfliktusok tapintatos és sikeres kezelésére stb., stb.

Évekkel ezelőtt egy ismerősöm az egyik kaszinóban dolgozott, bizony mindig holtfáradt volt, mire hazaért.

Góbé írta...

Üdv Hellonak !

És még folytathatnád a meg nem valósult éttermek, szállodák, további egységek dolgozóival, az alapanyagok beszállitóival, stb...stb... simán összejön a 2000 munkahely.

De az efféle nemtelennek, vagy névtelennek, vagy hogy is hivja magát mondhatsz bármit. Kukackodni jött ide, lehet hogy küldték, lehet hogy csak unatkozik. A provokativ, durva kötözködése inkább arra utal hogy küldték. Nem érdemes vele foglalkozni, leghőbb vágya hogy a süketelését lereagáljuk. Ekkor olyan lesz mint a pióca, nehéz lesz szabadulni tőle.
A legjobb elfelejteni...

csakafidesz? írta...

Ez egy troll, nem kell etetni.
Ha dühösnek lát, akkor elégedett lesz magával és soha sem hagy békén.

Látszik, hogy sok ész szorult belé, mert kapásból feltalálta a "perpetum mobile"-t.

Ő, a baromarc már látott olyant, hogy valami önmagától működik.
Lehet, hogy jó lenne gzdasági miniszternek.
Na, húzz innen a büdös francba. Vegyél magadnak egy tájolót és indulj el a másik irányba.

hello írta...

Kedves Góbé és Csakafidesz?

Én is tudom, hogy nem a jószándék hozta ide ezt a névtelent, de tudjátok, a népművelő múltamat nem tudom és nem is akarom megtagadni: ha embertársaim ismereteit, látókörét bővíthetem, megteszem.

Góbé írta...

Hello !

Nagyon kedves nekem részedről ez a nyiltszivü, egyenes hozzáállás, csak szerencsédre, ezek szerint nem találkoztál még olyan figurákkal akik teljesen más értékrendet képviselve, visszaélnek a tisztaságoddal. Van olyan faj sajnos, - mint a mi nemtelenünk, -
akik ismereteit, látókörét nincs esélyed bőviteni, mert mentálisan de talán fizikálisan is alkalmatlanok rá.